Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

509888 oПо инициатива на фондация „Дякония и мисия“ и Prison Fellowship България – Общност за помирително правосъдие в Православния център „Проф. Тотю Коев“ на 24 януари 2019 г. се проведе обучение по доброволческата програма „Пътешествието на затворника“. Доброволци от Велико Търново, Стара Загора, Враца и Сливен преминаха обучението и ще започнат реализирането на програмата в местата за лишаване от свобода. Лектори бяха о. Николай Георгиев и Боян Стефанов от PF България.

„Пътешествието на затворника“ се провежда в България от Prison Fellowship България – Общност за помирително правосъдие с благословението на Българската православна църква и в сътрудничество с Министерство на правосъдието и с неговата Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Програмата представлява курс върху Евангелие според Марк, състои се от 8 урока, провеждани от двама доброволци с малка група от 10 затворници.

Източник: Фондация „Дякония и мисия“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

33В близките дни ще се навършат шест години от кончината на един от бележитите богослови на последните десетилетия – библеиста проф. д-р Славчо Вълчанов Славов (16.7.1940 – 28.1.2013 г.). По този повод на 26 януари от 11 ч. в столичния храм „Св. пророк Илия“, кв. „Княжево“, ще бъде извършена панихида за приснопаметния професор Вълчанов, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет в Духовната академия и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и в университетите на Велико Търново, Шумен и Пловдив (филиала в Кърджали).

В некролога от роднините и близките му се казва: „В размисъл за невъзвратимо отминалите дни осъзнаваме, че отпечатъците на времето поразяват тялото, но не сърцето и душата на човека. Живеем в сърцата си с огненото живо слово на професора, с което даряваше частица от своята вяра и обич към Бога и хората.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zx620y348 2048993 360x202Вчера Св. Синод завърши заседанията си и митрополитите се завръщат по епархиите си. Както и на миналата сесия, така и сега не беше публикувана официална информация за решенията, които са били взети, или въпросите, по които не се е стигнало до единомислие.

Св. Синод е определил двамата митрополити, които ще представляват БПЦ на честванията за 10-годишнината от избора и интронизацията на Руския патриарх Кирил. За Москва заминават Старозагорският митр. Киприан и Видинският митр. Даниил.

Следващите заседания на синодните архиереи са насрочени за края на февруари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2018 12 14 15 46 03 004Днес Българското национално радио запозна своята аудитория с една много интересна книга: „Българите в Истанбул и старият Истанбул” с автор Георги П. Костандов. Тя е написана от цариградски българин, но на турски език и е издадена в Истанбул. Защото целта на автора й е да запознае турскоезичното общество – и мюсюлманско, и християнско – с историята на българската общност в града край Босфора, който българите от векове наричат Цариград. А го наричаме така, защото в продължение на 16 века той е бил наистина градът на царя – на ромейския (от края на 19 век насам наричан и византийски) император и на османския султан.

Книгата е отпечатана през септември 2018 г. като второ издание на излязлата със същото заглавие през 2010 г.

Георги П. Костандов е роден в Истанбул в началото на 1944 г. в семейство на българи, бежанци от с. Загоричани, Костурско (днес в северните гранични райони на Гърция, съответно с друго име). Георги през целия си живот не е живял в друг град, така че той си е истински цариградчанин. Можем да го наречем и истамбуллия, но няма да звучи така знаково като цариградчанин! Добре се изучил на младини, включително и в българското училище, и по-късно сам станал учител, бил е дълги години и заместник-директор на италианския лицей в града. В резултат на работата си като учител, но и въобще като учен българин той е написал хиляди страници за този град и неговите хора. Може би най-доброто от своите истории той е включил в книгата си за истамбулските българи. С цялата си любознателност и висока интелигентност той е създал чудесна творба, наблюдавайки 75 години от гледната точка на българската общност новата история на великия град Константинопол-Истанбул-Цариград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Osterkirche im park 768x512На 25 януари енорията „Св. Кирил и Методий“ в гр. Хамбург, Германия, ще получи нов храм, в който да се събира и извършва богослужения. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург ще приеме за стопанисване Великденската църква (Osterkirche) в града. На събитието, което се провежда под патронажа на почетния генералния консул на България за федералните провинции Хамбург, Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн проф. д-р Герд-Винанд Имайер, верен съратник и поддръжник на православната община, ще присъстват гости и приятели от Евангелската и Римокатолическата църкви, представители на градската управа, както и на социални и културни дружества.

Началото на българската църковна община в Хамбург е поставено преди около петнадесетина години с енергията и силата на няколко души. Те решават да създадат православна община, в която богослужението да се извършва предимно на български език за нашите сънародници. Скоро след това (от 2007 г.) в новосъздадената БПЦО започва да се отслужва редовно св. Литургия. От началото досега неделните служби се посещават от хора от различни националности: българи, холандци, хървати, грузинци, гърци, немци, румънци, руснаци, сърби. В неделя в храма идват семейства и техните деца, студенти, работещи. Църквата постепенно се превръща в средище за българи и чужденци, търсещи топъл прием, духовен съвет или разтуха. От 2009 г. невръстната още църковна общност намира своя също така млад свещеник – о. Кръстин Апостолов, който тогава е на двадесет и шест години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

vibori v ran 1 610x300Ръководството на Руската академия на науките реши да направи подарък на Московския патриарх Кирил по случай 10-годишнината от възкачването му на патриаршеския престол, като го обяви за почетен професор на РАН. Решението беше обявено на 18 януари, а на 22 януари почетното звание трябваше да бъде връчено на предстоятеля на Руската църква. Представители на РАН обявиха и мотивите, по които са взели това решение, а именно за „популяризация на науката“.

Прес-секретарят на президента на РАН Светлана Попова заяви: „Патриарх Кирил е голям популяризатор на науката, голям приятел на Сергей Петрович Капица, на Юрий Осипов. Той неведнъж е участвал в снимането на популярни телевизионни предавания за науката: „Очевидното-невероятно“. Също така патриарх Кирил „е познавал бащата на Сергей Капица, прочутия съветски физик Пьотр Капица, лауреат на Нобеловата награда по физика за 1978 г.“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Russia Paris cathedral kopiya 2Руската архиепископия (Вселенска патриаршия) с доскорошен статут на екзархия, чийто център е в Париж, отказа да се подчини автоматично на решението на своята върховна власт – Вселенска патриаршия, като се саморазпусне и предаде своите енории на подчинение към местните епископи на Патриаршията в страните, където архиепископията има свои енории. Решението за разпускането на емблематичната за историята на 20 век Руска архиепископия беше взето неочаквано от Св. Синод на Вселенската патриаршия в края на ноември м. г., в разгара на обсъжданията за украинската криза. Духовниците от архиепископията изразиха недоумението си от липсата на всякакво обсъждане с тях на това решение. Други пък заподозряха договорка между Фенер и Москва като компенсация за автокефалията на Украйна. Но и досега няма яснота по въпроса: защо се стигна до този акт?

Още през декември ръководителят на Руската екзархия архиеп. Йоан Хариуполски (Жан Ренето) заяви, че решението на Патриаршията не може да влезе в сила автоматично като административен акт, защото това противоречи на съборния характер на Църквата, както и на устава на Руската архиепископия. Той насрочи общо събрание в Париж на 23 февруари. На това общо събрание клириците на архиепископията ще обсъждат варианти за нейното запазване като автономна структура, управлявана по устав с основните принципи на събора през 1917 г. Предвиждат се три варианта: 1) за преминаване на Руската архиепископия към Московска патриаршия при условие, че тя запази нейната автономия и ѝ даде статут, подобен на Руската задгранична църква (междувременно МП отказа, като създаде своя структура със същото име, но с друг устав и управление); 2) вторият вариант предвижда преминаване към Руската задгранична църква, което е малко вероятно заради дългогодишните отношения на недоверие между двете руски църковни структури в Западна Европа; 3) третият вариант предвижда преминаване към Румънската православна църква в диаспора. В случай, че нито един от тях не се осъществи, енориите ще имат правото да се самоопределят и да преминат към юрисдикцията, която смятат за най-подходяща за тях.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

makedoniaДесет гръцки митрополити се включиха в големия митинг на централния площад „Синтагма“ в гръцката столица, свикан срещу т. нар. споразумение от Преспа. То беше вече гласувано от македонския парламент и предвижда официална промяна на името на страната, която ще бъде отразена и в нейната конституция. Постигнатият компромис между гръцкото и македонското правителство е за наименованието „Северна Македония“.

Митингът в Атина събра десетки хиляди души от цялата страна, които се обявяват срещу новото име на съседната република. Сред присъстващите митрополити бяха Керкирски Нектарий, Месогейски Николай, Гортински Йеремия, Долноневрокопски Йеротей, Пирейски Серафим, Патренски Хризостом, Хиоски Марк, Новосмирненски Симеон, Китруски Георгий. Света гора също беше изпратила свой представител, о. Филотей от манастира Кутлумуш, който прочете светогорско приветствие към участниците в митинга: „Държавата, а не гръцкият народ призна македонския етнос и език в една държава, която няма нищо общо с нашата Македония“. И по-конкретно той каза: „За първи път държавата признава като македонски един език, който няма нищо общо с древния гръцки македонски диалект, и признава македонски етнос, който няма никаква връзка с древните македонци, чиято етническа идентичност без съмнение е била гръцка. Настояваме гръцкото правителство да уважи волята на гръцкия народ, да го остави той да реши на референдум и да не подписва договор, който предава нашето историческо име Македония на съседния народ“.

4.1172413793103 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (145 Votes)

safe imageСлед две седмици Руската църква ще чества 10 години от възкачването на патриаршеския престол на Московския патриарх Кирил. Коментирайки развитието на Руската църква през тези десет години, Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се обърна към служителите в ръководения от него отдел за външно-църковни връзки към патриаршията. Според митр. Иларион, който поема външната политика на Московска патриаршия веднага след избора на патр. Кирил, неговият отдел в момента се намира в състояние на война. Той сравни отдела с военно подразделение, а своите сътрудници с войници, които сега са призовани да отдадат живота си за Родината, ако това се наложи:

„Тези десет години като цяло бяха мирно и благоприятно време, но през последните месеци срещу нашата църква се разгърнаха военни действия. И сега се наложи да работим в съвършено друг режим... Ние се намираме в състояние на война, но тази война не започнахме ние. Нашата война е отбранителна, а ние ще я водим до победния край. Никакви трудности, никакви заплахи няма да ни сломят и разколебаят, защото ние знаем, че изпълняваме свещеното дело за защита на границите на нашата света църква... Аз мисля, че нашият отдел съвсем справедливо може да се оприличи на армия или в краен случай на много важно военно подразделение, което пази свещените граници на нашата църква. Армията е винаги необходима за безопасността на държавата, включително и в мирно време. Но ако мирното време за армията е време за тренировки, то по време на война военнослужещите трябва да бъдат готови, ако се наложи, да отдадат живота си за своята родина“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Fr Valentin MihailovДнес, 17 януари 2019 г., Антоновден, на 56-годишна възраст се е упокоил в Господа софийският свещеник Валентин Михайлов, служил при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Малашевци“, „Св. Георги“ – ротонда в центъра на столицата и напоследък, от 1 юли 2018 г., в „Света Троица“ на Редута, кв. „Гео Милев“.

Отец Валентин е роден на 11 февруари 1963 г. във врачанското село Рогозен. Завършва Националната гимназия по полиграфия и фотография, гр. София, където впоследствие става и преподавател. През 1988 г. успешно завършва паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, а по-късно и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Като студент активно участва в социалната дейност на Православното християнско младежко движение „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“, дало православна просвета и въцърковило стотици български младежи в годините след политическите промени у нас. Занимава се и с книгоиздаване, за да издържа семейството си.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

685dНа 17 януари Върховната рада прие оспорваните поправки в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации, който регулира процедурата за промяна на юрисдикционната принадлежност. За тях гласуваха 229 депутати (30 гласуваха против, 2 въздържали се, 40 негласували, над 100 неприсъствали). Поправките са известни като законопроект № 4128 и предизвикаха бурни дискусии преди една година. Оттогава законопроектът беше променен в някои точки.

Приетите поправки предвиждат, че всяка енория може да промени своята юрисдикция чрез провеждане на общо събрание на членовете на енорията, което може да бъде инициирано от самата енория. Ако за това решение гласуват две трети от участниците в събранието, то придобива юридическа сила независимо от позицията на местния митрополит, епархийски съвет или свещеник.

Законът уточнява понятието „религиозна община“ и механизма за промяна на нейната принадлежност. „Членството в религиозната община се основава на принципите на свободното волеизявление, а също и на изискванията на устава на религиозната община. Религиозната община по свое усмотрение приема нови и изключва съществуващи членове на общината по реда, определен в нейния устав“, се казва в закона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

 MG 7241В началото на следващата седмица Св. Синод на БПЦ се събира в столицата, за да отбележи именния ден на Негово Светейшество патриарх Неофит и за провеждане на заседания.

На 21 януари Православната църква почита паметта на преп. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит. Затова Светейшият предстоятел на БПЦ ще отбележи деня на своя небесен покровител със св. Литургия и благодарствен молебен в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Литургията, която ще започне в 9:30 ч., ще оглави Русенският митр. Наум. Той ще отправи и поздравление към патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ. Негово Светейшество ще извърши благодарствения молебен, който ще започне около 11 ч.

От името на клира и миряните на Софийска епархия поздравление ще отправи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По традиция, установена още от блаженопочившия патр. Максим, който също честваше именния си ден на тази дата, събралите се за празника на предстоятеля архиереи провеждат и няколко синодни заседания. Така ще бъде и през следващата седмица. Официално не е обявен дневният ред на заседанията, но се очаква митрополитите да обсъждат въпроса с автокефалията на Украйна, новия Закон за вероизповеданията, да приемат бюджета на епархиите, както и да коментират текущи въпроси. Остава неясно дали въпросът с автокефалията на Македонската православна църква е отпаднал от дневния ред на Св. Синод.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (40 Votes)

cropВчера горя една от сградите в комплекса на Киево-Печорската лавра. 11 пожарни машини участваха в потушаването на пламъците, обхванали около 400 кв. м. застроена площ. Запалената сграда няма богослужебни функции и огънят беше потушен за три часа. Комплексът на Киево-Печорската лавра е разделен на две, като едната част се стопанисва от държавния музей, а другата – от църквата в лицето на УПЦ (МП). Пожарът възобнови спора между двете институции кой носи отговорността за инцидента и как се стопанисва лаврата. Прес-секретарят на УПЦ (МП) архим. Климент заяви, че пожарът не е в църковната част, а в тази на музея. Оттам обаче опровергаха информацията: „Горящата сграда е зад нашата ограда“, заяви музеен работник.

Междувременно полицията задържа мъж на 24 години, без постоянен адрес, заподозрян в запалването на сградата, като огънят е тръгнал от втория етаж на постройката. Причината за действията му не е ясна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

60771094Църквата „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари, четвъртък, от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари, петък, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. Участие в нея ще вземат свещеници от епархията.

По установена вече традиция след службата ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се  раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в св. Литургия богомолци.

4.8701298701299 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (154 Votes)

657920 n

Вартоломей, по Божия милост патриарх на Константинопол, новия Рим, и Вселенски патриарх

„Вие обаче пристъпихте към планина Сион… и църквата на първородните“ (Евр. 12:22-23), казва на всички вярващи блаженият апостол на народите Павел, като правилно оприличава Църквата с планина заради качествата й на утвърденост, постоянство, твърдост и непоклатимост. Макар Църквата Божия да е и да се нарича едно стадо и едно Христово тяло, като има навсякъде една и съща изповед на православната вяра, общение в Светия Дух чрез тайнствата и непоклатимост на апостолското приемство и каноничния порядък, тя още от апостолските времена се състои от църкви по места и страни, вътрешно самоуправлявани от собствени пастири и учители, и служители на Христовото благовестие, т. е. от епископи по всички тези земи, на основание не само на историческата в света значимост на градовете и страните, но и поради специфичните за всяка от тях пастирски нужди.