Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

CHernogoriya 600x298Министерството на външните работи на Черна гора е отказало продължаването на разрешенията за работа и временен престой в страната на 30 сръбски свещеници и монаси от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската православна църква, която е на територията на Република Черна гора. Очаква се отказ да получат още поне 20 свещенослужители, съобщи сръбският вестник Политика. Черногорско-Приморската митрополия, ръководена от митр. Амфилохий (Радович), остро осъди решението на властите и го определи като дискриминационно.

По-голямата част от православните духовници в Черна гора са сръбски граждани и имат нужда от трудови визи, за да живеят постоянно в Черна гора заедно със семействата си. През последните години периодично възниква подобен проблем, но тази година за първи път отказите за продължаване на трудовите разрешения са толкова много.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (65 Votes)

119 обрНа заседанието на Св. Синод на Руската православна църква от 28 декември е взето решение да се изпрати призив до „предстоятелите и свещените синоди на братските поместни църкви да се подкрепи Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий, епископата, духовенството, монасите и верните чада на Украинската православна църква“. От Московска патриаршия искат също да не бъде призната „общността, учредена на Обединителния събор на 15 декември т. г. в Киев, за автокефална поместна православна църква“.

Настояването за подкрепа на митр. Онуфрий и ръководената от него УПЦ към Московска патриаршия става малко преди да бъде издаден томосът за автокефалията на Украинската църква, което ще стане на 6 януари. Този призив, разбира се, е само официалната страна на усилията, които РПЦ-МП през последните месеци полага в тази насока по неофициални пътища.

Спорът между РПЦ и Вселенска патриаршия за автокефалията на Украинската православна църква внесе разделение между православните християни. Засега поместните православни църкви се въздържат от категорични становища, призовавайки спорещите страни към търсене на взаимно-приемливо решение на въпроса и недопускане на разкол в православието.

4.6607142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (56 Votes)

6dbbbe2614f38b012cd75366d4cebfbeВ края на годината в областта на практическото богословие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха две успешни процедури за доценти – по Омилетика и по Пастирско богословие.

В Омилетиката след такива специалисти като професорите Тодор Поптодоров, Иван Денев и Божидар Андонов вече се хабилитира досегашният гл. асистент д-р Андриан Александров, който беше единствен кандидат в конкурса. Основен труд е неговата монография Проповед. Проповедник. Слушатели, С. 2018, където е направен опит, да се представят трите страни на омилетичната комуникация – проповедта, проповедника и слушателите, като в текста са включени и методически насоки за изготвяне и произнасяне на проповеди. Други негови трудове са: Възрожденски проповеди в архива на Рилския манастир, в съавторство с Иван Денев, С. 2007; „Post-Constantine Preaching: the Three Holy Hierarchs“ – In: The Christian Paradigm of a United Europe. The Historical and Religious Dimension of the Reign of Saint Constantine the Great and his Present Reception. International Scientific Symposium, Craiova 2014, както и „Мисионерство, катехизация и масмедии“ – В: Осми Светониколаевски православни образователни четения, Бургас 2010.

Научното жури в състав: проф. Александър Омарчевски – председател, и членове – проф. Божидар Андонов, проф. Иванка Мавродиева, проф. Емил Трайчев, проф. Янка Тоцева, доц. Гергана Дянкова и доц. свещ. Людмил Малев, гласува единодушно да бъде предложен на Факултетния съвет и да бъде избран гл. ас. д-р Андриан Александров за доцент по Омилетика, което Факултетният съвет направи на 20 септември 2018 г.

4.265306122449 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (49 Votes)

14В заседанието си на 28 декември Св. Синод на Руската православна църква взе решение да създаде Патриаршеска екзархия в Западна Европа с център Париж. В диоцеза на новата църкова структура ще влизат страните: Андора, Белгия, Великобритания и Северна Ирландия, Ирландия, Испания, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Нидерландия, Португалия, Франция, Швейцария. За патриаршески екзарх в Западна Европа Московска патриаршия назначи Богородския еп. Йоан, досегашен викарий на Московския патриарх, и той вече ще носи титлата Корсунски и Западноевропейски епископ.

