Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Референдумът  в Италия за улесняване на достъпа до изкуствено оплождане се провали, след призива на католическата църква за бойкот, съобщи АП. До урните в двудневното допитване излязоха едва към 30% от гласоподавателите, а за валидността на референдума активността на избирателите трябваше да бъде над 50%. Италианците трябва да отговорят на четири въпроса с "да" или "не": дали да бъдат разрешени научните изследвания с ембриони, да се премахнат равните права на ембриона и човешкото същества, да се даде на семейните двойки правото да прибягват до донор и да се премахне ограничението да се произвеждат максимум 3 ембриона при опит за зачеване ин витро, които да се имплантират директно в майката.

Източник: в. "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

В сряда 15 юни в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" се открива  експозицията "Старобългарско изкуство" на Националната художествена галерия. С нея ще бъде отбелязана 40-годишнината на криптата като изложбена зала. Събитието има за цел да представи историята на тази музейна експозиция и разнообразните форми на културната дейност, които са реализирани в криптата през десетилетията. Гостуванията на криптата по света ще бъдат онагледени с фотоси от Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Мексико, Индия и други страни.

Източник: в. "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се счита за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на католическата църква, която приравнява ембриона на човешки живот.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 
bened_pope1.jpgПапа Бенедикт XVI се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със своята кръв. Той каза: "Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Днес б. патриарх на Йерусалим Ириней писмено извести осем членове на Св. Синод, че ги лишава от митрополитски санове "поради неявяване на заседанията на Синода, заговор и оклеветяване на каноничния патриарх". Писмото Ириней е подписал като "Йерусалимски патриарх". В списъка на низвергнатите митрополити присъства и името на митрополита на Петра Корнелий, който в момента е местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Curkva_Sv_Stefan.jpe На 17 юни 2005 г. се поставя началото на дарителска кампания, целяща пълното възстановяване на православния храм “Св. Стефан” в Цариград (Истанбул, Турция), квартал Фенер, известен и като “желязната църква в Цариград”. Кампанията е инициирана от фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград”, създадена с цел да съхранява историческото, културно и църковно наследство, като подпомага и поддържа желязната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Lager1.jpg От 8 до 17 юли  в Килифаревски манастир „Св. Рождество Богородично” ще се проведе Младежки православен лагер “Въведение в иконографията”.
Лагерът се организира и провежда с благословението на  Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
s.jpgЗаседанието на Централния комитет на Конференцията на Европейските Църкви (КЕЦ) завърши на 10 юни в Крит с приемане на заявление “Европейският конституционен договор – призив към гражданско участие”. В документа се потвърждава подкрепата на КЕЦ на проекта за общоевропейска конституция като важна крачка към обединението на Европа. В заявлението се констатира, че конституционният проект съдържа положения, които могат да засилят възможностите за участие на църквата и гражданското общество при вземането на политически решения.
На снимката: Президентът на КЕЦ митрополит Иеремия (Калигиоргис) и генералният секретар Кейт Клементц

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
8_WhqbR3JscmoCGhpp.jpgРимският папа Бенедикт XVI обеща да развива диалога между католици и юдеи. На 9 юни той прие във Ватикана група от 25 еврейски лидери от различни страни на света. Обръщайки се към членовете на делегацията Бенедикт XVI призна, че историческите взаимоотношения между Католическата църква и еврейския народ са се развивали “сложно и много често болезнено”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
orthodoks_gallery_9.jpgВ петък 10 юни в рамките на Международния фестивал за православна музика "Достойно ест" се проведе кръгла маса на тема “Традиция и съвремие в богослужебното пеене”. В дискусията за интерпретирането и традицията в съвременната православна музика участваха богослови и диригенти от 7 страни, предаде Религия.Бг.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
gena_d.jpgОперната прима Гена Димитрова е починала тази нощ в клиника в Милано, потвърдиха от Министерството на външните работи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
ExarhJosif1_1_1.pngНа 12 юни в Митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в памет на екзарх Йосиф. След св. Литургия ще бъде отслужена панихида на гроба на екзарха, който се намира пред входа на митрополитската катедрала.
Богослужението ще предстоятелства Негово Светейшество патриарх Максим в съслужение с архиереите на Св. Синод на БПЦ, гости и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
f50609e_1.jpgНа 10 юни се навършват 15 години от интронизацията на Негово Светейшество Алексий II, патриарх Московски и на цяла Русия.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Това бе едно от предложенията в представената програма за вътрешно-църковна мисия. В тази мисия да се включат “три църковни сили”: енорийски свещеници, епархийски мисионери и вярващия народ, бе предложено в третия, заключителен ден на Светософийските четения.
По този начин можело да се противодейства на сектантската пропаганда и духовното невежество на народа. Как ще действат епархийските мисионери и как ще се срещат с невъцърковения народ не бе уточнено.