Мобилно меню

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

sinodДнес Св. Синод на Българската православна църква разпространи своето решение (взето явно извън заседание) да не изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил в столицата на Йордания Аман на 26 февруари. В съобщението на българските митрополити се заявява лаконично, че Българската патриаршия се въздържа от участие, но не се сочат никакви мотиви за това решение.

Цялото съобщение гласи:

„Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

dsc 1828 e1553178922837Тази събота, последният ден от седмицата след Неделя на блудния син (иначе казано – събота преди Месопустна неделя), Църквата е посветила на покойниците. В нея, като започнем от петък вечер, отправяме към Бога, Твореца и Промислителя за всички и за всичко, молитва за душите на отишлите си от нас хора. Затова наричаме деня задушница (в някои български краища се нарича о̀душе, произлязло от църковнославянския израз „о душе“, т. е. „за душата“).

На такъв ден всеки от нас има за кого да си спомни: преди всичко за своите предци, дядовци и баби, а по-възрастните от нас – за своите родители, други за братя и сестри, за братовчеди, мнозина си спомнят и за поминали се деца, племенници, внуци, за своите роднини, за приятели, колеги, съседи.

Вярващите хора при това спомняне на покойните си близки и познати някак естествено изричаме и най-кратката си молитва в такъв случай:

Бог да го/я/ги прости!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

87037101 1285820858278045 4470475722892247040 oВидинският митрополит Даниил се срещна с кмета на Берковица Димитранка Каменова и с директорите на основните училища в града, като коментира с тях възможностите за изучаване на Религия в училище, съобщава БТА.

Митр. Даниил е отбелязал, че е необходимо децата да се възпитават в християнските добродетели и да познават основите на християнската вяра.

Директорите са изразили положително мнение за въвеждането на Религия в училищата и са коментирали досегашния си опит. От дванадесет години Религия се изучава във Второ основно училище „Христо Смирненски“ в Берковица, а от по-скоро – и в Основно училище „Георги Раковски“ в с. Бързия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

mantuitorulГръцкото издание „Етнос“ публикува гръцкия превод на второто писмо на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви, с което ги кани в Йордания на 26-27 февруари. Писмото, чийто оригинал отново е на английски език, е изпратено в началото на февруари. Подчертава се, че Йерусалимската патриаршия признава „първенството“ на Вселенския патриарх между предстоятелите и продължава да използва всички средства за комуникация с Вселенска патриаршия, така че да се постигне съгласие между църквите.

В писмото се уточнява датата на срещата и нейния характер: неофициална „братска среща на предстоятелите и техните представители“, но не и „синаксис на предстоятелите“.

Заявената цел е да подготви основата за по-нататъшни разговори и да се разгледа „методологията, която ще се използва за постигане на общата цел за диалог и помирение, така че да се запази православното единство“. Това означава, че не се предвижда взимането на конкретни решения, обвързващи участниците.

Силно впечатление прави обстоятелството, че няма да има божествена св. Литургия, отслужена от присъстващите висши йерарси. Това е обяснено по следния начин: „Предвид братския характер на събирането, вярваме, че участието (в срещата) няма да изисква участие в обща божествена Евхаристия, а единствено желание да работим и вървим заедно в молитва“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

2020 02 20 1015С панихида в старинния столичен храм „Света Софѝя“ на 19 февруари беше отбелязан денят на трагичната кончина на йерод. Игнатий – Васил Левски. Заупокойната служба оглави Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий (с неясен щат), ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеници от столични храмове, седем дякони, ръководени от протод. Иван Петков.

Молитвено участие в панихидата взеха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

На панихидата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, служители на държавната и общинската администрация, общественици, много граждани.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

IMG 20200216 113405Възможностите за обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и квалификацията, която се получава там, бяха представени на образователен форум в гр. Корча, Албания, който се състоя на 16 февруари. В срещата, организирана от Министерството на образованието и науката за набиране на студенти, участваха представители на различни български университети.

Софийската семинария беше представена от секретаря дякон Слави Спасов и Ервис Талюри, докторант в УНСС и бивш възпитаник на духовното училище. Те разказаха за обучението, възможностите и съвременните условия, които предлага семинарията. Припомниха, че през последните петнадесет години около двадесет души, етнически българи от Албания, са завършили средното си образование в духовното училище и са продължили своето обучение и живот в България. Сред тях има докторанти, юристи, икономисти, компютърни специалисти, църковни певци и др. 

За хората от българската диаспора в Албания беше полезно да научат за възможностите, които децата им имат да получат средно държавно образование в България.

Източник: Сайт на Софийската духовна семинария

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

2020 02 18 1239На 17 февруари в залата на Софийска митрополия се състоя среща на учителите по Религия от София-град, на която бяха представени добри практики в преподаването на християнство-православие. Събитието се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това е областният етап от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която се организира от Министерство на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители и съдействието на епархиите по места. Целта е да се представят добри практики в преподаването на Религия.

Журито на областния кръг за София-град беше в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, представителите на РУО София-град – Ваня Станчева, старши експерт по организация на средно образование, и Десислава Петрова, старши експерт по начално училищно образование, д-р Полина Спирова и д-р Анна-Мария Кръстева.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Georgias HliasГрузинският патриарх Илия II отговори отрицателно на двете писма на Йерусалимския патриарх Теофил за среща на предстоятелите на православните църкви в Аман на 26-27 февруари. Той заявява, че тази среща би донесла добър плод за Църквата само ако в нея участват всички православни църкви, но при липса на единство той смята за целесъобразно да не участва нито лично, нито чрез представителство на Грузинската патриаршия. Патр. Илия дава да се разбере, че смята инициативата на Йерусалимския патриарх за свикване на предстоятелите за неправомерна. И по-конкретно писмото на Грузинския патриарх гласи:

„Ваше Блаженство, поздравяваме Ви с любов в Христа и Ви уведомяваме, че получихме двете писма, които ни изпратихте (№ 1202, 12.12.2019 г. и № 52 04.02.2020 г.) с покана за среща на предстоятелите и техните представители за обсъждане на настоящите проблеми между църквите в Йордания, град Аман.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

IMG 6085От 14 до 16 февруари в Кремиковския манастир „Св. Георги“ се проведе практически семинар на тема „Приобщаване на деца и младежи към християнските ценности и начин на живот“. Основна цел на форума беше да се сподели опит и добри практики от организирането и провеждането на детски и младежки православни лагери у нас.

Семинарът се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и събра близо петдесет участници от цялата страна, мотивирани да се занимават с тази дейност. Организатори и водещи на семинара бяха д-р Евелина Варджийска, преподавател в Пловдивския университет, Милена Йоцова, инициатор и учител в детските лагери в Кремиковския манастир, Цветанка Маламова, учителка по Религия, и Гергана Савова, учителка в неделно училище и в лагерите в същия манастир.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (50 Votes)

е1Монографията „Евхаристията: mysterium fidei – mysterium vitae (литургично изследване на тайнството Евхаристия)“ на доц. дяк. д-р Иван Иванов, публикувана от Университетско издателство, е резултат от изследванията и преподавателския опит на автора в областта на литургичното, евхаристийно и сакраментално богословие през последните двадесет години. Богословската редакция на книгата е на гл. ас. д-р Димитър Димитров, редакцията на гръцките и латинските термини е направена с помощта на гл. ас. д-р Росен Русев, а на еврейските термини – от доц. д-р Ивайло Найденов.

Авторът интерпретира основни за литургичното богословие проблеми, разгледани през призмата на световните научни изследвания по въпросите на Евхаристията, тайнствата и обредите. В изданието е включен преглед и на българските постижения в тази област.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

vartholomaios antiprosopeia 6Делегация на Йерусалимската патриаршия се срещна днес с Вселенския патриарх Вартоломей по повод предстоящата среща в Аман, Йордания.

Изданието Orthodoxia.info съобщава подробности от разговорите, преминали в откровена приятелска атмосфера. Патр. Вартоломей е заявил на пратениците на Йерусалимския патриарх, че тази среща е трябвало да се проведе по-рано, а не постфактум и че позицията на Йерусалимската патриаршия от последните месеци застрашава единството на Православието, което Вселенската патриаршия ще защити.

Митрополитите на Йерусалимската патриаршия и на Вселенската патриаршия са обсъдили подробно различните аспекти на създалата се криза. „Йерусалимският патриарх попадна в капан, е прозвучало на срещата, по време на която йерусалимските архиереи са се опитвали да убедят Вселенския патриарх и неговите архиереи, че го подкрепят и Йерусалимската патриаршия е заедно с него“, съобщава изданието.

4.5352112676056 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (71 Votes)

47Прот. Игор Якимчук, секретар на Отдела за външно-църковни връзки към МП, съобщи, че срещата в Аман, столицата на Кралство Йордания, на главите и представителите на автокефалните православни църкви ще се състои на 26 февруари. В отговор на въпрос за състава на участниците, протойереят заяви, че „към момента няма пълна информация“. „Интерфакс“ съобщава, че освен Московския патриарх Кирил участие във форума ще вземе и Сръбският патриарх Ириней.

Румънската и Полската църкви заявиха, че няма да изпратят предстоятелите си, но ще бъдат представени от митрополити.

Инициативата за среща на предстоятелите на поместните църкви в Аман беше огласена от Йерусалимския патриарх Теофил (в чиято юрисдикция е Йордания) на 21 ноември м. г. по време на негова визита в Москва. Междувременно редица предстоятели заявиха, че по същество това е синаксис (събрание) на предстоятелите, чието свикване е в правомощията единствено на Вселенския патриарх, и отказаха да присъстват. Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки към МП прот. Николай Балашов призна, че „за постигането на видими резултати ще са нужни много усилия, а не една среща“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

86188254 3927728290574307 8155463740515418112 oИзминалата събота и неделя бяха белязани от голяма духовна радост за Българската православна църковна община в Хамбург. В Неделя на митаря и фарисея, 9 февруари, в българския храм „Св. Кирил и Методий“ в унгарската столица Будапеща беше ръкоположен за дякон Явор Щурм, дългогодишен ревностен член на хамбургската община. Двойният празник – св. Трифон (съпокровител на будапещенската община) и ръкоположението за дякон на Явор Щурм – беше събрал както българи, живеещи в Унгария, така и гости от църковните ни общности в германските градове Хамбург и Бремен.

Богослужението се водеше от Неврокопски митрополит Серафим, който вечерта оглави и бдението в храма. Заедно с него служиха Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, който извърши и ръкоположението, и Будимски еп. Лукиан от Сръбската православна църква в Унгария. Съслужиха им архим. Атанасий (Султанов), предстоятел на БПЦО в Будапеща, български свещеници от Унгария, Германия и България, свещеници и дякони от Руската и от Сръбската православна църква. Тук беше и предстоятелят на хамбургската църква свещ. Кръстин Апостолов.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

8DНа заседанието си от 13 февруари Св. Синод на Румънската православна църква заяви, че ще изпрати представител на срещата в Аман, но Румънският патриарх няма да отиде лично.

В съобщението изрично се подчертава, че Румънската патриаршия не признава срещата за „синаксис на предстоятелите на православните църкви“, а за братско събрание, на което ще бъдат обсъдени начините за постигане на съгласие и възстановяване на евхаристийното общение между някои сестрински православни църкви. Поради тази причина Св. Синод е решил, че „Румънската църква не трябва да бъде представена от патриарха, а от делегация“.

„Това участие на Румънската църква в братската среща в Аман е мотивирано от факта, че всички автокефални православни църкви имат отговорността да работят заедно за поддържането, защитата и насърчаването на православното догматично, канонично и евхаристийно единство, според Евангелието на Христос и православните канони“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

DSCI7823 scaledПо инициатива на Синдиката на българските учители Министерството на образованието и науката организира Национална конференция „Хуманизъм и вяра“ за разпространение на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Подготовката и провеждането на Националната конференция ще се осъществи на няколко етапа, първият от които предвижда областни представяния на тема „Хуманизъм и вяра“.

В областния кръг са поканени за участие учители по Религия (християнство-православие), както и преподаватели от прицърковни школи. Те трябва да представят добри практики от своята дейност. Областният кръг на конференцията се организира от Регионалните управления на образованието (РУО) съвместно с епархийското ръководство. РУО определя жури, което да оцени представените добри практики и да номинира по една практика от възрастова група: детска градина, начален етап, прогимназиален етап и гимназиален етап.