Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

78679784 3326166914121416 4226405564822847488 nНа 1 декември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в гр. Мюнхен, Германия, тържествено отбеляза своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пристигна по покана на църковното настоятелство, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в Мюнхен, ставроф. ик. Виктор Цимер, прот. Сергий Ненов от българската църковна община в гр. Щутгарт и стипендиантът по богословие в гр. Айхщет йерод. Вартоломей (Фердов). Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор на църковната община под ръководството на богослова Мартин Пенев.

4.9864864864865 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (74 Votes)

agios porphyrios agiospatrokosmas.gr На 2 декември Църквата чества паметта на преподобния Порфирий Кавсокаливит, както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора († 1991 г.). Той беше канонизиран през 2013 г. от Константинополската Вселенска патриаршия, но негови икони и стенописи в църкви и манастири имаше далеч преди официалната му канонизация. Старецът Порфирий заедно с преп. Паисий Светогорец са най-известните съвременни гръцки светци, чиято молитвена помощ търсят хора от целия свят. В България старецът Порфирий също е много почитан, макар че все още няма храм на негово име. През последните години все повече българи отиват в този ден в неговия манастир, северно от Атина, за да почетат светеца на неговия празник.

Преп. Порфирий прекарва по-голямата част от живота си в центъра на гръцката столица, служейки в болничния параклис на атинска болница в квартал, известен с множеството си публични домове, наркомански средища и бездомници. В тази коренно различна от светогорската исихия (тишина, покой – бел. ред.) среда Бог прославя Своя угодник с дар на чудотворство, прозорливост и редица други харизми, които рядко се събират в един човек. Преподобният Порфирий е обичал безрезервно и безусловно хората независимо от моралния им облик. Общувал е непринудено с проститутки и наркомани, без да ги презира от висотата на своята духовна чистота и харизматичност, както всъщност става с всички истински светци. Запазен е споменът за водосвета, който извършва на Богоявление в един публичен дом, скандализирайки по този начин благочестивите вярващи. Той обаче им отвърнал: „Аз не дойдох да осветя мястото, а хората!“. В резултат на това някои от не по-малко шокираните момичета започват да търсят общуване с благия духовник и изоставят порочния си път.

3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)

IMG 3137 2Подготовката на учители по религия за начален курс беше основната тема на проведената среща на 27 ноември в Богословския факултет при СУ.  По покана на декана доц. д-р Ивайло Найденов на нея присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев и неговият екип: зам.-министър Таня Михайлова, Радостина Новакова – директор на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН, д-р Климент Христов – директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, както и част от Експертния съвет по религия: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, проф. Макариев – председател на Експертния съвет по религия, доц. Легкоступ, проф. Омарчевски, проф. Андонов, Коста Костов (МОН), Росица Георгиева. Гостите бяха посрещнати от декана и ръководството на Богословския факултет доц. Дамянова, доц. Павлов и доц. Александров.

През изминалата година в Богословските факултети на СУ и ВТУ бяха проведени едногодишни квалификационни курсове с 300 часа натовареност за начални учители. Идеята на тази среща беше да се отчетат резултатите от квалификацията, да се отбележат положителните постижения, но и да се споделят трудности и грижи, особено от социално-битов характер. Албена Стоичкова, начална учителка, преминала квалификационния курс, сподели с министъра и представителите на МОН положителните си впечатления от обучението. Според плановете на министерството този курс ще се реализира и през следващата година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

Knigata Grigory TsamblakПрез декември 2019 – януари (февруари) 2020 г. се навършват 600 години от успението на българина Григорий Цамблак, митрополит Киевски и Западноруски, църковен деятел и дипломат, велик проповедник и талантлив писател. За пръв път в славянските литератури (и то само две-три десетилетия след неговата кончина!) в Русия е съставен сборник с неговите Събрани съчинения, известен като Книгата Григорий Цамблак.

Тези дни от печат излезе изданието на Книгата Григорий Цамблак, подготвено от проф. д-р Мария Спасова от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ и осъществено от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ на СУ. Книгата съдържа славянския текст на осемнадесет Цамблакови проповеди с успореден превод на съвременен български език, речта на именития българин, архиерей на Църквата в Русия, произнесена през 1418 г. на събора в Констанц, както и научна студия за живота и дейността на митр. Григорий Цамблак.

Представянето на книгата ще се състои на 18.12.2019 г. от 16 ч. в Зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски“. По отношение на разпространението на новото издание, противно на първоначалната ни информация, издателите съобщават, че поради ограничения тираж на книгата тя няма да се продава в книжарниците, а ще се подарява на специалисти (филолози, богослови, историци), чиито интереси са свързани с личността и творчеството на митр. Григорий, а за останалите ще бъде достъпна в НБКМ, в библиотеката на Софийския университет и на други университети в страната, като екземпляри ще постъпят и в повечето регионални библиотеки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

206Само 9% от православните в Русия ще спазват Рождественския пост, което са 9 милиона души, като по-голямата част от тях са в големите градове. 64% от православните няма да постят, показа социологическото проучване на ВЦИОМ (Общоруски център за изследване на общественото мнение), публикувано от „Интерфакс“. То беше проведено в навечерието на започналия на 28 ноември рождественски пост в Руската православна църква, който ще завърши на 6 януари.

Като православни в страната се определят 67%, което е около 96 милиона души. От тях редовно (минимум веднъж в месеца) на църква ходят 13%, а 17% не ходят никога. Сред последните е по-голям делът на мъжете и жителите на селата. 70% от православните посещават храма „от време на време“. Жените, ходещи в храма редовно, са повече от мъжете – съответно 15% и 10%.

По отношение на постите само 2% от православните заявяват, че спазват строго всички църковни пости. 15% спазват само Великия пост, 14% спазват „повечето“, а 69% от православните не постят никога.

За Рождественския пост са чували 85% от определилите се като православни, но само 7% са успели да назоват датата на неговото начало.

Според проучването в Русия има и 5% мюсюлмани, 1% будисти, 12% атеисти.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

Screenshot 19 4Деканът на Белградския богословски факултет Браничевски еп. проф. д-р Игнатий (Мидич) подаде оставка след бурно заседание на академичния съвет, което се проведе миналата седмица. За временен декан е назначен протодякон д-р Златко Матич, който досега беше зам.-декан по финансовото управление на факултета. До оставката на декана се стигна след неговия отказ да уволни двама преподаватели от Богословския факултет – Западноамериканския еп. проф. д-р Максим и доц. д-р Марко Вилотич, което беше поискано от сръбския Св. Синод (повече за кризата – тук). В края на октомври синодът поиска оставката и на декана заради несъобразяване с неговото решение.

Случаят предизвика голяма криза във висшето богословско учебно заведение, тъй като зад поисканата от синода оставка се изтъква личен конфликт между смятания за „външен министър“ на СПЦ еп. Ириней (Булович), допреди няколко години преподавател във факултета, и Западноамериканския еп. д-р Максим. Това постави на дневен ред въпроса за правото на синода да се меси в кадровата политика на Богословския факултет, който е част от Белградския университет, а не е самостоятелен църковен институт.

Според сръбския в-к Политика, който следи кризата във висшето богословско училище, още миналата седмица е трябвало да бъде назначен нов декан, който според устава на факултета трябва да е епископ, „с благословията на Св. Синод“. В същия ден е пристигнало обаче писмо на ректора на Белградския университет Иванка Попович, в което тя напомня за процедурата по избор на членове на Факултетния съвет и че те трябва да бъдат избрани с мнозинство от гласовете на академичния съвет. В противен случай решенията на съвета ще бъдат нелегитимни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 0893На 27 ноември с благословението на Св. Синод на БПЦ Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше домакин на награждаването на началниците на Регионалните управления по образование от страната, съдействали за въвеждането на предмета Религия-Православие в училищата по области. За събитието съобщава сайтът на Софийската семинария.

Срещата е организирана по инициатива на Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. В нея взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, както и двадесет и осем началници на Регионалните управления по образование от областните градове. В словото си митр. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит участниците и каза, че Българската православна църква благодари за положените трудове от страна на държавните институции и служители, като се надява те да продължат и занапред това дело, защото предметът Религия-Православие е от изключителна важност за правилното оформяне на личностите на младите хора, развивайки у тях добродетели като смирение, послушание и търпение.

