Мобилно меню

4.6708860759494 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (79 Votes)

Screenshot 2020 03 17 Η Κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις και τις Κυριακές ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOГръцкото правителство реши да отмени всички богослужения в храмовете на всички изповедания. Църквите ще останат отворени само за лична молитва. Запазването на общественото здраве налага ясни решения. Изключение се прави за погребенията и помените, които ще се правят на гробищата. Ограничението важи за периода от 16 март до 30 март.

Това обяви в своя профил вчера министър-председателят на Гърция К. Мицотакис. Същевременно и в правителствения вестник беше обнародвано решението на гръцкия министерски съвет от вчерашния ден. В него се казва:

„... Решаваме: временно се забранява извършването на всякакви богослужения и свещенодействия във всички места на религиозния култ без изключение (във всички видове храмове и параклиси, молитвени домове, джамии и пр. с всякакъв правен, каноничен и въобще религиозен статут) на всяка религия или вероизповедание в цялата държава, независимо от тяхната големина и вместимост, по превантивни съображения за общественото здраве и за периода от 16.3.2020 г. до 30.3.2020 г., както е посочено в съответните препоръки на Националната комисия за защита на общественото здраве срещу коронавируса COVID-19. Разрешено е на богомолци да идват само за лична молитва с кратък престой на мястото за поклонение, като се спазва съотношението един човек на 10 кв. м., съответно на два (2) метра един от друг“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

3 1 2048x1365Св. Синод на Гръцката православна църква се събра на извънредно заседание в понеделник и реши всички църковни събрания и служби да бъдат отменени, с изключение на неделните литургии. Те ще се отслужват в неделя сутрин от 7 до 8 ч. През останалото време църквите ще са отворени за лична молитва. Тайнства като Кръщението ще се отслужват само в тесен семеен кръг, ако не могат да бъдат отложени. На погребенията ще присъстват само най-близките, а помените ще се извършват на гробища, на открито, а не в храма. В манастирите няма да има промени в богослужението, но на службите няма да присъстват поклонници. В повечето гръцки манастири е установена непрекъсната молитва за преодоляване на изпитанието.

Това са част от мерките, които гръцкото църковно ръководство взе, за да ограничи разпространението на новия вирус в страната.

Св. Синод призовава възрастните хора, както и тези със здравославни проблеми да останат в домовете си.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

SDS 2074 1200x661Днес ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ архим. Пахомий отправи видеообръщение към учениците си във връзка с извънредното положение в страната и въвеждането на дистанционно обучение за семинаристите. Архим. Пахомий призова учениците към отговорност и дисциплинирано отношение към обучението, което ще продължи през две електронни платформи. Софийската семинария е организирала програма и план за дистанционно обучение. Всеки ученик може да се свърже в посоченото време с дежурния преподавател. Учителите ще бъдат достъпни през платформата shkolo.bg или чрез имейл. Те ще изпращат материали, задачи, домашни работи, проекти и друга информация до семинаристите. В определени дни и часове учениците ще бъдат канени във виртуални класни стаи чрез видеоурок в реално време през платформата zoom.us. Учениците ще влизат в изпратения от преподавателя линк и ще участват на живо от телефон, компютър или друго електронно устройство.

3.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (99 Votes)

2020 03 16 1615Пловдивският митрополит Николай разпространи призив до клира и народа на своята епархия за усилване и обединение на молитвите в дните на тежки изпитания, породени от пандемията в целия свят. Владиката призовава „всяка вечер в 21 ч., който където и да се намира – у дома, на работа или по пътя, да се моли с Господнята молитва „Отче наш“, за да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото“.

Митрополит Николай също така се е разпоредил „всяка вечер от 21:00 до 21:15 ч. до края на март да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдивска епархия в знак на подкрепа към всички наши лекари, медици и медицински лица, които неуморно полагат грижи за боледуващите и страдащите наши ближни. Защото Господ ни е заповядал: „Синко, в болестта си не бъди небрежен!... Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал и лекуването е от Вишния“ (Сирах. 38:1-9)“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

xilandariПетдесетгодишен италианец е проявил грипоподобни симптоми по време на престоя си като поклонник в Хилендарския манастир на Света гора. Монасите са забелязали, че човекът не се чувства добре и има температура и са го завели в медицинския център в Карея, а оттам е бил откаран в солунска болница. Случаят е от вчера.

Все още няма информация какъв е резултатът от изследванията на болния за коронавирус.

Вирусолози са проследили маршрута на поклонника на Света гора преди да стигне до „Хилендар“, където живеят около шестдесет монаси предимно от сръбски произход. Установено е, че той е посетил и Зографския манастир.

Свещеният Кинотис е обсъдил ситуацията, но е отхвърлил възможността да затвори Света гора за поклонници поради „духовни причини“.

По-късно днес стана ясно, че тестът на болния за коронавирус е отрицателен.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

2020 03 15 1408Църковното настоятелство на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж е взело трудното решение от полунощ на 14 март 2020 г. храмът ни да бъде затворен в дните за служби до ново нареждане. Мярката се взима във връзка с решенията на министър-председателя на Франция Едуард Филип за овладяване на здравната криза от епидемията на коронавируса в страната.

Църковното настоятелство съобщава също, че енорийските свещеници остават на разположение на вярващите, „понеже молитвата преминава отвъд и преобразява всички граници и препятствия“. Енориашите могат да изпращат на посочените в сайта на общината координати имената на онези, които искат да бъдат поменавани за здраве в личните молитви на свещениците.

За повече информация следете сайта и фейсбук-страницата на общината ни в Париж – тук.

Днес, 15 март, двамата свещеници на Българската църковна община в Париж – о. Емилиян Боцановски и о. Иван Карагеоргиев – направиха обръщение към своите енориаши:

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

anthimosМитрополитът на Александруполи Антим призова вярващите в поверената му епархия да останат по домовете си и да се съобразяват с мерките на държавата. Храмовете в епархията ще са отворени само в неделя. Ето и текста на обръщението:

Обични мои отци, братя и сестри,

От древни времена гърците сме искали да открием Бога. Гръцката митология, литература и философия недвусмислено разкриват това. В крайна сметка Платон стига до заключението: „Не е възможно Бог да се съедини с човека“.

Спасението дойде от Църквата, когато тя изповяда: „Бог се яви в плът!“. Така православната християнска вяра свързва всеки от нас със Светата Троица, тъй като се причастяваме с Тялото и Кръвта на второто лице на Троицата – Богочовека Иисус Христос.

Ние, християните гърци, опитно преживяваме това чудо като първото и единствено тайнство на нашата църква. Когато християните живеем постоянно присъствието на Христос между нас, тогава хлябът и виното, които вие, християните, принасяте в храмовете, на св. Трапеза стават Тяло и Кръв. Това изключително благодеяние на Бога към всички нас става видимо в Неговата Църква.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

0 36999 46a65c3e XLВ последната седмица бяха отправени обръщения, послания, изявления и пастирски насоки както от синодите на православните църкви, така и от отделни архиереи. Римокатолическият архиепископ на Москва Павел Пецци в обръщението към пасомите си дава разбираемо пастирско обяснение на случващото се, като посочва начини критичната ситуация да бъде приета по християнски за духовното израстване на вярващите:

„Коронавирусът не е проклятие и не е наказание от Бога. Чрез тези болезнени обстоятелства обаче Бог ни показва, че не само не сме всемогъщи, а напротив – ние сме крехки и уязвими същества. Въпреки постиженията си науката не може да реши проблема със страданието, смъртта и злото. Бог ни показва, че се нуждаем един от друг, че трябва да се грижим за нашите братя и сестри, че трябва да се научим да живеем, като приемаме Самия Бог в нашия живот. В тази перспектива Великият пост може да стане благоприятно време да променим своя начин на живот и отново да изградим близки отношения в семейството, специално между родители и деца.

4.9026548672566 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (113 Votes)

maxresdefaultВъв връзка с вирусната пандемия, бързо завладяла почти цял свят, Св. Синод предложи текстове на молитви и прошения по време на св. Литургия, които да бъдат добавяни от извършващия я свещенослужител. Тези молитви са включени в свещеническата книга Служебник – в изданията му на църковнославянски, както и на български език (в раздела „Молитви и прошения за различни потреби“, подраздел „Във време на мор – епидемия, заразителна и смъртоносна болест“). Те бяха публикувани вчера и в синодния сайт на църковнославянски език, но за съжаление там са преписани с редица грешки. Затова Двери публикува текста на тези молитви в нов превод на български език, за да могат свободно да ги използват свещенослужителите, а и богомолците да ги разбират. Естествено, тези молитви могат да се казват и от всеки вярващ в неговото лично молитвено правило.

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приеми тази жертва за прошка на греховете на нас, грешните и недостойни Твои раби, които с беззаконията си прогневихме Твоята благост и оскърбихме Твоето добросърдечие, и не осъждай нас, Твоите раби, но отклони страшния Си гняв, който справедливо е насочен срещу нас, отмени пагубното Си наказание и спри Своя страшен меч, който невидимо и неочаквано ни посича, пощади бедните и нещастни Твои раби, и не затваряй в смърт душите на нас, които в покаяние със съкрушено сърце и със сълзи падаме пред Тебе, милосърдния и снизходителен наш Бог, Който ни води към добра промяна.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (33 Votes)

2020 03 14 1747Кардинал Анджело де Донатис, викарий на папа Франциск за Римския диоцез, промени разпоредбите, издадени вчера вечерта, които постановиха затварянето на всички църкви в епархията, в съответствие с мерките, наложени от италианското правителство за справяне с коронавирусната епидемия.

Според декрета на Римския викарий храмовете, които не са енорийски църкви, остават затворени, докато енориите се отварят отново. Неенорийските църкви са катедралите и храмовете с особен статут. Римският викарий припомня, че „крайната отговорност за влизане в местата за поклонение е възложена на свещениците и на всички верни, за да не се излага населението на опасност от заразяване и в същото време да се избегне знакът на физическата забрана чрез ограничаване на достъпа и чрез затварянето на мястото за поклонение, което би могло да създаде дезориентация и по-голямо чувство на несигурност“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

 MG 7241Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил до синодните митрополити препоръки за богослужението в състояние на пандемия и опасност от заразяване с коронавирус – COVID-19. Препоръките на Негово Светейшество не са взети с решение на синода, а само са съгласувани по телефона с митрополитите. Но те показват отеческа загриженост за избягване на предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасно състояние на храмовете.

Мерките, които патриархът предлага на митрополитите на БПЦ „за сведение и съобразяване“, са следните:

1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;

2. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

SYNODOS 678x381Атинският архиеп. Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Св. Синод на Гръцката църква по повод развитието на епидемията с коронавируса в страната, където вече има близо двеста диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра. Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се заедно с група гръцки поклонници в Йерусалим. Св. Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като с нов режим функционират само благотворителните учреждения.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

4ш43ш34Днес ръководството на Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска епархия излезе с изявление по повод усложнената епидемиологична обстановка у нас и по света. Затварянето на границите и налагането на карантина на цели градове и държави наложи промени в организацията и провеждането на поклонническите маршрути. По този повод ръководителят на центъра прот. Стилиян Табаков отбелязва в изявлението си, че „наша отговорност са животът и здравето на участващите в нашите събития“. О. Стилиян уверява потребителите, че се отнасят с голяма любов и внимание „към всеки един, обърнал се към нас. Виждайки случващото се в България и чужбина, с голямо внимание и тревога следим обстановката, провокирана от COVID 19“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

89782589 2371022033188363 3277222177568456704 oГоляма част от енорийските центрове в столицата временно ще прекратят дейностите си, свързани със събиране на много хора на закрито. Няма да се провеждат образователни инициативи за деца и възрастни. Мерките се прилагат като принос за отговорно поведение към ближния в период на разпространяваща се вирусна инфекция.

Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ преустановява провеждането на църковно-просветните курсове, както и неделните събирания след св. Литургия, но ще продължи според силите си да подпомага особено уязвимите наши братя и сестри в Христос.

Енорийският център към столичния храм „Рождество Христово“ също преустанови работата на неделното училище и другите детски инициативи, беседите за възрастни и школите си.

Енорийските центрове ще уведомяват своевременно за подновяването на дейността си.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Naum Rusenski 11 croppedДнес Русенският митрополит Наум разпространи обръщение към клира и миряните в неговата епархия, в което ги призовава в дните на Великия пост да проявят християнска отговорност и грижа за своите ближни. Само така можем да посрещнем изпитанието на новото вирусно заболяване, отнело живота на немалко хора.

Ето и текста на изявлението:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

От началото на настоящата 2020 г., както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние, православните християни, чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христос, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.