Мобилно меню

4.7852348993289 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (149 Votes)

43Кипърският архиепископ Хризостом II се изказа отрицателно относно писмото-покана на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви за среща в Аман, Йордания. „Събори или срещи (синаксис) на предстоятелите може да свиква само Вселенският патриарх и никой друг“, заяви предстоятелят на Кипърската църква след новогодишния молебен. За църковния сайт Orthodoxia.info той заяви, че не е отговорил на писмото-покана на Йерусалимския патриарх за среща в Аман в края на февруари. Йерусалимският патриарх съобщи за тази инициатива по време на визитата си в Москва и след среща с Московския патриарх Кирил и президента Владимир Путин. Нейната заявена цел е „да бъдат обсъдени въпроси, свързани с единството на православието“. „Не смятам, че това действие на нашия приятел патриарх (на Йерусалим) е сериозно“, заяви Хризостом II, давайки да се разбере, че той няма да отиде в Аман.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

bartholomaiosВ интервю за сръбския вестник „Курир“ Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора е несправедлив и че по молба на Черногорския митр. Амфилохий лично е написал писмо до черногорския президент Мило Джуканович с молба да го оттегли. „Призовах го да не предприема по-нататъшни стъпки за приемането и реализирането на закона за религиозните общности. Този закон не е справедлив. Що се отнася до Вселенската патриаршия, то трябва да заявя, че единствената канонична Църква в Черна гора е Черногорската митрополия на Сръбската православна църква, а единственият каноничен архиепископ в Черна гора е митрополит Амфилохий“. Патриархът отхвърли възможността да се предостави автокефалия на малката разколническа Черногорска православна църква, дори ако за такава помолят самите черногорци. „Не, не! Църквата в Черна гора е Сръбската църква и в това няма да има промени“, заяви  той.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

b6891eaa155fe5e0464813193ec2e028По традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към българския народ по повод настъпването на новолетието. В него предстоятелят на БПЦ напомня, че когато направим равносметка на изминала година и планираме следващата, не трябва да забравяме, че „по човешки сме немощни и затова още по-усърдно молим Бог да ни укрепва в нашите добри начинания, защото без Него, както свидетелства Сам Той в Евангелието, не можем да вършим нищо“.

Патриархът призовава през Новата година да се посветим на усърден труд, който обаче на първо място да е за Божия прослава и за по-голям възход на нашата Църква и Отечество.

Следва целият текст на обръщението:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kreshhenie vzroslogo1На последното си заседание за тази година Св. Синод на РПЦ прие документа „За възможността за приемане на Кръщение със запазване на националното име“. Той е разработен от Комисията за църковна мисия към т. нар. Междусъборно присъствие, като е внесен за обсъждане през 2015 г. Комисията стига до извода, че наложилата се в РПЦ традиция да се избират имена от църковния календар не винаги отчита разнообразието на практики и традиции в другите поместни православни църкви, още повече че месецословът на Московска патриаршия не съдържа имената на всички светци, прославени от поместните църкви. Освен това се отбелязва, че според библейската традиция избирането на име на новороденото дете е право на родителите, за което свидетелства, например, изборът на име на св. Йоан Кръстител от неговия баща, свещеника Захария (Лука 1:63), както и св. Симеон Солунски в съчинението За свещенодействието и църковните тайнства, където се казва: „йереят го запечатва с кръстно знамение на челото, устата и гърдите и със свещена молитва му дава името, избрано от родителите, които участват в обряда на кръщението“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

viber image 2019 12 29 22 41 03С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в периода на Рождественските празници за сънародниците ни, живеещи в Северна Италия, бяха организирани богослужения и беседи в българския храм в Милано. Празничните служби бяха извършени от свещеник Стефан Паликаров и доц. д-р дякон Иван Иванов.