Една от причините за създаването на новата църковна структура е да се отговори на закриването на архиепископията-екзархия на руските енории в Западна Европа към Вселенска патриаршия. Тази църковна структура, чийто център беше в Париж, е била създадена от руски емигранти, духовници и миряни, след болшевишката революция, а първи неин глава е митр. Евлогий (Георгиевски), като в стремежа си да бъдат в канонично общение с другите църкви минават под юрисдикцията на Фенер.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

97По решение на Св. Синод на БПЦ Русенският митр. Наум оглави празничното богослужение в желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Св. Литургия за храмовия празник на българската църква (първия празник след обновяването на храма и „откриването“ му на 7 януари т. г.) се извършва с благословението на двама патриарси – Българския Неофит и Константинополския Вартоломей. По традиция празничното богослужение се оглавява от архиерей, изпратен от родината, и на него се събират не само българи от Истанбул, но и от околностите, както и богомолци от България. Поклонническият център на Софийска митрополия беше изпратил един автобус поклонници, ръководени от доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заедно с българския митрополит служиха архим. Харалампий (Ничев), бивш български клирик, сега преминал към Вселенска патриаршия, ставрофор. ик. Ангел Велков, българският свещеник в Истанбул, ик. Стефан Стайков, председател на храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Бъкстон“, София, софийският патриаршески протодякон Иван Петков, родом от града край Босфора, и йерод. Яков, украинец, клирик на Вселенска патриаршия. Като представител на патр. Вартоломей по време на богослужението на архиерейския трон в молитва присъстваше Калиополският и Мадитски митр. Стефан. На отсрещния трон на официалните светски лица беше застанал генералният консул на Р. България в Истанбул Ангел Ангелов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2018 12 27 1536На Рождество Христово ръководството на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ представи официалния сайт на храм-паметника. Той е достъпен на адрес http://www.cathedral.bg/.

В сайта е проследена историята на катедралата, подробности и фотографии от построяването ѝ до наши дни, списък на предстоятелите, 360-градусова разходка в храма. В секция „Новини“ ще се публикуват съобщения за богослуженията и тържествата в най-голямата ни църква. От началото на 2019 г. сайтът ще има версия на английски и руски език.

Патриаршеската катедрала има и профил във Фейсбук, който можете да харесате и следвате тук.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

11.12.2018С изпълнението на песнопението „Чистая Дево“, гл. 5, Софийският свещенически хор честити на всички християни светлия празник Рождество Христово!

Текстът на песнопението „Чистая Дево“ е на св. Нектарий Егински. Преводът от гръцкия оригинал и музикалната адаптация са на д-р Любомир Игнатов и Божидар Христов. Редакция, транскрипция на западна нотация и калиграфия – Български патриарх Неофит.

Записът на това изпълнение на Софийския свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов е направен на 11 декември 2018 г. в катедралния храм „Св. Неделя“ – София.

Тонрежисьор: Иван Киришев.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 12 24 1521 001Монахините от Драгалевския манастир по утвърдена вече традиция изпращат своя Рождественски поздрав до християните със специално подготвен видеоклип. Тази година в него са включени три песнопения, изпълнявани от сестрите на светата обител. Във видеоклипа можете да чуете тропара и кондака на Рождество Христово и песента на ангелите. И трите песнопения са изпълнени на български език.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

2762 обрНа епархийското събрание в Москва, което се проведе на 21 декември, Московският и на цяла Русия патр. Кирил заяви, че „по икономѝя“ разрешава на вярващите с руски произход да се причастяват в руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон“, въпреки че той е в юрисдикция на Константинополския патриарх. Забраната на руския Св. Синод за приемане на св. Тайни в манастири на Константинополската патриаршия „се отразява лошо на духовния живот на нашия манастир на Атон“, смята патр. Кирил. И по-точно в отговор на конкретен въпрос дали е възможно съслужение и участие в тайнствата в този манастир, патриархът каза:

„Манастирът „Св. Пантелеймон“ само се нарича руски, но заедно с другите атонски манастири той се намира под юрисдикционната зависимост на Константинополския патриарх. Благославям поклонение във всички манастири, не благославям участие в тайнствата във всички манастири, като принципно това се разпростира и върху нашия манастир. Но механично да се прилага забраната върху този манастир, това означава на първо място да се отслаби духовният живот на самия манастир, който най-малко носи отговорност за пагубните постъпки на Константинопол. Затова аз смятам, че в нашия манастир руските православни хора могат да пристъпват към тайнствата (ръкопляскане в залата). Като изключение. По икономѝя и по пастирско снизхождение“.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

48366312 1693798290721710 1917811470142275584 nВ последния учебен ден на 2018 г., 21 декември, ученици от първи клас на русенското Основно училище „Иван Вазов“ (обявено през 2018 г. от Мин. съвет за иновативно училище)  с класен ръководител презвитера Росица Рачева гостуваха на Русенския митрополит Наум. Децата разказаха на архиерея какво са научили за празника Рождество Христово и за народните традиции, съпътстващи Бъдни вечер. Те го поздравиха с песни и кратък рецитал и отправиха благопожелания за здраве и благополучие. Малчуганите завършиха програмата си с поздрава „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!“.

