Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)
iguman_david.jpgВ интервю пред сръбския вестник “Глас jaвности"  Давид Нинов, игумен от т. нар. Охридската архиепископия (новосъздадена от Сръбската църква формация на територията на Македония), заяви, че в затвора са нарушени правата на архиепископ Йован Вранишковски, който сега излежава 2,5 годишна присъда.

На въпроса "как е третиран в затвора Охридският архиепископ", неговият близък съратник Давид Нинов отговаря, че това е най-болната тема, защото затворническите власти са свалили расото на архиепископ Йован, а "неговото расо е неговата кожа, значи  са му свалили кожата". Първоначално не са му позволявали да вземе със себе си Свещеното писание. След като Йован Вранишковски получил Библията на гръцки език, тя му била отнета обратно за проверка. Не му е позволено също да получава  пакети с храна - разказва игуменът.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
Kosovo.jpgМиротворците в Косово са организирали среща на духовните водачи в областта. Епископ Теодосий от Сръбската православна църква, председателят на  ислямската община в Косово мюфтията Тернава и католическият епископ Марк Сопи са се срещнали вчера на територията на един от контигентите на KFOR в Прищина. Както съобщи информационната служба на KFOR, на тази среща с представителите на основните религиозни общини са присъствали премиерът на Косово Байрам Косуми и заместник-ръководителят на временната администрация Лари  Росин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
lavrenti.jpgЗа първи път у нас Асоциацията на професионалните готвачи в България отбелязва 10 август, денят на св. Лаврентий, като свой професионален празник. По този повод днес ще бъде организирано празнично шествие от площад "Св. Неделя" по бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

devic.gifТази седмица завършиха възстановителните работи в православния женски манастир Девич на територията  на Косово, основан през XV в., в които участваха френски и испански сапьори от състава на миротворческите сили  на KFOR, съобщи прес-службата на KFOR. "Разрушаването на православни светини в Косово е срам за двете интернационални общности, които не успяха да опазят културните паметници" - се казва в съобщението.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Римският папа Бенедикт ХVI обяви даването на индулгенция (опрощаване на  греховете) за всички участници в  Световните дни на  католическата  младеж, които ще се проведат  в  Кьолн от  16 до 21 август.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
nikofor.jpgЦърковният съд в Атина, който заседаваше в понеделник и вторник във връзка с обвиненията срещу митрополитите на Атика Пантелеймон и на Димотика Никофор за "скандализиране на вярващите", сложи в архива делото срещу митрополит Никифор и вдигна предварителното наказание срещу него. В официалното съобщение на Св. Синод се казва, че "обвинение срещу клирик не може да се поддържа само от един свидетел", какъвто е случаят с митрополит Никифор. Вторият свидетел, макар да бе призован да свидетелства, не се яви на заседанието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В храмовете в Русенска епархия се събират дрехи и други вещи от първа необходимост, както и парични средства, в помощ на пострадалите от наводненията, съобщи радио Хоризонт. От общината са осигурили транспорт, с който всички събрани помощи ще бъдат предадени в пунктовете на Червения кръст. Досега са събрани близо 1 тон дрехи. От митрополията съобщиха, че всички събрани средства ще бъдат преведени по сметките на Червения кръст. От манастира в Каран Върбовка е доставена минерална вода за бедстващите.
В проповедта си за празника Преображение на 6 август в едноименния столичен храм Българският патриарх Максим отправи призив към християните в страната да подкрепят молитвено, но и с материална помощ, пострадалите от бедствието наши сънародници. Призиви за християнска помощ в тази критична ситуация се отправят във всички епархии след празничните служби и акатисти по време на Богородичния пост.
Днес се очаква въпросът за помощите да бъде разгледан на заседание на владиците в Троянския манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vartolomei.jpgЦариградският Вселенския патриарх Вартоломей ще посети Гърция през месец септември, като обиколката му ще включи Атина и северните градове Флорина и Едеса. Това ще бъде първата му визита в Гърция след кризата в отношенията между Вселенската патриаршия и Гръцката православна църква, която се изостри през последните години заради статута на т. нар. "нови земи" в Северна Гърция и на някои егейски острови. Митрополиите на Едеса и Флорина са част от "новите земи", които са под духовната опека на Патриаршията, но се администрират от Гръцката православна църква.
Поканата за посещението е отправена към Вселенския патриарх от двете митрополии във Флорина и Едеса, както и от местните власти, които посетиха Вселенската патриаршия през юни т. г. По време на визитата си патриархът ще бъде придружаван навсякъде от Атинския архиепископ Христодул.

(news.in.gr)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpgПредседателят на Настоятелството на Българската православна общност в Турция Васил Лязев е изпратил благодарствено писмо до кмета на Община Ямбол Кирил Тодоров по повод завършилия ремонт и реконструкция на музейната експозиция в сградата на Екзархията, съобщи радио Фокус - Сливен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
narko.jpgВ Санкт-Петербургска епархия е разработен проект за  оборудване и устройство на нов рехабилитационен център с 15-18 места за  наркозависими в Карелия.

Епархийският  отдел за противодействие на наркоманиите  и алкохолизма съобщава, че въвеждането на новия специализиран център ще позволи частично да се намали  остротата на  проблема за рехабилитацията на наркозависимите в Северо-Западния регион на Русия. Отбелязва се също така, че програмите за помощ на зависими хора в такива центрове се базират на руските аскетически традиции, в които зависимостта се разбира като страст и преди всичко като духовно-нравствено заболяване.

В Санкт-Петербургска епархия съществуват  енории, в които се оказва помощ на  хора, желещи да  преодолеят алкохолната си или никотинова зависимост.
(ИHТЕРФАКС/Седмица.Ru)

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
galaktion.jpg Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Галактион, временно управляващ Българската Западно- и Средноевропейска епархия, направи първото свое работно посещение и инспекция на Църковната община във Виена. Архиерейската служба в неделния ден въпреки отпускарския период беше посетена от немалко богомолци.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
PICT0037.jpg
3 СОУ "Марин Дринов" с профил "Християнско изкуство и култура" обяви, че има свободни места за ученици след осми клас за профилираната паралелка.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
В хода на реставрационните работи в коптския манастир "Св. Антоний", недалеч от брега на Червено море в Египет, бяха открити основите на древна църква с колони и двустайни монашески килии.
"Тези килии са най-древните в страната и те хвърлят  светлина  върху  историята  на монашеството в Египет"  - заяви  Абдула  Камел, ръководител на  отдел във Върховния съвет за  изследване на Египетските древности.

В постройките, датирани 4-5 в. сл. Хр.,  са били открити пещ за приготвяне на храна, каменна чашка и коптски стенописи.

Християните в Египет са над 10 % от населението и повечето от тях принадлежат към Коптската църква, която води своя произход от апостол Марк. От времето на Четвъртия вселенски събор (451 г.) тази църква се е отделила от Православната и съществува отделно в едно семейство с Етиопската, Сиро-яковитската, Арменската и др.

(Associated Press"/ИНТЕРФАКС)

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
tadic_v.jpgПредстоятелят на Сръбската  православна църква патриарх  Павел и президентът на  страната Борис Тадич решиха да обединят усилията си за освобождването от  затвора на т. нар. Охридски архиепикоп Йован Вранишковски.
Съгласно официалното заявление на  правителството, разпространено вчера,  решаването на съдбата на  православния  йерарх ще бъде осъществено в  "в духа на  християнските и демократически принципи, отчитайки взаимните интереси както на сръбската, така и на македонската страна".

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
abomb.jpgС католическа меса днес започнаха траурните мероприятия, посветени на  60-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки.