Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 04 14 1632Редовните богомолци, които през последните години се черкуват в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, са подготвили видео с указания за четивата от богослуженията през Страстната седмица и на Възкресение Христово, за да се ползват от вярващите у дома – тук. Текстовете на четивата и песнопенията са комбинирани с изображения от Светите земи.

Богослуженията през Страстната седмица съдържат много евангелски откъси, които разказват за събитията от последните дни от земния живот на Иисус Христос и въвеждат богомолците в напрегнатата им атмосфера, изпълнена с много драматизъм. В същото време евангелските текстове, молитвите, песнопенията и богослужебните последования през Страстната седмица ни помагат не само да си припомним събитията от тези страшни часове, но и да ги съпреживеем и осмислим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

4236 1В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната празнична статия на сп. „Амвон“ е посветена на вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос като лично, духовно-опитно сърдечно познание. Следващата статия разказва за страшното разпятие на Кръста и предсмъртния възглас на Христос. В рубриката „Богословски размисли“ е представено учението на св. Василий Велики за Светия Дух. Над въпроса „Какво е светостта?“ разсъждава архим. Теодосий (Мардзухос), протосингел на Превезската митрополия в Гърция. Много интересни са непубликуваните досега истории от живота на стареца Йосиф Исихаст.

4.7570093457944 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (107 Votes)

starozagorski mitropolit kiprianЗа празника Вход Господен в Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан отправи писмено обръщение към своите епрахиоти, в което свързва евангелското събитие с актуалната обстановка в страната и света, породена от пандемията от новия коронавирус. Владиката подчертава, че на този етап единственият начин за ограничаване на заразата, препоръчван от здравните, държавните и църковните власти, е самоизолацията и ограничаването на социалните контакти. „Нима обаче ние ще позволим на това изпитание да отнеме радостта ни? Радостта ни, че сме Христови? Че чрез Христа, Победителя на смъртта, всички ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28)!“.

В обръщението си архиереят изразява увереност, че в това изпитание не бива да виждаме Божия гняв, а „Божията любов към света и човечеството“.

„Дълбок смисъл има и в днешното изпитание на пандемията, което е изпитание на нашата любов към ближния, като поставя пред нас въпроса: доколко сме готови да ограничим себе си, за да предпазим човека до нас, да допринесем за съхраняването на живота на десетките и стотици наши познати и непознати, които бихме изложили на опасност, в случай че откажем да спазваме ограниченията, препоръчани ни от специалистите-медици и изисквани от отговорните фактори в нашата страна. Нашето отговорно отношение и поведение в извънредната ситуация е проверка за нашата човечност и за нашето християнство. В борбата между живота и смъртта Църквата е винаги на страната на живота. Нека съсредоточим вниманието си и силите си върху онова, което можем да сторим за ближния, а в конкретния случай най-доброто, което можем да сторим, е да предпазим и себе си, и тези около нас от заразата“, заявява митр. Киприан.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

agion oros katastrofesС решение на управителя на административната периферия (обединение от няколко области) Централна Македония в Гърция Апостолос Джиджикоста е обявено извънредно положение за п-в Атон.

Решението, което е валидно от днес нататък за шест месеца, е взето с цел да се поправят големите щети, нанесени преди всичко на пътната инфраструктура в Света гора през последните седмици от проливните дъждове на полуострова. Същевременно се задвижват всички нужни процедури за технически доклади, одобряване на проекти и работи по възстановяване на щетите под надзора на Министерството на инфраструктурата.

Последните проливни дъждове на Атон причиниха големи щети на пътната мрежа, задвижиха се и свлачища. Някои от манастирите в северната централна част на полуострова са откъснати за автомобилния транспорт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

logo newvisionРъководството на Софийска епархия публикува указания за организацията и провеждането на богослуженията през Страстната седмица и празника Възкресение Христово във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията от коронавируса.

Богослуженията през Страстната седмица ще започват сутрин в 8 ч., а вечерните – в 18 ч.

