Мобилно меню

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

2019 08 19 1504Тази сутрин след кратко боледуване в дома си в гр. Банкя е починал големият български свещенослужител протодякон Стефан Иванов Марков. След прекаран мозъчен инсулт преди няколко седмици, днес на 83-годишна възраст той е напуснал този свят и се е упокоил в Господа, Комуто служеше през целия си съзнателен живот.

Роден е на 31 март 1936 г. в гр. Видин в свещеническо семейство. Закърмен от родителите си с вярата в Бога и предаността на Църквата, през 1949 г. той постъпва да учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ сред Борисовата градина. Още в първата година обаче СДС е „интернирана“ от комунистическата власт на гара Черепиш в Искърското дефиле, където Стефан Марков се обучава до края на курса. Следват двете години военна служба, а после завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1959 г. Още с постъпването си в академията през 1955 г. обаче той е свързан с най-първия ни храм – Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“: като иподякон, певец във всекидневния, а после и в големия хор на катедралата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

St John of RilaУспението на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец е един от трите годишни празници в негова чест. Преподобният на 18 август 946 г. е напуснал земната си хижа – своето смъртно тяло – и се е преселил в селенията на праведниците. Така вече 1073 години денят на св. Йоановото успение събира за съвместна молитва и величание на светеца монаси от обителта с клирици и миряни от цялата страна.

Тази година празникът се падна в неделя. Затова още от съботния ден св. Йоановата обител беше буквално залята от поклонници. Много от тях останаха за всенощното бдение и св. Литургия на другия ден. А в неделята храмът отрано се препълни с богомолци. Ковчегът с мощите на светеца останаха през двата дена отворени и хиляди поклонници минаха да се поклонят и да изпросят молитвеното застъпничество на всебългарския покровител.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

mitropolitis naypaktouНавпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира своето становище, депозирано пред Св. Синод на Гръцката църква в края на март т. г., чието обсъждане се активизира с наближаването на годишното заседание на Йерархията на Гръцката църква през есента. Очаква се то да бъде взето предвид от гръцкия епископат. Митр. Йеротей резюмира неговото съдържание в следните две точки.

„Моето становище в Св. Синод от 30 март 2019 г. има два основни момента. Първо, тъй като през последните векове осем църкви са получили автокефалия и патриаршеско достойнство от Вселенската патриаршия и този въпрос ще се обсъжда на бъдещ Всеправославен или Вселенски събор, когато текстовете за автокефалията и диптисите бъдат включени в дневния ред, този въпрос ще бъде окончателно решен тогава; а дотогава предоставянето на автокефалия на една църква от Вселенската патриаршия не се подлага на обсъждане и гласуване от Йерархията на Гръцката църква. Второ, по въпроса как се възстановяват в общение схизматиците, низвергнатите клирици и саморъкоположението, тогава не съм изразил мнение, но предложих да бъде попитана Патриаршията по какъв начин ги е възстановила, за да го преценим от канонична гледна точка въз основа на традициите на Църквата, изразени на вселенските събори; за щастие Христовата църква не е прокуратора, а лечебница и нашият Бог не е самовластен феодал, а милостив и човеколюбив“.

„Може да съществуват и по-добри становища, но аз имах смелостта да формулирам моите предложения за решение на проблема, а не да мълча, за да съм добре с всички – и с Вселенската патриаршия, и с Московската църква. Воден съм от основната цел да не се създава схизма в нашата Църква. По такива сериозни въпроси епископите трябва да имаме ясна позиция и конкретни предложения, дори в някои отношения те да не са съвършени, но това, разбира се, ще се поправи в спокоен диалог „със знание, разсъдителност и по съвест“, според каноничното право на Църквата“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

koimisi.theotokou.lagada 4Новоизбраният митрополит на автокефалната църква в Украйна Олвийски епископ Епифаний (Димитриу), който е бивш гръцки клирик, проведе поклонническо пътуване с група украински клирици и вярващи на Света гора и в Гърция. Еп. Епифаний беше избран неотдавна от Св. Синод на Православната църква в Украйна за обгрижване на гръко-говорящите християни в Украйна, като преди това беше отпуснат от гръцката митрополия на Димитриада. Това беше първата епископска хиротония след образуването на автокефалната ПЦУ.

Поклонническото пътуване на еп. Епифаний привлече общественото внимание заради евхаристийното съслужение на украинските клирици с йерарси и духовници на Гръцката църква. Групата посети християнски светини в митрополията в Лангада, където митр. Епифаний оглави богослужението за Успение Богородично в едноименния храм в Лангада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

kalabriton ambrosiosКалаврийският митрополит Амвросий от Гръцката православна църква заяви пред богомолците след неделната служба, че се оттегля от митрополитското си служение. Той заяви, че утре ще депозира писмената си оставка пред Св. Синод. Митрополитът иска да посочи и своя заместник, макар че гръцкият църковен устав не предвижда такава възможност. Очаква се той да предложи за наследник на катедрата първия зам. секретар на Св. Синод архим. Йероним (Кармас).

След богослужението митр. Амвросий каза: „Днес е последната ми литургия като ваш йерарх. Тя е моята прощална литургия като митрополит, защото днес подписах, а утре ще депозирам в синода своята оставка. 41 години съм с вас, наситих себе си с Божията благодат. Признавам, че съм направил грешки и прося вашето извинение за това, с което съм ви притеснил или онеправдал. Молете се занапред Господ да ми даде това, за което се молим на св. Литургия – мирен и непосрамен завършек на моя живот“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

krustniciСоциологическо проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение установява колко от руснаците смятат себе си за православни и какво е отношението в обществото към обряда на кръщението.

Според резултатите православието е най-разпространената религия сред руснаците – своята принадлежност към нея декларират 63% от руснаците. 62% от хората във възрастовата група 25-34 години заявяват, че са православни. 65% във възрастта от 35 до 44 г., 65 във възрастта от 45 до 59 години и 74% във възрастта над 60 години. Най-малко са православните между младежите от 18 до 24 години – 23%.

От заявилите себе си като православни християни кръстени са 86%, като повечето от тях са приели кръщение в детска възраст по решение на своите родители. 20% са се кръстили в зряла възраст, в резултат на самостоятелно решение, като средната възраст на тези хора е 30 години.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимската патриаршия и на Атинската архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (виж тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патр. Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиеп. Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинската архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимската патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата Църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

От своя страна архиеп. Йероним се извини на Йерусалимския патриарх, като каза, че грешката му е била неволна. Остава обаче готовността му да приеме бившия Йерусалимски патриарх в Атина. И по-конкретно той пише: „За съжаление сред хаоса от проблеми, които ни обграждат, убягна от мисълта ни идеята да поискаме Вашето разрешение за гореспоменатата цел. Затова просим прошка от Ваша страна и молим за Вашето разбиране. След всичко това, по същността си остава неотслабващ нашият интерес към здравето на почитания Ваш предшественик, затова и настояваме на своето желание да направим всичко, каквото изискват настоящите нужди“.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

snimka mediiНа 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. По този повод в неделя във варненския храм „Св. Атанасий“ от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към св. Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в „Св. Атанасий“.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора. Тази икона е дело на атонски монах-иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица“.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч отвъд неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

67878662 10157533539768485 6069748095963365376 n 1Рано сутринта в неделя, няколко часа преди началото на св. Литургия, пред столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ беше взривена кола, паркирана край оградата на църквата. Няма яснота за мотивите, но мнозина го свързват с ресторанта в двора на църквата. Според жители на квартала, лимузината е на наемателя на заведението. За щастие няма пострадали хора.

Спорният ресторант в църковния двор няколко пъти смени името и наемателите си, като миналата година беше даден на Кубрат Пулев, който откри там ресторант „Му house“ (виж тук). 

Сградата беше построена с идеята да бъде енорийски център и социална кухня, но след това беше превърната в луксозен ресторант, с което предизвика протеста на местните жители, които бяха скандализирани от настаняването на търговците в храма.

Започналата през 2017 г. от Софийска митрополия проверка на случая с използването на църковния имот не по предназначение още не е дала резултат. В ресторанта имаше и пожар, на който инцидент не беше дадена гласност.

Снимка: Столица.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

amvon 2 2019 korica 5 08 3 copyВ навечерието на празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание Амвон, издание на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията майка, възпята в Празнично слово на архим. Ефрем Филотейски.

В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията на проф. Йоан Корнаракис за борба със стреса. В „Призив“ е разгледан въпросът за следването на призванието. В рубриката „Поглед“ можете да прочетете статията на ставроф. ик. Дончо Александров за осъждането, което често се практикува в църковните среди. Интересна е и статията на прот. Андрей Ткачов за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митр. Йоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

a11f1376d0ad01a7f269b262e0d586cdНа 15 август от 9 ч. в параклиса „Св. вмчк Георги Софийски Най-нови“ в двора на Александровска болница ще бъде отслужена св. Литургия за празника Успение Богородично. Богослужението ще извърши Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий.

Църковното настоятелство приканва богомолци от столицата, лекари и лекуващи се в болницата да вземат молитвено участие в празничното богослужение.

За това как беше изографисан параклисът в Александровска болница – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

bpp 2974На 1 август, когато Църквата отбелязва празника Изнасяне на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се състоя тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и другите клирици в св. Литургия служи и ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден отбеляза своята 85-годишнина. О. Кръстан е дългогодишен епархийски съветник и изявен столичен свещеник, който по-късно преминава на служение в задеокеанската епархия на БПЦ. В богослужението участваха също ик. Кирил Попов, зет на о. Кръстан, свещ. Арсений Каньов, протод. Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик – Кристиан Попов.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

a10 6На 9 август, в деня на св. Пантелеймон по стар стил, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей присъства на Литургията в метоха на руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ в кв. „Галата“, Истанбул. Литургията беше отслужена специално за руската общност в града, която следва стария календарен стил.

Присъствието на предстоятеля на Вселенска патриаршия като епископ на града в метоха на руския манастир получи отзвук в църковните медии в Русия, Украйна и Гърция, тъй като то беше тълкувано в контекста на обтегнатите отношения между Московската и Константинополската патриаршии. Руската църква забрани на руснаците по света да се черкуват в храмове в юрисдикцията на Вселенския патриарх и демонстративно (без благословението на патр. Вартоломей) изпрати руски свещеник в Турция, който при всяка появила се възможност служи за руснаците, живеещи временно или постоянно в различни турски градове.

От друга страна, както манастирът „Св. Пантелеймон“ на Света гора, така и неговите метоси са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия. След прекъсването на евхаристийното общение между Москва и Константинопол напрежението между манастира „Св. Пантелеймон“ и Вселенския патриарх в качеството му на епископ на Света гора нарасна, а неговият игумен беше извикан за разговор във Фенер заради позицията му срещу автокефалията на Православната църква в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

uspenieДвата от големите ни ставропигиални манастира, Троянският и Бачковският, ще отбележат тържествено храмовия си празник на Успение Богородично.

В Троянската св. обител в навечерието на големия празник, на 14 август, от 18 ч. ще има вечерно богослужение с чина на опелото на Пресвета Богородица. Празничната св. Литургия на 15 август от 9 ч. ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е постриган за монах в тази обител. Преди това от 7 ч. ще се отслужи празнична полунощница с игуменската лития, а от 8 ч. – празнична утринна.

След св. Лигургия от 11 ч. ще започне лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица“ от храма до мястото на първото чудо, извършено чрез иконата.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (21 Votes)

65876729 351210812230420 8427821566808555520 nЦърковното настоятелство на храм „Св. Параскева – Петка“ във врачанското село Михайлово, общ. Хайредин, призовава всички, които имат възможност, да помогнат за довършване на възстановяването на техния храм. С благословението на Врачанския митр. Григорий след големи усилия, дарени средства и личен труд обновата на църквата е пред своя завършек. Настоятелите с голяма любов и преданост подготвят своя молитвен дом за предстоящия на 14 октомври храмов празник и затова се обръщат за сетен път с молба за подкрепа. Парични дарения могат да се изпратят по сметката на:

Църковно настоятелство на храм „Св. Параскева – Петка“, с. Михайлово, общ. Хайредин

IBAN: BG74STSA93000026177797   BIC: STSABGSF

С благодарност ще се приемат и дарения от християни или настоятелства на следните свещени предмети: употребявана плащаница, 2 поставки (аналои) за икони за целуване, кандила за иконостаса, свещник (голям) и др.

Църковното настоятелство ще се радва дарителите да посетят възстановения храм в деня на неговия годишен празник, за да се зарадват заедно в дома Господен.