Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимската патриаршия и на Атинската архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (виж тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патр. Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиеп. Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинската архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимската патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата Църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

От своя страна архиеп. Йероним се извини на Йерусалимския патриарх, като каза, че грешката му е била неволна. Остава обаче готовността му да приеме бившия Йерусалимски патриарх в Атина. И по-конкретно той пише: „За съжаление сред хаоса от проблеми, които ни обграждат, убягна от мисълта ни идеята да поискаме Вашето разрешение за гореспоменатата цел. Затова просим прошка от Ваша страна и молим за Вашето разбиране. След всичко това, по същността си остава неотслабващ нашият интерес към здравето на почитания Ваш предшественик, затова и настояваме на своето желание да направим всичко, каквото изискват настоящите нужди“.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

snimka mediiНа 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. По този повод в неделя във варненския храм „Св. Атанасий“ от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към св. Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в „Св. Атанасий“.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора. Тази икона е дело на атонски монах-иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица“.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч отвъд неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

67878662 10157533539768485 6069748095963365376 n 1Рано сутринта в неделя, няколко часа преди началото на св. Литургия, пред столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ беше взривена кола, паркирана край оградата на църквата. Няма яснота за мотивите, но мнозина го свързват с ресторанта в двора на църквата. Според жители на квартала, лимузината е на наемателя на заведението. За щастие няма пострадали хора.

Спорният ресторант в църковния двор няколко пъти смени името и наемателите си, като миналата година беше даден на Кубрат Пулев, който откри там ресторант „Му house“ (виж тук). 

Сградата беше построена с идеята да бъде енорийски център и социална кухня, но след това беше превърната в луксозен ресторант, с което предизвика протеста на местните жители, които бяха скандализирани от настаняването на търговците в храма.

Започналата през 2017 г. от Софийска митрополия проверка на случая с използването на църковния имот не по предназначение още не е дала резултат. В ресторанта имаше и пожар, на който инцидент не беше дадена гласност.

Снимка: Столица.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

amvon 2 2019 korica 5 08 3 copyВ навечерието на празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание Амвон, издание на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията майка, възпята в Празнично слово на архим. Ефрем Филотейски.

В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията на проф. Йоан Корнаракис за борба със стреса. В „Призив“ е разгледан въпросът за следването на призванието. В рубриката „Поглед“ можете да прочетете статията на ставроф. ик. Дончо Александров за осъждането, което често се практикува в църковните среди. Интересна е и статията на прот. Андрей Ткачов за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митр. Йоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

a11f1376d0ad01a7f269b262e0d586cdНа 15 август от 9 ч. в параклиса „Св. вмчк Георги Софийски Най-нови“ в двора на Александровска болница ще бъде отслужена св. Литургия за празника Успение Богородично. Богослужението ще извърши Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий.

Църковното настоятелство приканва богомолци от столицата, лекари и лекуващи се в болницата да вземат молитвено участие в празничното богослужение.

За това как беше изографисан параклисът в Александровска болница – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

bpp 2974На 1 август, когато Църквата отбелязва празника Изнасяне на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се състоя тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и другите клирици в св. Литургия служи и ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден отбеляза своята 85-годишнина. О. Кръстан е дългогодишен епархийски съветник и изявен столичен свещеник, който по-късно преминава на служение в задеокеанската епархия на БПЦ. В богослужението участваха също ик. Кирил Попов, зет на о. Кръстан, свещ. Арсений Каньов, протод. Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик – Кристиан Попов.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

a10 6На 9 август, в деня на св. Пантелеймон по стар стил, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей присъства на Литургията в метоха на руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ в кв. „Галата“, Истанбул. Литургията беше отслужена специално за руската общност в града, която следва стария календарен стил.

Присъствието на предстоятеля на Вселенска патриаршия като епископ на града в метоха на руския манастир получи отзвук в църковните медии в Русия, Украйна и Гърция, тъй като то беше тълкувано в контекста на обтегнатите отношения между Московската и Константинополската патриаршии. Руската църква забрани на руснаците по света да се черкуват в храмове в юрисдикцията на Вселенския патриарх и демонстративно (без благословението на патр. Вартоломей) изпрати руски свещеник в Турция, който при всяка появила се възможност служи за руснаците, живеещи временно или постоянно в различни турски градове.

От друга страна, както манастирът „Св. Пантелеймон“ на Света гора, така и неговите метоси са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия. След прекъсването на евхаристийното общение между Москва и Константинопол напрежението между манастира „Св. Пантелеймон“ и Вселенския патриарх в качеството му на епископ на Света гора нарасна, а неговият игумен беше извикан за разговор във Фенер заради позицията му срещу автокефалията на Православната църква в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

uspenieДвата от големите ни ставропигиални манастира, Троянският и Бачковският, ще отбележат тържествено храмовия си празник на Успение Богородично.

В Троянската св. обител в навечерието на големия празник, на 14 август, от 18 ч. ще има вечерно богослужение с чина на опелото на Пресвета Богородица. Празничната св. Литургия на 15 август от 9 ч. ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е постриган за монах в тази обител. Преди това от 7 ч. ще се отслужи празнична полунощница с игуменската лития, а от 8 ч. – празнична утринна.

След св. Лигургия от 11 ч. ще започне лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица“ от храма до мястото на първото чудо, извършено чрез иконата.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (21 Votes)

65876729 351210812230420 8427821566808555520 nЦърковното настоятелство на храм „Св. Параскева – Петка“ във врачанското село Михайлово, общ. Хайредин, призовава всички, които имат възможност, да помогнат за довършване на възстановяването на техния храм. С благословението на Врачанския митр. Григорий след големи усилия, дарени средства и личен труд обновата на църквата е пред своя завършек. Настоятелите с голяма любов и преданост подготвят своя молитвен дом за предстоящия на 14 октомври храмов празник и затова се обръщат за сетен път с молба за подкрепа. Парични дарения могат да се изпратят по сметката на:

Църковно настоятелство на храм „Св. Параскева – Петка“, с. Михайлово, общ. Хайредин

IBAN: BG74STSA93000026177797   BIC: STSABGSF

С благодарност ще се приемат и дарения от християни или настоятелства на следните свещени предмети: употребявана плащаница, 2 поставки (аналои) за икони за целуване, кандила за иконостаса, свещник (голям) и др.

Църковното настоятелство ще се радва дарителите да посетят възстановения храм в деня на неговия годишен празник, за да се зарадват заедно в дома Господен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Panteleinon Rodopoulos

„Дните на човека са като трева; като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава“ (Пс. 102:15-16). Припомняме си тези думи на псалмопевеца винаги, когато чуем вестта за нечия смърт – на някой близък или далечен, познат или непознат. И действително, дори когато годините на човека са седемдесет или осемдесет, или пък деветдесет – числото няма толкова голямо значение, ние неминуемо стигаме до извода, че човек няма да бъде винаги на тази земя, защото рано или късно напускаме този свят, за да се срещнем с нашия Творец – Бога.

Днес в 2 ч. следобед на деветдесетгодишна възраст се престави в Господа Тиролойският и Серентийски митрополит Пантелеймон (Родопулос) – дългогодишен игумен (1984-2012 г.) на манастира „Влатадон“ в Солун (в който се намира и едно от студентските общежития за богослови в града), десетилетия преподавател по канонично право в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, зам.-ректор и ректор на този университет (1981-1983 г.), в продължение на дълги години член на Патриаршеския синод в Константинопол; учен, литургист, канонист, духовен и научен ръководител. Отиде си един от големите йерарси на Православната църква, човек с дълбоко чувство за отговорност пред Бога и пред историята, със съзнание за ценността на единството във вярата и в любовта между поместните православни църкви и с отговорност към нашия общ дълг за запазване и отстояване на православното единство.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (99 Votes)

IMG 6919

Десетата година от провеждането на поклонническия път „Рилският Чудотворец“ беше белязана от големия брой деца и младежи, които взеха участие в него. Някои от младежите, които сега сами се включиха в поклонението, в първите години на инициативата са преминали разстоянието от София до Рилския манастир заедно със своите родители. Днес, вече пораснали, те сами тръгват през трите планини към манастира на св. Йоан.

За децата пешеходният преход не е проблем, те са в първите редици на поклонниците, участват в богослуженията и носенето на кръста и иконите. Те са първите, които влизат в Рилския манастир в навечерието на празника Преображение Господне. Подмладяването на участниците в похода обнадеждава организаторите, че инициативата ще продължи и в бъдеще.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 0197На 5 и 6 август православните в Калабрия и поклонници от Православния изток за поредна година празнуваха заедно празника Преображение Господне.

С благословението на Негово Преосвещенство еп. Силуан, отговорен за православния диоцез на Румънската православна църква в Италия, в навечерието на празника в монашеската долина „Стиларо“ в пещерната катедрала „Св. Мария Египетска“ (известна като пещерата на Монте Стела), бяха отслужени всенощно бдение и Златоустова света литургия.

Богослужението оглави архим. Юстин, игумен на древния манастир „Сан Джовани Терестис“ в Бивонджи-Стило, в съслужение с клирици от Румънска, Българска и Руска православна църква. В богослужението участваха монаси, монахини и поклонници, дошли специално за големия Господски празник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4555В навечерието на празника Преображение Господне участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ достигнаха манастира на св. Йоан. Над 150 човека взеха участие в десетата година от поклонническия преход от София до Рилския манастир. Участниците преминаха през три планини – Витоша, Верила и Рила - в памет на пренасянето на мощите на св. Йоан от Търново до Рилския манастир.

В тазгодишния преход се включиха както поклонници от миналите години, така и много нови хора. Протосингелът на Софийска епархия архим. Василий, както и столични свещеници извървяха пътя от столицата до свeтата обител, подкрепяйки участниците и извършвайки богослуженията по пътя. Всяка вечер към групата на поклонниците се присъединяваше и о. Ангел Ангелов, дългогодишен участник в поклонническия път. Той се включваше в духовните разговори край лагерния огън.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

vatopaidi4321Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир открива стипендиантска програма по богословие за чуждестранни студенти „Евгений Вулгарис“. Евгений Вулгарис (1716-1806 г.) е основател на светогорската школа „Атониада“ – богослов, философ, учен, поет и всеправославен учител.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 37 г.), които трябва да са с докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е 1 година (1 октомври – 30 септември). То ще се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите богослови трябва да имат добри познания по старогръцки, новогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания по „Microsoft Office“.

Обучението ще се провежда във Ватопедския манастир на Света гора, което предполага, че участие могат да вземат само богослови-мъже заради режима на недостъпност за жени на Атон. Там стипендиантите ще трябва да бъдат три пъти по два месеца в рамките на годината (октомври-ноември, февруари-март, май-юни).

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

hgoymenos essej 1 770x570Известният православен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в област Есекс, Англия, има нов игумен. Това е братът на обителта йером. Петър (Вризас), който наследява игуменството от архим. Кирил, оттеглил се поради напреднала възраст. Новият игумен е роден в Гърция и е 42-годишен. Постъпва в обителта през 2002 г. и е духовен син на познатия и у нас о. Захариас (Захару).

Обителта „Св. Йоан Предтеча“ е основана през 1958 г. от стареца Софроний (Сахаров), който преди това е бил монах в Света гора и във Франция. Манастирът е смесен, като в него има братство и сестринство, които живеят отделно, но се молят заедно и споделят обща трапеза. Особеност на богослужебния устав на манастира е ежедневното казване на Иисусовата молитва в съборния храм, което заменя вечерната. Старецът Софроний ръководи духовно манастира до 1993 г., когато се престави в Господа. Манастирът е ставропигиален, под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

Православната обител в Есекс е известно място за поклонение на православните християни от Изток и Запад заради личността на основателя ѝ архим. Софроний. Духовник, богослов и исихаст, той е сред най-ярките свидетели на православието през изминалия 20 век.