Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

495580 large 149f928983В рамките на малко повече от месец руският президент Владимир Путин на два пъти официално нарече Украинската православна църква (Московска патриаршия) с друго име, а именно „Руска православна църква в Украйна“. Първият път това беше в официално съобщение на Съвета за сигурност на Руската федерация, който заседава по украинския църковен проблем и предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна от Вселенския патриарх (виж тук).

За втори път това се случи днес, по време на традиционната 4-часова пресконференция, която руският президент дава в края на всяка година. Този път Владимир Путин остави впечатлението, че става дума за езикова грешка: „Руската православна църква в Украйна, тя... тоест, не РПЦ, а Украинската православна църква към Московска патриаршия, беше напълно независима. Връзката им с Москва беше само духовна, споменаваха в проповедите Московския патриарх“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Boyana church 3В навечерието на Рождество Христово в Боянската църква, известна като един от изцяло запазените паметници на източноевропейското средновековно изкуство, бяха направени подобрения в интериора. Те са част от първия етап от заплануваните подобрения и включват подмяна на осветлението в трите части на църквата. Сега уникалните стенописи от 1259 г. могат да се видят до най-малкия детайл, се казва в съобщение от Националния исторически музей (НИМ).

В средновековната част на храма, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.

Паркът в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

korica 1Fb 2018В дните преди празника Рождество Христово излязоха от печат новите броеве на списанията Камбанка и Амвон, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

В детско списание Камбанка са публикувани разкази и приказки, посветени и вдъхновени от празника Рождество Христово. Представено е житието на св. Йоан Дамаскин в картинки, разказ за иконата на св. Богородица – Троеручица, както и евангелското повествование за излекуването от Христос на 10-те прокажени.

Към малките читатели са отправени предизвикателства: сами да приготвят шоколадови бисквитени квадратчета, да изработят снежен човек от памук, чрез лабиринт да намерят пътя на монаха, пренесъл копието на иконата „Св. Богородица – Троеручица“ от Света гора – Атон до Троянския манастир. От рубриката „Знаете ли, че?“ любознателните деца ще разберат повече за даровете на влъхвите, а в „Светли имена“ ще се запознаят с живота и делото на Стилиян Чилингиров. В рубриката „Децата питат“ ще получат отговор на въпроса: какво означава Евангелие? На страниците на списанието могат и да научат текста на тропара на Рождество Христово. В изданието ги очаква още оцветяване на картинки, решаване на кръстословица, интересни мисловни задачи, откриване на разлики и занимателни игри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

20181215 210108 1024x729Мащабна програма за развитието на Южен Синай, където е разположен Синайският манастир „Св. Екатерина“, стартира в Египет. Решението е на египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси и то беше обявено по време на срещата на Синайския архиеп. Дамян с управителя на областта полк. Халид Фунда в гръцкия център в Кайро. Програмата цели да възстанови областта и да я превърне отново в сигурен и привлекателен център за хилядите поклонници от цял свят, които желаят да се поклонят в една от най-големите светини в християнския свят – древния Синайски манастир. Предвижда се изграждането на болница, нова пътна мрежа, разширяване на летището с вътрешни и международни полети, включително и от Атина. Монасите подариха на управителя на Южен Синай копие на ръкопис на Книга на Йов и му благодариха за приятелството и грижите за св. обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

argirokastrou 1Митрополитът на Аргирокастро Димитрий (Северен Епир, Албания) освети поредния нов храм в малко населено място в своята планинска епархия. Той сподели обаче, че новите църкви пустеят, тъй като няма клирици, които да служат в тях и да формират енория.

Митрополитът разказа, че този недостиг на православни клирици е не само в неговата епархия, но и в цяла Албания. Една от първите цели на Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос), чието дело в страната е много разнообразно, беше да намери и ръкоположи клирици. Въпреки трудностите той успя да подготви и ръкоположи около 200 свещеника в почти цяла Албания, където 30% от населението е православно. От 1992 г. в Драч действа и Православна богословска академия, с четиригодишен курс на обучение, а от 1998 г. в Аргирокастро е открита и семинария „Честният Кръст“. И въпреки това, заяви митрополитът, "в нашата митрополия има няколкостотин енории и само 23 клирици... Хубаво нещо са новите богослужебни сгради, но кой ще им даде живот, кой ще напълни тези важни сгради, ако общността от вярващите няма свой пастир, свой свещеник?“ Затова той призова местните: „Сега е време да намерите подходящ между вас, който да бъде ръкоположен за свещеник“.

Това обаче е трудно, тъй като малките населени места се обезлюдяват и особено районите с гръцкоезично население (те емигрират трайно предимно в съседна Гърция). В същото време властите създават допълнителни трудности пред мисията на Православната църква, напр. не се допускат реставрации на историческите църкви в региона, които се разграбват, а като пример се посочва църквата в Ламбово, от която през 1989 г. е откраднат златен кръст, дар от имп. Юстиниан.

