Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

6kxuP Ys„Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!“ (Марк 9:24) прозвуча от амвона на храма и в Люксембург в изминалата Четвъртата неделя от Великия пост (на св. Йоан Лествичник). На този ден Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний беше тържествено посрещнат във Великото херцогство от прот. Станко Дидов, председател на БПЦО „Св. Йоан Рилски“. Православните българи, живеещи в държавата и пограничните райони във Франция, Белгия и Германия, приветстваха епархийския си архиерей с възгласа „На многая лета, владико!“. Митрополитът пристигна в Люксембург в ранната утрин на 7 април заедно с ик. Милчо Маринов от БПЦО „Св. цар Борис Покръстител“ във Франкфурт, за да отслужат празнична света литургия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0014На 5 април, по инициатива на д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, и с благословението на Русенския митр. Наум група преподаватели по Религия от русенски училища посети община Кирнодж, Румъния, с цел обмяна на опит. Българската делегация беше съставена от Р. Георгиева, доц. д-р Юлия Дончева от Русенския университет „Ангел Кънчев“, Гергана Григорова, директор на ОУ „Васил Априлов“ - гр. Русе, Елия Андреева, преподавател по Религия в същото училище, Галина Кирякова от с. Ряхово, Валерия Лавчева, Илиян Чолев от Разград, Стоян Стоянов, зам.-директор на ДГ „Слънце 2“ - гр. Русе, свещ. Кирил Синев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

Korici kniga Antony 2019Търсен от хората, следен от властта е биографичен сборник за живота и служението на блаженопочившия Проватски еп. Антоний (1915-2002), прекарал последното десетилетие от своя живот в гр. Русе, където се покоят и тленните му останки. Книгата е подготвена и издадена от Русенска св. митрополия.

В нея са публикувани факти от живота и служението на дядо Антоний. След завършване на следването си в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1 август 1941 г. младият Константин е изпратен за секретар на Драмското архиерейско наместничество. На 25 юли 1942 г. е постриган за монах в Рилския манастир от Неврокопския митр. Борис. На 10.10.1943 г. в Драма пак тойго ръкополага за йеромонах, а от 1 март 1944 г. е и протосингел на Драмската митрополия на БПЦ. От 1.12.1944 г. до 18.5.1951 г. е протосингел на Неврокопска епархия. Като такъв на 5.12.1947 г. е бил арестуван от зловещия Лев Главинчев и откаран в София във връзка с борбата му против „македонизацията“ на пиринския край. По-късно е възпитател в пансиона на Духовната академия в София, предстоятел на българското църковно подворие в Москва и викарий на Видинския митр. Неофит († 1971 г.).

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

56264406 10157154296319158 2485289766497550336 oНа 5 април в българския храм „Св. Константин и Елена“ в Одрин Вселенският патр. Вартоломей присъства на четенето на четвъртата част на Богородичния акатист. Акатистът беше отслужен от Адрианополския митр. Амфилохий. В богослужението участваха молитвено Старозагорският митр. Киприан и епископът на Авидос Кирил. Присъстваха българският консул в Одрин Васил Вълчев, гръцкият консул в града Сотирия Теохариди, председателят на българската общност в града Васил Лязе, поклонници от България и Гърция.

След богослужението патр. Вартоломей каза: „Наистина гърците и българите сме обединени в православната вяра. Тя е над всяко разграничение, език, произход, род. Обединява ни общият купел, кръщението в св. Православна църква. Обединява ни нашата вяра в Троичния Бог – Отец, Син и Светия Дух. Обединява ни благото очакване на Възкресението на Господа, обединяват ни общите идеали, ценности, които са световни и които съхранява св. Христова Велика църква непроменени през вековете.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

2019 04 05 2024На заседанието си на 4 април Св. Синод на Руската православна църква е взел решение да освободи йером. Зотик (Гаевски) от длъжността клирик на подворието си в София и на секретар на представителството на Московския патриарх в България. Йеромонахът се изпраща в Молдова на служение при Кишиневския митр. Владимир.

Йером. Зотик, заедно с предишния предстоятел на руското подворие у нас, архим. Филип (Василцев), бяха активни участници при въвеждането на „нов ред“ в руската църква в София и доведоха до пълна промяна в състава на енорията към нея. След сериозен скандал, продължил няколко години, българските енориаши и клирици бяха принудени да се преместят в друг храм, предоставен им от Софийска митрополия. През годините на своето пребиваване в София двамата руски клирици демонстрираха неуважение към българските богомолци и ги отблъснаха от емблематичната и обичана от софиянци църква в центъра на столицата – почитана не на последно място и заради гроба в нейната крипта на св. Серафим Софийски Чудотворец.

4.6744186046512 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (43 Votes)

2 bСв. Синод оповести свое решение относно молба на Видинския митр. Даниил да бъдат закупени 100% от дяловете на фирмата „ЦУЛЯ“ ЕООД. Синодът дава „принципно съгласие“, но едва след като се направи „пълна проверка на дружеството (дю дилиджънс) за поне пет години назад, за да се избегне евентуално поемане на скрити задължения“. Освен това Св. Синод иска фирмата да „предвиди такава структура на управление на търговското дружество, при която митрополитът да е освободен от поемане на отговорност за неговите дейности и действия“. Интересно е, че гласуването е било спорно и е разделило синодните архиереи (тук). В публикуваното решение не се дава информация каква е причината за подобно различие в позициите, нито какви са мотивите на Видинска митрополия да придобие тази фирма.

Фирмата „ЦУЛЯ“ е основана през 2011 г. с решение на Епархийския съвет на Видинска митрополия от игумена на Добридолския манастир йером. Борис (Петров), но ръководството на фирмата се възлага на Антон Руменов Маноилов, което е светското име на протосингела на Видинска митрополия архим. Антим. В решението се обосновава необходимостта от фирма, която да участва в европейски проекти и да развива търговска дейност.

През 2014 г. собствеността на фирмата е прехвърлена върху Цветелин Бориславов Ангелов, седалището също е променено – на адрес в Монтана, на който има регистрирани още 64 фирми (виж тук).

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

Ivanka SlavovaНа 23 март 2019 г. далеч от дома си, в град Торонто (Канада), след кратко боледуване с този свят се раздели Иванка Маринова Славова.

Иванка Славова е родена на 24.10.1945 г. в София в много религиозно семейство, брат ѝ Николай Маринов завърши семинария и академия и емигрира още в 70-те години в САЩ. Самата Иванка е позната в църковните среди предимно като съпругата на покойния професор Славчо Вълчанов Славов (1940-2013), която той в своето жизнеописание с благодарност нарича „моята пожизнена опора“. След кончината на г-н Професора жизнерадостната и усмихната г-жа Славова прекарваше зимните месеци при по-голямата си дъщеря проф. Пенка Петрова в Торонто, откъдето Бог реши да си я прибере.

4.32 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (100 Votes)

3ril06di 47 0Днес Св. Синод на БПЦ публикува подробности от отговора, който е изпратил до папския нунций в София – Анселмо Гуидо Пекорари, относно проекто-програма за посещението на папа Франциск у нас.

В писмото си архиереите демонстрират дистанцираност от визитата на главата на Римокатолическата църква като подчертават, че гостуването му в България е по покана единствено на държавните власти.

От решението на Св. Синод става ясно, че представители на БПЦ няма да участват в общи инициативи и богослужения с папата по време на посещението му в страната.

Единствено на 5 май Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и членове на Св. Синод ще приемат папа Франциск на среща в Синодната палата и ще го придружат при посещението му на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Владиците изрично подчертават, че няма да участват в каквото и да е общо богослужебно или молитвено последование, като няма да носят никакви богослужебни одежди. В решението си те предупреждават, че дори изпълнение на патриаршеския хор при посещението на папата в катедралата „също се явява невъзможно“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

3P1A2730 1280x640Македонски епископ ще пътува с българската църковна делегация, която тази година ще донесе благодатния огън от Йерусалим. Това стана ясно на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със Старозагорския митр. Киприан, който през тази година ще ръководи делегацията. За първи път Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година. Тази година в правителствения самолет с българската делегация ще пътува и македонски епископ, което се осъществява по изричната молба на Македонската църква.

Премиерът се срещна със Старозагорския митрополит в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, се казва в официалното прес-съобщение на Министерския съвет.

На срещата митр. Киприан запозна премиера Борисов със състоянието на храмовете в Старозагорска епархия и по-конкретно – с храм-паметник „Рождество Христово“ към Шипченския манастир.

„Правителството винаги е подкрепяло Българската православна църква и ще продължи да го прави“, посочи министър-председателят Борисов. От своя страна митр. Киприан поднесе поздравления и благодарност към премиера за отличните отношения между правителството на България и Българската православна църква.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

126На днешното си заседание Св. Синод реши да смени игумените на двата ставропигиални манастира Троянски и Бачковски. Велички еп. Сионий става игумен на Бачковския манастир, а досегашният игумен архим. Самуил се освобождава от тази длъжност. В лаконичното съобщение не се дава информация за това кой ще поеме игуменството на Троянската св. обител, нито по какви причини се налагат промените. В решението не се споменава изрично, че епископ Сионий освобождава игуменството на Троянския манастир и се създава впечатлението, че еп. Сионий ще оглавява и двете ставропигии.

033Архим. Самуил стана игумен на Бачковския манастир през 2017 г., след като Св. Синод реши да бъде сменен тогавашният игумен архим. Симон. И за двамата решението на синодните архиереи беше изненадващо, като те научиха новината от медиите. Архим. Симон беше изпратен на послушание в Русенска епархия.

Еп. Сионий ръководи Троянския манастир от 2014 г. За петте години на своето игуменство той направи много за ремонта и обновяването на обителта. Въдворяването му за игумен на Бачковския манастир ще стане на 7 април.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

20190331 182702На 31 март в храм „Св. Възнесение Господне“ в Ботевград през целия ден беше изложена за поклонение иконата на св. Ефрем Нови Чудотворец с вградена частица от неговите мощи. Светецът се е прославил като бърз помощник и чудотворец и заради това е известен и като „светецът-светкавица“ или св. Ефрем Светкавицата.

Вечерта в храма беше отслужен водосвет и се прочете молебен канон към светеца. В храма присъстваха множество жители на Ботевград, както и поклонници от София, дошли да се помолят към св. Ефрем. Инициативата за гостуването на иконата е на местното духовенство и е с надеждата чрез молитвите към него светецът да помогне на всички българи и особено на жителите на Ботевград след зачестилите напоследък случаи на самоубийства и убийства в града.

След отслужения молебен журналистът Ангел Бончев представи съставената от него книга за св. Ефрем, в която са поместени житието на светеца, историята за манастира „Св. Благовещение“ (Неа Макри, Гърция), в който се съхраняват мощите му, акатист и молитви към св. Ефрем, както и свидетелства на хора от Гърция, Румъния и България за множество чудеса, които св. Ефрем е извършил в трудни за тях моменти. Журналистът съобщи, че предстои през м. септември да бъде представен и филм за св. Ефрем Чудотворец, в който някои от хората, чиито свидетелства за чудеса са поместени в книгата, ги разказват на живо.

Иконата на св. Ефрем Нови Чудотворец ще гостува в Мездра в петък, 5 април.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (33 Votes)

IMG 7832В края на месец март с благословението на Старозагорския митр. Киприан и съответното разрешение от ръководството на Старозагорския затвор 20 затворници от града предприеха поклонническо пътуване до великотърновските манастири. Посещението на лишените от свобода до светите обители е организирано от свещеника на затвора д-р Йордан Карагеоргиев.

 „Нашите поклонници сами избраха да участват в това пътуване“, разказа о. Йордан. Той е основал четири храма зад стените на Старозагорския затвор, кръстил е стотици мъже за изминалите 20 години, отворил е очите им за Бога. „Това са лишени от свобода, които посещават неделната служба и сами търсят храма“, обяснява о. Йордан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Kemp cropЗаконодателното събрание на щата Джорджия прие вчера един от най-строгите закони за аборта в Съединените щати, който забранява прекъсване на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечна дейност, съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТА. Камарата на представителите прие текста с 92 срещу 78 гласа. Сенатът също одобри малко по-рано, на 22 март, законопроекта.

Предстои губернаторът републиканец Браян Кемп, който е привърженик на промяната, да сложи подписа си под текста, за да стане действащ закон. „Джорджия цени живота. Ние сме солидарни с невинните и говорим в защита на тези, които не могат да го направят сами. Смелите действия на законодателното събрание са потвърждение на нашите приоритети и на това кои сме като щат“, написа Кемп в „Туитър“. Подобни закони бяха приети тази година в Кентъки, Мисисипи, а преди това и в Тенеси и Айова.

4.09375 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (32 Votes)

2019 03 27 1210Излезе от печат сборникът, озаглавен Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta. Поклонение до Светите земи. Литургичен извор. Текст, коментар, интерпретация на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Съставител на изданието е доц. дяк. д-р Иван Иванов, преподавател по Литургическо богословие в Богословския факултет на Софийския университет. Този важен извор за раннохристиянската епоха за първи път се превежда от латински на български език и се издава с научни коментари и бележки.

Освен превод на български език на дневника и коментар на латинския текст в него, изданието включва и: литургичен коментар, анализ и интерпретация на свидетелствата за богослужението по Светите места с паралели от богослужебната традиция на Църквата; анализ на библейско-археологични, топографски, духовно-аскетични и катехитични свидетелства от разглеждания период.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2019 03 27 0922Проектът Живо Предание: образци на съвременното православно богословие на празника Благовещение навърши 7 години. За това време той се оформи като авторитетен сайт, предлагащ на интересуващите се богословски изследвания и текстове на съвременни автори, които иначе биха останали неизвестни или недостъпни за българските читатели.

Проектът беше създаден от хора, които искаха да споделят любовта си към богословието и Словото и не пестят усилия, за да може неговата аудитория да намира нови вдъхновяващи примери за действието на Светия Дух в съвременното богословско творчество.

Стотици са представените автори от края на 19 и началото на 20 век до наши дни, от утвърдени и известни имена в богословската наука до млади богослови, които днес продължават делото на своите именити предшественици. Специално внимание проектът отделя на богословското свидетелство на руската емиграция през първата половина на 20 век, което дава мощен импулс за развитието на богословието във всички поместни православни църкви.