Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

MONI agiou paulou aВ продължение на два дни медицински екип изследва в монашеския здравен център в Карея, Света гора, контактни лица на заразените с коронавирус монаси, за които беше съобщено през изминалата седмица. Направени са близо двеста теста на монаси, миряни и ученици в училището Атониада, като всички те са отрицателни. Най-много са тестуваните в скита „Св. Димитър“ (т. нар. румънски скит „Лакоскит“, към манастира „Св. Павел“), където имаше подозрения за огнище на болестта. Екипът днес е напуснал Света гора, но въведените ограничителни мерки (виж тук) остават валидни.

От десетимата заболели монаси четирима са приети за лечение в Солун.

На снимката: манастирът „Св. Павел“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

paraklitou1 3Днес, 24 септември 2020 г., почина архим. Тимотей (Сакас), проигумен на св. обител „Параклит“ („Свети Дух – Утешител“) край Оропос, Северна Атика, съобщават гръцките медии.

Старецът Тимотей е роден през 1933 г. в руския град Воронеж от гръцки родители от понтийски произход (т. е. от земите на днешна Северна Турция). Петнадесетгодишен през 1948 г. той идва със семейството си в Гърция и след завършване на богословско образование и монашески постриг през 1966 г. е назначен за ефимерий на църквата „Света Троица“ в центъра на Атина, където се събираше рускоезичната общност. Архим. Тимотей говореше отлично руски език, служеше на църковнославянски и гръцки. На този пост той остана цели четиридесет години, като междувремено създаде и манастира „Параклит“, където се събра братство и през 1980 г. той беше избран за игумен, продължавайки да бъде председател на руската църква в гръцката столица (в юрисдикцията на Атинския архиепископ).

4.4893617021277 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (47 Votes)

imagesНа 25 септември Общинският съвет в Свищов ще удостои Великотърновския митрополит Григорий със званието „почетен гражданин“ на града. Предложението, гласувано от Общинския съвет с деветнадесет гласа „за“ и четирима въздържали се, е направено от Свищовското архиерейско наместничество. На тържествената церемония владиката ще получи удостоверение с решението на Общински съвет – Свищов за присъждане на званието, почетния плакет и почетната значка на Община Свищов. Удостоеният със званието „почетен гражданин на Свищов“ се вписва в почетната книга на града.

Седемдесетата годишнина на митр. Григорий е поводът той да бъде предложен за отличието. В мотивите за удостояването му с почетното звание са „мъдрото управление на Великотърновския митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов, вече над четвърт век – от избора му през 1994 г. и към настоящия момент“. В предложението на свищовското архиерейско наместничество подробно е описана полезната за духовната околия дейност на владиката: „Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите на община Свищов и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството; увещаване и насърчаване на клира и християните да бъдат благочестиви, милостиви и благотворителни към всеки нуждаещ се; настояване и даване на благословение за въздигане или поправяне на църкви, параклиси и манастири; освещаване на църкви и манастири; настояване църквите и манастирите да бъдат снабдени с църковни одежди, богослужебни книги, икони в православен стил и други принадлежности, потребни за богослужението и др.“.

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

epistasia eksofulloРъководството на Света гора прие нови ограничителни мерки за посещение на атонските манастири след регистрирането на заразени с коронавирус монаси от манастирите „Св. Павел“ и „Хилендар“. Разрешава се достъпът на десетима поклонници в манастир, в това число и идващите по работа. Забранява се придвижването на поклонници от манастир в манастир, като те трябва да пребивават единствено в манастира, за който са получили разрешение за вход и пребиваване, на гръцки „диамонитирио“.

Това е ново засилване на мерките, след като през юли Свещеният Кинотис разреши посещението на до двадесет посетители в манастир, както и свободно придвижване между обителите.

Днес в Карея пристигна лекарски екип, както и епидемиологът проф. Сотирис Цьодрас, ръководител на експертната група в Гърция за борба с инфекцията. В медицинския център в Карея се извършва тестуване на монаси и миряни, пребиваващи в манастирите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

TASS 37837683Руският премиер Михаил Мишустин възнамерява да осъществи двудневно посещение на Света гора, което е с неофициален характер, обяви ТАСС. Той ще посети Карея вероятно на 24 и 25 септември и ще се срещне с ръководството на монашеската република, след което ще отиде в манастира „Св. Пантелеймон“, наричан „руски манастир“ заради преобладаващите там монаси с руски и украински произход.