По информация на Ромфеа

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC 5874Днес в Народното събрание за втора поредна година беше открита благотворителна изложба на детски рисунки, средствата от която ще бъдат дарени за закупуването на медицинска апаратура. Кампанията „Деца рисуват за деца“ се организира от Културно-просветния отдел на Св. Синод. Тя дава възможност да бъдат закупени творбите-лауреати на синодния конкурс „Възкресение Христово“, а събраните средства ще се дарят на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При откриването на изложбата Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, заяви, че трябва да се подкрепят усилията на малките, които чрез изкуството дават своята лепта в подкрепа на болните и страдащите. Ловчанският митр. Гавриил призова присъстващите народни представители да се включат в кампанията, като засвидетелстват своята съпричастност към болните деца. Митрополитът сравни благотворителната акция с един малък дар към идващото Рождество на Спасителя, по подобие на даровете на тримата влъхви: „Днес ние искаме също да Му поднесем нещо малко, а именно – дара на милосърдието. Благодарение на това, което правим с огромната помощ на Народното събрание и на г-н Красимир Велчев, се стараем да научим децата на милосърдие, любов към другите деца, които са също като тях, но безпомощни, а пък на болните деца да вдъхнем вярата, че не са сами и има други, които мислят за тях, които се трудят и се молят за тяхното оздравяване“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

SAM 7134Днес, на 19 декември, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в обновената зала на Софийска св. митрополия ще се проведе Рождественски концерт. Децата, които изучават Православие в столичните училища, ще изнесат своя празнична програма. Софийска митрополия кани всички желаещи да се потопят в рождественската радост на тези дни и да подкрепят трудовете на учениците и техните учители. Концертът ще започне в 18 ч.

В дните, предшестващи празника Рождество Христово, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети училищата за деца с нарушено зрение и с увреден слух, детското отделение в „Пирогов“ и ИСУЛ и детски заведения. Децата получиха множество подаръци, събрани от техни връстници от неделните училища в столицата в рамките на кампанията „От деца за деца – 2018“. Кампанията се организира за първа година от отделите „Милосърдие и благотворителност“ и „Духовно-просветен“ към Софийска митрополия, а идеята за нея се роди през изминалата година в енорията на столичния храм „Рождество Христово“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (300 Votes)

67x400Днес в храма „Св. Софѝя Киевска“ в украинската столица се състоя обединителният събор, под председателството на митрополита на Франция Емануил от Вселенска патриаршия. От двете му страни на президиума присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко и предстоятелят на т. нар. Украинска патриаршия Филарет (Денисенко). Той присъстваше на събора без инсигниите на патриарх, само с черна скуфия, т. е. без характерната бяла шапка, тъй като за Вселенска патриаршия той има ранг на митрополит без катедра. На президиума бяха и двамата екзарси на Вселенска патриаршия в Киев архиеп. Даниил и еп. Иларион, както и предстоятелят на досегашната Украинска автокефална църква Макарий. От Украинската православна църква (Московска патриаршия) сред председателстващите беше Виницки митр. Симеон, който беше заявил предварително своето участие в събора. Присъстваше и още един йерарх на Вселенска патриаршия – Адриануполски митр. Амфилохий, патриаршески екзарх в Гърция.

В началото на събора президентът Петро Порошенко се обърна към делегатите – епископи, свещеници и миряни, с думите: „Обръщам се непосредствено към вас – участниците в събора, църковни архиереи. Върху вас лежи колосална отговорност. Държавата направи всичко, което можеше за създаването на независима от Москва църква. Сега от вас и само от вас зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нашата нация, нашата свобода, нашата държавна и духовна независимост от Русия“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

PC120469Днес приключиха заседанията от зимната сесия на Св. Синод на БПЦ. Тя продължи по-малко от една работна седмица. Засега няма информация за решенията, приети от митрополитите през тези дни. Единственият публикуван документ е Позицията на Св. Синод за трансплантацията на органи при наличието на мозъчна смърт (тук). Архиереите са обсъждали визитата на папата през май следващата година, както и други текущи въпроси, но за това няма официална информация.

Св. Синод ще се събере отново на 21 януари, когато ще се почете именният ден на Негово Светейшество патриарх Неофит, след което ще бъдат отделени до три дни за заседания. Тогава се очаква владиците да приемат бюджета на Св. Синод и неговите поделения. Това не беше направено сега, защото все още не са приети промените в Закона за вероизповеданията, а част от тях засягат финансирането на БПЦ.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

obmen na organi za transpalntaciya v es pravnata stranaВ третия ден от заседанията на зимната сесия на Св. Синод архиереите приеха Позиция по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, която беше публикувана на официалната интернет-страница на Българска патриаршия. От текста не става ясно защо точно в този момент синодните митрополити дават своето становище по въпроса. Той обаче е свързан със среща между Негово Светейшество патриарх Неофит и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, провела се в края на м. октомври. Тогава министърът е отправил молба към Негово Светейшество Българската църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят. По време на срещата г-н Ананиев е отбелязал, че у нас много трудно се намират донори. За да получат чакащите за трансплантация шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването е потърсило подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

Патр. Неофит е поел ангажимент БПЦ да подкрепи това искане на здравното министерство и да излезе с позиция за донорството като висша проява на любов и съпричастност към ближния, която да бъде приета на зимната сесия на Св. Синод. За срещата между патр. Неофит и м-р Ананиев виж – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

48053211 775718102767912 1195285825064009728 nИстинска духовна радост беше за православните българи в Милано и околностите посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, което се състоя в периода от 7 до 9 декември. В рамките на визитата си владиката се срещна с официални лица, както и с членовете на българската църковна общност в северния италиански град.

На 8 декември по покана на Таня Димитрова, новият Генерален консул на Р. България в гр. Милано, митр. Антоний извърши молебен и водосвет в сградата на генералното консулство. В съслужение с владиката беше о. Стефан Паликаров, енорийски свещеник на Българската църковна община „Св. Амвросий Мадиолански“ в Милано.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

20171114133857 17896От 17 декември в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ ще заработи социална кухня, която ще раздава топъл обяд на бедни хора в делничните дни на седмицата. Инициативата е на омбудсмана Мая Манолова и ще се провежда под нейния патронаж и финансова подкрепа. Начинанието е част от кампанията „Не хаби – дари“, която стартира през декември 2016 г. и има за цел борбата с глада чрез използването на оставащата излишна храна, както и на храни с лош търговски вид и изтичащ срок на годност.

И тазгодишното издание на „Не хаби – дари“ по традиция се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Софийска митрополия се e ангажирала да осигури уютно място – столичния храм „Св. Кирил и Методий“, където бедните хора да получават безвъзмездно топъл обяд. Храната ще се раздава от понеделник до петък от  12 до 14 ч. Предвижда се в менюто да има супа, хляб, кисело мляко или плод.

Храмът „Св. Кирил и Методий“ набира доброволци, които да помагат в раздаването на храната. Желаещите да помогнат да се свържат с Петър Вълчовски на тел. 0886 282 299, който е координатор на доброволците от страна на храм „Св. Кирил и Методий“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

42321С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на  16 декември, неделя, от 18 ч. в старинен храм „Св. Софѝя“ в столицата ще се проведе Предрождественски концерт с църковни песнопения на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. Музикалната проява, която се организира от Софийска митрополия, е посветена на 25-ата годишнина на хора.

Входът е свободен.

Програма на концерта:

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

Zasidannya Sinodu 19 1 1024x684 587x392На 7 декември в Киево-Печорската лавра се проведе заседание на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия), на което участващите архиереи под председателството на Киевския митр. Онуфрий за пореден път забраниха на своите епископи и свещеници да вземат участие в обединителния събор, който ще се проведе най-вероятно на 15 декември в храма „Св. Софѝя Киевска“. В становището на синода обединителният събор е наречен „незаконно събрание“ поради участието на разколници в него, а на евентуалните участници се напомня архиерейската клетва, която са дали при ръкоположението си за послушание на каноничното си ръководство, която трябва да бъде спазвана „дори под заплахата от смърт“. Освен това се отбелязва, че украинският синод не е упълномощовал никой митрополит да присъства на обединителния събор в „Св. Софѝя Киевска“ като свой наблюдател.

Тези дни източници, близки до Вселенската патриаршия, дадоха гласност на писмото-покана на патр. Вартоломей до Киевския митр. Онуфрий от октомври т. г., в което той го кани да вземе участие в обединителния събор и да издигне своята кандидатура за предстоятел на обединената Украинска църква. Огласяването на писмото два месеца по-късно се дължи вероятно на наближаващата дата на обединителния събор, като Вселенска патриаршия държи да бъде известно, че е потърсила диалог с каноничната Украинска църква и е поканила предстоятеля ѝ да участва и дори да възглави автокефалната Украинска църква. Украински медии съобщават, че митр. Онуфрий не е отговорил на писмото на патр. Вартоломей, но му го е върнал – тази информация обаче не е потвърдена официално.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

HbdgImVtfZeYR4NMnwvkКрайнолеви екстремисти окупираха на 6 декември Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун и нанесоха огромни щети на учебното заведение. Окупацията продължи два дена, през които анархистите не допускаха студенти и преподаватели в сградата. Те разрушиха аудитории във факултета, канцелариите, има много осквернени икони, а в залите са палени химикали и отровни вещества. Разбити са кабинетите на повечето от преподавателите, компютрите им са откраднати, изпочупени са прозорците, а в подземния етаж са открити самоделни бомби-молотов. Цялата сграда е надраскана с анархистки лозунги срещу държавната власт.

Председателят на департамента по богословие (богословските факултети в Атина и Солун през последните десетилетия са разделени по на два отдела – теоретичен и практически, бел. ред.) проф. Панайот Скалцис заяви, че подобно нещо не се е случвало в историята на учебното заведение. „И преди е имало окупации, но такива разрушения не са се случвали никога. Надраскали са лозунги върху стенописите и са нарисували Христос като Бин Ладен“, разказва той. „Върху стенописите е написано „Светът не се спасява само с молитви“. Аз бих допълнил: „Светът не се спасява и с омраза“. Задавам си въпроса: защо има толкова омраза в тези деца? Не ме притесняват толкова грабежите, колкото омразата и липсата на култура!“, отбелязва той.