Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

korica malwk kalendar 2020 768x549Вече е в продажба официалното джобно църковно календарче за 2020 г., издание на Св. Синод на БПЦ. То съдържа основните църковни празници през годината, кратък справочник за неделните апостолски и евангелски четива, указания от типика, формалните условия за сключване на църковен брак и някои важни всекидневни молитви за православния християнин.

По традиция на корицата на изданието се поставя изображение, свързано с голяма годишнина, чествана през годината. Новото календарче акцентира върху 150-та годишнина от излизането на султанския ферман, с който се учредява Българската екзархия (27 февруари 1870 г.).

Цената на църковното календарче е 1.50 лв.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

mitropolitis morfou neofytosИзвестният йерарх на Кипърската църква и обичан проповедник, митрополитът на Морфу Неофит, беше обвинен за „използване на реч на омраза срещу хомосексуалната общност“ заради своя беседа, изнесена пред християни в митрополитския храм. По време на беседата е бил поставен въпросът за природата на хомосексуализма, а митрополитът е отговорил с думи на преп. Порфирий Кавсокаливит, според когото „този проблем се предава на детето чрез родителите по време на акта на зачеване или по време на бременността“, когато двойката практикува анален секс, който се харесва на жената. Кипърският митрополит е разказал и за случай с монах и млад мъж, който излъчвал „неприятна миризма“, разпозната от духовните сетива на монаха. Освен това митр. Неофит направил паралел между случая с масовия убиец на деца, разтърсил кипърското общество – Никола Метакса, и масовото извършване на аборти в Кипър. „И друг път съм казвал, не може Кипър да има толкова голям процент аборти и в същото време да се възмущаваме за двете дечица, убити от престъпник. Ти си направила три аборта, а сега, като лицемерите и фарисеите, съдиш Никола. И това се случва в твърде много къщи, в много семейства. Нима е възможно страна с толкова много аборти да не роди такъв убиец?“.

Заради тези три твърдения по време на беседата прокурорът Коста Клиридис официално обвини на 1 август кипърския йерарх в „разпалване на омраза към хомосексуалните, използване на обидни твърдения за техните родители и особено за жените“.

След проведено разследване по сигнала кипърската полиция днес обяви становище, че няма извършено престъпление, което да изисква завеждане на наказателно дело, като становището е препратено до правния отдел. Свои показания досега са дали митр. Неофит, свидетели на беседата и др. Заключението е, че митрополитът е цитирал мнение на св. Порфирий Кавсокаливит за пренаталното развитие на личността, а самият разговор на тема хомосексуализъм е станал след края на лекцията, при задаване на въпроси от аудиторията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

p35 smallБългарската православна енория в Хамбург „Св. Кирил и Методий“ получи специален подарък от Българското библейско дружество – 120 бр. Нов Завет и Псалтир (Синодално издание от 1982 г.) с твърди корици и позлата, както и 10 бр. Библия (Синодално издание от 1982 г.). Дарението е направено във връзка със сдобиването на църковната община с нов храм, което стана в началото на настоящата година.

По утвърдена вече практика приемащите кръщение в задграничната енория получават подарък Нови Завет и (или) друга подходяща духовна литература. По този начин нововъведените в християнството биват насърчавани да задълбочават знанията си в православната вяра. Така освен чрез редовно посещаване на Божия дом, участие в Литургията и тайнствата, чрез добродетелите християните да се утвърждават в църковния живот и чрез знания за основите на вероизповеданието ни. Българските свещеници зад граница се стремят след Литургия редовно да се провеждат занимания по вероучение, да се водят лични духовни разговори, да се поощрява стремежът на богомолците да обогатяват религиозната си култура. Това изисква наличие в храма и у вярващите на главните книги на нашата вяра, както и различни богословски съчинения.

Библейското дружество има желание да посрещне нуждата от разпространение и достъпност на Свещ. Писание във всички църковни общини в Европа. Дружеството има готовността да изпраща Библии до всяка точка на континента.