Това е първото посещение на висш държавен чиновник на Света гора след прекъсването на евхаристийното общение между Константинопол и Москва през 2018 г., отбелязва РИА Новости. Според агенцията има вероятност Света гора да бъде поставена под карантина и така да бъде осуетено посещението на Мишустин. Основание за това руската медия вижда в обявените осем случая на заболели с коронавирус монаси от манастира „Св. Павел“, който вече е затворен за поклонници. Освен тях гръцките медии съобщиха за още двама болни монаси в „Хилендар“ и един в скита „Св. Димитър“.

През 2018 г. Московският патриарх забрани на руски християни да посещават Света гора и да участват в богослужения в атонските манастири. По-късно изключение се направи само за „Св. Пантелеймон“, макар той също да е под юрисдикцията на Вселенския патриарх, който според църковните канони е „епископ на Света гора“.

4.974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (117 Votes)

2В годината 2020-та, когато отбелязваме 740-годишнината от рождението на великия Божи угодник, знаменит песнотворец, реформатор на източното църковно пеене и ангелогласен певец преп. Йоан Кукузел, дойде блага вест. Българският състав, който носи неговото име, прославеният Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиан Попов и артистичен директор протопсалт Георги Миков получи поредно голямо признание – първа награда в категория „Професионални хорове“ на Международния фестивал-конкурс за православна църковна музика в гр. Хайнувка, Източна Полша. А на ръководителя на хора, младия музикант Кристиан Попов, беше дадена награда за диригентско майсторство.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

001Детското списание „Камбанка“ продължава да поднася интересни и поучителни четива за малки и големи и през новата учебна година. В този брой децата ще се запознаят с обширното житие на св. ап. Андрей, както и с един почти наш съвременник – грузинския светец Гавриил Ургебадзе.

Рубриката „Църковни празници“ разказва за празника Рождество на Пресвета Богородица. Историите от Патерика ни срещат със св. Антоний Велики. Има прекрасни разказчета и притчи, които са поучителни за малки и по-големи деца. Особено трогателен е разказът за състрадателното сърце на „Малката Васула“.

Молитвата към Светата Троица, която е основополагаща за християните, е обяснена от о. Дончо. Той разказва също за мястото и значението на хоругвите в църковното богослужение. Библейски разказ ни връща към ветхозаветните времена и ни среща с мъдрия цар Соломон. Рубриката „Малки готвачи“ този път предлага доста сериозна рецепта.

Детското списание „Камбанка“ се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан от енорията при храм „Св. Атанасий“, гр. Варна. Разпространява се безплатно.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

kyprou me alexandreias 01Двама кипърски митрополити – Китийски (седалище в Ларнака) Нектарий и Тамасоски Исайя – се изолираха доброволно „под карантина“, след като двама служители на митрополията в Китион бяха диагностицирани с коронавирус. Тестовете на митр. Нектарий са отрицателни, но въпреки това той се е изолирал доброволно за период от четиринадесет дни. Същото е направил и митрополитът на Тамасос Исайя, който няколко дни преди това бил общувал с митр. Нектарий.

„Доброволната карантина“ на двамата митрополити доведе до промяна в програмата на Александрийския патриарх Теодор, който е на едноседмично официално посещение в Кипър. Макар че програмата му не беше обявена официално, кипърски медии съобщават, че той трябваше да посети двете митрополии и да присъства на 17 септември на празнично богослужение в епархията на Тамасос, където да отслужи вечерна. Карантината на митр. Исая доведе до промяна в тези планове.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

196С голяма радост християните в Поморие посрещнаха в най-стария поморийски храм „Преображение Господне“ икона на св. Яков Изповедник, епископ Анхиалски, чието име доскоро беше непознато на църковната общност у нас. Големият аскет, останал във византийските извори и като св. Яков Велики, е живял през иконоборческия период и за близо две десетилетия е оглавявал епископската катедра в Анхиало като сподвижник на св. патр. Тарасий.

Тематичната вечер, посветена на големия светец, събра в църквата „Преображение Господне“ множество поморийци, но също и християни от Бургас, Ахелой и други близки градове, пожелали да научат нещо повече за живота на този светител.

