Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

austria1По официални данни днес в Австрия живеят от 400 до 450 хиляди православни християни, съобщи в свой репортаж за православието в страната Националното австрийско радио. Предаването, посветено на началото на Великия пост при православните, изнесе интересни данни за църковния живот в Австрия. Данните обаче са от последното преброяване през 2001 г. и затова се смята, че истинският брой на православните християни днес е много по-висок. Според митрополията на Вселенска патриаршия, в Австрия живеят между 750 и 800 хиляди православни християни.

Православната общност е втората по големина след римокатолическата общност в Австрия, като православните са разделени в седем юрисдикции: на Вселенска, Антиохийска, Българска, Грузинска, Румънска, Руска и Сръбска патриаршия. Те са представени в събранието на православните епископи в Австрия, което е под председателството на митр. Арсений от Константинополската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

vatikana 478097Пресслужбата на Ватикана публикува програмата за посещението на папа Франциск в България и Северна Македония, което ще се проведе на 5-7 май т. г.

Папата ще пристигне в София на 5 май в 10 ч. сутринта. На летището той ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов. След това ще осъществи визита на учтивост при президента на републиката Румен Радев в президентството. Първата си реч на българска земя папата ще произнесе пред представители на властите, обществени дейци и членове на дипломатическия корпус на пл. „Атанас Буров“ пред президентството.

След това главата на Римокатолическата църква ще посети Българската патриаршия. В храм „Св. Александър Невски“ папа Франциск ще се помоли кратко пред престола на св. Кирил и Методий, просветители на славяните и покровители на Европа, след което на площада пред храма ще прочете молитвата „Regina Cœli“ („Царица небесна“). Вечерта той ще възглави възкресната меса на пл. „Княз Александър Ι“. По време на богослужението понтификът ще произнесе проповед. 

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

024 nВселенската патриаршия публикува писмото-отговор на патр. Вартоломей (от 20 февруари) до Албанския архиеп. Анастасий от 14 януари т. г., в което последният изразява мнение, че Църквата не може да признава постфактум хиротонии на епископи и други клирици, извършени от епископи в разкол, подложени на низвержение или анатема. Поради тази причина архиеп. Анастасий заявява, че ръководената от него Албанска архиепископия „поставя под въпрос включването на митрополит Епифаний в църковния диптих“ (виж повече за това писмо тук).

В своя отговор, изпратен месец по-късно, Вселенският патр. Вартоломей аргументира намесата на Вселенска патриаршия в църковния спор в Украйна с различни примери от църковното предание. Във втората част на писмото той отговаря на въпроса за действителността на хиротониите, извършени от епископ под запрещение, низвержение или под анатема, като привежда подобни случаи от църковното минало в древност и по-ново време. Специално внимание патр. Вартоломей отделя на начина, по който е разрешен проблемът с хиротониите, извършени в периода на българската схизма от 1872 г. до 1945 г., както и на обединението на Руската православна задгранична църква и Руската православна църква – Московска патриаршия в по-ново време. Според патр. Вартоломей приемането на схизматичните епископи в евхаристийно съслужение ги присъединява към пълнотата на Църквата без да е необходимо ново ръкоположение – такава е била практиката на Православната църква през вековете. Патр. Вартоломей се позовава на изследването на митрополита на Анхиало Василий (по-късно Смирненски митрополит) от 1877 г. по този въпрос. Цитираният в писмото на патриарха митр. Василий Смирненски е с български произход (родом от българското с. Загоричани, Костурско, сега в негова чест наречено Василиада, бел. ред.), той е един от най-ерудираните митрополити на Вселенска патриаршия през този период, който остава противник на крайните решения на църковния събор в Константинопол от 1872 г. срещу българските архиереи, основатели на Българската екзархия.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

2018 03 13 1544Седем хиляди броя образователни картички за празника Благовещение бяха отпечатани от Центъра за образователни инициативи „Двери“ в навечерието на Деня на жената-християнка – 25 март. Картичката разказва за евангелското събитие на Благовещението, а от нея децата ще подготвят и честитки за своите майки с поздрав за техния празник.

Картичките са дело на екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и са отпечатани с помощта на Софийска, Русенска и Неврокопска епархии, както и с дарителството на частни лица.

4.8727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (55 Votes)

2019 03 11 1542Официалното издание на Българската православна църква – „Църковен вестник“, който излиза без прекъсване от 1900 г., вече се дигитализира и уникалните му първи броеве могат да се видят от всеки. До този момент в интернет са достъпни изданията от 1900 до 1946 г. (тук). Цифровизирането на вестника се извършва от служители на Университетска библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“ по инициатива на ръководството на библиотеката в Богословския факултет.

Църковен вестник излиза за първи път на 7 април 1900 г. В уводната му статия „Наместо програма“ се казва: „Църковен вестник се явява да запълни една празднина, която отдавна се чувствува. Чужд на всякакви страсти и далеч от всякакви политически тенденции, той си туря за задача да служи на св. Православна Българска Черква и на отечеството, чиито интереси са едни и неразделни“.

Предстои постепенната дигитализация и на следващите броеве от 1947 г. насам, които разкриват много от важните събития в Църквата и държавата ни и представят една своеобразна картина на църковния живот у нас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

sv Nedelia„Църквата днес ни подканя да скъпим времето и да не отлагаме началото на нашето покаяние, което да е не просто разкаяние за едно или друго сторено прегрешение, а желание и готовност за цялостна промяна на сърцето, на вътрешния, скрития човек, по думите на св. апостол Павел. Нека влезем във времето на светата Четиридесетница с чисти сърца и заедно да извървим дните до Възкресението, което да посрещнем още по-добри и по-чисти, преобразени от опита на Великия пост“ – с тези думи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към множеството свещеници и миряни, които снощи присъстваха в катедралата „Св. Неделя“ на тържествената вечерня на взаимното опрощение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb4 sv Andrey Kritski pravoslavie.ruВ първата седмица на Великия пост във всички храмове в страната започва четенето на части на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. В София от понеделник до четвъртък от 18 ч. по традиция ще се състоят съборните богослужения, на които ще се извършва велико повечерие с четене на канона, а песнопенията ще се изпълняват от Хора на софийските свещеници под диригентството на ик. Кирил Попов.

Тази вечер, 11 март, понеделник, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще положи началото на четенето на Великия покаен канон.

На 12 март, вторник, в старинния храм „Св. Софѝя“ Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще чете втората част от канона на св. Андрей Критски.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

2019 03 10 1118В ранните часове на 6 март е бил извършен обир на храм „Св. цар Борис“ в столичния жилищен комплекс „Овча купел“, съобщиха от храма. Откраднати са касите за дарения. Храмът е бил свързан с охранителна система за сигурност, но това не е помогнало за предотвратяване на кражбата, която е извършена от три лица за по-малко от 40 секунди. Това се вижда от видеозаписа от охранителните камери, който ни предоставиха от храм „Св. цар Борис“ и ние публикваме в настоящия материал.

По неофициална информация, от Софийска св. митрополия са се оплакали от зачестили кражби с взлом от храмове през последните две седмици. Полицията работела по случаите. Обирите изглежда са добре планирани. Полицаите съветват свещениците, клисарите и църковните настоятелства да вземат мерки за засилване на сигурността на храмовете и да внимават за съмнителни лица, които оглеждат църквите, преструвайки се на богомолци.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

5056 nВъв връзка със започналото публикуване в пълнота на лични писма на предстоятелите на поместните Православни църкви Албанската църква реши да публикува писмо на своя архиепископ Анастасий (Янулатос) от 14 януари т. г. до Вселенския патриарх Вартоломей по повод издаването на томоса за автокефалия на Православната църква в Украйна и връчването му на нейния предстоятел, Киевския митр. Епифаний, което стана на 5 и 6 януари. В мотивацията за публикуването на писмото на официалната страница на Албанската архиепископия се казва, че това става „предвид частично публикуване и неправилно тълкуване на съдържанието на това писмо“. До вчерашния ден обаче откъси от това писмо не бяха публикувани в нито една медия, така че то се появява за първи път в публичното пространство.

В писмото си Албанският архиеп. Анастасий заявява, че за него е проблемно приемането за валидни на хиротониите, извършени от Филарет (Денисенко), който е низвергнат и отлъчен от Московска патриаршия. Тези хиротонии Вселенска патриаршия призна по икономѝя, в това число и на новия предстоятел митр. Епифаний (Думенко). Според архиеп. Анастасий не може да се признаят „пост фактум“ хиротонии, извършени от схизматици, тъй като по време на извършването им Филарет (Денисенко) е бил лишен от благодат. Поради тази причина Албанската църква „поставя под въпрос включването на митр. Епифаний (Думенко) в своите диптиси“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

53688869 1211689825657124 882361229501267968 nНа 8 март по инициатива на ръководството на иновативно основно училище „Иван Вазов“ беше отслужен водосвет във връзка с началото на Великия пост. Богослужението беше извършено с благословението на Русенския митр. Наум от о. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение“. Свещеникът посети класните стаи, поръси учениците със светена вода и им раздаде за благословение иконки с образа на св. Петка Търновска. Учениците получиха също от образователните картички за Благовещение, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“, във връзка със същинския празник на жената християнка, който се чества на 25 март.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

53298649 1089793067872035 3717716368498360320 oПо Божия милост тази година православните българи в Люксембург имаха възможност да отбележат подобаващо Задушница Месопустна. С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в събота, 2 март, Великото херцогство посети свещ. Стефан Паликаров (обгрижващ духовно българската православна енория в Милано). Той отслужи заупокойна св. Литургия на български и извърши полагащата се обща панихида за молитвен спомен на починалите роднини и близки на пребиваващите в Люксембург и пограничните райони в Германия, Белгия и Франция сънародници.

Празнуването на всяка православна литургия на български език е истинско събитие за малката църковна община. Българите в Люксембург не разполагат с храм, в който постоянно да се събират на богослужения, но са благодарни на Римокатолическата църква в държавата, че им отдава под наем веднъж месечно прекрасен параклис в религиозния център „Папа Йоан XXIII“. От две години с благословението на митр. Атинагор (митрополит на Вселенската патриаршия за Белгия и екзарх на Нидерландия и Люксембург) се ползва при възможност и православният параклис „Св. Безсребърници“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1IMG 0444Решението на ръководството на Неврокопска епархия да смени досегашния архиерейски наместник на Петрич – 75-годишния о. Ангел Кочев, предизвика недоволство в града. Протестът срещу решението на митрополията е подкрепено не само от миряни, но и от местната власт в лицето на кмета на Петрич Димитър Бръчков, председателя на Общинския съвет Георги Тренчев, както и от други политически лица. Те са организирали подписка в града и са изпратили отворено писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит с искане „за преразглеждане на новоназначението по Чл. 24, (2), като за целта изпращаме мотивиращо писмо и подписи на миряните от Петричка околия в подкрепа на предходния архиерей (архиерейски наместник, б. р.) отец Ангел Кочев, който по наша преценка и правомощие би трябвало да продължи духовното лидерство на поверената му християнска общност“.

Неврокопският митр. Серафим от своя страна също изпрати отворено писмо до изпратилите свое отворено писмо до Негово Светейшество патр. Неофит, в което отговаря на въпросите, поставени от протестиращите. Митр. Серафим изразява огорчението си, че се налага да си общува с недоволните чрез отворени писма в публичното пространство.

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (31 Votes)

vartholomaiosВ свое официално съобщение от 2 март т. г. Вселенска патриаршия съобщава, че Вселенският патр. Вартоломей се е срещнал в Залцбург, Австрия, с предстоятелите на Кипърската църква, архиеп. Хризостом, и на Албанската църква архиеп. Анастасий, като тримата са имали „продължителен разговор върху теми от взаимен интерес“. След това православните предстоятели, заедно с придружаващите ги клирици, са присъствали на официален обяд, даден от митрополита на Австрия Арсений. На срещата са присъствали и други епископи и клирици, както и преподаватели по богословие.

В съобщението се казва също, че патр. Вартоломей сърдечно е поздравил Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос) за отличаването му с почетната титла Senator honoris causa на университета в Залцбург, която му беше присъдена през тези дни, както и на проф. Константинос Деликостандис, който е обявен за редовен член на богословската колегия на Европейската академия за науки и изкуства.

Подробности за разговорите не се съобщават, но несъмнено те са били посветени на църковната криза в Украйна и в междуправославните отношения.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

delovaya perepiskaНеобичайно решение взе Отделът за външно-църковни отношения към Московска патриаршия, като започна да публикува лични писма на предстоятели на поместните православни църкви относно църковната ситуация в Украйна. Писмата са публикувани в раздела „Официални позиции и становища“.

Първото писмо е отговор на Вселенския патр. Вартоломей до Антиохийския Йоан на негово писмо от 31 декември м. г.

В отговора на патр. Вартоломей до патр. Йоан се изразява мнението, че Вселенският патриарх смята за неискрено желанието за свикване на съвещание на предстоятелите на поместните църкви за украинския въпрос, когато то изхожда от църкви, които са отказали участие в съборния живот на Църквата и бойкотираха Всеправославния събор на Крит през 2016 г. По-конкретно в писмото се казва: „В отговор Ви информираме, че след като четири православни църкви, без никаква църковна и богословска причина, отказаха да присъстват на работата на Всеправославния свещен събор, за което нямаха оправдания, и Вашата древна църква беше една от тях, Вселенската патриаршия има сериозно основание да се въздържа от такова събрание на общоправославно равнище, което ще бъде безполезно, доколкото то ще доведе до съгласие единствено в това, че участниците ще бъдат несъгласни един с друг“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1 vartolomej i novinarВ своето интервю за сръбския вестник „Политика“ от 22 февруари т. г. Вселенският патр. Вартоломей заявява, че с радост би посетил Сърбия през есента по повод 800 години от хиротонията на св. Сава. Той завършва интервюто си с тази важна новина, която показва затопляне на отношенията между Сръбската патриаршия и Константинополската патриаршия. 

„Посетил съм няколко манастира в Косово и Метохия – Грачаница, Дечани, които са измежду най-красивите манастири с велика история и които са изградени с кръвта и вярата на православните сърби. Това е ценна част от цивилизацията и религиозността на сръбския народ. Унищожаването на тези храмове е поругание върху цивилизацията на цялото човечество, неслучайно ЮНЕСКО ги причисли към световното наследство. Ние бихме се радвали да подпомогнем и материално обновяването на тези светини, но при всяко едно положение се присъединяваме към дълбокото недоволство и негодувание на нашите братя сърби. Искрената религиозност на сръбския народ е впечатляваща, тъй като съм имал възможност и лично да я преживея. Да даде Бог да дойда в Белград наесен, в отговор на поканата на патриарх Ириней, тъй като съм поканен на честванията на 800 години от хиротонията на св. Сава. Когато ме питат дали ще отида, аз отговарям: след като патриархът ме е поканил, аз ще отида с удоволствие“.