На 29 декември, първата неделя след Рождество, дяконът изнесе лекция на тема „Слава на Бога във висините и между човеците благоволение“ в присъствието на български студенти, учещи в Милано, и българската църковна община. Лекцията е част от цикъл лекции, посветени на големите Господски и Богородични празници, които доц. Иванов изнася за православните християни – мигранти на територията Италия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

svetseniciprotestВ нощта на 27 декември, след бурни дискусии, парламентът на Черна гора прие закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“. Приетият закон открива юридическата възможност да бъдат иззети повече от 650 религиозни обекта – храмове и манастири – от Сръбската патриаршия, която е доминиращото изповедание в страната. Сред тези обекти е и прочутият Острожки манастир. Властите смятат за незаконна анексията на Черна гора от Кралството на сърбите, хърватите и словенците през 1918 г., което води до ликвидиране на независимата Черногорска църква. Законът предвижда национализация на всички храмове, преминали в собственост на Сръбската патриаршия след 1 декември 1918 г.

Обсъждането на законопроекта започна на 26 декември по обед, като по това време епископите от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия отслужиха молебен в близост до парламента в присъствието на няколко хиляди души. Лидерът на черногорската опозиция Андрия Мандрич призова от парламента своите привърженици да блокират улиците и автомагистралите. В резултат бяха блокирани улици и кръстовища в редица градове като Бело-Поле, Подгорица, Бар, Котор, Плевля и туристическата столица Будва. Последни към акцията се присъединиха привърженици на опозицията във втория по големина град в страната и индустриален център Никшич. Няколко хиляди души от различни градове тръгнаха към столицата, но това не доведе до прекъсване на парламентарното заседание. Опитът на опозиционната партия в парламента да провали заседанието, като използва сълзотворен газ, доведе до арестуването на 22 депутати. В тяхно отсъствие управляващата коалиция прие с 45 гласа новия закон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

99900Отминава второто десетилетие на 21 век, в което Българската православна църква имаше възможност да участва активно в обществения живот у нас. През последните десет години ежегодно питахме читателите на Двери за най-значимото църковно събитие на изминалата година. Сега, от разстоянието на времето, можем да видим дали изборът ни тогава е актуален и днес, дали случилото се преди години се отразява на църковния живот в наши дни.

В навечерието на 2020 г. питаме вас, читателите на Двери, кое от църковните събития на изминалото десетилетие определяте като най-значимо.

Като най-важно църковно събитие на годината читателите на Двери определиха:

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Sofronii VrachanskiВ последния ден на годината – 31 декември – във Враца тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизирането на закрилника на града св. Софроний Врачански. Във Възнесенския храм, носещ името на светеца, в 9 ч. ще започне празничната св. Литургия, която ще оглави Врачанският митр. Григорий. На 31 декември 1964 г. с протокол № 23 на Св. Синод е взето решение епископ Софроний Врачански да бъде причислен към сонма на светците.

През 2019 г. във Враца бяха отбелязани още две важни годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний: 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за епископ.

Повече за това: Врачанска епархия организира чествания за св. Софроний Врачански

Още по темата: Изложба „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“ се открива във Варна

Неделникът на св. Софроний Врачански в интернет

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

DSC 0419На 27 декември, петък, в българската желязна църква „Св. Стефан“ край Златния рог в Константинопол-Истанбул тържествено беше отбелязан храмовият празник. Построена още през 19 в. и направена от желязо, за да свидетелства навеки за здравата православна вяра и желязна воля за свобода на измъчените българи от Мизия, Тракия и Македония, църквата и днес събира сънародниците ни за молитва и съвместен живот по Бога.

След направения през последните години основен ремонт на храмовата сграда сега за втора година празникът на небесния покровител събра православните християни от града на Босфора и дошлите поклонници от България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 12 27 1024За поредна година Драгалевският манастир отправя своя Рождественски поздрав във вид на видеоклип с изгледи от св. обител и песнопения, изпълнени от монахините.

