Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

f50609e_1.jpgНа 10 юни 2005 г. се навършват петнадесет години от интронизацията на Негово Светейшество Алексий Втори, патриарх Московски и на цяла Русия.

В този ден патр. Алексий Втори ще отслужи заупокойна св. Литургия в памет на починалите предстоятели на Руската православна църква и молебен за московските първосветители.

На 9 юни Негово Светейшество прие поздравления от цялата Руска православна църква по време на богослужението за празника Възнесение Христово, отслужено в храма „Христос Спасител“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Това беше едно от предложенията в представената програма за вътрешноцърковна мисия. В тази мисия да се включат „три църковни сили“: енорийски свещеници, епархийски мисионери и вярващият народ. Това беше предложено на третия, заключителен ден от Светософийските четения.

По този начин можело да се противодейства на сектантската пропаганда и духовното невежество на народа. Как ще действат епархийските мисионери и как ще се срещат с невъцърковения народ – това не беше уточнено.

4.7111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (45 Votes)

„Не е реалистично вероучението да стане редовен предмет в българското училище“. Това заяви главният експерт по Религия към Министерството на образованието Панчо Василев през първия ден на Светософийските четения. Като аргумент г-н Василев приведе недостатъчния брой ученици, записали се на вероучение в средните училища у нас през изминалата година.

Главният експерт приведе статистически данни, според които при стартирането на предмета Религия през учебната 1997-1998 г. да изучават вероучение са се записали 16 500 ученика в 420 училища. Преподавали са 330 учители богослови. През изминалата 2004-2005 г. желаещите да изучават Религия са били 13 200 ученици. Като главна причина за отлива от вероучението в училищата Панчо Василев изтъкна невъзможността учителите да задържат интереса на децата.

В Министерството на образованието е постъпила подписка с петстотин хиляди подписа в подкрепа на идеята вероучението да стане редовен предмет в училище. Въпреки това Панчо Василев даде да се разбере, че не е готов да работи за тази промяна. Според него задължителноизбираемата форма на преподаване на Религия засега е най-успешна за България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DMC_0006.JPGПразникът Възнесение Христово в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ събра свещенослужители на БПЦ от три континента (на снимката от дясно наляво: проф. ик. Б. Чифлянов, архим. Наум и прот. А. Попов).

На 9 юни в Патриаршеската катедрала, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, беше отслужена св. Литургия от Деволски еп. Теодосий, в съслужение с архим. Наум, главен секретар на Св. Синод, и храмовото духовенство. Тази година в тържественото богослужение взеха участие проф. ик. Благой Чифлянов, дългогодишен преподавател по литургика в Богословския факултет и свещенослужител на БПЦ в Торонто (Канада), и прот. Александър Попов, свещенослужител на БПЦ в Мелбърн (Австралия).

Проповед за празника изнесе о. Чифлянов. Така радостта от Възнесението на Господа беше споделена в eвхаристийното общение между свещенослужители на БПЦ, разпространяващи Христовата проповед на три континента – Европа, Америка и Австралия.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)

Ioanikii.jpg На 8 юни в НДК официално бяха открити Светософийските четения. С тропара за „Възкресение Христово“, изпълнен от хора на Софийската духовна семинария, беше поставено началото на форума, посветен на духовната просвета в съвременното общество.

Приветствие към участниците от името на Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ отправи Сливенският митрополит Йоаникий (на снимката). Прочетено беше и приветствие от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий Втори и от министъра на образованието на Руската федерация С. Соколски. Официални приветствия поднесоха вицепрезидентът на Република България ген. Ангел Марин, деканът на Богословския факултет доц. д-р Е. Трайчев и др.

Встъпителният доклад беше на митр. Йоаникий. Първият ден от тридневните четения беше под наслова „Духовната просвета и държавните институции“. С доклад по темата се представи и Знеполски еп. Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ikoni6.jpgДирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, с помощта на българското посолство в Германия, успя да върне в страната български икони, които преди повече от десет години са стигнали по незаконен път до Германия.

Това са всичките шест икони от иконостаса на параклиса „Св. Пантелеймон“ в българската болница „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Истанбул – Иисус Христос и св. Богородица, св. Йоан Предтеча, св. Климент Охридски, архангелите Михаил и Гавриил – всички в цял ръст. През 1988 г., по време на т. нар. „възродителен процес“ у нас, болницата е била иззета от владение на българската общност в Истанбул. Тогава параклисът е бил демонтиран, иконите пренесени в консулството, но през 1990-1991 г. са изчезнали.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

Археолози откриха средновековна църква на около петнадесет километра от Бургас, на територията на древния Деултум – Дебелт, за която предполагат, че е мястото, на което е покръстен българският княз Борис Първи през 864 г. Уникалната находка се намира на територията на сегашния металургичен комбинат „Промет Стил“, съобщи „Монитор“. На 24 юни археологическият обект ще бъде официално обявен, след което ще бъде включен като една от туристическите забележителности в страната.

Учените предполагат, че това е храмът, в който е получил св. кръщение князът-покръстител въз основа на намерени три оловни печата, на които е изобразен Христос с евангелие и благославяща десница. На единия от печатите е разчетен надпис „Христе, помагай на Михаил, архонт на България“. След покръстването св. княз Борис е приел името на тогавашния византийски император Михаил, а Деултум е бил погранична крепост на тогавашната граница между Византия и България. В близост до тази църква археологическите експедиции са открили и древна митница между двете държави.

* Източник „Монитор“

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на деветдесетгодишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в църквата и страната ни. Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития – Втората световна война и трудния период за БПЦ, когато тя е в схизма. Архим. Максим е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15:00 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ и Института за изкуствозание към БАН – секция „История на музиката“.

Първата сесия на семинара се проведе през декември 2004 г. и беше посветена на музикалната и химнографска дейност на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (20 Votes)

На 3 и 4 юни в Благоевград се проведе международна конференция на тема „Религия и политика“. Събитието е организирано от катедра „Социология“ към Правно-историческия факултет на Югозападния университет. С това събитие се отбелязва десетгодишнината от създаването на специалност Социология в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

В конференцията взеха участие известни учени и изследователи от Англия, Сърбия и България.

Докладите и дискусиите бяха в групирани в три секции: „Религия, етнос, цивилизация“, „Ще продължат ли светските религии?“ и „Политическите и религиозни координати на българското общество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

От 8 до 10 юни в столицата ще се проведат Светософийски четения на тема „Православието днес: Духовната просвета в съвременното общество“. Изявата се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. В програмата на четенията са включени темите: „Духовната просвета и държавните институции“, „Духовната просвета в неделните училища, летните детски лагери и поклонническите пътувания“, „Превенция и духовно обгрижване на младите наркозависими“.

Специални гости на събитието са лекторите от Русия от т. нар. „Глински четения“ – традиционни мащабни конференции, посветени главно на въпросите на педагогиката и вероучението. В четенията са поканени да участват духовници, депутати, министри, директори на училища, учители. В дните на четенията ще бъдат представени нови книги, видеопрожекции и други съпътстващи прояви.

Светософийските четения ще се проведат в Зала 9 на НДК.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

През последните години в Русия ежегодно се извършват от четири до шест милиона аборта. Това съобщи представител на медико-образователния център „Живот“ към московския храм „Благовещение“.

„Представете си каква сила и значимост би имала нашата държава, ако тези деца се бяха родили и станали членове на обществото“.

В същото време, в резултат от активната просветна работа, Русия вече не заема първо място по извършени аборти (процентно), а е на второ след Румъния. „Официалната статистика потвърждава, че абортите в Русия са намалени с двадесет и шест процента“. Това не се дължи на подобряване качеството на живота, а на факта, че все повече хора се замислят преди да вземат това решение. „Съвременният свят не живее според християнския завет, а има за главна цел егоистичното търсене на комфорт и удоволствия, и логично децата се явяват препятствие за тези, чийто живот се стреми към натрупване на земни блага. Хората не разбират, че нито образованието и блестящата кариера, нито парите, които им осигуряват удоволствия, могат да заменят семейството“ – отбеляза о. Дмитрий Смирнов от център „Живот“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Хорът към храм „Св. Петка“ в Пловдив спечели първо място в категорията за международни енорийски хорове на Двадесет и четвъртия международен фестивал на православната музика „Хайнувка 2005“, който се проведе от 24 до 29 май в Бялисток, Полша. Тази година участие във фестивала взеха двадесет и четири професионални и любителски хорове от Полша и чужбина.

Камерният хор „Кредо“ от Киев, Украйна, спечели в най-престижната категория – за професионални хорове.

За повече информация:

http://www.gazetaprawna.pl

http://www.festiwal-hajnowka.pl/

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 4 юни хорът на Богословския факултет под диригенството на доц. Димитър Димитров посети Клисурската св. обител „Св. равноапостоли Кирил и Методий“.

Вечерта хорът пя на вечерната, на която присъстваше Видинският митр. Дометиан. След богослужението хористи пяха и в параклиса, посветен на св. Николай Чудотворец.

На следващия ден, Неделя на слепия, хорът участва на утринната и на св. Литургия, която беше отслужена от митр. Дометиан.

След края на службата митрополитът покани на чаша чай хористите и се запозна с тяхната дейност, трудности и успехи. Поканата на владика Дометиан към хора за други подобни поклонически пътувания в неговата епархия беше посрещната с радост от всички. Диригентът и хористите благодариха сърдечно и на игумена на св. обител йером. Антим за топлото гостоприемство.

В ранния следобед хорът посети храм „Св. великомъченик Георги“ в гр. Вършец, където беше радушно посрещнат от о. Христо и църковното настоятелство. Поклоническото пътуване завърши с посещение на Лопушанския манастир, където беше посрещнат от еп. Нестор и от братството на св. обител. Хористите разгледаха и пяха в храма, посветен на успението на св. Богородица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Римският папа Бенидикт Шестнадесети осъди еднополовите бракове, абортите и генното инженерство. Той направи това дни преди италианците да гласуват на референдум за облекчаване на строгото законодателство на страната по въпросите на раждаемостта, предаде АФП. В обръщение към вярващите папата се обяви срещу „модерните форми на разпадане на брака като отворени и „договорни“ връзки“, както и „псевдобраковете между хора от един и същи пол“.

* Източник: Фокус.