Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (27 Votes)

montКиевският митр. Онуфрий (УПЦ-МП) пристигна на 27 февруари в Черна гора, за да „подкрепи молитвено“ привържениците на Сръбската патриаршия в страната, които вече близо месец организират протести срещу новия закон за църковното имущество.

Митр. Онуфрий осъществи визитата си веднага след края на църковната среща в Аман, където бе отправен призив към властите в Черна гора да уважават правото на собственост на всички граждани, в това число и на Православната църква. На тази среща присъства и Черногорският митр. Амфилохий (Радович), който ръководи епархията на Сръбската патриаршия в Черна гора.

Двамата йерарси оглавиха протестното шествие след вечерната служба в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица, в което се включиха няколко десетки хиляди души.

Обръщайки се към многохилядното множество, митр. Амфилохий заяви:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

safe imageДнес Гръцката православна църква разпространи обръщение относно разпространението на коронавируса и профилактиката на болестта. В изявлението се казва:

„Св. Синод на Гръцката църква известява, че днес сутринта премиерът на Гърция г-н Киряк Мицотакис разговаря по телефона с Блаженейшия архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним, търсейки съдействието на Църквата за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус (2019-nCov), като се обърне с разяснения към вярващия народ.

Негово Блаженство отбеляза в отговор, че Гръцката църква както винаги ще подкрепи гръцката държава и ще помага с всички сили и средства за решаването на всеки проблем на гръцкия народ. 

В тази връзка Св. Синод със свое обръщение, което вече е изпратено до митрополиите на Гръцката църква, отбелязва приноса на Църквата в усилията за профилактиката на болестта, която причинява новият коронавирус, искайки следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2020 02 28 1726Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от обявяването на Българската екзархия. На днешния ден, 28 февруари, преди точно 150 години в българската църква „Св. Стефан“ край Златния рог е прочетен султанският указ-ферман за учредяването на самостойна Българска православна църква с диоцез, обхващащ всички области, където живее българско население: цяла Добруджа и Мизия (днешна Северна България), цяла Тракия и цяла Македония. Това е началото на новата история на Православието сред българския народ – хиляда години след учредяването на Българската църква на 4 март 870 г., близо 500 години след унищожаването на Търновската патриаршия и около 100 г. след насилственото закриване на автономната Българска (Охридска) архиепископия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)

origНегово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и мъченик Потит. Това стана на официална церемония в сградата на Софийска митрополия. Мощите са дар от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

На срещата от страна на БПЦ присъстваха още: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, о. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, и доц. дяк. Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, който беше и преводач по време на разговорите.

Патр. Неофит благодари за ценния дар. „Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество.

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (76 Votes)

adelfiki sinaxi 1По инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ от ноември 2019 г. днес в гр. Аман, столицата на Йордания, се състоя братска семейна среща на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на братското единство в Православието.

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике:

„На 26 февруари в Аман, Йордания, се проведе среща на предстоятелите и представителите на поместни православни църкви с главна цел единството и помирението в св. Православие. Участващите изразиха своето разбиране към тревогата на Йерусалимския патриарх от опасността от схизма в нашето православно общение (Orthodox Communion).

4.4583333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (24 Votes)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм „Свети Дух“ в кв. „Надежда“.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

2020 02 26 11 37 321Днес в столицата на Йордания се провежда срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патр. Теофил. В нея участват също и Московският и на цяла Русия патр. Кирил, който е нейният инициатор, Сръбският Ириней и предстоятелят на Църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав. Румънската и Полската църкви участват със свои митрополити.

Макар че върху разговорите на срещата е наложено медийно затъмнение, а присъстващите журналисти очакват комюникето в края на работния ден, в някои руски медии се публикуват коментари на присъстващите йерарси. Най-голям интерес представлява реакцията на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), както и на Киевския Онуфрий (УПЦ-МП) и Чешко-Словашкия митр. Ростислав.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)

Ev Voulgaris Banner 2020 1На 17 февруари за втора поредна година Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир обяви прием за чуждестранни стипендианти по Програмата за православен духовен живот и богословие „Евгений Вулгарис“ за учебната 2020-2021 г.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 40 г.), които трябва да имат докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е една година (1 октомври – 30 септември). То се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите трябва да имат добри познания по новогръцки език, както и по старогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания за „Microsoft Office“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Sultans Ferman for the establishment of a Bulgarian Exarchate 1Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи деня на основаването на Българската екзархия, 27 февруари, с тържество и специална изложба. Тържеството ще проведе от 11 до 13 ч., а подготвената за този случай изложба ще може да бъде разгледана до средата на месец март в централното фоайе на библиотеката.

В експозицията е включен снимков и графичен материал от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията: на първия екзарх Антим, на  екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и др. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим I от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на Българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

detЦърковната среща в Аман, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил, ще премине при закрити врати. Това съобщи Питър Уелби от Института за глобална промяна „Тони Блеър“ (син на Джъстин Уелби, сегашния Кентърбърийски архиепископ и ръководител на Англиканската църква; Питър Уелби е учил в Египет и е специалист по Близкия Изток, бел. ред.), който отговаря за връзките с медиите от страна на организаторите. Той заяви, че срещата ще бъде „закрита“, без информация за медиите за нейното протичане, с изключение на комюнике, което най-вероятно ще бъде публикувано след нейния край.

Срещата в столицата на Йордания беше замислена като „братско събрание“ на предстоятелите на поместните православни църкви. Идеята за нея се роди в Москва в края на миналата година. На поканата на Йерусалимския патриарх се отзоваха трима предстоятели: Московският патриарх Кирил, Сръбският Ириней и архиеп. Ростислав, предстоятел на църквата на Чешките земи и Словакия. Още две църкви изпратиха свои представители – Румънската патриаршия и Полската църква.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

42Премиерът на Черна гора Душко Маркович обвини Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия, че не плаща законните данъци и посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да не се намесва в ситуацията, съобщава „РИА Новости“.

Директорът на данъчната служба на Черна гора Миомир Мугоша заяви, че според данъчните служби Черногорската митрополия дължи на държавата над един милион евро, но службата му разполага с документи за дължими 340 хиляди евро. Данъчните настояват Сръбската патриаршия да изплати своите задължения, като в противен случай ще пристъпят към изземване на собственост.

В отговор сръбският президентът заяви, че Белград ще помогне на Сръбската православна църква в Черна гора в ситуацията с данъците, „ако това се наложи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

158156789827904За трета поредна година ще се проведе Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от община Велики Преслав и утвърден от Министерство на образованието и науката. Форумът е включен в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019-2020 г.

През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от деветнадесет области с повече от триста творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

adioxeias ioannisАнтиохийската патриаршия съобщи официално, че няма да участва в срещата на предстоятелите в Аман, Йордания, която ще се проведе на 26 и 27 февруари.

В съобщението се казва, че Антиохийската църква няма да участва в тази среща „предвид сведенията, с които разполага, и желанието ѝ да избягва всичко, което ще увеличи разделението между братята и тяхното отдалечаване“.

Изявлението гласи:

„По повод учтивата покана от Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил ΙΙΙ, получена от Блаженейшия патриарх Йоан X, за участие в съвещателната среща на предстоятелите на православните църкви в Аман, Йордания, на 25 февруари т. м., Антиохийската църква съобщава, че няма да участва в споменатата среща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

87360904 2556315064605741 4618587640030035968 oСветовният ден за социална справедливост във Варна беше отбелязан с дискусия на тема „Социални услуги – реформа, възможности и предизвикателства“, организирана от Дирекция „Социални дейности“ на общ. Варна, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения и Варненската и Великопреславска митрополия.

Ключовите послания за достоен живот и качество на социалните услуги бяха аргументирани с потребността от промяна на системата, необходимостта от интегрирани действия на държавата, местната власт, доставчиците на социални услуги и неправителствените организации.

Подробно беше коментиран Законът за социалните услуги (ЗСУ). В дискусиите се включи и о. Василий Шаган, който на форума представляваше Варненската и Великопреславска митрополия. О. Василий отбеляза, че дискусията му е дала по-детайлен поглед върху закона за социалните услуги и свързаните с него проблеми.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

2020 02 20На днешното си заседание Св. Синод на Йерусалимската патриаршия е обсъдил „отношенията с Антиохийска патриаршия относно Катар“, се казва в официалното съобщение на патриаршията. Йерусалимският патриарх Теофил е отбелязал, че двамата предстоятели са започнали диалог по този въпрос по време на срещата им в Кипър миналата година.

На днешното заседание патр. Теофил е изразил задоволството си от позицията на Антиохийския патриарх Йоан да дойде на „братската среща в Аман“ за православно единство, въпреки че решение на спора за юрисдикцията в Катар още не е постигнато.

В съобщението се казва още, че патр. Теофил е запознал членовете на Синода, че „през изминалите седмици е срещнал разбирането на Антиохийския патриарх за решаването на въпроса“. Той е заключил, че очаква по време на неформалната среща на православните предстоятели през следващата седмица диалогът с Антиохия да продължи, така че да се постигне „окончателно решение за Катар“.