Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

60771094На 25 април (Велики четвъртък) от 17 до 19 ч. в залата на неделното училище при храм „Св. Атанасий“ във Варна ще бъде организирана „Великденска работилница“. В нея деца от школите по изкуства и неделното училище при храма ще боядисват яйца и изработват великденски картички. Те ще бъдат раздадени на нуждаещите се и социално слабите хора, за които от години се грижи енорията. Инициативата е на църковното настоятелство. Тя има за цел да приобщи повече деца към честването на празника Възкресение Христово и да насърчи трудолюбието и милосърдието при малчуганите.

Ще бъдат подсигурени яйца, бои и материали за детската работилница. Събитието е отворено за всички деца от града.

За повече информация: храм „Св. Атанасий“, Варна, ул. „Граф Игнатиев“ 19, тел. 052 639 716

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 04 23 1239Започна седмицата, в която почитаме спасителните Христови страдания. От „страст“, старинната дума за страдание, тази седмица е наречена Страстна седмица. Но народът ни на места я нарича Велика седмица, другаде дори „молбената неделя“, като неделя синекдохично се употребява вместо седмица, а от усилените молитви в тези дни, когато вярващите ходят и сутрин, и вечер на богослуженията, е произлязло и названието ѝ „молбена“.

Поредицата от специални богослужения започва от вечерта на Неделя Вайя – Цветница. Заради многото именници в този ден посещението в тази вечер е по-слабо, но така или иначе с късното вечерно богослужение започваме онази подготовка за почитане на Христовите страдания, която ще стигне своя връх на Велики петък. Вечерните богослужения в неделя, понеделник и вторник вечер по вид са утринна. Ще рече, късно вечерта се отслужва утринната за следващия ден, изтеглена в предната вечер, което може да се каже, че е обичайно за великопостния богослужебен ред. Съответно в понеделник, вторник и сряда Църквата е отредила да си припомняме знакови събития или притчи на Господ Иисус Христос, насочени към необходимостта от покаяние, духовна трезвост и будност, и... покаяние. Църквата никога не престава да говори и да насърчава към покаяние. И това прави не по нечие хрумване, а защото с историческия призив „Покайте се, защото се приближи царството небесно!“ започва последователно проповедта на Христовия Предтеча св. Йоан и на Самия Господ Иисус Христос.

Взимайки повод от евангелското четиво за Велики понеделник, църковният поет е написал забележителната песен, известна с началните ѝ думи на църковнославянски „Се Жених грядет...“:

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

2019 04 23 1158Близо 10 свещеници от столицата ще поемат пасхалните богослужения в селските храмове, където няма духовници от години. Целта е в повече населени места в епархията храмовете да са отворени и да съберат вярващите за богослужение. Това разказа в интервю за Двери Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит (тук). Ръководството на епархията полага усилия да осигури богослужения по празниците в повече села и градове, където има хроничен недостиг на свещеници.

Еп. Поликарп също ще оглави богослужения през Страстната и Светлата седмица не само в София, но и в други градове на обширната Софийска епархия. Така вярващите в Кюстендил (на 29 април от  9:30 ч. в храм „Успение Богородично“) и в Дупница (30 април от 9:30 ч. в храм „Св. Георги“) ще могат в празничните пасхални дни да вземат участие в архиерейска св. Литургия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в богослуженията в столицата през Страстната седмица и на Възкресение Христово.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

58444870 2698865050184942 7723941538698362880 nТрадиция за българската църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж е да посреща заедно със своя архиерей празника Вход Господен в Йерусалим. За енориашите празникът носи двойна радост: точно на този ден преди тринадесет години те се събраха за първата св. Литургия в настоящия си молитвен дом и този „вход“ даде начало на пълноценен и сговорен духовен живот след дълъг период на изпитания.

Западно- и Средноевропейският митр. Антоний отново се отзова на поканата и оглави св. Литургия. Богомолците препълниха църквата, многобройни бяха и най-малките енориаши, които израстват в духовните знания благодарение на редовните занимания в енорийското неделно училище. Децата получиха като подарък Великденски образователни картички, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

314239 533x400Триста са жертвите до този момент на самоубийствените атентати, извършени в Шри Ланка на 21 април, когато Римокатолическата църква отбеляза Великден. Осем взрива избухнаха почти едновременно в страната, като четири от тях бяха в столицата Коломбо. Повече от 500 са ранените, много от които в тежко състояние. Най-много хора загубиха живота си по време на възкресното богослужение в църквата „Св. Себастиан“, където по време на атаката е имало близо 1000 души. След това бомби избухват в още три църкви. Бомби избухват и в още три бизнес хотела.