Владиката благодари на малките си гости, като им пожела здраве, успехи в учението и много игри. Всяко дете отнесе у дома си скромен дар от митр. Наум и едно незабравимо вълнение от срещата си с него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2018 12 21 1905Днес, 21 декември, е починал ик. Борис Георгиев Хаджистоянов, свещеник при столичния храм „Рождество Богородично“, кв. „Красно село“, доскорошен дългогодишен предстоятел на същия храм. Опелото му ще бъде извършено от Белоградчишки еп. Поликарп на 23 декември, неделя пред Рождество Христово, от 12:30 ч.  в  храм „Рождество Богородично“.

Ик. Борис Стоянов е роден на 12 август 1936 г. в гр. Търговище. Основно образование получава в родния си град. Продължава образованието си в интернираната на гара Черепиш, Врачанско, Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва в 1955 г. Придобива висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1962 г.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

2018 12 21 1553В последния си работен ден за тази година народните представители приеха на второ четене промените в Закона за вероизповедания, с които се уреждат условията за регистриране и финансово подпомаганена вероизповеданията в България.

Предвижда се държавна субсидия да получават вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване, и тя ще е в размер на 10 лв на самоопределило се лице, но не повече от 15 млн за вероизповедание.

Внесените в средата на годината предложения за промени в Закона за вероизповеданията предизвикаха недоволството на БПЦ, която изпрати през юни в Народното събрание свое подробно становище по спорните текстове. Ръководството на Църквата получи уверението на депутатите, че окончателният текст ще бъде приет само след като се получи съгласието на архиереите.

4.9794520547945 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (146 Votes)

Слова 1 томВ навечерието на Рождество Христово Зографската св. обител започна ново издание на Словата на преп. Паисий Светогорец в пет тома, които са сред най-популярните съвременни православни книги в Гърция, Русия и целия православен свят. На книжния пазар вече могат да се намерят първите два тома от поредицата. Първият е озаглавен С болка и любов към съвременния човек, а вторият – Духовно пробуждане.

Словата на преп. Паисий са издадени на гръцки език от монахините от исихастириото „Евангелист Йоан Богослов“ през 1998 г., четири години след смъртта на преподобния. Материалът е събиран в продължение на 28 години, през които св. Паисий е ръководил духовно св. обител. Текстът е под формата на диалози, като между тях са включени и откъси от негови писма до сестрите. Използвани са и записки от разговорите, които старецът е водил със свои духовни чеда.

Picture1В предговора към първия том монахините пишат: „Решението ни да издадем тази книга беше насърчавано и от една мисъл, която старецът имаше от години. Мислеше да напише „книга, която да е за всички – миряни, монаси и клирици“. Не можа да осъществи тази своя идея, понеже раздаваше цялото си време на страдащите души, които всеки ден пристигаха пред колибата му и на които се отдаваше изцяло, въпреки малкото си телесни сили“. 

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

421646Парламентът на Украйна прие днес законопроект N 5309, за който гласуваха 240 народни представители, а 31 депутати от „Опозиционния блок“ бяха против. Документът предвижда внасянето на промени в действащия закон „За свободата на съвестта и на религиозните организации“, според които всяка религиозна организация, чийто ръководен център се намира в държава-агресор, е длъжна да отрази в своето наименование пълното название по устав на своя религиозен център. Освен това такава религиозна организация няма права да развива капеланска служба в подразделенията на украинската армия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

40 nВ дните преди Рождество Христово столичният храм „Рождество Христово“ за поредна година се включи в инициативата „Ангелска елха“ – идеята на организаторите е да се съберат подаръци за децата на лишените от свобода. Ето какво пишат те във facebook страницата на събитието:

„Целта ни е да зарадваме децата на временно лишените от свобода с подаръци за Рождество Христово. Те ще ги получат от името на родителя, който е изявил желание, но няма възможност да излезе на пазар. Можете да участвате като:

1) оставите подарък, хартия за опаковане и панделки в храма до 22.12.2018 г. (нужни са около 250 подаръка) и