Мобилно меню

4.9716981132075 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (106 Votes)

GiannakakisИзтъкнат майстор на източноцърковното (византийско) пеене от Гърция ще украси богослужението за празника на столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“. По покана на енорията специален гост на клира редом до българските псалти ще бъде г-н Фотис Янакакис – велик протопсалт на Константинополската архиепископия. Г-н Янакакис живее в Атина, но е родом от люлката на едногласната църковнопевческа традиция – старопрестолния Константинопол (Истанбул). Очаква се той да вземе участие с изкусното си пение по време на утринното богослужение на самия празник Рождество Христово (25 декември) и на втория ден – 26 декеври (Събор на Пресвета Богородица).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC 0003На 13 ноември в Аукционна къща и Галерия „Енакор“ в София се състоя официално представяне на новоиздадената биографична книга за блаженопочиналия Великотърновски митрополит д-р Стефан (Стайков; 1907-1995 г.). Той е избран за митрополит на тази древна патриаршеска катедра през 1962 г. и я ръководи повече от три десетилетия.

Книгата е дело на църковния изследовател Борис Цацов, който е издал вече няколко книги за архиереите на Българската православна църква.

На събитието присъстваха Русенският митр. Наум, Тивериополски еп. Тихон, протосингелът на Софийската св. митрополия архим. Василий, други клирици и гости от столицата, Велико Търново, Пловдив и Варна. Сред присъстващите бяха акад. Иван Радев, проф. Жоржета Назърска, д-р Момчил Методиев, д-р Живко Лефтеров, проф. Пенка Радева, д-р Горан Благоев и др.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (35 Votes)

2019 11 13 1558На 18 ноември катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Университетско издателство организират изложба, озаглавена „По пътя на Етерия. Святост, богослужение, мисия“. Откриването на експозицията е от 10 ч. във фоайето на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ №19. Автор на изложбата е доц. Екатерина Дамянова.

По-късно същия ден, от 11 ч., в конферентната зала №8 на факултета ще бъде представен сборникът Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи.

Съставител на изданието е доц. дякон Иван Иванов, преводач е гл. ас. И. Илиев.

В сборника са включени авторски текстове на доц. дякон И. Иванов, доц. К. Нушев, доц. Е. Дамянова, доц. А. Александров, Д. Шишиев. Редактор е гл. ас. Д. Димитров.

Изложбата и представянето на книгата са във връзка със св. Климентовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

75553073 458306998126095 154790393714573312 nНа 9 и 10 ноември българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена отбеляза своята 50-годишнина. На 10 май 1969 г. австрийската държава признава като юридическо лице българската православна църковна община във Виена, което става в съответствие с новоприетия тогава „Закон за православието“ в Австрия. Юбилеят на българската общност в австрийската столица уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, като това беше първото посещение на български патриарх във Виена.

DSC03675Празничната Литургия в неделния ден беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Иван Петкин, предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена, ставроф. ик. Танчо Янчев, енорийски свещеник в храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, както и йером. проф. д-р Йохан Крамер, съмишленик на енорията и помощник в просветната ѝ дейност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2019 11 12 1404Днес в сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в зала 8, беше открита Международна научна конференция на тема: „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“. Тя ще продължи два дни. Събитието се провежда като част от Светоклиментовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“ и част от проект по Фонд научни изследвания (№80-10-95 / 15.04.2019 г.) „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет.

Конференцията е организирана около няколко главни направления: „Духовно-просветно и милосърдно служение на Църквата – традиции и съвременни проблеми“; „Военното свещенство – традиции и съвремие“; „Християнско изкуство и свидетелство на православната вяра“.

Програма: 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Pokana Zografskata sveta obitel Universitetska bibliotekaНа 20 ноември от 14:30 ч. в централното фоайе на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ в София ще бъде открита изложбата „Зографската света обител – път през вековете“.

Изложбата представя факсимилета на едни от най-ценните ръкописи, намиращи се в Зографската св. обител: Евтимиев служебник; Грамота на Стефан III, дарител на Зографския манастир; Четириевангелие от средата на 14 в.; Служебен миней за м. септември от средата на 17 в. (между 1638 и 1642 г.); Радомиров псалтир от втора половина на 13 в. и др.

Гостуващата изложба може да бъде разгледана до 25 ноември, след което копията ще бъдат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

fullsizeoutput 18dbВсеизвестно е, че през 2017 и 2018 г. станаха най-големите унищожителни и смъртоносни пожари в историята на северноамериканския щат Калифорния. Тази година също не ни се размина. Най-напред заплахата за гр. Санта Роза дойде от север, а после се повтори и от юг и то застрашително, защото огньовете бяха съпроводени от сухи силни ветрове и достигнаха само на 10 мили от града. 75 хиляди акра (един акър е около 4 декара) горяха и евакуацията беше в пълна сила. От димните завеси дори международното летище в Сан Франциско беше пред затваряне.

Клириците и миряните в българската църква „Успение Богородично“ в Санта Роза ме информираха загрижено почти всеки ден, защото на 9 и 10 ноември по предварителна програма митрополитът трябва да бъде там, за да ръкоположи двама млади кандидати за дякони – иподякон Тимотей Зимински и иподякон Матей Съндаал.

Наложи се продължително време хората да бъдат успокоявани и убеждавани, че св. Богородица като небесна покровителка на новата ни църква няма да допусне огньовете да влязат в Санта Роза и да се случи това, от което всички се опасявахме. Наистина 6 хиляди орнеборци са още на пост и отстраняват всяка нова заплаха, но ежедневието вече влезе в руслото си и ние в българската църква с небесната милост на майката Божия като Радост на всички скърбяши изпълнихме програмата – отпразнувахме двете огнени петдесетници недалеч от огнените стихии в Калифорния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 11 11 1040С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 14 ноември, четвъртък, от 18 ч. в залата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ № 7 ще се състои официално представяне на изданието Иконите разказват, предназначено за незрящи хора. Книгата излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Иконите разказват на брайлово писмо запознава незрящите хора с основните християнски празници, техния евангелски произход и значение, както и с иконографското им изобразяване. Уникалното издание дава възможност на слепите да добият представа за символиката на иконата и посланието, което тя носи чрез варианти на икони от Рилския манастир, специално адаптирани за незрящи.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

2019 11 10 2001В сайта ни вече е достъпен каталог с изданията на Двери (вижте тук). Те са публикувани през шестте години на съществуване на издателството. Книгите са разпределени в три категории: „Нашите издания“, „Учебни пособия“ и „Съвместни издания“.

Първата категория съдържа произведения на различни автори, подготвени за издаване от екипа на Двери. Някои от тях, като беседите на Лимасолския митр. Атанасий, още с излизането си се превърнаха в абсолютни бестселъри и претърпяха многократни преиздавания.

Учебните пособия от втората категория са дело на екипа на Двери. Финансирането им се осигурява от дарители, така че те да могат да достигат до учителите и учениците безплатно.

В третия раздел са включени издания, които са създадени в сътрудничество с различни митрополии на БПЦ.

Изданията са достъпни в книжарница „Български книжици“ в София и църковни магазини в столицата и страната.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (145 Votes)

alenxgАлександрийската патриаршия днес призна официално автокефалната Православна църква на Украйна. Това стана по време на патриаршеската литургия по случай Архангеловден в църквата „Св. Архангели“ в Кайро. Александрийският патриарх Теодор прочете по време на богослужението имената на предстоятелите на поместните православни църкви, като спомена на последно място и Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на Православната църква на Украйна.

По този начин Александрийската патриаршия стана втората църква след Гръцката архиепископия, която призна новата поместна църква в Украйна. Според църковния ред това става чрез включване в диптиха на предстоятеля на новата поместна църква, след което следва изпращането на т. нар. „мирни писма“, с които предстоятелите свидетелстват за своето канонично общение помежду си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

obshta snimka na nagradenite 5 11 2019С най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, беше отличен проф. Мирослав Попсавов – дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Награждаването се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата на 5 ноември, в присъствието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век“, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

Отличията на културните дейци и общественици бяха връчени във връзка с Деня на Народните будители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)

c 1526891237Близо 100 известни православни богослови и учени от 13 страни в различни континенти подписаха открито писмо до Св. Синод на Сръбската православна църква в подкрепа на двама преподаватели от Богословския факултет на Белградския университет, за които сръбският синод настоява да бъдат отстранени от факултета. Това са Западноамериканският епископ д-р Максим от СПЦ (и по съвместителство професор в белградския БФ) и д-р Марко Вилотич, преподавател по История на религиите. Заради отказа на декана, Браничевски епископ проф. д-р Игнатий (Мидич) да изпълни „заповедта“ в края на октомври синодът „оттегли благословията си“ от него и призова Академичния съвет да го отстрани от заеманата длъжност. Съгласно договорени отношения между Св. Синод на СПЦ и Белградския университет църковното ръководство има правото да изразява мнение за персоналните назначения на декана (винаги клирик на СПЦ) и на преподавателите.

Скандалната ситуация предизвика бурни дискусии и протест в църковните среди в Сърбия, тъй като по единодушно свидетелство зад решението на синода стои Бачкият еп. Ириней (Булович), говорител на Св. Синод на СПЦ и дългогодишен професор в Богословския факултет до пенсионирането му през 2015 г.

4.8153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (65 Votes)

photo 2019 11 07 18 05 49На 30 октомври генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята първа официална среща с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей. Срещата е била по инициатива на китайския генерален консул. Това е първо посещение на китайски дипломат в седалището на Вселенската патриаршия.

В официалното съобщение се казва, че китайският генерален консул е разказал на патриарха за религиозната ситуация в Китай и за усилията на Китайската народна република да хармонизира религиозните отношения. От своя страна патр. Вартоломей е заявил, че високо цени защитата на свободата на вероизповедание на гражданите от страна на Китай, като го е запознал с дейността на митрополията на Хонг Конг към Вселенската патриаршия. Генералният консул е поканил патр. Вартоломей да осъществи първо официално посещение в Китай, на което патриархът е отговорил положително.

4.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (45 Votes)

4 360x189Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) може да посети през декември Плевен, за да вземе участие в конференция на тема „Православие, духовност, свобода“, съобщи за българските медии Румен Петков, който е на посещение в руската столица по повод изложбата „Паметта на поколенията: Великата отечествена война в изобразителното изкуство“, открита от руския президент Владимир Путин.

Българският политик се е срещнал и с председателя на Отдела за външно-църковни връзки в Москва. На срещата е присъствал и представителят на Московския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев). Тримата са обсъдили скорошното участие на руския митрополит в конференция във Велико Търново, както и „отзвука от посещението на митр. Иларион в Плевен след конференцията“ (виж новината в Двери тук). Румен Петков е предал на митр. Иларион покана за участие в организирана от него конференция „Православие, духовност, свобода“ в Плевен през първата половина на декември. От изявлението на Румен Петков не става ясно дали митр. Иларион е заявил, че ще участва лично или ще прати друг „високопоставен митрополит на Руската църква“. За агенция „Фокус“ Р. Петков заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumbwmС еднодневна научна конференция на 8 ноември, Архангеловден, в град Гоце Делчев ще бъде отбелязана 125-годишнината от учредяването на Неврокопска митрополия (1894-2019 г.) на тогавашната Българска екзархия, сега Българска православна църква – Българска патриаршия. Конференцията се организира от Неврокопска митрополия съвместно с Югозападния университет „Йеромонах Неофит Рилски“ в Благоевград и Македонския научен институт в София.

След празничната св. Литургия в храм „Св. архангел Михаил“ в града конференцията ще започне своята работа в сградата на митрополията. Встъпителен доклад с исторически обзор за живота на епархията ще изнесе Неврокопският митр. Серафим. Ще последват доклади за историята на епархията под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, както и за дейността ѝ в рамките на Българската църква, за строителството на храмове, за видни духовници, дали своя принос за духовния напредък на Църквата и Отечеството.