Цялото население на Шри Ланка е 21 милиона, като мнозинството от тях изповядва будизъм – 70%, индуизъм изповядват 13%, ислям 10%, а християните в страната, предимно римокатолици, са 7%. Шри Ланка 26 години беше разкъсвана от гражданска война, която отне живота на 70 000 души. В резултат от нея в страната засилиха влиянието си будистките националисти и монаси с радикални възгледи, но техните атаки досега бяха основно насочени срещу мюсюлманите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 04 22 1044Излезе от печат новата образователна картичка на Центъра за образователни инициативи „Двери“, посветена на празника Възкресение Христово. В центъра на повествованието, разказващо за евангелското събитие на Христовото Възкресение, е пасхалният поздрав „Радвайте се!“, който първи чуват жените-мироносици. Децата разбират, че Христос е Господар на живота и е по-силен от смъртта и злото. Неговото Възкресение донася радост и светлина в света.

Освен сглобяването на Великденска картичка, за учениците са подготвени още две задачи върху текстове на празнични песнопения.

Великденската образователна картичка излиза в тираж 13 000 бр. и ще достигне до ученици и техните семейства в цялата страна и в чужбина. Изданието се финансира от епархиите Софийска, Варненска и Великопреславска, Русенска, Неврокопска, Старозагорска, както и от частни дарители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

cvetnica 15Стихири на „Всякое дихание“, гл. 4:

Стих: Хвалите Его на силах Его, хвалите Его по множеству величествия Его.

Множеството народ, Господи, постилаха на пътя дрехите си, а други режеха клони от дърветата и ги държаха; които вървяха напред и които ги следваха, викаха силно: осанна на Давидовия Син, благословен си Ти, Който си дошъл и отново идваш в името Господне.

Ὁ πλεῖστος ὄχλος Κύριε, ἐστρώννυον ἐν τῇ ὁδῷ τὰ ἱμάτια αὐτῶν· ἄλλοι δὲ ἔκοπτον κλάδους, ἀπὸ τῶν δένδρων καὶ ἐβάσταζον, οἱ προάγοντες δὲ καὶ οἱ ἀκολουθοῦντες, ἔκραζον λέγοντες· Ὡσαννὰ τῷ Υἱῷ Δαυΐδ, εὐλογημένος εἶ ὁ ἐλθών, καὶ πάλιν ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου. 

Мно́жество наро́да Го́споди, / постила́ху по пути́ ри́зы своя́: / друзи́и же ре́заху ве́тви от древе́с, и ноша́ху. / Предыду́щии же и после́дующии, зовя́ху глаго́люще: / оса́нна Сы́ну Дави́дову, / благослове́н еси́ прише́дый, / и па́ки гряды́й во и́мя Госпо́дне.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

d87fea63d7b2453b47169a9b57cd46ecНа 21 април, Цветница, в голямата зала на Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще бъде открита традиционната изложба на икони и дърворезби. Експонатите са дело на курсистите в школите по иконогпис и дърворезба за деца и възрастни. Ще бъдат показани произведения, изработени през първата половина на учебната година.

Откриването на излобжата ще започне след края на св. Литургия, около 11 ч. Тя е отворена за посетители до края на юни, когато ще бъдат показани творбите, създадени през втората половина от обучението на курсистите.

Същия ден в офиса на Енорийския център ще бъде оборудван пункт за кръводаряване, съвместно с Червения кръст. В празничния ден Църквата призовава християните, които имат възможност, да дарят кръв за нуждаещите се ближни. Подобни пунктове в този ден ще има и в други централни столични храмове.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (60 Votes)

sinantisi prokathimenon kipros 2На 18 април по покана на Кипърския архиеп. Хризостом ΙΙ в Никозия пристигнаха предстоятелите на древните поместни православни църкви-патриаршии: Александрийският патриарх Теодор, Антиохийският патр. Йоан и Йерусалимският патр. Теофил. Четиримата заедно обсъдиха кризата от последните месеци в междуправославните отношения, изострила се след обявяването на автокефалията на Православната църква в Украйна от страна на Вселенската патриаршия. Срещата продължи няколко часа, след което четиримата предстоятели публикуваха комюнике.

В него те отправят призив да се възстанови евхаристийното общение между поместните православни църкви, имайки предвид Московска патриаршия, която прекъсна евхаристийно общение с Константинопол, защото, казват предстоятелите, само така може да се намери решение на кризата в Православната църква днес.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

55566Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод унищожителния пожар в катедралата Нотр Дам в Париж. В него се казва:

„Със съкрушено сърце научихме за трагичния инцидент в парижката катедрала Нотр Дам, която на 15 април бе опожарена, като по този начин бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство, а катедралата, преживяла превратностите на времето и историята, бе сериозно засегната.

