Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Irinei.jpg След решенията на Св. Синод на Йерусалимска патриаршия и на Всеправославния събор в Истанбул за свалянето на Ириней от патриаршеския престол, той вече няма да носи титлата „Йерусалимски патриарх“, а „бивш патриарх“.

В същото време детронираният патриарх води уединен живот в Йерусалим и избягва всякакви контакти с външния свят. По-рано беше съобщено, че е възможно да бъде отзована личната охрана на Ириней, която му беше осигурявана от гръцкото правителство.

Бъдещето на бившия патриарх остава неясно. Според закона на Йордания от 1958 г., който урежда дейността на Йерусалимска патриаршия, в случай на „окончателно отстраняване“ на патриарха Св. Синод е задължен да му осигури „подходящо място за пребиваване и съответстваща на сана му издръжка“.

* Източник: Православие.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Министър-председателят на Република Македония Владо Бучковски поиска в официално писмо посредническата намеса на Вселенска патриаршия в кризата между Сръбската православна църква и непризнатата Македонска православна църква.

Припомняме, че преди няколко дни Сръбският патриарх Павле издаде томос, с който прекъсва отношенията на СПЦ с епископата на МПЦ, с нейното паство, и обявява създаването на автокефална Охридска архиепископия, начело с еп. Йован (Вранишковски).

В писмото си македонският министър-председател изразява „разочарованието си“ от решението на СПЦ и отправя молба към Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей „да инициира нов диалог между църквите в двете страни и да ги насърчи в посока към мирно решение на различията, което е в интерес на православния свят“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

На 31 май в София на съвместна пресконференция на Сливенска митрополия, общ. Поморие и Народно читалище „Славянска беседа“ – София ще бъде представен Вторият международен фестивал на Пправославната музика „Св. Богородица – Достойно есть“.

Фестивалът се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

За втора поредна година форумът ще посрещне петстотин представители на хорове от България и чужбина. Очаква се да се съберат най-добрите хорове от повече от десет страни, сред които Русия, Грузия, Сърбия и Черна гора, Словакия.

Пресконференцията ще се проведе от 11 ч. в София Прес.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Kornelii.jpgАрхиепископът на Петра Корнилий е местоблюстител (временно изпълняващ длъжността патриарх) на патриаршеския трон в Йерусалим, предаде гръцката агенция МПА. Той беше избран единодушно от Св. Синод на Йерусалимска патриаршия. С това се поставя началото на избора на нов патриарх.

Агенцията отбелязва, че бившият патр. Ириней беше отстранен от Йерусалимска патриаршия след събор на православните църкви, проведен в Истанбул на 23 и 24 май. Ириней беше уличен във финансови злоупотреби. В израелската преса бяха публикувани доказателства, че неправомерно е отдавал под дългосрочна аренда имоти на Православната църква на еврейски групировки. Това разгневи арабите, които са преобладаващата част от паството на Йерусалимска патриаршия. Ириней многократно беше приканван да се оттегли от поста си, но отказваше. Съборът в Истанбул се състоя по инициатива на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и патриарха на Александрия Теодор, след като и епископите от Йерусалимска патриаршия въстанаха против своя водач.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (19 Votes)

B.Taditch.jpgСръбският президент Борис Тадич (на снимката) не може да помири Сръбската и Македонската православна църква, тъй като става дума за чисто църковен въпрос. Това заяви църковният анализатор Живица Туцич за сръбския вестник „Глас явности“. По думите на Туцич, държавата не може да оказва влияние или натиск над църквата. „Следователно президентът не може да бъде посредник“, каза Туцич.

Македонският президент Бранко Цървенковски преди време беше заявил, че ще покани сръбския си колега в Скопие, за да обсъдят решението на Сръбската православна цъква да признае Охридската архиепископия, което „предизвика недоволството на Македония и което може да доведе до влошаване на добросъседските отношения между двете страни“.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

berlin1.jpgНа 29 май 2005 г. в берлинския квартал „Ной Кьолн“ беше осветен новият български храм, посветен на св. княз Борис-Михаил Покръстител. Храмът е собственост на Евангелската църква в Германия и през 2002 г. беше отдаден под наем на БПЦ. С участието на Дирекция „Вероизповедания“ на МС на България договорът беше сключен за тридесетгодишен период на ползване с нулев наем, но със задължението храмът да се ремонтира и поддържа през тези тридесет години. Доскоро той е бил използван като гробищен за квартала „Ной Кьолн“. Има голям двор от няколко декара с наполовина запазени още гробове. Там има възможност да се установи и българско гробище. Нека се има предвид, че в Берлин живеят няколко хиляди българи – колкото в един малък български град. До неотдавна те бяха разделени в източната и в западната му част, а след обединението на града към тях се прибавиха и голям брой нови имигранти.

4.8860759493671 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (79 Votes)

Russe_conference_small.jpgМеждународната богословска конференция в Русе, която се проведе от 27 до 29 май и беше посветена на темата „Църквата и съвременното общество“, започна с ясно поставена цел: „да се осигури възможност за обмяна на опит и дискусия“, „да се потърси отговор на актуалните въпроси, свързани с Православната църква и мястото ѝ в съвременния живот“. Всъщност истината е, че беше направен опит да се посочи по-скоро как съвременният живот може да намери мястото си в Църквата. На конференцията присъстваха представители на богословските факултети в София и Велико Търново, богослови от Гърция, Сърбия, Румъния, гости от Русия и Албания.

Началото на пътя, който участниците в конференцията трябваше да извървят през тези три дни, за да достигнат до логичната си крайна цел, беше поставено от еп. Игнатий (Мидич) и проф. протопр. Радован Бигович, с ясното посочване на идентичността на Църквата, с това, което я отличава от целия останал свят – Евхаристията – и най-вече с последвалата дискусия, която започна с поанта още от самото начало.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Активисти на различни православни движения ще поискат оставката на министъра на образованието на Русия Андрей Фурсенко и на ръководителката на московския Департамент на образованието Любов Кезина, съобщи радио „Ехото на Москва“.

Един от делегатите на срещата на движението „За вярата и родината“ Кирил Фролов заяви, че това искане е свързано с отказа на чиновниците да въведат основите на православието в качеството на един от предметите, изучавани в училищата. Отделът за външни църковни отношения на Руската православна църква съобщи, че църквата няма да поддържа акциите на активистите на движението „За вярата и родината“, макар да ги смята за правилни.

* Източник: Информационна агенция „Фокус“

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

pope.jpgПапа Бенедикт Шестнадесети обяви помирението с православните църкви като основна цел на своето служение: „Бих искал до потвърдя желанието си да приема с цялата си енергия като основно предизвикателство пред моята работа постигането на пълно и видимо единство между всички последователи на Христа… Как можем да общуваме с нашия Господ, ако не сме способни да общуваме помежду си?“.

По време на поздравлението си в началото на тържествената меса, архиепископът на гр. Бари определи пристигането на мощите на св. Николай Мирликийски през 1057 г. в гр. Бари като „мост между Изтока и Запада, който нито времето, нито раздялата можаха да разрушат“.

Папа Бенедикт пристигна на 29 май сутринта с хеликоптер в пристанищния град Бари. На литургията, която той отслужи на открито, присъстваха около двеста хиляди души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

berlin.jpegМинистър-председателят на България Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита присъстваха на водосвет за откриването на епархийския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, който беше отслужен от Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Премиерът подари на църквата два комплекта църковни одежди за свещениците и икона на „Иисус Пантократор“ – за митрополитския трон.

На церемонията присъстваха още почетните консули на България в Германия и представители на българската общност в Берлин, както и делегацията, в която са включени началникът на кабинета на министър-председателя Ради Найденов, посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева, депутатът, заместник-председател на Комисията по права на човека и вероизповеданията Кирил Милчев, бившият ни посланик в Германия Николай Апостолов и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ в МС проф. Иван Желев.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

SU BFКакто всяка година, Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ организира курс за кандидат-студенти по богословие.

Тази година курсът ще се проведе от 21 юни до 24 юни 2005 г.

По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет курсът ще бъде воден от следните преподаватели:

Проф. д-р Славчо Вълчанов

Проф. д-р Георги Попов

Проф. д-р Иван Желев

Доц. д-р Емил Трайчев

Гл. ас. д-р Иван Рашков

Гл. ас. д-р Любомир Тенекеджиев

Желаещите да посещават курса могат да се обадят за информация в Отдел „Студенти“ на тел.: 02 989 01 15.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

Богословският факултет при СУ „Св. Климент ОхридскиCover Theological Reflections“ и Съюзът на учените в България издадоха сборник материали.

Сборникът е посветен на десетгодишината от откриването на секцията „Богословски науки“ към Съюза на учените в България (23.11.1993 г.) и в памет на един от нейните първи председатели – покойния църковен историк проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Публикуваните материали не са подчинени на една основна тема или идея. Те включват разработки от четирите основни дяла на богословието: библейски, исторически, систематически и практически.

Предстои представяне на сборника през м. юни, както и отслужване на панихида в памет на проф. Стоянов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

mitr.Lavr.jpegХодът на преговорите с Руската православна църква – Московска патриаршия беше централна тема на заседанията на Архиерейския синод на Руската православна задгранична църква, които се проведоха в Мюнхен от 23 до 25 май. В този немски град се намира резиденцията на един от главните идеолози на преговорите – архиепископът на Берлин и Германия Марк. В заседанията участва и първойерархът на Руската задгранична църква митр. Лавър (на снимката).

Основното събитие на заседанието беше докладът на прот. Александър Лебедев от Лос Анджелис, секретар на комисията на РПЗЦ за обединяване с РПЦ-МП. Синодът е приел формулировките на съвместните документи за обединение, изготвени от комисиите на двете църкви. Документите са одобрени за публикуване, което вероятно ще стане в началото на м. юни.

Архиерейският синод на РПЗЦ е насрочил провеждането на Четвърти всезадграничен събор за 2006 г. – от 6 до 14 май в Сан Франциско, където вероятно ще се стане обединяването на двете църкви.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

На 29 май в Берлин ще бъде осветен новият български храм, посветен на св. княз Борис Първи Михаил – Покръстител.

Храмът беше отстъпен преди три години на БПЦ в Берлин от Евангелската църква в Германия за тридесетгодишен период на ползване. Със средства на българската държава и дарители протестантският храм беше реконструиран в православен – с иконостас и стенописи.

Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митр. Симеон, в присъствието на министър-председателя на България г-н Симеон Сакскобургготски, народни представители, дипломати, както и представители на местната гражданска и религиозна общественост.

Повече информация за събитието ще бъде поместена в Двери на православието след събитието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Св. Синод на Сръбската православна църква изрази своята скръб за тежкото положение, в което е изпаднала майката на всички църкви – Йерусалимска патриаршия. Сръбските архиереи изразяват „твърдата си увереност, че благодатта на Гроба Господен и силата на Възкресението ще спомогнат за бързото превъзмогване на трудностите“. Това се съобщава в официалното изявление на Св. Синод относно въпросите, обсъждани на редовното заседание на св. Архиерейски събор, проведен от 16 до 26 май в Белград. Св. Синод не дава повече информация за отношението на Сръбската православна църква към решенията на Всеправославния събор, проведен в Истанбул по повод проблемите с бившия вече Йерусалимски патриарх Ириней. Сръбската църква не изпрати свой представител на събора.

* Източник: www.spc.yu/Saopstenja/sabor-maj-2005_c.html.