Желаещите могат да се обръщат за повече информация към: Стефан Борисов, търговски представител:  borisov@biblesociety.bg или на следните телефонни номера: +359 887 66 73 38 и +359 2 832 30 72.

Офисът и книжарницата се намират в София на ул. „Антим I“ № 51.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

5712 nНа 3 септември 2019 г. Русенският митрополит Наум, който е на поклонническо посещение в Света гора Атон, възглави св. Литургия в гръцкия манастир „Пантократор“. С архиерея служиха ст. ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник за Разградска духовна околия, ст. ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник за Поповска духовна околия, свещ. Недялко Димитров от гр. Русе и духовници от манастирското братство. На богослужението в молитва присъстваха духовници и поклонници, сред които бяха и българи, съпровождащи митр. Наум; за тях възгласите и молитвите, изричани на български език, бяха особено вълнуващи.

Вече няколко дена Русенският митрополит и клирици от епархията са на поклонение в Атон. На 2 септември българският митрополит посети административния център на Света гора – Карея, където направи официална визита в Свещения Кинотис, ръководния орган на Атон.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

2019 09 01 1839На 1 септември Врачанският митрополит Григорий със свещеници от епархията освети нов храм, посветен на Рождество Богородично. Новата църква е във врачанския квартал „Кулата“, където досега не е имало храм. Сред богомолците, присъствали на празничното богослужение, бяха и кметът на Община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова.

След освещаването владиката оглави и първата св. Литургия в новата църква. В словото си в края на богослужението митр. Григорий каза: „Днес този храм стана дом Божий, място за молитва и прослава на Господ, на майката Божия и на светиите. От днес тук ще се отслужва св. Литургия, за да могат всички от тази енория на Врачанска епархия да бъдат едно с Христос“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Korica 219x300В навечерието на 1 септември, когато се поставя началото на Новата църковна година, излезе от печат поредното издание на Русенската митрополия – Документални доказателства по Дневниците на Старозагорския митрополит Павел (за периода 1924-1939), осъществено в сътрудничество с Държавен архив – Русе. Книгата е своеобразно допълнение на издадените през 2017 г. Дневници на Старозагорския митрополит Павел, като съдържа множество оригинални документи и писма, които са си разменяли блаженопочившите архиереи Варненски и Преславски Симеон, Старозагорски Павел, Доростоло-Червенски Михаил и Велички еп. Андрей по важни църковни въпроси от онова време. Изданието хвърля светлина върху динамиката в отношенията между членовете на Св. Синод през този период, борбата за утвърждаване на съборното управление на БПЦ, дава детайли за характерите на участниците в кореспонденцията и обогатява картината на историческото наследство на нашата църква.

Книгата може да бъде намерена в музея на Русенската митрополия в Русе, пл. „Св. Троица“ № 9, както и в София, в книжарница „Български книжици“, ул. „Аксаков“ № 10, от която може да се поръча и онлайн на адрес: http://knigabg.com.

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

iera sinodosНа днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодни комисии – Комисията по догматическите и канонически въпроси и Комисията за междуправославни и междухристиянски отношения, на които беше възложено проучването на проблема за автокефалията на Православната църква в Украйна, предоставена от Вселенска патриаршия. Становището и на двете комисии е положително, като е отчетено, че няма канонически и догматически пречки за признаването на автокефалията на ПЦУ, както и че към настоящия момент по силата на църковното предание Вселенската патриаршия има правомощието да предоставя автокефален статут на православните църкви.

В комюникето от днешното заседание по отношение на украинския въпрос се казва:

„След изслушване на докладите на синодната Комисия по догматическите и каноническите въпроси и на Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки относно украинския въпрос Св. Синод признава каноничното право на Вселенска патриаршия да предостави автокефалия, както и прерогатива на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

39975688 2132593017061050 1427775248064839680 oОт 25 до 29 август в Арбанаси се провежда Вторият международен младежки лагер, в който участват младежи на възраст между 18 и 20 г. от Молдова, Македония и България. Събитието се организира за втора година от фондация „Дякония и мисия“. През 2018 г. лагерът се проведе в Троянския манастир „Успение Богородично“ и в него участваха младежи от Македония, Бесарабия и България.

Целта на лагера е да даде възможност за опознаване между младите хора, да споделят опит и да обогатят знанията си за православието, доброволчеството и дяконията (социалната дейност) в Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ikonaИконите на св. Богородица – „Скоропослушница“, копие на оригинала от атонския манастир „Дохиар“, и „Касперовска“ от гр. Ананиев, Украйна – ще посрещне Старозагорска епархия на 30 август. Светините пристигат в Стара Загора в навечерието на именния ден на митр. Киприан. Те ще бъдат посрещнати на 30 август, петък, в 17 ч. на кръстовището на бул. „Княз Александър Батенберг“ и бул. „Цар Симеон Велики“, откъдето ще тръгне лития към катедралния храм „Св. Николай“.

На 31 август, когато Църквата отбелязва паметта на сщмчк Киприан, епископ Картагенски, Старозагорският митр. Киприан ще оглави празничната св. Литургия в катедралния храм „Св. Николай“. По време на богослужението, което ще започне в 9 ч., миряните ще могат да се поклонят пред иконите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 30 август Патриаршеската катедрала, ставропигиалният храм-паметник „Св. Александър Невски“ чества своя летен храмов празник. На този ден Църквата отбелязва пренасянето на мощите на светеца.

Светият Новгородски, а сетне и Владимирски, и Киевски княз Александър, наречен Невски в чест на победата си над шведските войски при р. Нева, е живял от 1220 до 1263 г. Починал е в гр. Городец, във Владимирско-Суздалското княжество, и е погребан в манастира „Рождество Богородично“ край гр. Владимир. Оттам, при имп. Петър Велики, мощите му са били пренесени в основаната в Санкт Петербург обител „Александро-Невска лавра“. В новата столица мощите са пристигнали на 30 август 1724 г. и оттогава този ден е станал втори празник на светеца.

Празничната св. Литургия ще оглави Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата. Богослужението ще започне в 9:30 ч. и в него ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

Αφισα ΣυνεδριουПо случай 40-годишнината от кончината на известния руски богослов проф. прот. Георги Флоровски (1893-1979 г.) Вселенската патриаршия организира международна конференция, в която ще вземат участие богослови от целия свят. Конференцията ще се проведе от 1 до 3 септември в Истанбул. Встъпителното слово ще бъде на Константинополския патриарх Вартоломей, а водещия доклад ще изнесе Пергамски митр. Йоан (Зизиулас). Серафим Данкерт, изпълнителен директор на сдружението „Флоровски“ в САЩ, ще представи непубликуван ръкопис на прот. Георги Флоровски относно Великата схизма между Източната и Западната църква през 11 в. Пол Гаврилюк, президент на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association – IOTA), ще говори за новоиздадената кореспонденция между о. Георги Флоровски и о. Александър Шмеман относно съвременните проблеми пред богословското образование. О. Николай Сахаров от манастира в Есекс, Англия, ще изнесе доклада „Прот. Георги Флоровски и архим. Софроний Сахаров: една богословска среща“.

Докладите ще бъдат излъчвани на живо от pemptousia.tv.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

536На своето редовно заседание на 26 август Св. Синод на Гръцката църква реши да бъде канонизиран йером. Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Решението е в отговор на молбата на митрополита на Патра Хризостом. След положителното становище на синодната комисия по догматични и канонични въпроси, Св. Синод на Гръцката църква реши да препрати събраните материали за канонизацията на о. Гервасий до Вселенска патриаршия, за да бъде взето там решението и той да бъде вписан в диптисите на Патриаршията за всеправославно почитане.

Йером. Гервасий (1877 – 30 юни 1964 г.) е бил игумен на манастира „Св. Богородица“ в Патра, като още приживе е бил почитан като свят човек от своите съграждани заради милосърдната му дейност към бежанци, бедни и сираци в изпълнените с войни и човешки трагедии години през първата половина на 20 век. По време на служението си в Патра той развива голяма мисионерска дейност, изгражда професионални училища, катехизаторски школи, организира младежки лагери. Бил е харизматичен в общуването си с младите хора и неслучайно много от неговите духовни чеда в Патра стават свещеници. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия.

След неговата кончина през 1964 г. е почитан като светец на местно ниво, изографисван е на стенописи и икони още преди неговата официална канонизация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

qew0eg1564298562306Бившият Йерусалимски патриарх Ириней ще замине за Гърция, каквото желание изяви той в писмо преди няколко седмици. Тогава той заяви, че желае да напусне Израел и да живее в старческия дом в област Беотия, към Атинската архиепископия, тъй като не е доволен от здравните грижи, които се полагат за него в Йерусалим. Атинският архиеп. Йероним откликна положително на тази молба и заяви, че всяка възможна помощ ще бъде оказана на бившия патриарх. С тази своя реакция той дори предизвика критично писмо от Йерусалимския патр. Теофил, който негодува, че предстоятелят на Гръцката църква не се е допитал до него преди да даде благословение б. патр. Ириней да бъде приет в страчески дом на архиепископията. Впоследствие гръцкото Външно министерство съобщи, че бившият патриарх Ириней отказал да подпише документите за паспорт и така пътуването му за Атина става невъзможно. Противоречивите информации, които достигат чрез медиите, говорят за напрежение и неясни интереси, свързани с личността на бившия патриарх.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

2019 08 23 1713През новата учебна година Старозагорска митрополия ще организира безплатни уроци по пиано, пеене и вокално майсторство за деца и ученици, съобщава сайтът на епархията. Инициативата е на Старозагорския митрополит Киприан.

Записването на желаещите деца ще става всеки делничен ден до началото на новата учебна година в старозагорския храм „Въведение Богородично“. В навечерието на първия учебен ден ще бъдат уточнени часовете и дните, в които ще се провеждат уроците, като те ще са съобразени с училищните ангажименти на записалите се.

Уроците по пиано ще бъдат водени от Полина Влахова. Тя е бакалавър в АМТИ гр. Пловдив със специалност пиано. През 2010 г. завършва магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София по специалността „Клавирен съпровод“. Лауреат е на отличия за акомпаниаторско майсторство на множество конкурси в страната.

Уроците по пеене и вокалното майсторство ще водят от Пролет Пенчева, която е завършила Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Педагогика на обучението по музика с профил класическо пеене.“ От февруари 2009 г. работи в Държавна опера – Стара Загора като артист-хорист. От декември 2018 г. е част от църковния хор към катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Стара Загора.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

6На 15 август, когато се отбелязва най-големият Богородичен празник, е храмов празник на църквата „Успение Пресв. Богородици“ в гр. Ихтиман и празник на града. По този повод децата от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс град Ихтиман с ръководител старши учител д-р Елена Серева подготвиха изложба „Познавам моя град – рисувам и творя със знания“. Експозицията беше включена в тържествената програма за празника на гр. Ихтиман и официално открита на 15 август в Историческия музей на града с директор Велина Минева.

Представените от децата творби са изпълнени по време на лятното обучение на Школата по изобразително изкуство през месец август. В изложбата са включени изображения на св. Богородица, както и на св. Йоан Рилски Чудотворец, тъй като параклисът към църквата в гр. Ихтиман е с името на всебългарския покровител. Изложбата беше открита само дни преди 18 август, когато се отбелязва денят на Успението на Рилския пустинножител, както и в годината, когато се навършват 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир.