Мобилно меню

4.969512195122 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (164 Votes)

84238259 1679021702239671 6267625485627293696 nС благословението на ръководството на Софийска митрополия столичният храм „Св. Николай Мирликийски“, съвместно с ресторант „KOTO“, организира социална кухня. От 13 февруари всеки четвъртък от 12 ч. пред храма на ул. „Калоян“ № 6 ще бъде раздавана безплатна храна на бедни и нуждаещи се хора.

От храма молят да се разгласи новината, за да могат повече нуждаещи се да научат и да се възползват от благотворителното начинание.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

IMG 5955На 30 януари 2020 г., четвъртък, с празнична св. Литургия в параклиса „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на едноименния Софийски университет беше отбелязан празникът на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Тържественото честване на техния ден, който е и празник на православните богословски школи, започна от вечерта с вечерна в тяхна памет с участието на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Днес той оглави и св. Литургия, в която служиха още архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йером. Пимен, и. д. игумен на Германския манастир край София, свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на параклиса в БФ, столични свещеници и доц. дякон д-р Иван Иванов. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес взе молитвено участие в богослужението. В края на литургията митр. Йосиф освети специално подготвено коливо за празника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

648В Грузинската патриаршия се проведе втора по ред кръгла маса на духовници и експерти, посветена на социалните опасности от все по-популярните лотарийни игри. Цел на срещата беше разработването на стратегия за намаляване на вредните последици от пристрастяването към „игрите на късмета“, което се отразява разрушително на семействата и на отделната личност. Обсъдени бяха мерки за предпазване от хазартна зависимост при юноши. Според организацията „Майки срещу хазарта“ всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

2019 12 14 1215На еднодневното заседание на Св. Синод, проведено на 20 януари, архиереите са определили своите представители при обсъждане на промени в Закона за социалните услуги и свързаните с него нормативни и подзаконови актове. Това са: митрополитите Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и юридическите съветници на Св. Синод.

Включването на представители на Св. Синод в дискусиите за промени в Закона за социалните услуги беше договорено между църковното ръководство и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в края на 2019 година (тук).  Св. Синод сега ще уведоми министър Сачева за своите представители и ще предложи те да бъдат включени в работната група в Комисията по труда, социалната и демографската политика на Народното събрание, както и в други дискусионни формати, организирани от МТСП.

Законът за социалните услуги и неговият правилник се подготвят от близо пет години. През това време по тях в различни работни групи и формати работят експерти в сектора от МТСП, агенцията за социално подпомагане, от различни министерства – МРРБ, МЗ, МОН, МФ – представители от дирекциите за социални услуги на общините, представители на Национално сдружение на общините, синдикатите, Софийски университет – специалност социални дейности, доставчици на социални услуги, граждански организации на хора с увреждания, национално представителни организации на хора с увреждания и др. Досега представители на Църквата и църковни организации не са се включвали в тази дейност.

1.5111111111111 1 1 1 1 1 Rating 1.51 (45 Votes)

002 1024x681Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се надява, че българският народ завинаги ще запази „любовта, уважението и благодарността към руския народ“ и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат. Това заяви предстоятелят на РПЦ след празничното богоявленско богослужение в катедралния събор в Елохово, Москва, в което взе участие Старозагорският митр. Киприан. В богослужението участва и архим. Васиан (Змеев), представител на Московския патриарх у нас.

След службата патр. Кирил покани българската делегация на братска трапеза, където отбеляза, че „никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта на сърцето на руския народ любовта към българския народ“. „И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на българския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго“, заяви той. „Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения“, заяви патр. Кирил, цитиран от „РИА Новости“.

4.8955223880597 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (67 Votes)

IMG 20200117 155838От 15 до 20 януари с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ученици от 9 и 10 клас в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ взеха участие в Дванадесетия международен младежки кулинарен фестивал в Москва „Възраждаме традиците. Рождество“. Организатор е Даниловският ставропигиален манастир. Участваха 25 отбора и множество индивидуални участници. Семинаристите бяха придружени от йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, и прот. Методий Корчев, председател на столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ (кв. „Връбница“), под чиято егида се осъществява участието на младежите. Българската група представи коледни соленки и сладки, месни продукти, а така също и традиционно оформена рождественска трапеза. За нея българските участници получиха първо място в секцията „подреждане на празнична маса“. Те бяха оценени от професионално жури, в чийто състав влизаха представители на кулинарни асоцииации и Националната гилдия на шеф-готвачите.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

Agios Nektarios 2Александрийската патриаршия посвети 2020 г. на св. Нектарий Егински, тъй като през тази година се навършват 100 години от неговото успение. Големият светец на 20 в. се упокоява в Господа на 8 ноември 1920 г. Неговият живот е свързан с Александрийската църква, където той служи като Пентаполски митрополит и патриаршески епитроп в Кайро.

В словото си след Литургията в историческия манастир „Св. Сава Освещени“ в град Александрия патриарх Теодор каза: „Днес обявявам началото на тържествата по случай 100 години от успението на св. Нектарий, който е дошъл тук, в този благословен храм, като дякон и ръкоположен за свещеник от патр. Софроний. По-късно той му преподава и благодатта на архиерейството, като го хиротонисва за Пентаполски митрополит в катедралния храм „Св. Николай“ в Хамзауи в египетската столица – там, където е домът му като патриаршески епитроп на Кайро“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (18 Votes)

Tri Svetiteli30 януари, денят на св. Трима светители – св. Василий Велики, Св. Йоан Златоуст и  св. Григорий Богослов, се чества и като празник на висшите православни богословски школи. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по традиция ще отбележи празника с архиерейско богослужение и научна сесия.

Честването ще започне на 29 януари от 18 ч. с вечерня. На 30 януари от 8 ч. е началото на утринната, а след това и на св. Литургия. Празничните богослужения ще оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След приема в деканата ще се проведе и научна сесия в аулата на факултета. Гл. ас д-р Росен Русев ще изнесе доклад на тема: „Христологията на св. Григорий“. По-късно ще бъдат връчени дипломите на учителите, преминали едногодишен курс за професионална квалификация „учител по Религия“.

Православният богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи празника на св. Трима светители с публична лекция на проф. д-р Димитър Попмаринов на тема „Величието на човека в Стария Завет в светлината на Псалом 8“. Тя ще се състои на 30 януари от 11 ч. в Аудитория 2 на Ректората на ВТУ. След лекцията ще бъдат връчени свидетелствата за придобита професионална квалификация „учител по Религия“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

3211487Вчера на 52-годишна възраст внезапно почина един от най-известните клирици на Руската православна църква прот. Всеволод Чаплин. Той е починал в следобедните часове в храма „Св. Теодор Студит“, чийто председател беше.

Дълги години той работеше в Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, като от 2001 до 2009 г. е негов зам. председател (в този период председател е настоящият Московски патр. Кирил). До 2015 г. беше председател на Синодалния отдел за взаимоотношенията между Църквата и обществото, от който пост беше освободен заради множество свои гръмки изказвания, неизменно провокиращи обществен скандал. Неговия пост на говорител на РПЦ зае Владимир Легойда. Самият о. Чаплин тогава твърдеше, че това е станало заради неговите разногласия с патр. Кирил: „Вече много години се опитвам да кажа на Светейшия патриарх, че тоналността в отношенията с държавата, която все повече възприема църквата, е неправилна. Нужно ни е по-критично да се изказваме за безнравствените и несправедливи действия на властта, нужно ни е да говорим открито с обществото, не бива да мълчим пред такива явно предизвикващи православието структури, каквито са днешните власти на Украйна. И въобще, нужно е да говорим пророчески, а не непрекъснато да се оглеждаме кой какво ще помисли и каже, да не се страхуваме да поспорим със силните на деня“ (виж тук).

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

49430779757 5fc1d81947 wВечерта на 23 януари в салона на Софийска митрополия се проведе официален прием на кметове от селищата в Софийска област и духовните ръководители на околиите в епархията. Срещата е по инициатива на ръководството на Софийска митрополия и се провежда за първи път. Тя е израз на желанието на църковното ръководство да взаимодейства градивно с местната общинска власт във всички инициативи, които са от полза за гражданите.

Повече от двадесет кметове на общини откликнаха на поканата. На приема присъстваха и архиерейските наместници на седемте духовни околии (извън София, т. е. на Самоков, Ихтиман, Дупница, Радомир, Кюстендил, Трън и Годеч). Заедно с патриарха бяха Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и протосингелът на митрополията архим. Василий. Негово Светейшество се обърна към събралите се градоначалници с думите:

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Aleksandrovskoe farmsteadИзраелското правителство реши да предаде собствеността върху т. нар. Александровско подворие на близката до Кремъл огранизация „Императорско православно палестинско общество“ и изпрати необходимите документи за това, пише „Интерфакс“.

Александровското подворие се намира в стария град на Йерусалим, в непосредствена близост до храма на Гроба Господен. Подворието представлява археологичен и архитектурен комплекс, включващ останки от Съдната порта, през която е минал Господ Иисус Христос, храма „Св. Александър Невски“, музей и др. Теренът, на който се намира комплексът, е купен през 1859 г. от имп. Александър II Николаевич (Царят-Освободител), а комплексът е построен през 1896 г. от Императорското православно палестинско общество (дружество).

4.9583333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (48 Votes)

5555Св. Синод на БПЦ направи дарение от консумативи за Клиниката по детска онкохематология към болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“ на стойност около 4600 лв. Парите са събрани на две благотворителни изложби през 2019 г., на които са били разпродадени най-добрите рисунки от Национален конкурс „Възкресение Христово“.

Ловчанският митр. Гавриил, началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод, е предал дарението на проф. д-р Добрин Константинов. Митрополитът е уверил лекарския екип, че Св. Синод е готов да подпомогне детската клиника с каквото е необходимо. Проф. Константинов е подчертал, че вниманието на архиереите е важно за лекарите и сестрите в клиниката, които се нуждаят от духовна подкрепа в своята нелека работа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

prokathimenoiЕдин след друг пристигат отказите на предстоятелите на поместните православни църкви да участват в „братското събрание на любовта“ в Йордания, свикано от Йерусалимския патриарх Теофил, пише изданието Orthodoxia.info. След Вселенския патриарх, който в свое писмо даде да се разбере, че не приема инициативата на Йерусалимския патриарх, също и архиепископите Атински Йероним, Кипърски Хризостом, Албански Анастасий, а и Варшавски митр. Сава, предстоятел на Полската ПЦ, са уведомили патр. Теофил, че няма да участват в синаксиса в Йордания. Отрицателно се изказа за идеята и Александрийският патриарх Теодор. Грузинският, Българският и Румънският патриарси досега не са заявили писмено намерение да участват, което е равносилно по-скоро отказ.

Към този момент освен Йерусалимския патриарх и пряко заинтересования от срещата Московски патриарх Кирил положителен отговор са дали Антиохийският патриарх Йоан и архиепископът на Чехия и Словакия Ростислав, определяни като „сателити на Москва“, пише гръцкото издание. Антиохийският патриарх е готов да участва в синаксиса, въпреки че през последните шест години е прекъснал евхаристийното си общение с Йерусалимския патриарх заради спор за юрисдикцията в Катар. Това беше и заявената причина той да откаже участие във Всеправославния събор в Крит през 2016 г. Все пак въпреки положителния отговор на Чешко-словашкия архиепископ Ростислав неговото участие също не е сигурно, смятат запознати с вътрешните конфликти в тази малка поместна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

P2400832В Общинския съвет на Бургас е внесено предложение на двама от съветниците, Бенчо Бенчев и Стоян Колев, за издигането на статуя на св. Николай Чудотворец в морския град. Според тях монументът можел да се превърне в местна забележителност и атракция за туристите.

По време на обсъждане на проекта в постоянната общинска комисия по култура архиерейският наместник на духовната околия прот. Севастиян Йорданов изрази своето опасение, че статутята на известния християнски светец е замислена като зрелище за туристите.

 Според него е добре да се реализира по-старата идея - да се издигне кръст на остров „Св. Анастасия“. Тогава Сливенският митр. Йоаникий благослови първата копка на начинанието.

По принцип Православната църква има отрицателно отношение към триизмерните изображения на Христос и светците, чиято употреба в култа е забранена след иконоборческата криза. В случая не става дума за богослужебна употреба на статуята, но като религиозен символ тя би трябвало да съответства на християнската естетика, за да не се превърне в кич. 

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

319799 originalВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) даде интервю за „РИА Новости“, посветено на неговите доходи и имущество. Причина за това станаха редица публикации през последните седмици, според които „външният министър“ на Московска патриаршия е собственик на пентхаус в Испания, има внушителен автопарк и води луксозен начин на живот, несъвместим с монашеските обети.

В интервюто митр. Иларион заявява, че тези публикации имат за цел неговото отстраняване от поста председател на Отдела за външно-църковни връзки, от което интерес има Константинополската патриаршия. По отношение на луксозното 234 кв м жилище в испански курорт, за което в-к „Новая газета“ твърди, че струва близо 1 млн евро и че вероятно му е подарено от руски олигарх, митрополитът лаконично заявява, че това не е вярно. По отношение на автопарка си, той заявява, че разполага с два автомобила – „Hyundai Genesis“, модел 2016, и „Ауди“ от 2010 г., но няма два мерцедеса, за които писа руски вестник. „Който намери мой мерцедес, ще му го подаря“, заяви той.

Също така митр. Иларион твърди, че има само едно собствено жилище в Москва на „Третяковская“, но то не е „шестстайно, а четиристайно“, на обща площ 89 кв. м. и през 2005 г. го е купил за 6 млн рубли.