Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

5291799 1950449 ls xsВ Черна гора продължава полемиката за собствеността върху историческите храмове и манастири в страната, които бяха отнети от Сръбската патриаршия и национализирани с новия Закон за вероизповеданията през миналата година. Законът предизвика вълна от протести, оглавени от Черногорската митрополия на Сръбската православна църква. Макар че новото правителство се ангажира законът да бъде отменен, това все още не е станало поради съпротивата на президента на Черна гора Мило Джуканович. Неотдавна той отказа да утвърди приетия от парламента нов Закон за свободата на вероизповеданията и го върна за разглеждане в парламента. Отхвърли и други промени, целящи да изменят спорните поправки.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2021 01 22 2143Негово Светейшество Българският патриарх Неофит дари средствата, събрани вместо подаръци за именния му ден, на жителите на гр. Батановци, пострадали от наводненията през изминалите седмици.

С личните средства на Негово Светейшество бяха закупени хранителни продукти и препарати за почистване. С помощта на доброволци от столичния храм „Рождество Христово“ даренията бяха опаковани, така че всяко от 35-те най-пострадали семейства получи по два кашона с храни и с препарати.

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

barth fanarion romfea 6В деня на паметта на светите александрийски патриарси Атанасий и Кирил в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер Вселенският патриарх Вартоломей е хоростатисал (стоял в мантия на архиерейския трон) на св. Литургия в него. А богослужението извършил архим. д-р Агатангел (Шишкос), архиофилакс (пазител на архива) на Вселенската патриаршия, който в продължение на осем години беше предстоятел на църковната община Нихори (или Неохори, на турски Йеникьой – „Ново село“) край Босфора. В края на св. богослужба патриархът извърши хиротесия (ръковъзлагане) на архим. Агатангел, като му даде отличието „велик архимадрит“ на Патриаршията. Тази титла и свързаните с нея отговорности по богослуженията в патриаршеския храм се освободиха с избирането през миналата седмица на досегашния велик архимандрит Висарион, руски възпитаник, за митрополит за Испания и Португалия.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

 MG 8172На 21 януари отбелязваме паметта на преподобния отец Максим Изповедник и светия мъченик Неофит – небесни покровители на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на приснопаметния патриарх Максим.

Във връзка с именния си ден и съобразявайки се с противоепидемичните изисквания Светейшият патриарх Неофит няма да бъде в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, а ще почете личния си празник с молитва в параклиса на патриаршеския дом в сградата на Софийска митрополия.

В митрополитската катедрала ще бъдат отслужени св. Литургия и молебен за здраве и успехи в архипастирското служение на патриарха от неговия митрополитски викарий, Белоградчишки епископ Поликарп.

За начало на богослуженията е посочен часът 8:30.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

139416719 893027358177156 763834375609080476 oСедемдесета годишнина отбеляза тази година на 16 януари ставрофорен иконом Йордан Николов Василев. Той е не само свещенослужител, но и църковен изследовател, историк, писател, повече от две десетилетия е консултант на Държавен архив – Видин и дарител на личен архивен фонд. Известен е като един от най-задълбочените и плодотворни изследователи и популяризатори на документалното наследство на Видинска епархия и на делото на приснопаметния Видински митрополит Неофит (1868-1971).

О. Йордан е роден на 16 януари 1951 г. в с. Добри дол, Ломско. Завършва ветеринарна медицина и Духовната академия в София. Свещенослужител е последователно в Пловдивска, Врачанска и Видинска епархия. Изследователските му интереси са в областта на историята на Българската православна църква, нейните архиереи и свещенослужители. Има десетки публикации на църковно-историческа, обществена и военноисторическа тема в научни и периодични издания, участия в научни конференции в България и чужбина.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (55 Votes)

IMG 7566На тържествена св. Литургия в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ръкоположи за свещеник протодякон доц. д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Новият свещенослужител ще се присъедини към клира Западноевропейската епархия на БПЦ, но ще продължи и преподавателската си работа в София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Антоний ВеликиНа 17 януари Църквата чества паметта на св. Антоний Велики, основоположника на християнското монашество. Житиеписецът на св. Антоний – великият Александрийски епископ Атанасий (чиято памет Църквата чества на 18 януари), пише, че по времето на св. Антоний вече имало аскети, които водели такъв начин на живот, но в близост до селищата. Св. Антоний се оказва първият, който предприема този подвиг да се отдалечи навътре в т. нар. велика пустиня (или Източната пустиня, източно от р. Нил) и да остане там десетки години, до края на живота си. По стъпките му тръгват хиляди мъже и жени, които много бързо превръщат необитаемата и враждебна пустиня в „нов, християнски град“.

В началото в продължение на десет години св. Антоний живял в гробница недалеч от своето село на десния (източния) бряг на р. Нил. Още двадесет години живял в изоставена крепост, където около него се събрали ученици. Но всички тези междинни спирки в неговия път към „вътрешната пустиня“ са били част от „обитаемата земя“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

139214847 3814403711952171 6320384154029969347 oВечерта на 15 януари на 86-годишна възраст след кратко боледуване почина монахиня Валентина (Друмева), игуменка на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Калофер.

Монахиня Валентина поема пътя на монашеското служение в зряла възраст и работи неуморно и целенасочено за развитие на църковната просвета и въцърковяването на децата и младежите, особено след демократичните промени у нас. Плодовит автор, изследовател, неуморна духовна майка на много хора, игуменката на Калоферския манастир оставя след себе си огромно духовно наследство.

Бог да я прости!

От Пловдивска митрополия съобщават, че опелото на монахиня Валентина ще се състои на 17 януари, неделя, от 14 ч. в храма на Калоферския девически манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

Cover Kondika ZografС настъпването на Новата 2021-ва година братството на Зографската св. обител на Света гора Атон зарадва ценителите на църковната книжнина у нас с още едно безценно и професионално подготвено издание: Кондика на Зографската света обител (1734-1816 г.). Тематично, новото издание представлява част от Библиотека „Към изворите“ – една от поредиците в рамките на издателската програма на манастира, в която се публикуват изворови текстове от богатия архив на манастира.

Представеният в книгата ръкопис се съхранява в Зографската св. обител под № 231 и представлява най-ранната известна кондика, написана на български език. Началото ѝ е поставено в 1734 г. от един от тогавашните братя на Зографския манастир – йеромонах Атанасий, а последните записи в нея са от 1816 г.

За новата книга, в нейното представяне на страницата на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“, се казва:

„… Кондиката е ценен извор за манастирската култура и социалната история. Тя съдържа богата информация за членовете на манастирското братство и начина на функциониране на Зограф в условията на идиоритмия, като хвърля обилна светлина върху обиколките на зографските пътуващи монаси (таксидиотите) за събиране на милостиня и върху контактите им с християните от целите Балкани и отвъд тях. Паметникът допълва с нови щрихи представите за професиите и финансовите възможности на жителите на множество български селища по онова време, както и за мобилността и комуникационните мрежи в една епоха на важни трансформационни процеси. Заедно с това той предоставя разнообразно градиво за по-нататъшни проучвания в областта на микроисторията, историческата география, историята на българския език, палеографията, ономастиката и антропонимията“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

thumb4 16Първият брой за 2021 г. е юбилеен за „Алтернатива“. Точно преди 20 години, по случай Рождество Христово и настъпването на милениума, петима младежи от варненските храмове „Св. цар Борис“ и „Св. Николай Чудотворец“ издадоха брошура от четири страници, насочена към техните връстници. След като дълго търсиха име за изданието, което да е актуално и да привлича интереса на младите хора, се спряха на „Алтернатива“. Светът се беше наводнил с какви ли не учения, търсещи и даващи отговори на жизнено важни въпроси за човека, като основният, разбира се, беше какъв е смисълът на съществуването ни и дали то се ограничава само в този материален свят. Всички учения представяха себе си като алтернативи едно на друго. Основателите на изданието обаче искаха да покажат, че няма много алтернативи, а една-единствена е алтернативата, която дава в пълнота отговор за смисъла на човешкия живот, и една-единствена е истината за живота в света и това е личността на Богочовека Иисус Христос, „… и в никого другиго няма спасение; защото под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:11-12).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 01 15 1408Навърши се една година от кончината на доц. д-р Иван Петев Димов. По този повод на 16 януари от 10:30 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя.

Доц. Петев, дългогодишен преподавател по Патрология и Агиология в Духовната академия и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, почина на 15 януари 2020 г. на 86 г.

Завършил Софийската духовна семинария и Духовната академия, той започва служебния си път като служител в Св. Синод, после става учител в СДС на гара Черепиш, Врачанско, а накрая е назначен в ДА. Преподавал е още във Великотърновския, Шуменския, Пловдивския (филиала в гр. Кърджали) и Благоевградския университет. Доц. Петев продължи да преподава в БФ на СУ и като пенсионер чак до 2017 г.

Негови някогашни ученици и студенти днес са повечето от българските архиереи, свещеници, дякони, много монаси и монахини, както и хиляди миряни богослови. Всички го помнят с добро заради чистата му вяра и голяма честност в отношенията.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

dis emboliasmosНа свое заседание от 12 и 13 януари 2021 г., проведено дистанционно, Св. Синод на Гръцката православна църква обсъди редица въпроси, между които и започналата ваксинация в страната. В публикуваното след края на заседанията комюнике се казва, че синодната комисия по биоетика запознава редовно архиереите с развитието на процеса по ваксиниране:

„Св. Синод е бил осведомен, че ваксините срещу COVID-19, които в момента се използват в нашето отечество, не изискват употребата на ембрионални клетъчни култури за своето производство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

В сутрешните часове на 11 януари след продължително боледуване от коронавирусна инфекция на 95-годишна възраст почина големият протопсалт Харилай Талядоро.

Незабравимият учител е роден през далечната 1926 г. в гр. Солун. Завършва правни и икономически науки в университета. Ученик е на протопсалта Христофор Куцуради, изучава църковно пеене и в школата за църковна музика към Атинската национална консерватория. Определяща в неговото певческо развитие е срещата му през 1945 г. в Солун с архонт протопсалта на Великата Христова църква Константин Принго.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ecumenical PatriarchateДнес Св. Синод на Вселенска патриаршия е провел свое заседание, на което е взел важни решения за кадрови промени.

На мястото на починалия в средата на миналия октомври митрополит за Италия и Малта и екзарх за Европа към тази патриаршия Генадий (Зервос) е назначен досегашният митрополит за Испания и Португалия Поликарп (Ставропулос). Той беше определен за временно управляващ епархията в Италия и Малта още след смъртта на митр. Генадий. 

Митр. Поликарп е роден в гр. Навпакт, Гърция, през 1963 г. През 1986 г. завършва Богословския факултет в Атина и през януари 1990 г. в продължение на няколко последователни дни е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон и йеромонах. За отбелязване е, че дяконското ръкоположение е направено от тогавашния Халкидонски митр. Вартоломей, сега патриарх. Другите свещенодействия извършва тогавашният Навпактски митр. Александър, наследен от известния митр. Йеротей (Влахос).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

publika.ge Протестно писмо до Московска патриаршия е изпратил митрополитът на Зугдиди и Цайши Герасим, председател на външния отдел на Грузинска патриаршия. Според писмото, огласено днес в официалния сайт на Грузинската църква, на 7 януари 2021 г. руски свещеник е служил в катедралния храм „Света Троица“ в Цхинвали без разрешението на Грузинската православна църква.

„От медиите научихме, че на 7 януари 2021 г. в катедралния храм „Света Троица“ в Цхинвали е отслужена служба от о. Сергий Кокоев, свещеник на Руската църква във Владикавказ и Алания. Цхинвали е в каноничната територия на епархията на Цхинвали и Никози на Грузинската православна църква, управлявана от митрополит Исаия (Чантурия).

Руската православна църква, както и другите поместни православни църкви, винаги е признавала и продължава да признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в района на Цхинвали.