Великият маслосвет ще бъде отслужен в сряда вечерта след малкото повечерие, а не както беше досегашната практика – на Велики четвъртък след литургията. Помазването с осветен елей ще става според разпоредбите на Окръжното на Св. Синод: свещенослужителите да носят лични предпазни средства – маска и ръкавици; същото важи и за миряните. На Велики четвъртък няма да се извършва общ маслосвет, а ще се помазват само богомолците, които пожелаят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1200Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че от 79 нови случая на заболели през изминалото денонощие, 63 са в Киевско-Печерската лавра. С това общият брой на заразените в най-големия манастирски комплекс в Украйна надхвърли 90. Един от първите разболели се е игуменът – митрополит Павел (Лебед), който вчера беше хоспитализиран в Александровската болница в Киев с усложнения от пневмония. Кметът Кличко заяви, че в лаврата са изпратени мобилни рентгени и медицински екип, който да изследва всички служители в комплекса. „Трябва да имаме реална картина за това огнище на епидемията“, заяви той.

arh.Nektarij3Вчера почина първият заболял населник на лаврата, архимандрит Нектарий, на 73 години. Неговата диагноза беше двустранна пневмония, но в официалното съобщение на лаврата за неговата смърт се казва, че той е бил хоспитализиран, „когато слуховете за коронавирус в лаврата едва започваха“. Архим. Нектарий е бил уважаван клирик и изповедник на много хора.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

1071 zhablyano monastery„Никое зло не идва само“ – така гласи стара поговорка. Така и във времето на пандемията от коронавируса, когато старостилната монашеска общност от Жабленския и Копиловския манастири търпи сериозни загуби и в земеделското си стопанство, монасите са решили да свалят своя игумен архим. Касиан. Това стана известно миналата седмица от регионални медии. На всичко отгоре от бившия чуждоземен синод, към който Касиан беше преминал и съответно издигнат в епископски сан, обявиха в писмо до потърпевшия, че поради самоволното му отказване от сана той вече бил само обикновен монах. Според заявления на самия Касиан той (засега) се примирява с отстраняването си от игуменството.

4.8222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (90 Votes)

60924804 2288779891440230 597333537447739392 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний публикува днес в профила си във фейсбук призив да използваме времето на социалната изолация за общуване със семейството и най-близките си.

Загрижеността на архиерея идва от нарастващото напрежение в обществото, проявите на вербална и физическа агресия и увеличаване на домашното насилие, породени от стреса и изолацията. Митр. Антоний призовава българите да овладеят страховете си в името на своите близки. Той изразява надежда това изпитание да ни направи по-добри и по-твърди във вярата. В призива си владиката казва:

Скъпи в Господа,

Периодът на социална изолация, в който се намираме сега, изправя пред изпитания всички ни. Но нека погледнем на пандемията и като на възможност да станем по-добри. Сега е подходящо време да компенсираме вниманието и грижите за нашите близки, които не можехме да им дадем, когато всичко друго беше по-важно за нас от тези, с които живеем. Сега в домакинствата често възникват разногласия и дребни разпри поради напрежението и несигурността от непривичната ситуация, но нека приемем това като предизвикателство за нашето християнско търпение. Да приемем, че това е възможност да се опознаем по-добре, да се научим да съжителстваме като споделяме доброто и лошото и да умножаваме любовта, която Господ ни е дал. Сега е моментът да оставим всичко, което насилствено ни разделяше, и да се обърнем един към друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2020 04 12 1057Енорията към Академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на Софийския университет публикува в канала си в YouTube още един филм на православна тематика. Това е сериалът за православната икона, дело на Острожкия манастир в Черна гора и Академията на Сръбската православна църква за изкуство и консервация. Филмът разказва за смисъла на иконите в православието, техниките за изображение, борбата за почитането на иконите и др. Седемте серии се базират върху книгата на еп. Йован (Пурич) Човешкото лице на Бога. Режисьор е дякон Ненад Илич.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (98 Votes)

UiLCМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде заповед службите в Московска епархия за Страстната седмица и Пасха да бъдат отслужвани без участието на миряни. В неговото писмо до клира на епархията се казва:

„През последните седмици първопрестолният град и Московска област бяха обхванати от тежка болест, погубваща здравето и отнемаща живота на хората. Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, което има като резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е „социалната изолация“, т. е. неотлъчното пребиваване в своите домове.

В тези условия, грижейки се за живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва, като наблюдават богослуженията по телевизията.

