Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

От 8 до 10 юни в столицата ще се проведат Светософийски четения на тема „Православието днес: Духовната просвета в съвременното общество“. Изявата се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. В програмата на четенията са включени темите: „Духовната просвета и държавните институции“, „Духовната просвета в неделните училища, летните детски лагери и поклонническите пътувания“, „Превенция и духовно обгрижване на младите наркозависими“.

Специални гости на събитието са лекторите от Русия от т. нар. „Глински четения“ – традиционни мащабни конференции, посветени главно на въпросите на педагогиката и вероучението. В четенията са поканени да участват духовници, депутати, министри, директори на училища, учители. В дните на четенията ще бъдат представени нови книги, видеопрожекции и други съпътстващи прояви.

Светософийските четения ще се проведат в Зала 9 на НДК.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

През последните години в Русия ежегодно се извършват от четири до шест милиона аборта. Това съобщи представител на медико-образователния център „Живот“ към московския храм „Благовещение“.

„Представете си каква сила и значимост би имала нашата държава, ако тези деца се бяха родили и станали членове на обществото“.

В същото време, в резултат от активната просветна работа, Русия вече не заема първо място по извършени аборти (процентно), а е на второ след Румъния. „Официалната статистика потвърждава, че абортите в Русия са намалени с двадесет и шест процента“. Това не се дължи на подобряване качеството на живота, а на факта, че все повече хора се замислят преди да вземат това решение. „Съвременният свят не живее според християнския завет, а има за главна цел егоистичното търсене на комфорт и удоволствия, и логично децата се явяват препятствие за тези, чийто живот се стреми към натрупване на земни блага. Хората не разбират, че нито образованието и блестящата кариера, нито парите, които им осигуряват удоволствия, могат да заменят семейството“ – отбеляза о. Дмитрий Смирнов от център „Живот“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Хорът към храм „Св. Петка“ в Пловдив спечели първо място в категорията за международни енорийски хорове на Двадесет и четвъртия международен фестивал на православната музика „Хайнувка 2005“, който се проведе от 24 до 29 май в Бялисток, Полша. Тази година участие във фестивала взеха двадесет и четири професионални и любителски хорове от Полша и чужбина.

Камерният хор „Кредо“ от Киев, Украйна, спечели в най-престижната категория – за професионални хорове.

За повече информация:

http://www.gazetaprawna.pl

http://www.festiwal-hajnowka.pl/

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 4 юни хорът на Богословския факултет под диригенството на доц. Димитър Димитров посети Клисурската св. обител „Св. равноапостоли Кирил и Методий“.

Вечерта хорът пя на вечерната, на която присъстваше Видинският митр. Дометиан. След богослужението хористи пяха и в параклиса, посветен на св. Николай Чудотворец.

На следващия ден, Неделя на слепия, хорът участва на утринната и на св. Литургия, която беше отслужена от митр. Дометиан.

След края на службата митрополитът покани на чаша чай хористите и се запозна с тяхната дейност, трудности и успехи. Поканата на владика Дометиан към хора за други подобни поклонически пътувания в неговата епархия беше посрещната с радост от всички. Диригентът и хористите благодариха сърдечно и на игумена на св. обител йером. Антим за топлото гостоприемство.

В ранния следобед хорът посети храм „Св. великомъченик Георги“ в гр. Вършец, където беше радушно посрещнат от о. Христо и църковното настоятелство. Поклоническото пътуване завърши с посещение на Лопушанския манастир, където беше посрещнат от еп. Нестор и от братството на св. обител. Хористите разгледаха и пяха в храма, посветен на успението на св. Богородица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Римският папа Бенидикт Шестнадесети осъди еднополовите бракове, абортите и генното инженерство. Той направи това дни преди италианците да гласуват на референдум за облекчаване на строгото законодателство на страната по въпросите на раждаемостта, предаде АФП. В обръщение към вярващите папата се обяви срещу „модерните форми на разпадане на брака като отворени и „договорни“ връзки“, както и „псевдобраковете между хора от един и същи пол“.

* Източник: Фокус.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Alexii_1.jpg„Македонската църква е канонична част от Сръбската православна църква“ – това е заявил Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори на среща с представителни на гръцка обществена организация.

Предстоятелят на РПЦ не приветства решението на СПЦ за обявяване на т. нар. Охридска архиепископия за канонична македонска църква.

„Когато Сръбският патриарх Павле ми каза, че съществува проект за създаване на „паралелна“ йерархия на Македонската църква, аз го посъветвах да не предприема това и с всички сили и средства да пази църковното единство“ – допълва патр. Алексий.

Според него „паралелната“ йерархия е път към задълбочаване на разкола. Московският патриарх смята, че ситуацията изисква компромисно решение, включително и по отношение на названието на църквата.

* Източник: Интерфакс

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

Посланикът на Русия в Скопие Агарон Асатур заяви, че Руската православна църква (РПЦ) ще продължи да бъде посредник в спора между Македонската православна църква (МПЦ) и Сръбската православна църква (СПЦ), съобщи македонската телевизия „А1“.

Асатур посочи, че ръководството на Московска патриаршия е изпратило писмо до главата на МПЦ архиеп. Стефан, в което посочва, че и занапред ще посредничи в спора между двете църкви. Руският посланик изтъкна, че РПЦ ще даде всичко от себе си, за да попречи на негативния развой на ситуацията. „Темата е много деликатна и аз не бих искал да я коментирам“, каза посланик Асатур.

Двери на православието припомня: Св. Синод на МПЦ отхвърли решението на СПЦ за признаване каноничността на т. нар. Охридска архиепископия.

* Източник: Агенция „Фокус“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Сайтът на адрес http://www.patriarch-detyam.ru отвори врати на 1 юни. Страницата е интересна като дизайн и структурирана така, че всяка дума от заглавието е същевременно и заглавие на раздел. Едновременно с откриването на сайта, Московският и на цяла Русия патр. Алексий Втори отправи предупреждение към децата и техните родители, че Интернет е „постижение на 20 в. с две остриета… Той носи в себе си добро начало, но в същото време пренася и много зло, разрушаващо човешката личност. Затова е необходимо да се подхожда избирателно към информацията в Интeрнет“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

На 1 юни в храма „Св. Възнесение“ във Враца беше отслужена панихида в памет на Христо Ботев и неговите четници, загинали за свободата на отечеството. Панихидата отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митр. Калиник. Много родолюбиви врачани се поклониха на подвига на Ботевата чета и запалиха свещ в памет на героите. Присъстваха и делегации от побратимените градове от Румъния, Черна гора и Украйна.

* Източник: Агенция Фокус

Справка: 2 юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествената церемония на вр. Вола присъстват живи Ботеви четници. Названието на празника на няколко пъти през годините е променяно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Irinei.jpg След решенията на Св. Синод на Йерусалимска патриаршия и на Всеправославния събор в Истанбул за свалянето на Ириней от патриаршеския престол, той вече няма да носи титлата „Йерусалимски патриарх“, а „бивш патриарх“.

В същото време детронираният патриарх води уединен живот в Йерусалим и избягва всякакви контакти с външния свят. По-рано беше съобщено, че е възможно да бъде отзована личната охрана на Ириней, която му беше осигурявана от гръцкото правителство.

Бъдещето на бившия патриарх остава неясно. Според закона на Йордания от 1958 г., който урежда дейността на Йерусалимска патриаршия, в случай на „окончателно отстраняване“ на патриарха Св. Синод е задължен да му осигури „подходящо място за пребиваване и съответстваща на сана му издръжка“.

* Източник: Православие.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Министър-председателят на Република Македония Владо Бучковски поиска в официално писмо посредническата намеса на Вселенска патриаршия в кризата между Сръбската православна църква и непризнатата Македонска православна църква.

Припомняме, че преди няколко дни Сръбският патриарх Павле издаде томос, с който прекъсва отношенията на СПЦ с епископата на МПЦ, с нейното паство, и обявява създаването на автокефална Охридска архиепископия, начело с еп. Йован (Вранишковски).

В писмото си македонският министър-председател изразява „разочарованието си“ от решението на СПЦ и отправя молба към Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей „да инициира нов диалог между църквите в двете страни и да ги насърчи в посока към мирно решение на различията, което е в интерес на православния свят“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

На 31 май в София на съвместна пресконференция на Сливенска митрополия, общ. Поморие и Народно читалище „Славянска беседа“ – София ще бъде представен Вторият международен фестивал на Пправославната музика „Св. Богородица – Достойно есть“.

Фестивалът се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

За втора поредна година форумът ще посрещне петстотин представители на хорове от България и чужбина. Очаква се да се съберат най-добрите хорове от повече от десет страни, сред които Русия, Грузия, Сърбия и Черна гора, Словакия.

Пресконференцията ще се проведе от 11 ч. в София Прес.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Kornelii.jpgАрхиепископът на Петра Корнилий е местоблюстител (временно изпълняващ длъжността патриарх) на патриаршеския трон в Йерусалим, предаде гръцката агенция МПА. Той беше избран единодушно от Св. Синод на Йерусалимска патриаршия. С това се поставя началото на избора на нов патриарх.

Агенцията отбелязва, че бившият патр. Ириней беше отстранен от Йерусалимска патриаршия след събор на православните църкви, проведен в Истанбул на 23 и 24 май. Ириней беше уличен във финансови злоупотреби. В израелската преса бяха публикувани доказателства, че неправомерно е отдавал под дългосрочна аренда имоти на Православната църква на еврейски групировки. Това разгневи арабите, които са преобладаващата част от паството на Йерусалимска патриаршия. Ириней многократно беше приканван да се оттегли от поста си, но отказваше. Съборът в Истанбул се състоя по инициатива на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и патриарха на Александрия Теодор, след като и епископите от Йерусалимска патриаршия въстанаха против своя водач.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (19 Votes)

B.Taditch.jpgСръбският президент Борис Тадич (на снимката) не може да помири Сръбската и Македонската православна църква, тъй като става дума за чисто църковен въпрос. Това заяви църковният анализатор Живица Туцич за сръбския вестник „Глас явности“. По думите на Туцич, държавата не може да оказва влияние или натиск над църквата. „Следователно президентът не може да бъде посредник“, каза Туцич.

Македонският президент Бранко Цървенковски преди време беше заявил, че ще покани сръбския си колега в Скопие, за да обсъдят решението на Сръбската православна цъква да признае Охридската архиепископия, което „предизвика недоволството на Македония и което може да доведе до влошаване на добросъседските отношения между двете страни“.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

berlin1.jpgНа 29 май 2005 г. в берлинския квартал „Ной Кьолн“ беше осветен новият български храм, посветен на св. княз Борис-Михаил Покръстител. Храмът е собственост на Евангелската църква в Германия и през 2002 г. беше отдаден под наем на БПЦ. С участието на Дирекция „Вероизповедания“ на МС на България договорът беше сключен за тридесетгодишен период на ползване с нулев наем, но със задължението храмът да се ремонтира и поддържа през тези тридесет години. Доскоро той е бил използван като гробищен за квартала „Ной Кьолн“. Има голям двор от няколко декара с наполовина запазени още гробове. Там има възможност да се установи и българско гробище. Нека се има предвид, че в Берлин живеят няколко хиляди българи – колкото в един малък български град. До неотдавна те бяха разделени в източната и в западната му част, а след обединението на града към тях се прибавиха и голям брой нови имигранти.