Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Plakat MediiПрез месец декември във варненския храм „Св. Атанасий“ ще се проведат традиционните „Рождественски четения“. В тях ще вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма на четенията:

8 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Човешкото единомислие днес – Вавилон или Петдесетница?“; лектор: доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

13 декември, петък, от 18:00 ч.  беседа на тема: „Къде е Бог?“; лектор: прот. Анатоли Тодоров.

15 декември, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Рождество Христово – празник и иконография“; лектор: гл. ас. д-р Татяна Иванова – БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

22 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Юдейската пустиня в спасителната история от старозаветни и новозаветни времена“; лектор: доц. д-р Екатерина Дамянова, ръководител на катедра "Библеистика" в БФ при СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5675Университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям, както и философи взеха участие в конференцията на тема „Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип“. Тя се проведе на 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата и беше организирана от Министерство на образованието и науката.

На конференцията присъстваха още д-р Жасмина Донкова, експерт от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, Росица Георгиева, началник на РУО Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, проф. Димитър Киров, бивш преподавател в Богословския факултет на СУ, д-р Полина Спирова от Центъра за образователни инициативи „Двери“ и др.

2.0185185185185 1 1 1 1 1 Rating 2.02 (54 Votes)

Св. Евтимий фрБългарската православна църковна община в Париж „Св. патриарх Евтимий Търновски“, в сътрудничество с православния богословски институт „Св. Сергий“ и православната църковна община „Св. Серафим Саровски“ в Париж, организираха двудневна конференция на тема „Развитието на християнството по българските земи в епохата на Средновековието“. Докладите бяха изнесени от доц. д-р Павел Павлов, зам-декан на Богословския факултет на Софийски университет, и от д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в същия факултет.

Първата вечер беше посветена на християнството в Първата българска държава и на основоположника на българското отшелничество св. Йоан Рилски. Темата на беседата беше „Св. Йоан Рилски – сърцето на християнството в България. Почитта към неговите св. мощи през вековете и в наши дни“. Тя се проведе в руската църква „Св. Серафим Саровски“, чийто предстоятел е ректорът на Богословския институт „Св. Сергий“ прот. Николай Чернокрак.

Централната тема на втория ден беше животът и делото на последния Търновски патриарх, като беседата „Делото на св. патриарх Евтимий Търновски“ се проведе в храма на българска църковна община в Париж.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 910x0 IMG 0127В навечерието на Никулден, на 5 декември, Старозагорският митр. Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. В богослужението взеха участие о. Йордан Карагеоргиев, обгрижващ духовно затворниците, и свещеници от града. Водосветът преди храмовия празник на параклиса беше за здравето и благопреуспяването на лишените от свобода и работещите с тях.

За празника беше приготвен и курбан от риба, организиран с помощта на християни от няколко неправителствени организации и дарители.

О. Йордан Карагеоргиев, който повече от 20 години обгрижва обитателите на Старозагорския затвор и работещите там, припомни, че от освещеването на храма през 2004 г. в него са приели кръщение над 2 000 лишени от свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

78389800 2642669612484032 8772388410506608640 oНа 30 ноември Неврокопска епархия за втора поредна година организира конференция на свещеническите съпруги. Мероприятието се проведе в гр. Гоце Делчев по инициатива на Неврокопския митр. Серафим, който откри конференцията. На нея присъстваха също така протосингелът на Неврокопска епархия, архим. Епифаний, и свещеници от епархията, се съобщава на фейсбук страницата на митрополията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

mon logoНа 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата ще се проведе семинар на тема Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип. Форумът се организира от Министерство на образованието и науката и в него ще вземат участие университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям и др.

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 3С благословението на Пловдивския митрополит Николай и с разрешението на свещенството при храм „Св. Николай“ в кв. Кльóнники, Москва, Русия, на български език излезе книгата Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечóв. Изданието е осъществено от енорията на старинен храм „Св. Параскева“ в Пловдив.

Автор на книгата е монахиня Юлиания, духовно чедо на стареца Алексей Мечóв и един от най-известните иконописци в Москва в недалечното минало. Нейният баща е бил свещеник в храм „Успение Богородично“ на пл. „Таганка“, който повече от 70 г. е подворие на БПЦ в Москва.

О. Алексей Мечóв (1859-1923 г.), както и св. Йоан Кронщадски, е представител на едно твърде значимо духовно течение в Русия, наречено „монашество в свeта“, което е особено активно в размирните години преди и след болшевишкия преврат от 1917 г. Както известният духовник св. Йоан Кронщадски е подготвял духовно православните християни за предстоящите тежки изпитания, които предстоели да се стоварят над Руската православна църква за дълги години напред, така и праведният протойерей Алексей Мечóв е бил духовна опора за своите верни чеда в годините на болшевишкия терор. Поради високата си духовност той е бил почитан като старец, макар да не е приемал монашество, а е останал до края на живота си енорийски свещеник. Бил е духовен наставник и на Николай Бердяев.

През 2000 г. о. Алексей е причислен към лика на светите новомъченици и изповедници на Руската православна църква.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

78679784 3326166914121416 4226405564822847488 nНа 1 декември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в гр. Мюнхен, Германия, тържествено отбеляза своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пристигна по покана на църковното настоятелство, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в Мюнхен, ставроф. ик. Виктор Цимер, прот. Сергий Ненов от българската църковна община в гр. Щутгарт и стипендиантът по богословие в гр. Айхщет йерод. Вартоломей (Фердов). Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор на църковната община под ръководството на богослова Мартин Пенев.

4.9864864864865 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (74 Votes)

agios porphyrios agiospatrokosmas.gr На 2 декември Църквата чества паметта на преподобния Порфирий Кавсокаливит, както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора († 1991 г.). Той беше канонизиран през 2013 г. от Константинополската Вселенска патриаршия, но негови икони и стенописи в църкви и манастири имаше далеч преди официалната му канонизация. Старецът Порфирий заедно с преп. Паисий Светогорец са най-известните съвременни гръцки светци, чиято молитвена помощ търсят хора от целия свят. В България старецът Порфирий също е много почитан, макар че все още няма храм на негово име. През последните години все повече българи отиват в този ден в неговия манастир, северно от Атина, за да почетат светеца на неговия празник.

Преп. Порфирий прекарва по-голямата част от живота си в центъра на гръцката столица, служейки в болничния параклис на атинска болница в квартал, известен с множеството си публични домове, наркомански средища и бездомници. В тази коренно различна от светогорската исихия (тишина, покой – бел. ред.) среда Бог прославя Своя угодник с дар на чудотворство, прозорливост и редица други харизми, които рядко се събират в един човек. Преподобният Порфирий е обичал безрезервно и безусловно хората независимо от моралния им облик. Общувал е непринудено с проститутки и наркомани, без да ги презира от висотата на своята духовна чистота и харизматичност, както всъщност става с всички истински светци. Запазен е споменът за водосвета, който извършва на Богоявление в един публичен дом, скандализирайки по този начин благочестивите вярващи. Той обаче им отвърнал: „Аз не дойдох да осветя мястото, а хората!“. В резултат на това някои от не по-малко шокираните момичета започват да търсят общуване с благия духовник и изоставят порочния си път.

3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)

IMG 3137 2Подготовката на учители по религия за начален курс беше основната тема на проведената среща на 27 ноември в Богословския факултет при СУ.  По покана на декана доц. д-р Ивайло Найденов на нея присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев и неговият екип: зам.-министър Таня Михайлова, Радостина Новакова – директор на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН, д-р Климент Христов – директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, както и част от Експертния съвет по религия: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, проф. Макариев – председател на Експертния съвет по религия, доц. Легкоступ, проф. Омарчевски, проф. Андонов, Коста Костов (МОН), Росица Георгиева. Гостите бяха посрещнати от декана и ръководството на Богословския факултет доц. Дамянова, доц. Павлов и доц. Александров.

През изминалата година в Богословските факултети на СУ и ВТУ бяха проведени едногодишни квалификационни курсове с 300 часа натовареност за начални учители. Идеята на тази среща беше да се отчетат резултатите от квалификацията, да се отбележат положителните постижения, но и да се споделят трудности и грижи, особено от социално-битов характер. Албена Стоичкова, начална учителка, преминала квалификационния курс, сподели с министъра и представителите на МОН положителните си впечатления от обучението. Според плановете на министерството този курс ще се реализира и през следващата година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

Knigata Grigory TsamblakПрез декември 2019 – януари (февруари) 2020 г. се навършват 600 години от успението на българина Григорий Цамблак, митрополит Киевски и Западноруски, църковен деятел и дипломат, велик проповедник и талантлив писател. За пръв път в славянските литератури (и то само две-три десетилетия след неговата кончина!) в Русия е съставен сборник с неговите Събрани съчинения, известен като Книгата Григорий Цамблак.

Тези дни от печат излезе изданието на Книгата Григорий Цамблак, подготвено от проф. д-р Мария Спасова от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ и осъществено от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ на СУ. Книгата съдържа славянския текст на осемнадесет Цамблакови проповеди с успореден превод на съвременен български език, речта на именития българин, архиерей на Църквата в Русия, произнесена през 1418 г. на събора в Констанц, както и научна студия за живота и дейността на митр. Григорий Цамблак.

Представянето на книгата ще се състои на 18.12.2019 г. от 16 ч. в Зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски“. По отношение на разпространението на новото издание, противно на първоначалната ни информация, издателите съобщават, че поради ограничения тираж на книгата тя няма да се продава в книжарниците, а ще се подарява на специалисти (филолози, богослови, историци), чиито интереси са свързани с личността и творчеството на митр. Григорий, а за останалите ще бъде достъпна в НБКМ, в библиотеката на Софийския университет и на други университети в страната, като екземпляри ще постъпят и в повечето регионални библиотеки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

206Само 9% от православните в Русия ще спазват Рождественския пост, което са 9 милиона души, като по-голямата част от тях са в големите градове. 64% от православните няма да постят, показа социологическото проучване на ВЦИОМ (Общоруски център за изследване на общественото мнение), публикувано от „Интерфакс“. То беше проведено в навечерието на започналия на 28 ноември рождественски пост в Руската православна църква, който ще завърши на 6 януари.

Като православни в страната се определят 67%, което е около 96 милиона души. От тях редовно (минимум веднъж в месеца) на църква ходят 13%, а 17% не ходят никога. Сред последните е по-голям делът на мъжете и жителите на селата. 70% от православните посещават храма „от време на време“. Жените, ходещи в храма редовно, са повече от мъжете – съответно 15% и 10%.

По отношение на постите само 2% от православните заявяват, че спазват строго всички църковни пости. 15% спазват само Великия пост, 14% спазват „повечето“, а 69% от православните не постят никога.

За Рождественския пост са чували 85% от определилите се като православни, но само 7% са успели да назоват датата на неговото начало.

Според проучването в Русия има и 5% мюсюлмани, 1% будисти, 12% атеисти.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

Screenshot 19 4Деканът на Белградския богословски факултет Браничевски еп. проф. д-р Игнатий (Мидич) подаде оставка след бурно заседание на академичния съвет, което се проведе миналата седмица. За временен декан е назначен протодякон д-р Златко Матич, който досега беше зам.-декан по финансовото управление на факултета. До оставката на декана се стигна след неговия отказ да уволни двама преподаватели от Богословския факултет – Западноамериканския еп. проф. д-р Максим и доц. д-р Марко Вилотич, което беше поискано от сръбския Св. Синод (повече за кризата – тук). В края на октомври синодът поиска оставката и на декана заради несъобразяване с неговото решение.

Случаят предизвика голяма криза във висшето богословско учебно заведение, тъй като зад поисканата от синода оставка се изтъква личен конфликт между смятания за „външен министър“ на СПЦ еп. Ириней (Булович), допреди няколко години преподавател във факултета, и Западноамериканския еп. д-р Максим. Това постави на дневен ред въпроса за правото на синода да се меси в кадровата политика на Богословския факултет, който е част от Белградския университет, а не е самостоятелен църковен институт.

Според сръбския в-к Политика, който следи кризата във висшето богословско училище, още миналата седмица е трябвало да бъде назначен нов декан, който според устава на факултета трябва да е епископ, „с благословията на Св. Синод“. В същия ден е пристигнало обаче писмо на ректора на Белградския университет Иванка Попович, в което тя напомня за процедурата по избор на членове на Факултетния съвет и че те трябва да бъдат избрани с мнозинство от гласовете на академичния съвет. В противен случай решенията на съвета ще бъдат нелегитимни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 0893На 27 ноември с благословението на Св. Синод на БПЦ Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше домакин на награждаването на началниците на Регионалните управления по образование от страната, съдействали за въвеждането на предмета Религия-Православие в училищата по области. За събитието съобщава сайтът на Софийската семинария.

Срещата е организирана по инициатива на Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. В нея взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, както и двадесет и осем началници на Регионалните управления по образование от областните градове. В словото си митр. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит участниците и каза, че Българската православна църква благодари за положените трудове от страна на държавните институции и служители, като се надява те да продължат и занапред това дело, защото предметът Религия-Православие е от изключителна важност за правилното оформяне на личностите на младите хора, развивайки у тях добродетели като смирение, послушание и търпение.

4.976 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (125 Votes)

PHOTO 2019 11 27 17 47 10Репортаж на гръцка телевизия за възрастното семейство на 80-годишните Филип и Елена, останали без дом на улицата, предизвика силна реакция в гръцкото общество. Възрастните хора са били принудени да напуснат жилището си преди повече от месец поради множество неплатени наеми и невърнати заеми. Оттогава с малкото си покъщина те живеят в двора на един от атинските храмове. Социалните служби им предложили настаняване в приют, но семейството хранело надежда, че ще има възможността да си наеме собствено жилище със средствата от пенсиите.

В края на миналата седмица възрастните хора неочаквано бяха посетени от Атинския архиепископ Йероним. Трогнат от съдбата им, той им каза да побързат да намерят подходяща за себе си квартира, като всички разходи по нея, както и тези за ежедневните им нужди, ще бъдат плащани от личните му доходи. Постъпката на предстоятеля на Гръцката църква трогна не само възрастното семейство, но и цялото гръцко общество, тъй като архиеп. Йероним е известен със своята сдържаност и избягване на медийното внимание. Така Гръцкият архиепископ лично се включи в мащабната милосърдна кампания, която се организира в гръцките митрополии през рождественския пост.

Снимка: Orthodoxia.info