4.7292817679558 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (181 Votes)

камбана пиксПолитологът доц. Огнян Минчев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, публикува в профила си във фейсбук обръщение към православните християни, към които съзнателно принадлежи и той. „С общите усилия на приятели, колеги и специалисти богослови подготвихме това обръщение по повод на предстоящите Великденски празници. Направихме го с вяра и от сърце. Бъдете здрави и Бог да ни закриля!“, написа доц. Минчев.

Текстът призовава вярващите християни към отговорност и трезвост в кризисната ситуация. „Като вярващи християни ние имаме отговорност не само за нашето собствено спасение, но сме отговорни и за спасението на всички наши братя и сестри, когато от нашите постъпки зависи тяхното здраве и живот“, се казва в текста. Публикуваме цялото обръщение:

Скъпи съграждани,
братя и сестри,

Светлият празник на Възкресение Христово тази година ще премине в условията на изпитание, постигнало ни заедно с всички хора по света – епидемията от COVID-19. Ние добре знаем, че изпитанията никога не ни се дават напразно, никога не ни сполитат случайно. Те са пътните знаци, които ни насочват да поправим посоките на житейския си път и да вървим по пътя на Божията светлина.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

200В навечерието на големите празници Цветница и Великден, за да гарантира безопасността на християните, Московска патриаршия разпореди всички монаси и монахини в манастирите в руската столица да бъдат изследвани за коронавирусна инфекция. Изследванията ще се извършат от централната църковна болница „Св. Алексий Московски“, съобщава „Интерфакс“. Тестуването е започнало днес с монасите в Донския манастир.

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (155 Votes)

52 oРусенският митр. Наум разпространи днес ново обръщение към християните от неговата епархия, в което отново ги призова да проявят християнска и гражданска отговорност и да се въздържат от посещение на църковните храмове за големите празници. В средата на март той разпространи едно послание с такъв призив, а с наближаването на Цветница и Великден припомня своите препоръки към свещениците и миряните в епархията.

„Обични в Господа братя и сестри,

Във връзка с предстоящите предпасхални и Пасхални празници отечески призоваваме миряните от Русенска епархия, както и всички наши приятели и духовни чада да бъдат отговорни граждани, като се въздържат от посещение в църковните храмове, следвайки в молитвата си да бъдат съпричастни с богослуженията, излъчвани по електронните медии.

Нека онези християни, които имат съществена необходимост от приемане на св. причастие, предварително да уведомят за това своя енорийски свещеник, като изрично трябва да напомним, че светото причастие не е „обичаен ритуал“, а християнски акт, към който трябва да се пристъпи след нужната подготовка и тайнството Изповед.

4.8418367346939 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (196 Votes)

240След срещата на премиера Бойко Борисов с българските архиереи Св. Синод обяви, че заради епидемиологичната обстановка през тази година свещениците няма да раздават върбови клонки на Цветница. Този обичай по традиция събира много хора в неделята преди Възкресение Христово.

Също така Св. Синод съобщи, че се отказва от предложената от държавата помощ за пренасяне на възкресния огън от Йерусалим, който трябваше да бъде донесен у нас с правителствен самолет, а спестените разходи (полетът се заплаща от синода на сериозни цени) могат да се насочат към мерките за борба с болестта. Св. Синод обяви, че ще бъде използван „огънят, който е запазен в диоцеза на БПЦ от миналата година“.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (50 Votes)

24487968Още един емблематичен манастир в украинската столица, Йонинският манастир „Света Троица“, беше затворен вчера поради диагностицирането с коронавирус на неговия игумен, архиеп. Йона (Черепанов). Тази обител е много популярна като „младежкия манастир“ в Киев, тъй като там ходят предимно млади, многодетни семейства, а архиеп. Йона е и председател на синодния отдел по делата на младежта към Св. Синод на УПЦ (МП).

Самият той съобщи за заболяването си в своята страница във фейсбук: „Скъпи приятели, ето че и мене ме застигна световният мор. След неделната служба температурата ми се повиши. В понеделник стигна до 38 градуса и за всеки случай реших да си направя тест. Вчера стана ясно, че той е положителен. Сега съм добре, температурата ми е 36.7. Намирам се в пълна изолация. Службите в манастира продължават, но без енориаши, тъй като ботаническата градина е затворена заради карантина. Къде съм се заразил, не знам. При толкова контакти, каквито имам, това не е трудно... Намирам се под лекарски контрол... Моля за вашите молитви за мене и за братята!“.