Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

photo 2019 10 23 23 28 37През последната седмица в САЩ се проведоха поредица срещи между висши представители на поместни православни църкви. На посещение в САЩ е Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който изнесе лекция в Богословската школа „Св. Владимир“, което е водещото висше православно учебно заведение на Православната църква в Америка (ОСА). На 22 октомври той се срещна с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, като срещата е преминала при закрити врати и не се дава информация за съдържанието на разговорите. Ден по-късно с американския държавен секретар се срещна и Киевският митр. Епифаний (Думенко), който също е на официално посещение в САЩ по повод получаването на наградата „Атинагор“, която се дава за защита на човешките права. В САЩ е и делегация на Грузинската православна църква, която също проведе редица срещи в Държавния департамент.

На 23 октомври, по инициатива на Антиохийския митрополит на Ню Йорк Йосиф се проведе среща между Американския митрополит Елпидофор (Вселенска патриаршия) и Волоколамския митр. Иларион (Алфеев). Тримата са имали официален обяд, след което са провели „разговор за настоящата междуправославна ситуация“, се казва в официалното съобщение на Антиохийския диоцез в САЩ. След края на срещата двамата йерарси са си разменили „паметни подаръци“. Повече информация за разговорите не се съобщава.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

naos jerousalem 6Мартириум на неизвестен мъченик беше открит близо до Йерусалим, на 16 км. от града. Църквата е византийска, от 6 в. Археологическите разкопки са продължили три години. Разкрити са богато украсени подови мозайки с изобразени птици, плодове и растения, стенописи, както и гръцки надпис, който казва, че храмът е посветен на „славния мъченик“. Името на светеца обаче не е запазено.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

vtu logoНа 30 и 31 октомври във Велико Търново за десета поредна година ще се проведе Международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Форумът се организира от Центъра по систематическо богословие на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ със съдействието на фондация „Дякония и мисия“. Юбилейно издание на семинара е на тема „Теология и идеология“.

В него ще се включат повече от 20 учени от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония, които ще дискутират съвременните форми на идеологическо мислене като предизвикателство пред църковния живот и теоретичния богословски дискурс. Семинарът ще бъде предшестван за втора поредна година от докторантски четения, които ще се проведат на 29 октомври в Православния център „Проф. Тотю Коев“. В четенията ще вземат участие десет докторанти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Програмата на четенията – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ikona vseh skorbjashhih radost fotoСтоличната църква „Покров Богородичен“ чества като свой храмов празник и деня, когато се чества св. Богородица като закрилница, носеща радост в сърцата на страдащите, избавителка от беди и скърби. Празникът е наречен „Св. Богородица – Всех скорбящих радост“ и е посветен на икона на Божията майка.

Празникът ще започне в столичния храм още на 23 октомври от 17 ч. с бдение с петохлебие. На 24 октомври от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия, която ще оглави ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. В празничното богослужение ще вземат участие свещеници от София и храмовото духовенство.

В края на св. Литургия ще бъде отправена молитва за децата с увреждания и техните родители. През изминалата година Св. Синод на БПЦ определи празника „Св. Богородица – Всех скорбящих радост“ за ден за молитвена подкрепа на децата с увреждания и техните родители (тук).

По-късно същия ден, от 13 ч., Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи молебен за децата с увреждания и боледуващите в Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“ в Банкя.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

74570448 10215188154245763 7550877841550737408 oЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний гостува на Българската църковна община „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Лондон, Великобритания, и на 20 октомври оглави св. Литургия за храмовия ѝ празник.

Параклисът, който се помещава в посолството на Република България в Лондон едва побираше множеството християни, дошли от многомилионната столицата и съседното графство Кент.

Заедно с митр. Антоний съслужиха ставрофорен иконом Симеон Илиев, председател на българската православна община в Лондон, и протойерей д-р Добромир Димитров, обгрижващ православната българска мисия „Св. св. Константин и Елена“ в графство Кент. Народът с едно сърце и уста изпълняваше песнопенията под диригентството на Мартин Георгиев, който е асистент-диригент в Кралския балет и Кралската опера в „Ковънт Гардън“.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

2019 10 22 102333Мистериозни са решенията на Св. Синод на БПЦ за църковната ни мисия в Америка през 60-те години на миналия век. През 1969 г. той разделя епархията ни за Северна и Южна Америка и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк на три: Нюйоркска, Акронска и Детройтска епархии. След смъртта на Нюйоркския и Австралийски митрополит Андрей през 1972 г. Св. Синод обединява Акронска и Детройтска епархии ведно, със седалище в гр. Акрон, щата Охайо, и оставя Нюйоркска епархия само с гр. Ню Йорк и окръг Вашингтон, а Акронска епархия включва Австралия. Торонто и цяла Канада стават архиерейско наместничество на пряко подчинение на Св. Синод в София.

През 1989 г., когато църковното ни съзнание вече си каза думата, епархията ни зад океана отново възстанови своя оригинален вид, но с ново име и нов митрополит.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

B9Вселенска патриаршия ще причисли към лика на светиите четирима светогорски монаси, които вече са широко почитани като светци в православния свят, а молитвената почит към тях се засилва все повече. Това са старците Йосиф Исихаст (1895-1959), Ефрем Катунакийски (1912-1998), Йероним Симонопетърски (1871-1957) и Даниил Катунакийски (1846-1929).

Това съобщи патриарх Вартоломей по време на своето посещение в Карея, административния център на Света гора. Константинополският патриарх беше посрещнат там от всички игумени на 20-те светогорски манастира. Той е на Атон по случай 200-годишинината на новия съборен храм на Ксенофонтския манастир. Там в неделя патриархът отслужи божествена св. Литургия в съслужение с четирима архиереи – Лаодикийски Теодорит, Адрианополски Амфилохий, на Драма Павел и на Сидирокастро Макарий, както и седем светогорски игумени – на Иверския манастир Натанаил, на „Симонопетра“ Елисей, на „Пантократор“ Даниил, на „Дионисиу“ Петър, на Хилендарския Методий, на „Ставроникита“ Тихон, на Ватопедския Ефрем и представител на манастира „Григориу“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

IMG 8893На 19 октомври 2019 г. с всенощно бдение и архиерейска св. Литургия Рилската св. обител отбеляза паметта на своя основател и небесен покровител, преп. Йоан Рилски Чудотворец. Това е и най-почитаният от трите празника в чест на основателя на Рилския манастир.

Начало на бдението, оглавено от игумена Адрианополски еп. Евлогий, беше дадено в 20 ч. То включваше чина на великата вечерна с лития и петохлебие, както и утринна, продължили до 2:30 ч. на следващия ден. По традиция, по време на пеенето на канона на преподобния еп. Евлогий помаза всеки от присъстващите в храма с елей от кандилото на св. Йоан за душевно и телесно здраве.

4.7910447761194 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (67 Votes)

Screenshot 2019 10 19 Έγινε η μνημόνευση του Ουκρανίας από Βαρθολομαίο Ιερώνυμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOДнес в историческия ранновизантийски храм „Св. Богородица Неръкотворна“ в Солун Вселенският патриарх Вартоломей съслужи с Атинския архиепископ Йероним. Богослужението се очакваше със засилен интерес, тъй като на него за първи път след решението на Гръцката Йерархия (върховния управленски орган на Гръцката църква) от 12 октомври за признаване на автокефалната Православна църква в Украйна трябваше  да прозвучи името на нейния предстоятел Киевския митр. Епифаний. Още тогава беше съобщено, че това ще стане по време на съслужението на Атинския архиепископ Йероним с патриарх Вартоломей в Солун, 19 октомври.

Преди Великия вход архидяконът прочете имената на всички предстоятели на автокефалните православни църкви, като на последно място в диптиха прозвуча името на Киевския митрополит Епифаний.

В словото си след богослужението патриарх Вартоломей благодари на Атинския архиепископ, че е включил името на Киевския митр. Епифаний в диптиха на Гръцката църква. По отношение на украинския църковен въпрос патриарх Вартоломей заяви, че „е намерено едно справедливо решение на дългогодишен проблем, който държеше несправедливо милиони хора в оковите на схизмата“. „Тази рана беше излекувана според дадените ѝ правомощия от Великата Църква на Константинопол, а всички негативни събития след това не са в ни най-малка степен нейна вина, защото тя призова всички към единство. Ние очакваме посещението на митрополит Епифаний и в този град, за да видят нашите братя в Украйна, че гърците, от които те са приели вярата и просветата, отново ги прегръщат като истински братя, оправдани и опростени в Светия Дух, връщайки се от схизмата в светата Църква, за да пребивават в единение и любов с нас“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

ПРАЗНИК ПОКАНА copy 2На 19 октомври Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ чества деня на своя небесен покровител. На празника ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, която ще оглави Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. На тържеството се очаква да присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев, който ще почете 116-та годишнина на духовното училище. Предишната вечер, от 18 ч., ще се състои празнично архиерейско вечерно богослужение.

Ректорът на семинарията архим. Пахомий отправя покана от името на учителската колегия, учениците и лично от свое име към християните в столицата за молитвено участие в празничните богослужения.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

h002Смесеният хор на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ организира конкурс за хористи – сопрани, алти, тенори и баси.

Условия за участие: Разпяване, проверка на музикалния слух и глас. Пеене на a prima vista.

За повече информация и записвания можете да се свържете на тел. 0887 104 084.

Хорът на патриаршеската катедрала е основан през 1927 г. от църковния композитор и диригент Апостол Николаев-Струмски (1887-1971 г.), който е и първият му ръководител. В момента диригент на хора е доц. Димитър Димитров, който е на този пост от 35 години.

4.4933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (75 Votes)

detail20191017 SNV 7845 обрНа днешното извънредно заседание на Св. Синод на Московска патриаршия беше обсъдено решението на Гръцката църква да признае установяването на автокефална Православна църква в Украйна от страна на Константинополската патриаршия и да влезе в общение с нея. След края на заседанието беше разпространено обширно комюнике. В него се изразява съжаление за взетото решение, което обаче „няма да разруши дружбата между гръцкия и славянските народи, заплатена с кръвта на руските войници за освобождаването на гръцкия народ“.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (45 Votes)

72439285 2155654494536085 2474344720948527104 nНа 16 октомври в катедралния храм „Света Троица“ в гр. Русе бяха посрещнати частици от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки и св. Матрона Московска. Те бяха донесени от клирици от Елистинска епархия на Руската православна църква (с център гр. Елиста, Калмикия).

Русенският митрополит Наум и свещенослужители от престолния град отслужиха благодарствен молебен и се поклониха пред чудотворните светини.

72890579 2155654717869396 3780525506378596352 n

Мощите пристигат в Русе за духовна радост на вярващите от епархията. Гостуването им съвпада и с рождения ден на митр. Наум, който той отбелязва на 19 октомври. Чудотворните мощи на св. Лука и св. Матрона ще останат за поклонение в катедралния храм на Русе до 20 октомври.

Източник: Сайт на Русенска епархия

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

10.19 sv IvanRilskiЗа богослужебните нужди на българските свещеници в чужбина и по-специално за тези в англоговорящите страни е направен превод на богослужебно последование за св. Йоан Рилски – възкресна утринна, съчетана със службата на преподобния. Текстът е подготвен от о. Траян Горанов, който е енорийски свещеник в английския град Торки (графство Девън). Редакцията на превода е на английския православен свещеник Григорий-Палама Карпентер.

Вж. и бележката долу в края на английския текст.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2019 10 17 1027С празнична св. Литургия в Троянския манастир, оглавена от Великотърновския митрополит Григорий, беше отбелязан рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Синодни архиереи, епископи на БПЦ и духовници от цялата страна взеха участие в богослужението. Патриарх Неофит оглави благодарствения молебен, в който всички се молиха за здравето и благоденствието на предстоятеля на БПЦ.

В поздравлението към Негово Светейшество от името на Св. Синод на БПЦ се посочва, че патриарх Неофит е „пример за добър пастир, който полага душата си за овците. Затова Ви обичат малки и големи, бедни и богати, неуки и образовани и всички заедно благодарим на Всеподателя Бога, че дарува на нас многогрешните такъв архипастир“.