Тази година населниците на Драгалевския манастир са избрали песнопението „Свете Тихий“, за да поздравят православните християни с празника на Христовото Рождество. В текста към клипа те така обясняват избора си на песнопение: На всяка вечерна служба възпяваме с тези слова нашата Тиха Светлина – Иисус Христос, Който се ражда във всяка душа, която обича и прощава. Осияй, Боже, душите ни, та като видим своите грехове, да поискаме прошка и да снизхождаме към немощите на нашите братя така, както искаме и Бог да снизхожда към нас. Дарувай ни, Иисусе, сърца чисти от гордост, мъст и озлобление, за да дойдеш и обитаваш в нас тази вечер и вовеки! Амин!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

Untitled 12Тропар, гл. 4

С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,
и си изобличил нечестието на мъчителите,
с камъни убит от ръцете на беззаконници,
венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,
като си казал: Господи, не им зачитай този грях.

Кондак, гл. 3

Владиката вчера дохождаше с плът, а днес рабът излиза от плътта.
Вчера Царстващият с плът се роди, днес рабът с камъни се убива:
за Него и умира първомъченикът, божественият Стефан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

555555Тази година тържеството от настъпващото светло Рождество Христово се преумножи за православните българи, живеещи в германските градове Кьолн и Бон.

В навечерието на Рождество Христово енориашите на Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Владиката оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Юлиян Ангелов, председател на църковната община в Кьолн и Бон и на тази в Берлин, и свещ. Антон Търнев.

В ранните зори на 24 декември църковните настоятели грижливо подготвиха за богослужението храма „Св. Йоан Кръстител“ на гръцката православна община в гр. Брюл, който в последните години приютява сънародниците ни в гр. Кьолн, Бон, Брюл и околностите. За св. Литургия бяха дошли не само българи, но и други православни християни от района.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

44444По традиция Рождественските послания на Св. Синод на БПЦ и на епархийските митрополити, които те изпращат до клира и миряните, акцентират върху радостта от раждането на Богомладенеца, върху богословското послание на празника и общочовешките измерения на Боговъплъщението.

Тази година отделните митрополити вече публикуваха поздравленията си до своите епархиоти. Като цяло традицията в съдържанието им се запазва, но в някои от Рождественските послания се засяга по-специално и социалната тема и се отправят призиви за участие на пастирите и християните в служението на ближните.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извежда като главна тема на Рождественското си послание грижата за страдащите и онеправданите. Той посочва примера на Христос като достоен за подражание от християните: „Целият земен път на Христос е не нещо друго, а изпълнение на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито предел – тази любов, която вдъхва готовност да положим душата си за своите ближни“. Владиката насочва вниманието на християните и към нашите сънародници, принудени по икономически причини да напуснат Родината. „Около нас има много немощни, болни и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват сериозни икономически трудности. В търсенето си за по-добър живот много хора напуснаха пределите на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в недружелюбно обкръжение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001На 21 декември Варненският и Великопреславски митр. Йоан посети Комплекса за социални услуги „Гергана“ – Дом за стари хора и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Митрополитът беше придружен от дяк. Любомир Георгиев, Борислав Аврамов, Георги Манолов и служители на Варненска и Великопреславска св. митрополия. На срещата присъстваха и директорът на Дирекция „Социални дейности“ във Варна Таня Василева.

Директорът на дома Нели Вълева съпроводи архиерея до параклиса към комплекса, посветен на иконата на Божията Майка „Геронтиса“, осветен през 2015 г. Тя разказа за общите мероприятия, които се провеждат вече осем години с християни от варненските енории към храм „Св. архангел Михаил“, морския храм „Св. Николай“, манастира „Св. Константин и Елена“, и благодари и на варненските свещеници, които обгрижват духовно възрастните хора в дома – о. Василий Шаган, о. Илия Попов, о. Алексей Акоста и о. Стоян Флорентинов, както и на всички доброволци, които посещават дома всяка сряда.