Изразяваме най-дълбоката си подкрепа към френския народ, като желаем емблемата на тяхната страна да бъде възстановена в скоро време, а предстоящите Пасхални и Великденски празници да не бъдат помрачени, но напротив, „Светлината, която в мрака свети и мракът я не обзе“ (Иоан 1:5), да възсияе отново в душите на всички ни“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

image 2019 04 18T16 57 06 808ZМинистерският съвет на Република Албания е взел решение за сумата на държавната субсидия за вероизповеданията в страната за 2019 г. Решението предвижда отпускането на 109 милиона албански леки за вероизповеданията, което се равнява на малко повече от 1 710 000 лв. Не се посочва принципът, по който е отпусната субсидията, но е интересно да се видят числата на делението на населението по вероизповеден признак.

При население в страната от 3 170 048 души (данни от 2009 г.) обявилите се за нерелигиозни са около 25%. Това не е изненада при факта, че Албания от 1967 г. до политическите промени в Източна Европа беше обявена от комунистическия си лидер Енвер Ходжа за първата в света напълно атеистична държава.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

DSC 4925Атинският архиеп. Йероним ΙΙ отправи покана към Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей да присъства на откриването на църковния Дом за обгрижване на възрастни хора „Св. Порфирий“ в Дилеси, обл. Беотия, което ще се проведе на 23 май. На освещаването ще присъстват Атинският архиепископ и президентът на страната Прокопий Павлопулос.

Поканата за посещението беше предадена от протосингела на Атинска архиепископия, Теспийски еп. Симеон, който посети на 17 април Фенер.

Официалната покана и изпращането на протосингела на Архиепископията във Фенер е тълкувано в гръцките медии като знак за преодоляване на напрежението в отношенията между патр. Вартоломей и архиеп. Йероним, които през последните няколко години бяха обтегнати. По време на посещенията си в Гърция патр. Вартоломей не се срещаше с архиеп. Йероним. През октомври м. г. Атинският архиепископ дори отказа с формалния довод за претоварена програма планувана среща с патр. Вартоломей, който беше в гръцката столица, за да присъства на академично събитие (виж тук). Напрежението между двете институции се дължи на различно схващане за правата на патриарха в каноничната територия на ГПЦ.

4.5625 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (32 Votes)

Notre Dame burnsВ късните следобедни часове на римокатолическия Велики понеделник, 15 април 2019 г., изгоря почти напълно една от най-великите християнски църкви в света – катедралата „Нотр Дам“ („Нашата Госпожа“, „Нашата Владичица“), известна у нас преди всичко като Парижката „Света Богородица“. Строена в продължение на близо две столетия – от средата на 11 до средата на 14 век, тя остава за близо седем века гордостта не само на парижани, но и на всички французи. Заедно с това обаче тя е църква, в която вероятно милиони хора през тези стотици хиляди дни, в които тя беше римокатолически храм, са намирали утеха и отрада. Много повече може би са били и онези, които просто са идвали, за да се възхитят на архитектурата, на статуите, на другата украса, на запомнящия се камбанен звън.

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

2019 04 15 1606Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец“ в Златоград съвместно с доброволци от детските градини в града „Снежанка“ и „Радост“ организират честване на най-големия християнски празник Възкресение Христово.

Децата ще бъдат ангажирани в Цветна ръкоделничка „Великденски звън“ и освен изработване на различни празнични украси ще научат повече за събитието Възкресение Христово и ще се срещнат с енорийския свещеник о. Константин Атанасов.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (45 Votes)

2019 04 15 1235Тази седмица излезе от печат книгата Празничен миней – Светийски служби. Тя е последна от поредицата богослужебни книги на български език, издадени от Одранишкия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“. В нея са включени богослужебните последования на 20 светци. Освен службите на едни от най-почитаните имена в православния свят – св. Василий Велики, св. прор. Илия, св. Йоан Рилски, св. Димитър Солунски, св. Николай Мирликийски и др., са добавени службите на четирима български светци: св. Йоаким, патриарх Търновски, св. цар Петър, св. Сергий Къпински и св. Тривелий (хан Тервел), които не са имали досега богослужебна прослава.

В изданието е включен е и т. нар. „акатистен“ канон на Пресвета Богородица от Йосиф Песнописец, който може да се чете като първи (Богородичен) канон на утринната, преди канона на съответния светец за деня.