Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Gregory Palamas ChurchВъв втората неделя на Великия пост, посветена на св. Григорий Паламà, в митрополитския храм в Солун, Гърция, който носи името на светеца, бе отслужена тържествена св. Литургия, последвана от традиционната лития с раклата с мощите на светеца по централните улици на града. В шествието, освен духовници и миряни, се включват официални лица, общественици, военни части и военен духов оркестър.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 20190322 1437422Ученици от цялата страна отбелязаха вчера празника Благовещение и изработиха поздравителни картички за своите майки. Много учители използваха като основа за урока си специално подготвените картички на Центъра за образователни инициативи „Двери“, чрез които децата се запознаха с евангелската история за срещата на младата Мария с архангел Гавриил, откриха кои нравствени качества на св. Дева я правят най-добрата майка за Божия Син. Накрая сглобиха 3D честитки за своите майки и им написаха сърдечни пожелания за празника.

Чрез образователните картички християнските празнични ценности стигат до повече ученици и техните семейства и изпращат послания, които в ежедневието рядко се получават: за любов, отдаденост, грижа и саможертва.

3.7066666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (75 Votes)

1118554150В края на миналата седмица в Белград Сръбският патр. Ириней подписа договор „За продължаване на руското участие в проекта за благоустройството на храма „Св. Сава“ във Врачар“, който е най-големият в Сръбската църква. Финансирането е осигурено от „Газпромнефт“. Споразумението е второ поред за последните години. През 2016 г. беше подписан договор същата компания да дари 4 млн евро за вътрешното оформление на църквата. В официалната информация не се споменава каква е новата сума, която ще получи Сръбската патриаршия, но при своята неотдавнашна визита в Белград руският президент Владимир Путин съобщи, че руската страна ще отпусне още 5 млн евро за новата сръбска катедрала. Тези средства ще бъдат използвани за мозайките в олтара.

Споразумението от страна на Сръбската патриаршия подписа патр. Ириней, а от руска страна – представителят на „Газпромнефт“ О. В. Андреев, директор на фонда за подкрепа на социални инициативи „Родни градове“.

„В Русия много ценят културната близост между нашите народи и провеждането на общи работи по оформянето на интериора на храма на св. Сава е една от проявите на тези чувства“, заяви Е. Митрофанова, ръководител на федералната агенция за международно сътрудничество в РФ. Тя подчерта, че в съответствие с поръката на президента В. Путин тя се явява координатор на този проект и „ще положи всички усилия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1553504726.jpg„Ако не беше автокефалията, никой не знае какво можеше да се случи в нашия живот“, заяви католикос-патриархът на цяла Грузия Илия II след молебена в храма „Успение Богородично“ в Тбилиси, отслужен на 25 март. Предстоятелят на Грузинската църква поздрави вярващите с Деня на възстановяването на автокефалията на Грузинската църква.

„Днес е специален ден, исторически, който е много повече от исторически факт – възстановяването на автокефалията на Грузинската църква. Ние се прекланяме пред нашите предци, които се трудиха за това възстановяване. Това бяха патриарсите Кирион, Леонид, Амвросий, Христофор, Калистрат и др. Грузия получи автокефалия по времето на Вахтанг Горгасали още през 5 в. Първият католикос на нашата църква Петър казва, че Грузия е получила автокефалията си от Антиохийската църква и през всички тези векове ние винаги сме защитавали своята автокефалия. Бяха нужни 1500 години, за да признае нашата автокефалия тогавашният Вселенски патриарх Димитрий, който служи преди Вартоломей I“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Hram Sveta SofiaСпоред древна традиция, идваща от ранното средновековие, храмовете, посветени на Св. Софѝя в Константинопол и в други престолнини, всъщност са строени в чест на Божията Премъдрост – Сина Божи, въплътен в Богочовека Иисус Христос. Затова и столичният старинен храм „Света Софѝя“ чества годишния си празник на св. Благовещение, когато по свръхестествен начин св. Дева Мария е заченала Спасителя на света. Поради смесването на традициите този храм има празник и на 17 септември, когато почитаме паметта на светите жени-мъченици Софѝя и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов. Основният храмов празник обаче си остава на св. Благовещение, 25 март.

В чест на утрешния празник тази вечер от 17 ч. велика вечерна в храма ще отслужи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

Утре св. Златоустова литургия ще оглави Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него ще бъдат Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, както и храмовото духовенство.

Св. Литургия ще започне в 9:30 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

mitropolit naum riza sv dimitar basarbovski42 696x492С нова реликва се сдоби Русенска митрополия – ризата, покривала мощите на св. Димитър Басарбовски, съхранявани в едноименната патриаршеска катедрала в Букурещ. Тя е дарена от Румънския патр. Даниил по молба на Русенския митр. Наум. Пред медиите българският архиерей мотивира искането си да получи светинята така: „Ризата е изключителна ценност за нас, тъй като имаме и частица от светите мощи на св. Димитър. Надявам се повече вярващи в епархията да могат да се поклонят пред тях“.