4.976 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (125 Votes)

PHOTO 2019 11 27 17 47 10Репортаж на гръцка телевизия за възрастното семейство на 80-годишните Филип и Елена, останали без дом на улицата, предизвика силна реакция в гръцкото общество. Възрастните хора са били принудени да напуснат жилището си преди повече от месец поради множество неплатени наеми и невърнати заеми. Оттогава с малкото си покъщина те живеят в двора на един от атинските храмове. Социалните служби им предложили настаняване в приют, но семейството хранело надежда, че ще има възможността да си наеме собствено жилище със средствата от пенсиите.

В края на миналата седмица възрастните хора неочаквано бяха посетени от Атинския архиепископ Йероним. Трогнат от съдбата им, той им каза да побързат да намерят подходяща за себе си квартира, като всички разходи по нея, както и тези за ежедневните им нужди, ще бъдат плащани от личните му доходи. Постъпката на предстоятеля на Гръцката църква трогна не само възрастното семейство, но и цялото гръцко общество, тъй като архиеп. Йероним е известен със своята сдържаност и избягване на медийното внимание. Така Гръцкият архиепископ лично се включи в мащабната милосърдна кампания, която се организира в гръцките митрополии през рождественския пост.

Снимка: Orthodoxia.info

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

filippoupolewsНа 27 ноември Пловдивският митрополит Николай оглави празничната св. Литургия в гръцката митрополия на Лангада (Лъгадина), Лити и Редина по повод петстотин години от рождението на покровителя на епархията св. Дамаскин Студит, епископ на Лити и Редина. В историческия храм и стар митрополитски център „Св. Атанасий, Акакий и Дамаскин Студит“ съслужиха митр. Николай (който е старши по митрополитско служение), митрополитът на Филипи, Неапол и Тасос Стефан, митрополитът на Лангада Йоан и Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител.

По време на богослужението извън приетия църковен ред дяконът прочете православния диптих с имената на предстоятелите на поместните православни църкви, като в него накрая беше споменат и Киевският митрополит Епифаний, според решението на Гръцката църква от миналия месец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

anastasios 5Тиранският и на цяла Албания архиепископ Анастасий (Янулатос) обяви, че Православната църква подкрепя по всякакъв начин пострадалите от силното земетресение, разтърсило страната на 26 ноември т. г. „Ние не сме наблюдатели на бедствието, а сме редом до пострадалите и според силите си се опитваме да решим проблемите на хората. Отворихме за лишените от покрив манастирите и църквите“, заяви архиепископът. Православната църква обяви и дарителска сметка в подкрепа на хората, загубили близките си или останали без дом, а специална комисия, оглавявана от Фиерския митрополит Николай, събира храни и вода, одеала, дрехи и обувки. Особено деен е Младежкият отдел към Архиепископията, като младите хора оказват помощ и на ранените.

Земетресението със сила 6.4 по скалата на Рихтер отне живота на над 50 души, а 650 са ранени. Регистрирани са близо 500 вторични труса, като на пострадалите оказват помощ екипи от Италия, Гърция, Румъния, Косово и Черна Гора.

Българският патриарх Неофит също изпрати съболезнователно писмо до архиеп. Анастасий, в което се казва: „В този момент, когато душите и сърцата ни са изпълнени със скръб от случилото се бедствие, отправяме сърдечна и искрена молитва към Всеподателя на всяко добро Господ Иисус Христос да успокои земната твърд и я превърне в спокойно място за живот на Своето творение“.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

arhimandrit sofroniyВселенска патриаршия причисли днес към лика на светците архим. Софроний (Сахаров), светогорски подвижник и основател на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Великобритания. Канонизацията на стареца Софроний се очакваше, тъй като по време на посещението си в Света гора преди месец патр. Вартоломей обяви, че предстои официалното включване на известния руски богослов и духовник в агиология на Патриаршията. Днес беше официално обявена и канонизацията на архим. Йероним Симонопетрит (повече за него виж тук).

В съобщението на Патриаршията се казва: „Днес, 27 ноември, Св. Синод изслуша доклада на Каноничната комисия и вписа в агиология на Православната църква известния със светия си живот йеромонах Йероним Симонопетрит, игумен на светия царски, патриаршески и ставропигиен манастир „Симонопетра“ на Света гора, а впоследствие иконом и духовник на метоха „Възнесение Господне“ във Виронас, Атика, както и архимандрит Софроний (Сахаров), игумен, основател и ктитор на патриаршеския и ставропигиен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Англия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

94AB7840 505D 4AA6 9DA4 86FA7DFAFB53На вчерашно заседание на гръцкия парламент се е провалил опитът на предишните управляващи (и сега опозиция) от партия „СИРИЗА“ за промяна на конституционния текст, който постановява господстващото положение на православието в страната. По-конкретно, в чл. 3 на конституцията от 1975 г., приета след падането на диктаторския режим на военните, се казва: „Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна Христова църква“. В проекта на „СИРИЗА“ се е предлагало да се обяви религиозната неутралност на държавата, но при гласуването предложените текстове за религиозна неутралност са получили подкрепа само от малък брой депупати – на част от опозицията. Според изказването на министър-председателя и председател на управляващата патрия „Нова демокрация“ Киряк Мицотакис, по закон нов опит за промяна на конституцията може да се направи едва след 10 години.

Опитът за ревизия започна от предишната лява администрация на „СИРИЗА“ през 2018 г. и включваше също предложение за отделяне на гръцката държава от църквата – ход, който беше отхвърлен от „Нова демокрация“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Vernissage5На 21 ноември, празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и православната младеж, в Париж беше открита десетата поредна годишна иконографска изложба, представена в Българския културен институт: „Иконата, традиция и съвремие“. Проявата беше открита от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

В изложбата взеха участие 14 творци, които разкриха непреходната стойност на иконата като жива връзка на съвремието ни с вечността – поотделно и заедно с общи творчески проекти. Експозицията е свидетелство за богатството на православната традиция, изразявана в различните художествени техники: от иконата до стенописа, от резбата до съвременните графики, посветени на безплътните ангелски чинове. Сред светите образи откриваме и такива на близки до съвремието ни новоканонизирани светци, пострадали от гибелните диктатури на 20-и век: „хирургът в расо“ св. Лука Кримски и майка Мария (Скобцова).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

53d636c2e5a4fe5ae5614c7c58e9da6cТази сутрин, на 26 ноември, след продължително боледуване е починал ставрофорният иконом Мина Иванов Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в столицата, съобщават от Софийска митрополия.

О. Мина е роден на 17.10.1955 г. в София като първо дете на семейството Иван и Лиляна Минчеви. Има по-малък брат, Симеон, който беше дълги години свещеник в руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София, а сега служи в софийската църква „Св. Георги“. Техният баща о. Иван Минчев, вече покойник, беше също свещеник в столичната катедрала, а след това години наред служи в българската църква „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада (1986-1999 г.).

Начално образование Минчо придобива в 54-о ОУ в София и продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. Висше образование получава в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Със съпругата си, презвитера Антоанета Димитрова Минчева, имат две деца – Лилия и Димитър.

4.9066666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (75 Votes)

ANASTASIOSВ навечерието на Рождество Христово Албанският архиеп. Анастасий отправи призив за възстановяване на общението между православните църкви, повод за чието нарушаване стана украинският църковен въпрос. Този призив архиепископът отправи три дни, след като Йерусалимският патриарх Теофил призова от Москва за среща на предстоятелите на православните църкви в столицата на Йордания, Аман. Архиеп. Анастасий смята, че инициативата за такава среща по силата на каноните принадлежи на Вселенска патриаршия, но всички православни църкви са длъжни да съдействат за възобновяването на диалога и общението. В своя „призив-молба за помирение“ той пише:

„Много неща бяха изписани и казани за украинския църковен въпрос. Най-важното и необходимо обаче е да се подчертае дългът за единство на православието. Св. Йоан Златоуст изразява светоотеческия духовен опит и църковно предание, като казва: „Името на Църквата не е разделение, а единство и съгласие. Църквата съществува не за да бъдем разделени, а единени“. А на друго място: „Нищо не разгневява Бога така, както разделянето на Църквата“. Следователно всяко действие трябва да има предвид тази основна истина: единството на Църквата е преди и над всичко друго.

Църковните събития от изминалата година създадоха нова реалност, в която очевидно се намесиха геополитически интереси и цели. Тази нова ситуация не може да бъде пренебрегвана. Предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна не донесе желаното единство на православните, нито мир, както се случи при предишни предоставяния на автокефалия.