Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

гроб на митр. Амфилохий

Сръбският патриарх Ириней отслужи опелото на Черногорския митрополит Амфилохий в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица в присъствието на множество епископи, духовници и миряни от цяла Черна гора, Сърбия, както и от други страни.

Патр. Ириней каза, че когато покойният архиерей е отишъл като митрополит в Черна гора, е намерил обезверени хора и духовно нерадив народ. Митрополитът обаче е чистил плевелите от Господнята нива, обновявайки онова, което е било занемарено и изоставено. „За сравнително кратко време Черна гора беше духовно възкресена“, отбеляза патриархът.

Известният сръбски богослов, връстник и приятел на митр. Амфилохий, еп. Атанасий (Йевтич), който отслужи първата заупокойна молитва за него в болницата в Подгорица, произнесе вълнуващо слово за починалия владика: „Амфилохий е герой, но е най-вече човек – благородството му е вътрешно присъщо. Като пастир той служи прекрасно – правеше всичко полека, без да бърза. И ето, имаме монаси, църкви, ръкоположения. Не че няма недостатъци, но той ги надминава с добродетелите си. Кой е безупречен? Той обаче потопи тези недостатъци в голямото море на своето смирение, благодатната си любов и саможертвено служение на Христос и народа си“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

samos monesБлизо седемдесет са пострадалите от земетресението на 30 октомври църкви и манастири на о-в Самос. Най-сериозно е пострадал митрополитският храм „Успение Богородично“ в Карловаси, като съществува сериозна опасност сградата да се срути. Министър-председателят Кириакос Мицотакис обеща, че величественият храм, изграден в началото на 20 в., ще бъде възстановен. Сериозно пострадали са и манастирите „Честнѝят Кръст Господен“, „Св. прор. Илия“ и „Света Троица“. Повечето от пострадалите църкви са строени в периода 16-18 в. Сериозно пострадал е и храмът „Преображение Господне“, издигнат от местните жители в памет на победата от 6 август 1824 г. срещу османския флот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

mitropolitisМитрополитът на Йерисо и Света гора Теоклит се разболя от коронавирус, съобщи самият той. В съобщението на митрополията се казва, че архиереят се е разболял на 30 октомври и след направен тест е установил, че е положителелн за коронавирус. „Поради това Негово Високопреосвещенство ще бъде под карантина и според изискванията на здравната инспекция офисите на св. митрополия ще останат затворени за четиринадесет дни, за да се предотврати разпространението на вируса. Призивът на св. митрополия на Йерисо е: внимавайте за себе си, нека носим маска в и извън храмовете, а митрополитът моли всички нас да се молим за него, както и той се моли за нас“.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи поздравление за Деня на народните будители. В него предстоятелят на БПЦ подчертава, че тази година отбелязваме празника във време на изпитания, но също така припомня, че „делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания“. Патр. Неофит заявява, че и днешните будители са изправени пред предизвикателства, но „с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие“.

Публикуваме целия текст на поздравлението:

„Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвига им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

4.5348837209302 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (43 Votes)

ПърваПо решение на Св. Синод на БПЦ на 30 октомври се състоя въдворяването на новия Доростолски митрополит Яков. За първи път в най-новата история на БПЦ в церемонията по представянето на паството на новия епархийски архиерей взеха участие петима митрополити: Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприан, Врачанският Григорий. Сред участниците в посрещането и в богослуженията в катедралния храм на Силистра „Св. апли Петър и Павел“ взеха участие също така Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, и Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, както и няколко архимандрити.

Новият митрополит беше посрещнат на границата на епархията си при с. Гарван от митр. Антоний, който беше временно управляващ Доростолската епархия и организира изборите за нов епархийски архиерей, заедно с епархийския протосингел протопрезв. Добри Чаков, епархийския съветник прот. Стефан Димитров и миряни от околните енории. Там митр. Яков получи архиерейски посох – символ на пастирското служение на епархийския архиерей, а о. Чаков му връчи енголпие и нагръден кръст, с които са били интронизирани покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

iereas 2Православният свещеник Николаос Какавелакис беше прострелян в Лион, докато е заключвал вратата на гръцката православна църква „Св. Благовещение“ близо до площад „Жан Масе“, в седми район на града. Свещеникът е на 52 години и е баща на две деца. Той е опериран, но все още има опасност за живота му. Стрелецът е избягал, а френската полиция обсади квартала, като препоръча на местните жители да не напускат домовете си. Православната християнска общност в Лион никога досега не е получавала заплахи, коментират други православни свещеници в града.

Атинският архиепископ Йероним заяви, че е шокиран от случващото се в Лион: „Този кошмар надминава човешката логика. Как е възможно една религия да въоръжава ръцете на заслепени от омраза терористи!? И напълно нетолерантни и фанатизирани хора, фундаменталисти на насилието и смъртта да използват религията като куршум, насочен към сърцето на свободата и по-конкретно на религиозната свобода на другите, като оръжие за унищожаване на всяко противоположно мнение и на всеки човек, който в цивилизования свят има неотменимото право да го изразява. Как е възможно да използват религията като нож, който убива човешките права!“.

Източник: „Прото тема“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

KORICA RABOTENПо повод четиристотин години от успението на св. Пимен Зографски, които се навършват през тази година, излезе от печат книжка, посветена на родния светец. Автор е столичната учителка по Религия Милена Йоцова. Художник на илюстрациите е Димитрина Стоянова.

Книжката, озаглавена Св. Пимен Зографски – скритият равноапостол, разказва на достъпен за децата език за живота и делата на светеца. Изданието се реализира с благословението на ръководството на храм „Св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя.

Книжката е свързана с още една годишнина – тази година се навършва цяло десетилетие от освещаването на кабинета по Религия в училището в Банкя, станало на празника на св. Пимен, 3 ноември. Тогава Милена Йоцова е учителка точно на това място и остава свързана не само с храма и училището там, но и с големия светец на Църквата св. Пимен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

mitropolit svijece slika hram 640x926 1

Десетки лекари от болницата в Подгорица изпратиха днес Черногорския митрополит Амфилохий, който почина след едномесечно лечение в болничното заведение. Черногорските медии публикуваха снимки, разкриващи искрената скръб и уважение на медиците към починалия владика. В много църкви и манастири в страната бяха отслужени заупокойни служби. Тялото на митр. Амфилохий беше пренесено в Цетинския манастир, където утре ще бъде отслужена св. Литургия за празника на св. Петър Цетински. След това тялото ще бъде пренесено в катедралния храм в Подгорица „Възкресение Христово“. Там, на 1 ноември, Сръбският патриарх Ириней ще отслужи заупокойна св. Литургия, в съслужение с архиереи на Сръбската църква и на други поместни църкви. След литургията ще бъде отслужено опелото и погребението на владиката. Той ще бъде погребан в криптата на съборния храм в Подгорица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

viber image 2020 10 30 15 12 13На 30 октомври в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше проведена защита на докторска дисертация на Николина Александрова Александрова.

Темата на дисертацията беше „Късносредновековната проповед: красноречие в думи и образи (Рилският дамаскин, РМ 4/10 от библиотеката на Рилския манастир, втората половина на XVII век)“. Научен ръководител на докторанта беше проф. д-р Мария Йовчева.

Предложеният труд е интердисциплинарен и съчетава методология от няколко научни области: богословие, езикознание, филология и изкуствознание. Познанията на Николина Александрова в различни хуманитарни специалности ѝ помагат в анализирането на изследвания Рилския дамаскин. Тази интердисциплинарна методология дава изключително богатство и широта на изследването.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

mitropolit upokojenjeТази сутрин, 30 октомври, в 8:20 ч. е починал Черногорско-Приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий (Радович). Владиката се лекуваше от коронарирус в клинично-болничния център „Черна гора“ в Подгорица, където е починал след приемане на св. Тайни. За това съобщава сайтът на Черногорско-Приморската епархия на СПЦ. Вчера лекуващият го медицински екип съобщи за влошаване на функционирането на белия дроб на владиката и усложняване на състоянието му. Съобщения за неговата кончина се появиха в медиите още късно снощи, но бяха опровергани.

По-късно ще бъдат оповестени подробности около опелото и погребението на митр. Амфилохий.

Митр. Амфилохий (със светско име Ристо Радович) е роден на 7 януари 1938 г. в с. Баре Радович, Долно Мораче, кралство Югославия (сега република Черна гора). Завършва Духовната семинария „Св. Сава“, както и Богословския факултет в Белград през 1962 г., а после продължава образованието си във Философския факултет на Белградския университет, специалност класическа филология.

Силно влияние върху духовното израстване на бъдещия митрополит имат личностите на преп. Юстин Попович, голям богослов и духовник на Сръбската църква, и светогорският старец Паисий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5582Три са жертвите на атентата, извършен днес рано сутринта в катедралата „Нотр Дам“ на френския град Ница. Има и неизвестен засега брой ранени. Мъж и две жени са били убити от нападател, въоръжен с нож.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в катедралата в Ница, където заяви: „Ще изведем армията по улиците“. Той обяви, че ще бъде обърнато сериозно внимание на охраната на църквите и училищата, и призова цялата нация да бъде единна и да се запази вярата и свободата на изповеданията на всички религии на територията на Франция.

Папа Франциск също осъди жестокото нападение в Ница и заяви, че се моли за жертвите в катедралата. Изпратена е съболезнователна телеграма от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин до епископа на града монсеньор Андре Марсо, където той пише: „Информиран за жестокото нападение, извършено тази сутрин в църквата в Ница и причинило смъртта на няколко невинни хора, папа Франциск се присъединява с молитва към страданието на засегнатите семейства и споделя болката им“. Папата „моли Господа да донесе утеха и поверява жертвите на Неговото милосърдие“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 10 26 15 17 21През последните дни в Рилската св. обител бяха получени обаждания от различни манастири и енории в страната. Свещеници, монахини и миряни чрез телефонни обаждания са били обезпокоявани за събиране на финансови средства от различен порядък. За целта се използва името и авторитетът на Рилския манастир и неговото братство.

В тази връзка ръководството на Рилската св. обител заявява, че не е упълномощавало никого да събира каквито и да било помощи за когото и да било по подобен начин.

Затова молим: сигнализирайте органите на реда, ако попаднете на подобен случай!

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (67 Votes)

243304978Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) заяви в интервю за РИА „Новости“, че дълбоко съжалява за решението на Кипърския архиепископ Хризостом да включи в диптиха предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна Киевския митрополит Епифаний. Относно руската реакция митр. Иларион отбеляза, че решението ще бъде взето от Св. Синод. „Предполагам обаче, че Кипърският архиепископ ще бъде премахнат от диптиха на Руската православна църква, т. е. ще бъде прекратено неговото споменаване при богослужение до изясняване на всички обстоятелства за случилото се. Това означава прекъсване на евхаристийното общение с конкретно лице, а не с Кипърската църква като такава. Важно е да разберем дали е направил това еднолично или със съгласието на синода“, заяви митр. Иларион.

Според него на решението на архиеп. Хризостом са повлияли Вселенският патриарх и, вероятно, неотдавнашната визита на Александрийския патриарх в Кипър.

За първи път руската църковна дипломация взе решение да прекъсне евхаристийно общение не с една поместна църква, а с „отделни йерарси“ от нея, когато Гръцката църква призна Православната църква в Украйна. Все още има няколко гръцки митрополити, които не са съгласни с това решение, но тяхното несъгласие не доведе до разкол между самите гръцки йерарси и тази поместна църква запази своето единство.

Кипърската църква има по-малко йерарси и затова гласовете на несъгласните имат по-голяма тежест. Св. Синод на Кипърската църква се състои от осемнадесет члена, от които четирима днес изразиха публично своето несъгласие с акта на признание от страна на предстоятеля на Кипърската архиепископия. Според наблюдатели, ако това означава, че останалите членове на синода не възразяват срещу решението на архиеп. Хризостом, то Кипърската църква ще стане четвъртата поместна православна църква влязла в евхаристийно общение с автокефалната Православна църква на Украйна.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

viber image 2020 10 25 10 27 39След дълго боледуване на 24 октомври почина Рали Христов, дългогодишен домакин на Софийска митрополия и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, клиросен певец в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.

Рали Стоянов Христов е роден на 21.3.1940 г. в с. Светлина, обл. Бургас. Следвайки примера на своя брат Вълко Христакиев, Рали завършва Софийската духовната семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Надарен от Бога с приятен глас, той през годините е клирен певец, диригент на църковен хор, хорист в Хор „Кавал“, член на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният“, а същевременно и служител на Софийска митрополия, като винаги съвестно изпълнява различните си послушания. Рали Христов през целия си живот беше отдаден на работата си и на църковните дела.

Опелото ще се състои на 26 октомври, понеделник – Димитровден, от 11:30 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

Бог да го прости!

4.6744186046512 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (43 Votes)

28яков 864x400 cДнес в синодния параклис в София се състоя каноническият избор за нов Доростолски митрополит. Във вота взеха участие всички синодни архиереи на БПЦ с изключение с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който заради епидемичната обстановка не може да присъства.

Митрополитите гласуваха за един от двамата кандидати: Велички епископ Сионий и Константийски епископ Яков.

След явното гласуване стана ясно, че са подадени 13 бюлетини: 11 за епископ Яков, една за епископ Сионий (подадена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан) и една празна (от Русенския митрополит Наум).