Св. Димитър Басарбовски  свързва Русенска епархия с Румънската православна църква и столицата Букурещ. През 17 в. светецът се подвизава в манастир край Русе, носещ сега неговото име, а днес мощите му се съхраняват в Букурещ. Стотици румънски поколнници ежегодно се стичат в св. обител в с. Басарбово, за да се поклонят на мястото на монашеските подвизи и земния живот на този много тачен светец. На 25 март, Благовещение, ризата на св. Димитър ще бъде тържествено пренесена от русенския катедрален храм „Света Троица“ в Басарбовския манастир, където ще остане за постоянно.

Пристигането на реликвата в дунавския град съвпадна с отбелязването на петата годишнина от избора на митр. Наум за епархийски архиерей на Русе.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

IMG 20190322 131507На 22 март по инициатива на свещ. Кирил Синев и с благословението на Русенския митр. Наум в СУ „Васил Левски“, гр. Русе (в енорията на русенския храм „Св. Възнесение“) беше изнесен урок за предстоящия празник Благовещение. Свещеникът изнесе урок в 3б клас и в 3а клас с класни ръководители съответно Здравка Георгиева и Росица Хальова. Децата бяха запознати със започналия Велик пост и празника Благовещение. О. Кирил раздаде на всеки един ученик образователната картичка Благовещение, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“, както и иконки с образа на св. Петка за благословение. При подготовката си за урока свещеникът използва учебното пособие Празник в класната стая, издание на „Двери“, в което занятието е подробно разработено.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Pantanassa 932x1184Енорията към столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост“ днес, петък, в 16:30 ч. ще посрещне иконата „Св. Богородица-Всецарица“, която е копие на прочутата Ватопедска икона на Божията майка и се съхранява в Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“. От 17 ч. храмовото духовенство начело с председателя о. Димитър Генчев ще отслужат малко повечерие с втората част от Богородичния акатист, който се чете в петъците на Великия пост.

В 19 ч. в храма за първи път ще бъде отслужено нощно богослужение – бдение, което ще продължи след полунощ, до 2 ч. Във всенощната служба ще се включат и клирици от други енории.

Свещениците при храма отправят покана към всички християни да вземат участие във великопостното богослужение в прослава на Божията майка.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2019 03 20 1701В средата на месец март излезе от печат книгата Православие и благовестие през ХХІ век на младия гръцки богослов Димитриос Керамидас. Издадена от Русенската митрополия и фондация „Двери“ по инициатива и с подкрепата на Русенския митр. Наум, книгата е част от усилията на архиерея за възраждане на мисионерската дейност на Българската православна църква. В гръцкия оригинал книгата е издание на солунския „Център за икуменически, мисиологични и екологични изследвания“, на който авторът е сътрудник. Председател на центъра е известният богослов проф. Петрос Василиадис.

В предговора към изданието митр. Наум изтъква мотивите си да инициира излизането на това заглавие на български език: „Книгата, която днес държите в ръцете си и която избрахме да се преведе и подготви за православния български читател, описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество с неговите предизвикателства, каквито светът досега не познава. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения.

Решихме да направим тази книга достояние на българските читатели и поради желанието ни да разширим хоризонта пред нашето богословие и мисионерска практика, да призовем да се излезе от кръга на нашите вътрешноцърковни, „домашни“ грижи и да погледнем на мисията на Църквата като на общонародно, литургийно и евхаристийно дело, призвано да събере в себе си целия свят“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

indexНеотдавна излезе от печат първият по рода си Гръцко-църковнославянски речник. Подобно издание не е правено никога досега. До неговото излизане не съществуваше речник, който да е от гръцки към църковнославянски. Това позволява да се проследи формирането на литургическия език, с който си служим и днес, както и по-добре да се разбере синонимията на богословските термини, възникнала от наслагването на различните славянски традиции на превод от гръцки.

Речникът е базиран на Речника на църковнославянския език в два тома от архим. Атанасий (Бончев) и включва 14 625 речникови статии, проследяващи 33 307 гръцко-църковнославянски лексикални паралели. Съставител и автор е проф. Иван Христов. Редактор е проф. Анна-Мария Тотоманова. Изданието е осъществено от Фондация „Наследство на Зографската света обител“, като част от издателската поредица „Към изворите“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Plakat 1И тази година във Варна ще се проведат традиционните „Великденски четения“. Те се организират с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и се организират от църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“. Лектори на четенията ще бъдат духовници от града, преподаватели от Богословския факултет във Великотърновския университет и от катедралата по богословие на Шуменския университет.

Програма на четенията:

24.03.2019 г. (неделя) от 11:00 ч. – лекция на тема: „Христос и жената“. Лектор: ставроф. ик. Дончо Александров.

31.03.2019 г. (неделя) от 11:00 ч. – лекция на тема: „Посланието на Христос и очакванията на хората“. Лектор: прот. Ясен Шинев.

14.04.2019 г. (неделя)  от 11:00 ч. – лекция на тема: „Разпнатия и прославения Иисус като пример за християнски живот“. Лектор: доц. д-р ик. Теодор Стойчев.

19.04.2019 г. (петък) от 18:00 ч. – лекция на тема: „Преобразената любов“. Лектор: гл. ас. д­-р Смилен Марков от Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Всички лекции ще се проведат във варненския храм  „Св. Атанасий“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

meteora1 1Поклонническо пътуване до Метеора, един от най-големите монашески центрове в Гърция, организира Поклонническият център към Софийска митрополия. През трите дни на пътуването (24-26 май) поклонниците ще посетят шестте действащи манастира на Метеора, както и историческата св. обител „Св. Дионисий Олимпски“ в подножието на планина Олимп, след град Катерини, където ще присъстват на св. Литургия. Преди отпътуването за България групата ще се поклони на светите мощи на прочутия раннохристиянски подвижник и химнописец преп. Ефрем Сириец в едноименния девически манастир също в района на Катерини.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Висшият ръководен орган на Гръцката православна църква, т. нар. Йерархия, в която участват всички епархийски архиереи, днес избира трима нови митрополити. Това са приемниците на двама покойни митрополити – на Глифада Павел и на Сятища Павел, както и на подалия оставка по здравословни причини Перистерийски Хризостом.

article 13304Драматичен беше изборът на новия митрополит на Глифада (митрополията включва няколко от най-богатите крайбрежни предградия на Атина) – досегашния Салонийски епископ Антоний. Той беше избран с 38 гласа, като точно толкова получи и другият кандидат архимандрит Алексий Псоинос. В такъв случай изборът беше осъществен по старшинство, като беше избран кандидатът с по-висок сан, т. е. Салонийският еп. Антоний. Този кандидат беше подкрепян от Атинския архиеп. Йероним. Напрежението в залата се повиши много, когато при първото преброяване на гласовете се установи предимство с един глас за архим. Алексий, но след поискано ново преброяване стана ясно, че двамата кандидати имат еднакъв брой гласове. Това показва, че 80-те митрополити на йерархията предварително си знаят предпочитанията и сами си броят гласовете, които може да събере съответният кандидат. Но показва и високите качества на всеки от кандидатите, доказали се в дългогодишната си служба в Църквата.

Новият митрополит на Глифада Антоний има три висши образования – юридическо, богословско и икономическо в Атинския университет. Роден е през 1957 г. Постриган е за монах в манастира „Петраки“, в центъра на Атина, където е и сградата на Св. Синод на ГПЦ. Четири години е прекарал и на Света гора. Като духовно чедо на високоучения духовник Превезки митр. Мелетий (Каламарас), който го ръкополага за презвитер, архим. Антоний служи като проповедник в митрополията на Превеза и е ефимерий в детската болница „Аглайя Киряку“ в града. От 1998 г. работи в икономическия отдел на Св. Синод, а от миналата година го оглавява. Ръкоположен е за епископ през 2012 г. и служи като викарий на Атинския архиепископ.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Българи в Милано стр. фб на митр. Антоний

През време на Великия пост християните се вглеждат в личния си духовен живот и се опитват според своите възможности да отдадат сърцето и душата си на Бога – с молитви, пост и участие в пълнота в тайнствата на Църквата Христова. Разбира се, този начин на живот е добре да се води и извън тези особени в духовно отношение дни – през целия ни живот.

В дните на поста всеки християнин усеща подкрепата на духовника и църковната общност, която е една благодатна среда за духовно възпитание и израстване. Още по-хубаво, благодатно и душеполезно е, когато тази подкрепа се оказва и от архипастиря на епархията. Такава радост усетиха българските православни християни в италианските градове Болония и Милано през първата седмица на Великия пост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

33528862088 d78411f875 mЗанапред в неделните дни след вечерното богослужение в катедралния храм „Св. Неделя“ ще се провежда беседа, изнесена от столични свещеници. Инициативата е на ръководството на Софийска митрополия, а първата беседа беше изнесена на 17 март, след края на Великата вечерня, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп. Беседата изнесе ставроф. иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, а темата беше „Диалектиката на Великия пост“.

Преди началото на беседата еп. Поликарп представи пред събралите се християни новата инициатива на митрополията и сподели желанието си това начало да се превърне в традиция на Софийската епархийска църква. През тази година духовните беседи да бъдат изнасяни от изявени столични свещеници, а от следващата година ще бъдат канени духовници от Света гора и други поместни църкви, които да споделят своя опит от живота си в Христос за обща поука и възрастване на всички във вярата.