Д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ разказа за своето проучване върху живота на св. Яков. Самостоятелно житие на светеца не е достигнало до нас, а сведенията за него черпим от житието на неговия ученик св. Антоний Нови. Св. Яков е бил духовен старец на св. Антоний, въвел го в молитвения живот в исихия (духовен покой). Тук откриваме и първото сведение за светеца като епископ на Анхиало: „Там той (Антоний) намерил живеещия наблизо отшелник св. Яков, бивш епископ на Анхиало в дните на светейшия Константинополски патриарх Тарасий. Той го научил на правилото за пълен покой и уединение, като получил от този светец най-голямо умиротворение, [а в негово лице придобил] опитен лекар за душевните страдания“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 7058Ресурсният център на катедрата по Специална педагогика и логопедия на Факултета по науки за образованието и изкуствата получи като дарение два броя от книгата Иконите разказват за слепи, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия.

Дарението приеха проф. дпн Мира Цветкова и гл. асист. Маргарита Томова, които подготвят студентите за работата им като учители на незрящи ученици. Ресурсният център събира на едно място изданията, свързани с обучението на и за незрящи, учебните материали, помощните средства за слепи, както и учебни материали, изработвани от студентите.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи приветствие за началото на новата учебна година. В него той се обърна към учители, ученици и служители в администрацията на българските училища. Патриархът заяви, че моли Бога новата учебна година да бъде здрава и успешна, мирна и благословена. „Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, каза Негово Светейшество.

В приветствието си той каза още: „В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух. Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг. Да бъде благословено началото на новата учебна година!“.

На 15 септември учениците в цялата страна тръгнаха на училище при специално разписани противоепидемични мерки.

4.7575757575758 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (33 Votes)

2020 09 15 21 20 54От 10 септември ръководството на Софийска митрополия е назначило нов игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Св. обител ще се ръководи от йером. Силуан (Петров), на снимката, досегашен брат на Църногорския манастир. Той идва на мястото на изпълняващия длъжността игумен прот. Константин Стойчев. Последният е известен като сътрудник на игумена на Църногорския (Гигински) манастир архим. Никанор и се сочи като активен обновител на храмове и манастири.

През миналата година, докато е и. д. игумен на Жабленския манастир, св. обител е ремонтирана по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД. Сайтът на Софийска митрополия съобщава, че „през 2019-2020 г. в манастира се направи основен конструктивен ремонт на храма и се облагороди околното пространство, като е направена и ограда“. От същата статия (тук) става ясно, че предишните обитатели на манастира през последните десетилетия не са се грижили за сградния фонд и храма на обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (59 Votes)

index22На българския книжен пазар излезе нова книга, посветена на близката история на Българската православна църква: Репресивната политика на комунистическата власт срещу Православната църква в България (1944-1964) с автор д-р Венцислав Каравълчев.

Изследването проследява три различни етапи, през които минават отношенията между комунистическата власт и Българската православна църква през изследвания 20-годишен период: от кървавата саморазправа с духовници и обикновени християни непосредствено след деветосептемврийския преврат до средата на 60-те години, когато се установява нов модел на отношенията между тоталитарната държава и Църквата и нови репресивни механизми.

Освен многобройните сведения за динамичните отношения между различните участници в тези драматични събития, основани на богат документален материал от български и съветски архиви, в книгата се прави опит за християнска рефлексия върху процесите, сравняват се белезите на антихристиянските гонения през 20 век с тези в ранната църковна история или в османския период.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

664d4fbe9a6800680e9a90a42a2a194f 2Утре, 16 септември, мощите на двама светци, свързани с нашата християнска история – св. Климент, папа Римски, и св. мчк Потит – ще бъдат пренесени от сградата на Софийска митрополия до старинния храм „Св. Софѝя“. Реликвите са дар на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от Римския папа Франциск. И двамата светци са свързани със Сердика, днешна София. Св. Потит е първият мъченик на Сердика, а св. Климент е първият епископ на Сердика и после римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. апостоли Петър и Павел. Нетленното му тяло е открито от св. Константин-Кирил Философ в Крим и е било отнесено в гр. Херсон, а след това занесено от св. братя в Рим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

39193За двадесет и втора поредна година Енорийският център при столичния храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник, 1 октомври, и се надяваме да завърши в края на юни 2021 г.

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, всички занимания в Енорийския център ще се провеждат при спазване на строги мерки за безопасност – постоянна дезинфекция на помещенията с препарати и бактерицидни UV-лампи, задължително носене на маски, дезинфекция на ръцете и спазване на дистанция между курсистите.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма.