Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
pantel..jpgЦърковният съд в Атина отстрани от поста му митрополита на Атика Пантелеймон с единодушното съгласие на участващите митрополити - Атинският архиепископ Христодул и 12 члена на Светия Синод. Заседанието завърши в 15 часа, но решението стана известно много по-рано.                  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sinod.jpgСветият Синод на Йерусалимската църква реши третият и краен етап от изборите за патриарх да се проведе на 22 август. В същото време Синодът отне правото на глас на трима духовници, поддръжници на бившия патриарх Ириней - това са митрополитите Кириак и Яков, както и на архимандрит Панарет.
(news.in.gr)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Главните дирекции на няколко институции в Букурещ бяха наводнени след проливните дъждове от последните дни, съобщи Медиафакс. Сред засегнатите сгради са тези на Светия синод, "Домът на журналистите" (Casa Presei), Полицейската академия. Две болници и три хотела също са пострадали след обилните валежи в румънската столица.
(FOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Поройните дъждове предизвикаха свличане на земни маси в двора на църквата в Чепеларе, които затрупали местния свещеник отец Николай. Отецът е бил на 35 години. (БТА)

Нека се помолим Бог да упокои душата му.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Македонският президент Бранко Цървенковски е заявил днес, че случаят с владика Йован, осъден на две и половина години затвор за разпалване на омраза на верска и национална основа, е вътрешен въпрос за Македония. Държавният глава е отказал да коментира настояването на сръбски официални лица да бъде освободен охридският архиепископ, който излежава присъдата си в скопския затвор Идризово, като е изтъкнал, че владика Йован (със светско име Зоран Вранишковски) е македонски гражданин и не е от сръбското малцинство в Македония. В разговор с президента на Сърбия Борис Тадич по този повод двамата президенти са се съгласили, че институциите и на едната, и на другата държава не бива да предприемат стъпки, които може да се изтълкуват като намеса във вътрешните работи, както и че въпросите, които засягат църковните интереси, трябва да се решават в преки разговори между Сръбската и Македонската православна църква.
(Focus)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
30-членна археологическа експедиция проучва средновековния български манастир от края на девети век в местността “Текекараач” до варненския квартал “Възраждане”, предаде БГНЕС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
panteleimon.jpgВ понеделник в Атина ще се проведе църковен съд,  който ще разгледа обвиненията срещу един от най-влиятелните епископи в Гърция  -  митрополита на  област  Атика Пантелеймон. Съдът, в който участват Атинският архиепископ Христодул и 12 синодални митрополити, трябва да реши в съгласие със законите и църковните канони участта на  митрополита и да му позволи да се върне  в епархията си или да бъде окончателно отстранен от  този пост.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
tsveti.jpgВ последния брой на в-к "Култура" (Бр. 29) са публикувани материали от международната научна конференция в Юндола, до Велинград, посветена на социалната роля на православния свещеник в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
david1.jpgИзраелски археолози твърдят, че са открили двореца на библейския цар Давид при тайни разкопки в Източен Ерусалим.
Руините на двореца са открити на дълбочина около 30 метра при Силуан, най-старата част на града. Това каза професорът по археология Габриел Баркай. Смята се, че самият дворец е на възраст от 30 века. На сравнително по-нов пласт археолозите са открили и печат на древен бележит евреин, за когото се споменава в книгата на св. пророк Йеремия от Стария завет. Проектът е спонсориран от ултранационалистическия център “Шалем”. Според неговия ръководител дворецът може да е онзи, който цар Тир дава на пророк Давид в знак на благодарност.
(БГНЕС)

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
Ръкописът, съдържащ най-древните от досега известните екземпляри на Новия Завет, е цифровизиран и скоро ще се появяви в Интернет, предаде BBC.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
picture.jpgНизвергнатият Йерусалимски патриарх Ириней отказва да напусне патриаршеската резиденция,  където се охранява от израелската полиция. Израел, който е единствената държава, която отказва да признае свалянето му от поста на патриарх на Йерусалим, не позволява да бъде изведен от патриаршеската  резиденция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Завърши първата смяна на православния детски лагер в Етрополския манастир, организиран от Богословския факултет на Софийския университет с благословията на Ловчанския митрополит Гавриил и в сътрудничество с Дирекция на вероизповеданията към МС.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион ще осъществи своето първо посещение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той беше определен в края на месец юли от Светия Синод за временно управляващ епархията след оставката на митрополит Симеон, който оглавяваше Западно- и Средноеврпейска епархия от нейното основаване през 1980 г. В събота и неделя той ще посети българската църковна община във Виена и ще отслужи св. литургия заедно със ставрофорен иконом Иван Петкин, който е свещеник там вече 25 години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
etropole.jpgИсторическият манастир "Св. Троица", разположен в красивия Етрополски Балкан, е предпочитано място за поклонение на много вярващи християни. Като почивна база го търсят и много учебни заведения. Понастоящем там летуват деца от Дома за деца  лишени от родителски грижи в гр. Шумен. На децата не им се натрапва религиозно обучение, но естествената среда и бащинските грижи на отец Емил Якимов, който обслужва от три години манастира, стоплят сърцата на малчуганите и ги правят по-спокойни и добри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ellada_08.jpgДнес от летуване в Гърция се завърна първата група момчета, които почиваха две седмици в летовището на Кукушка митрополия, разположено в тих залив в Централна Гърция. Втора група деца от България, този път момичета, вече летуват на същото място. Разноските на българските деца се поемат от Кукушкия митрополит Апостол, който е известен със своята мисионерска и пастирска дейност.
Тази програма работи вече 15 години и събира през летните месеци в Гърция стотици деца от различни православни страни.