Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

meteora1 1Поклонническо пътуване до Метеора, един от най-големите монашески центрове в Гърция, организира Поклонническият център към Софийска митрополия. През трите дни на пътуването (24-26 май) поклонниците ще посетят шестте действащи манастира на Метеора, както и историческата св. обител „Св. Дионисий Олимпски“ в подножието на планина Олимп, след град Катерини, където ще присъстват на св. Литургия. Преди отпътуването за България групата ще се поклони на светите мощи на прочутия раннохристиянски подвижник и химнописец преп. Ефрем Сириец в едноименния девически манастир също в района на Катерини.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Висшият ръководен орган на Гръцката православна църква, т. нар. Йерархия, в която участват всички епархийски архиереи, днес избира трима нови митрополити. Това са приемниците на двама покойни митрополити – на Глифада Павел и на Сятища Павел, както и на подалия оставка по здравословни причини Перистерийски Хризостом.

article 13304Драматичен беше изборът на новия митрополит на Глифада (митрополията включва няколко от най-богатите крайбрежни предградия на Атина) – досегашния Салонийски епископ Антоний. Той беше избран с 38 гласа, като точно толкова получи и другият кандидат архимандрит Алексий Псоинос. В такъв случай изборът беше осъществен по старшинство, като беше избран кандидатът с по-висок сан, т. е. Салонийският еп. Антоний. Този кандидат беше подкрепян от Атинския архиеп. Йероним. Напрежението в залата се повиши много, когато при първото преброяване на гласовете се установи предимство с един глас за архим. Алексий, но след поискано ново преброяване стана ясно, че двамата кандидати имат еднакъв брой гласове. Това показва, че 80-те митрополити на йерархията предварително си знаят предпочитанията и сами си броят гласовете, които може да събере съответният кандидат. Но показва и високите качества на всеки от кандидатите, доказали се в дългогодишната си служба в Църквата.

Новият митрополит на Глифада Антоний има три висши образования – юридическо, богословско и икономическо в Атинския университет. Роден е през 1957 г. Постриган е за монах в манастира „Петраки“, в центъра на Атина, където е и сградата на Св. Синод на ГПЦ. Четири години е прекарал и на Света гора. Като духовно чедо на високоучения духовник Превезки митр. Мелетий (Каламарас), който го ръкополага за презвитер, архим. Антоний служи като проповедник в митрополията на Превеза и е ефимерий в детската болница „Аглайя Киряку“ в града. От 1998 г. работи в икономическия отдел на Св. Синод, а от миналата година го оглавява. Ръкоположен е за епископ през 2012 г. и служи като викарий на Атинския архиепископ.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Българи в Милано стр. фб на митр. Антоний

През време на Великия пост християните се вглеждат в личния си духовен живот и се опитват според своите възможности да отдадат сърцето и душата си на Бога – с молитви, пост и участие в пълнота в тайнствата на Църквата Христова. Разбира се, този начин на живот е добре да се води и извън тези особени в духовно отношение дни – през целия ни живот.

В дните на поста всеки християнин усеща подкрепата на духовника и църковната общност, която е една благодатна среда за духовно възпитание и израстване. Още по-хубаво, благодатно и душеполезно е, когато тази подкрепа се оказва и от архипастиря на епархията. Такава радост усетиха българските православни християни в италианските градове Болония и Милано през първата седмица на Великия пост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

33528862088 d78411f875 mЗанапред в неделните дни след вечерното богослужение в катедралния храм „Св. Неделя“ ще се провежда беседа, изнесена от столични свещеници. Инициативата е на ръководството на Софийска митрополия, а първата беседа беше изнесена на 17 март, след края на Великата вечерня, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп. Беседата изнесе ставроф. иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, а темата беше „Диалектиката на Великия пост“.

Преди началото на беседата еп. Поликарп представи пред събралите се християни новата инициатива на митрополията и сподели желанието си това начало да се превърне в традиция на Софийската епархийска църква. През тази година духовните беседи да бъдат изнасяни от изявени столични свещеници, а от следващата година ще бъдат канени духовници от Света гора и други поместни църкви, които да споделят своя опит от живота си в Христос за обща поука и възрастване на всички във вярата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

33528420308 6ba3ab08cd bКралят на Белгия Филип присъства на богослужението за Неделя православна в катедралния храм в Брюксел на Митрополията в Белгия (към Вселенска патриаршия), оглавено от митр. Атинагор. С него съслужиха Киринейският митр. Хризостом от Кипърската църква, грузинският еп. Доситей и клирици от всички православни общности в Белгия, а молитвено присъстваше румънският еп. Марк.

Присъствието на краля на Белгия Филип е свързано с 50-годишнината от основаването на митрополията в Белгия през лятото на 1969 г. Крал Филип се отнася с голямо внимание към добрите отношения между държавата и религиите и това е причината да откликне положително на поканата на Белгийския митр. Атинагор, постоянен представител на Православната църква пред държавата в Белгия. Това е първият случай, когато кралят на страната посещава православна църква след официалното признаване на православието през 1985 г. В словото си митр. Атинагор разказа за историята на Православната църква тук, за първите енории, основани от гръцки моряци в края на 18 в. Той съобщи, че за годишнината на митрополията през ноември т. г. в Брюксел ще пристигне Вселенският патр. Вартоломей.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

54516475 1810108365757368 4476702716801843200 nНа 17 март, Неделя на св. православие, Русенският митр. Наум отслужи Василиева св. литургия в катедралния храм „Света Троица“ в Русе, а след това извърши полагащия се молебен за Неделя първа на Великия пост. В съслужение с архиерея бяха духовници от престолния град. Текстът на молебена определя границите на Църквата, посочвайки в какво вярват членовете ѝ, и е възпоминание за всички, които са се подвизавали за православието със слова, писания, учение, страдания и богоугоден живот.

4.9692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (65 Votes)

RYMZ6286През първата седмица от Великия пост, на Тодорова събота, в гр. Брюл, Германия, беше отслужена божествена св. Литургия на български език за нашите сънародници в района на градовете Кьолн, Бон и околността. За голяма радост в Литургията взеха участие много православни християни, които винаги с трепет очакват тези богослужби. Много от тях пристъпиха към тайнствата Изповед и св. Причастие. 

За всички българи, които повече или по-малко трайно сме се установили в тази част на Германия, беше истинско щастие да преживеем и участваме в св. Литургия на нашия роден език и да се помолим заедно както за общото благо, така и всеки за своите нужди. Нашата радост се подсилва и от наблюдението, че все повече млади българи и български семейства търсят Божия дом, жадни за повече светлина, вяра, надежда и любов. Те с благодарност приемат светлината на Божието слово и отнасят частичка от Него по домовете си.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

liturgijavlmaksimСръбският епископ в Северна Америка Максим разпространи изявление, което беше поместено и в официалния сайт на Сръбската патриаршия. В него епископът заявява, че информацията, според която „Сръбската църква няма общение с някои православни патриаршии или пък автокефални църкви по света, не отговаря на истината“.

Изявлението на сръбския епископ идва, след като „канцеларията на Св. Синод“ на Сръбската патриаршия публикува „Становище на Сръбската църква за Украйна“, в което се казва, че се препоръчва на сръбските епископи и клирици да се въздържат от съслужение „не само с Епифаний (Думенко) и неговите последователи, но и с всички йерарси и клирици, които съслужат с тях и влизат в общение с тях“. Това безспорно визира Вселенската патриаршия, тъй като патр. Вартоломей, митрополити, епископи и клирици на Вселенска патриаршия и Света гора съслужиха с предстоятеля на новата Православна църква в Украйна (повече за неяснотите в становището и причините за тях виж тук).

