Мобилно меню

4.675 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (40 Votes)

2019 07 24 1001Има нещо символично за нас, православните българи, организирани в една епархия в Америка и Канада. То е, че и ние като американците и канадците сме пръснати от единия океан на изток до другия на запад, говорим техния език, споделяме техния живот, култура, храна, радости, тревоги, християнски ценности и съвместно с тях отбелязваме важните събития в живота. За наша утеха Църквата е центърът на най-важните моменти, което ни кара заедно с тях да пригласяме обичаните от тях думи на националните им химни, че Америка е „земя на свободни и дом на смели“, а Канада – „дом и родна земя“, за които и ние с нашите епархиоти „стоим на пост за нея“.

Повод за изразяването на цялата тази символика даде най-новата ни Българска източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън, близо до Торонто. Тя е едва на 13 години, но показа смелост, сили и готовност да бъде достоен домакин не само на 44-тия събор на епархията, на 14-ата конференция на попадиите и дякониците в диоцеза ни, но и център на обширната ни по територия наша епархия в САЩ, Канада и Австралия от 18 до 21 юли 2019 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

48182752196 d916cb5e67 bС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит всеки четвъртък от 17 ч. в столичния храм „Св. Петка“ в кв. „Орландовци“ се отслужва вечерна служба с акатист на св. Богородица Скоропослушница.

Богослужението се извършва пред копието на чудотворната иконата на Божията майка, изписано в манастира „Дохиар“ на Света гора.

Свещеното изображение беше изработено и донесено специално за храма „Св. Петка” от христолюбиви дарители от кв. „Орландовци“ и гр. Банкя. В продължение на един месец иконата е престояла до оригинала в светогорския манастир.

Църковното настоятелство приканва християните да взимат молитвено участие в богослуженията и да отправят молитви към св. Богородица.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

150869 54749886aa52e54749886aa565В Московска епархия беше отменена задължителната катехизация преди приемане на св. Кръщение поради намаляване на броя на извършените кръщенета. Това решение е взето на Епархийския съвет на Москва и е изпратено за изпълнение до московските храмове. В решението се казва да се промени режимът на катехизация от „строго задължителен“ на „пожелателен с прилагане на личен, неформален подход във всеки конкретен случай“.

Свещениците и катехизаторите трябва предварително да установят в разговор с желаещите да се кръстят „степента на тяхното положително настроение към вярата и Църквата“. При наличието на такова положително отношение подготвителните беседи трябва да се провеждат с тях по стария режим. Ако се установи обаче „отрицателно отношение към огласителните беседи или има други обстоятелства като: голяма известност, изключителна заетост, военна служба, напреднала възраст, кратък престой на кръстниците и др. – то тогава огласителни беседи могат да не се провеждат, но свещеникът трябва да проведе личен разговор с желаещия Кръщение и да му предаде знания за вярата и Църквата в обема, който той е способен да приеме“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1528265 mitsotakis ierwnymos 1На 16 юли новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис (лидер на спечелилата изборите „Нова демокрация“) се срещна с Атинския архиепископ Йероним. Двамата се договориха за незабавно възобновяване на смесената комисия за диалог между държавата и Църквата по въпроса за новите учебни програми по предмета Религия, както и за недвижимото църковно имущество.

Гръцкият премиер заяви, че предвижда много добро сътрудничество с Атинския архиепископ. „Много са проблемите, които трябва да решим – винаги с добра вяра, с добро разположение и с уважение към конституционните разпореби на чл. 3 и 13, които, както вече Ви уверих, няма да бъдат променяни“. Той увери архиеп. Йероним, че гарантира изцяло установените права на свещенослужителите на заплата, социално осигуряване и пенсиониране.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

photo 2019 07 17 12 06 32На 16 юли американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет новия гръцки архиепископ на Америка (Вселенска патриаршия) Елпидофор. На срещата присъстваха вицепрезидентът Майкъл Пенс, министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар (православен по вероизповедание) и главният архиерейски наместник на архиепископията протопрезвитер Александрос Карлуцос.

Архиеп. Елпидофор беше във Вашингтон, за да участва в срещата за религиозните свободи, организирана от Държавния департамент на САЩ, с участието на външни министри и религиозни лидери от целия свят.

Архиеп. Елпидофор изрази своята радост от възможността да се запознае с американския президент, министри и членове на Конгреса. Той заяви: „Установих, че президентът е искрен, прям и общителен човек, какъвто го виждаме и по телевизията. Разговаря с мене много сърдечно и разговорът ни ме зарадва“. Архиепископът заяви също, че президентът Тръмп е готов „да подкрепя християните в целия свят, да бъде защитник на малцинствата и на преследваните християни. Както и да подкрепя несъмнено нашата Вселенска патриаршия и църква-майка във всичките ѝ усилия и трудове“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

a8hna seismo 3Силно земетресение разтърси днес следобед гръцката столица. Земетресението със сила 5.1 по Рихтер е с епицентър областта между Мандра и Магула, близо до Атина. Жертви няма, но централни сгради са пострадали, между които и сградата на гръцкия парламент. Паднаха кръстовете на два централни атински храма.

Единият е известният храм „Св. Ирина“ в историческия център на града, чийто мраморен кръст на купола е паднал (на втората снимка). Църквата „Св. Ирина“ е една от най-известните в гръцката столица. Построена е след освобождението на страната с материали от стари разрушени храмове, както и с камъни от Акропола. Осветена е през 1850 г. През 19 век там се помещава митрополията и в храма се провеждат редица исторически събития, между които встъпването в длъжност на пълнолетния цар на Гърция Отон през 1834 г., опелото на Т. Колокотронис през 1843 г., молебенът за приемането на гръцката конституция, както и за обявяването на автокефалията на Гръцката църква през 1850 г.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

content 001 skit valaa8На своето последно заседание на 9 юли т. г. Св. Синод на Московската патриаршия прие неочаквано решение, а именно „да реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на Московската духовна академия Верейски епископ Амвросий беше назначен за и. д. ректор на Сретенската семинария. Студентите бакалаври от Сретенското училище ще бъдат преместени в Сергиев Посад (Московска област), където от своето основаване през 19 век досега се помещаваше Московската духовна академия, а студентите магистри и докторантите от Московската духовна академия ще бъдат преместени в базата на Сретенската богословска школа в Москва.

Според мнозина запознати с църковните проблеми в Москва решението на практика означава ликвидиране на Сретенската семинария, която беше основана точно преди 20 години от митр. Тихон (Шевкунов) като школа за висше богословско образование, разположена на територията на Сретенския манастир в руската столица. През тези години школата се разрасна, стана най-авторитетното висше богословско учебно заведение в страната (след Духовната академия в Санкт-Петербург), а ректорът еп. Тихон (Шевкунов) привлече много спонсори, които реновираха и модернизираха нейната база. Преди две години тя получи и държавна акредитация за обучение на бакалаври и магистри-теолози. Нейните випускници се смятат за „кадри на митр. Тихон (Шевкунов)“, когото руските медии сочат като кандидат за патриаршеския престол в РПЦ.

2.515873015873 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (126 Votes)

smisalat presentation Деветата книга на писателя-богослов Мартин Ралчевски, който от години живее в Обединеното кралство, вече е на българския книжен пазар. Подобно на много от разказите от последния му сборник, „Душа“, и романът „Смисълът в живота“ е базиран на действителни събития. Сюжетът интерпретира през погледа на автора редица важни теми за съвременните православни християни като любовта, вярата, дълга, способността да устоиш на житейските изпитания и силата да продължиш по пътя на спасението, дори и след загубата на най-близките.

Проследявайки живота на главния герой на романа – Николай, Ралчевски размишлява и за прегрешението и покаянието, и за силата на молитвата и надеждата, търсеща чудото на изцелението. Авторът не подминава и болезнения за църковния ни живот проблем с оскъдния брой на монасите у нас и контраста на този труден, но благословен път с изкушенията на удобството, което консуматорското общество, в което живеем, ни предлага.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

ннннннНа 14 юли Врачанският митр. Григорий кръсти 15 деца от врачанското село Бреница. За това съобщава във фейсбук страницата си кметът на общ. Кнежа Илийчо Лачовски. Той е един от кръстниците на децата, приели православната вяра по време на тайнството в храма „Възнесение Господне“, с. Бреница. Другият кръстник на децата е Петър Гърневски, кмет на селото и член на църковното настоятелство на църквата в него.

„За поредна година Община Кнежа съвместно с Врачанска митрополия и храм „Възнесение Господне“ в с. Бреница организираме масово кръщение на деца от селото, – разказва кметът на Кнежа. – Радвам се, че за трети пореден път успяваме да осъществим тази инициатива и да постигнем целта си, а именно – приобщаването на младото поколение към православието. Честито на всички новопокръстени малчугани! Бъдете здрави и благословени!“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

relig 1121Грузинската патриаршия заяви, че изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Абхазия и Южна Осетия „не са били част от Грузия“, представлява изопачаване на историческите факти. Църквата е готова да подкрепи провеждането на поредица конференции и научни прояви, посветени на този въпрос, за да не се допускат подобни манипулации.

„Изявлението на президента на Руската федерация В. Путин от 9 юли за скорошната история на Абхазия и т. нар. Южна Осетия е интерпретация, която предизвика крайно негативна реакция в нашия народ. Подобно изопачаване на историческите факти допринася за разпалване на съществуващия конфликт“, се казва в изявлението на Грузинската патриаршия от 15 юли.

Позицията на Путин е „предизвикателство към грузинската държава, грузинските учени и всеки от нас“, се казва още в изявлението.

„Смятаме, че споменатото изявление трябва да стане своеобразно предизвикателство за грузинската държава, наука и всеки от нас – ние трябва бързо да реагираме. Нужно е да се проведат необходимите научни изследвания и материали, посветени на историята на страната и отделните ѝ периоди, които да се изложат на популярен език, а след това те трябва да се преведат на английски, руски и други чужди езици. Всеки може да вземе участие в този процес. Между всички ангажирани трябва да се проведат дискусии по тези проблеми. Патриаршията в Грузия е готова да подкрепи всестранно организирането на конференции и срещи за обсъждане на историческите въпроси“, се казва в изявлението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2018Вече е в ход набирането на участници за четвъртото издание на Летния младежки форум, организиран от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ – Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 3 до 9 август под надслова „Част от цялото“. Младежите ще се учат какво е да си част от живота на Църквата – в личен опит ще задълбочат своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура. Програмата включва участие в три дни от поклоннически път „Рилският Чудотворец“ (преходи през Рила и нощуване на палатки), посещение и поклонение в Рилския манастир, Троянския манастир, Гложенския манастир и манастирите в Арбанаси, участие в празничната св. Литургия на Преображение Господне, запознанства, срещи с интересни личности, беседи и обучения, водени от богослови, свещеници и психолози.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

33За поредна година о. Красимир Капитанов от Шумен организира поклонническо пътуване до известните манастири в Украйна – Почаевската и Киевопечерската лавра. Автобусът с поклонниците тръгва от Шумен на 23.8.2019 г. в 9:00 ч. от паркинга на магазин „Лидл“. Пристигането в Почаевската лавра е на 24.8.2019 г. около обяд.

Програма на пътуването:

25 август

Ранна св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица; посещение на пещерния храм в Лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и св. Амфилохий Почаевски чудотворци; посещение на аязмото, посветено на св. Анна, майката на св. Богородица; посещение на скита „Света Троица“, поклонение пред част от мощите на преп. Серафим Саровски чудотворец, парче от расото и парче от камъка на хилядодневния му подвиг. Поклонение пред кръста на св. Никита Стълпник (с полагане на всеки от поклонниците), посещение на кладенеца, изкопан от св. Амфилохий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

453 fill 600x292На 13 и 14 юли с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в София ще се проведе семинар по източноцърковна музика на тема: „Патриаршеската псалтикийна школа в Цариград“.

Гост-лектор на семинара ще бъде протопсалт Григорий Дараваноглу от Гърция, носител на офикията „Велик майстор на Вселенската патриаршия“.

На 13 юли (събота) в 10 ч. ще започне семинарът по източноцърковна музика. Той ще се проведе в салона на Софийска митрополия на ул. „Цар Калоян“ № 7.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (40 Votes)

66663941 10219485654401715 4080569306042073088 n

Поклонниците от похода „Светия път“, посветен на 550-годишнината от пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, напредват по своя планиран маршрут.

Групата тръгна по пътя на пренасянето на мощите на Рилския светец на 1 юли от Велико Търново, като преди това беше отслужена св. Литургия от Великотърновския митр. Григорий в катедралата „Рождество Богородично“. До 7 юли поклонниците преминаха през селата Горна Липница, Овча могила, Петокладенци, Лозица и достигнаха гр. Никопол. Там приключи първият етап от поклонническия преход и започна следващият, който преминава през с. Коиловци, гр. Плевен, селата Садовец и Ъглен и ще завърши на 13 юли в гр. Луковит.

Групата е с вариращ брой участници – между 20 и 50 човека на различни възрасти, има и деца. На ден те изминават между 12 и 21 км. Нощува се в хотели, къщи за гости, местни училища и на палаткови лагери. Багажът се пренася от специално организиран кемпер. Сред поклонниците има и свещеник – о. Давид Йовчев от Велико Търново.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1024px CyberGothsСв. Синод на Руската православна църква, който заседава сега във Владимирския скит на Валаамския манастир, е утвърдил документ с препоръки към свещениците за работа с младежите, принадлежащи към различни субкултури.

В обширния документ се посочва, че целта на работата с представителите на субкултурите трябва да се ръководи от желанието да се разкрие на младите хора пълнотата на живота в Църквата с Христос, а не от стремежа те да бъдат променени и изведени от кръга на субкултурите (освен деструктивните).

В насоките се посочва, че практически всички субкултури така или иначе са свързани със следването на определени авторитети или измислени образи, т. е. в крайна сметка са кумири, което противоречи на една от най-важните Божи заповеди, се казва в документа.

Авторите посочват основните течения в съвременната руска младежка субкултура: 1. почитателите на природосъобразния начин на живот (вегани, вегетарианци, последователи на правилното хранене, занимаващите се със спорт); 2. почитателите на умереното потребление (еколози, активисти на рециклирането и на алтернативи на консуматорските практики и т. н.); 3. почитатели на екстремните спортове и улични танци; 4. участници в доброволчески инициативи (доброволци в грижата за бедни, слаби, възрастни и самотни хора и т. н.).