„Становището“ се разпространи в превод на руски преди повече от две седмици и смути силно сръбските християни както в страната им, така и по света, където последиците от прекъснатото евхаристийно общение на Московската църква с Константинополската се чувстват най-остро.

4.7910447761194 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (67 Votes)

2019 03 16 1416Две седмици след публикуването на страницата на Московска патриаршия на текста, озаглавен „Становище на Сръбската православна църква за Украйна“ (тук), текстът се появи и на официалната страница на Сръбската патриаршия (тук). Както Двери вече писа (тук), в становището липсва датата, на която сръбският архиерейски събор или Св. Синод са го гласували и приели. Липсват и подписите на гласувалите го архиереи, включително и на Сръбския патр. Ириней. На страницата на Московска патриаршия становището бе подписано от „Бюрото за печат и масова информация на СПЦ“, а на страницата на Сръбската патриаршия под него стои „от канцеларията на Св. Синод“. За запознатите с църковния протокол е ясно, че всяко официално становище, независимо дали е важно или не, задължително започва с датата, на която се е провело заседанието на висшия ръководен църковен орган. В „Становището на Сръбската църква за Украйна“ такава информация липсва. Освен това, бидейки посветено на толкова важен и дискутиран проблем, ангажиращ цялата Сръбска църква, то е подписано безлично „от канцеларията на Св. Синод“, макар че въпросът е от компетенцията на Архиерейския събор на СПЦ.

Зад тези неясноти очевидно стои липсата на съгласие между сръбския епископат, включително и във висшето църковно ръководство. Водещата личност в контактите на Сръбската църква с Московска патриаршия и с Константинополската патриаршия е Бачкият еп. Ириней (Булович). Той е прес-секретар и дългогодишен „външен министър“ на Сръбската църква и води нейната кореспонденция. Според сръбски медии той е автор на някои от недипломатичните писма, подписани от патр. Ириней, до Вселенския патр. Вартоломей (виж пример тук). „Становището на Сръбската църква за Украйна“, подписано от „Бюрото за печат и масова информация“, несъмнено е изпратено от него до Московска патриаршия. През последните години еп. Ириней отговаря за прокарването на руските позиции в Сръбската църква. (През 2016 г., въпреки огромните си усилия и полемични текстове, той не успя да възпре Сръбската църква от участие във Всеправославния събор на о-в Крит, тъй като тогава на това остро се противопостави Черногорският митр. Амфилохий (Радович), който е не по-малко влиятелен от него [виж тук]).

4.8936170212766 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (47 Votes)

208 nНа 15 март 2019 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше защитена поредната, трета за последните 18 месеца, дисертация в областта на църковната музика. След щатните преподаватели д-р Стоян Малинов (октомври 2017 г.) и д-р Любомир Игнатов (април 2018 г.) вече и хонорованият асистент по църковна музика Калин Евдокимов Кирилов днес защити своя дисертационен труд на тема „Вокални принципи при изпълнение и интерпретация на църковни песнопения“. Подобно на другите случаи с получаване на докторска степен, един вече изграден и доказал се специалист в областта на църковната музика получи заслужено признание за знанията и уменията си.

Както отбелязва авторът на това научно изследване, „в последните години много силно се чувства нуждата от добре подготвени във вокално отношение църковни певци. Голяма част от тези, които пеят в храмовете, нямат гласова школовка и съответно имат проблеми с художественото изпълнение на църковните песнопения. Професионализмът на един църковен певец се изразява в добро познаване анатомията на гласовия апарат и основните вокални принципи, както и във владеене на изразните средства и похвати при художествената интерпретация. От своя страна гласовата школовка изисква специализирана литература и вокални педагози, които да обучават църковните певци“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

991 ratio mitropolit ioan georgi andreev violeta iotova17 500 лв. за изследвания на детския диабет и инсулинова помпа за 9-годишно момче дари Варненският и Великопреславски митр. Йоан. Парите са събрани за няколко часа на рождения му ден вместо подаръци. Ръководителят на клиниката по педиатрия в болницата „Св. Марина“ проф. Виолета Йотова каза, че с тях за 2 г. ще могат да бъдат изследвани 80 деца за диабетни антитела за тип 1. А майката Георги – Биляна Иванова, едва намери думи от вълнение, за да благодари за жеста.

„Юбилеят ми бе личен повод, но удобен момент да призова милосърдието на гостите и да направя дарителска кампания. Знам какво е диабет и колко е тежко на родителите на болни деца да се справят. Изисква особени грижи за малките. Наш дълг като човеци е каквото можем, да сторим. Трябва да използваме подобни поводи, за да помагаме на тези, които имат нужда. Който с колкото може. Това е човешки дълг“, каза д. Йоан и пожела на момчето здраве и да носи името си с гордост.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Sv. KiprianСтарозагорският митр. Киприан регистрира фондация в обществена полза с името „Св. Киприан Цамблак Чудотоворец“. Целта ѝ е да подпомага развитието на културно-историческото наследство на Стара Загора, да подкрепя ученици с изявени творчески способности, както и деца в неравностойно положение.

Сред целите на фондацията са: устойчиво развитие на политики по опазването на културното наследство, гарантиране на равен достъп на гражданите до културни ценности, превръщането на културното наследство в съществен фактор за социално икономическо развитие на гр. Стара Загора; осигуряване на финансови или материални средства за подпомагане на деца в неравностойно положение; подпомагане на развитието на талантливи ученици; реализиране на образователни програми за децата и др.

Фондацията ще набира средствата за своите цели чрез доброволни вноски от членовете си, чрез дарения от физически или юридически лица, с помощ от държавата, обществени организации, приходи от участия в национални и международни проекти и програми.

Митр. Киприан, който през 2016 г. оглави Старозагорска епархия, е споделял в интервюта, че познава живота на децата в неравностойно положение. Самият той е оставен от родителите си в социален дом, а по-късно е отгледан от приемно семейство. Благодарение на грижите на приемната си майка е развил творческите си заложби и е получил добро образование.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0132 1600x1200 На 16 март, първата събота на Великия пост – Тодоровден, по традиция в синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена св. Литургия.

Богослужението е отворено за всички, които искат да вземат молитвено участие в него.

Начало на утринната: 8 ч.

Начало на св. Литургия: 9 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

53611073 1804042746363930 6377504952515821568 nНа 23 март в 9 ч. в русенския катедрален храм „Света Троица“ ще бъде посрещната ризата от мощите на преп. Димитър Басарбовски. Тя се подменя всяка година в навечерието на празника на св. Димитър и сега е дарена на родната за светеца Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил.

След това в храма ще бъде отслужена Златоустова света литургия, която ще оглави Русенският митр. Наум. В богослужението ще вземат участие архиереи на БПЦ и свещенослужители от епархията. На този ден владиката ще отбележи изпълването на 5 години от каноничния му избор за Русенски митрополит.

На 25 март, Благовещение, ризата на преп. Димитър Басарбовски ще бъде тържествено пренесена в Басарбовския скален манастир преди началото на празничната света литургия, която ще отслужи Тивериополски еп. Тихон.

Ръководството на Русенска митрополия приканва благочестивите християни да вземат молитвено участие в богослуженията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2019 03 13 1858Министерството на образованието и науката за 18-та поредна година организира Националния конкурс „Бог е любов“. В конкурса участват ученици от І до ХІІ клас, разделени по възрастови групи: І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас; ІХ-Х клас; ХІ-ХІІ клас.

Конкурсните творби и произведения са разделени по следните направления:

  • проза (разказ или есе);
  • поезия;
  • рисунка;
  • приложни изкуства.

Конкурсът ще се проведе на два етапа: