Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

RIAN 6099415.HR.ru1000 d 850Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде указ с разпореждане, отправено към игумените и предстоятелите на храмове в Московска епархия, за тяхната лична отговорност за спазването на мерките на карантината. Предвижда се църковен съд за клирици, които поради незачитане на мерките за безопасност са допуснали както заразяване на други хора с коронавирус, така и смърт по причина на това заразяване.

До указа се стигна, след като Троицко-Сергиевата лавра отказа да изпълнява наредбите на Московския патриарх, въпреки че по устав той е неин свещеноархимандрит (т. е. игумен). В резултат голяма част от братството и над петдесет семинаристи се разболяха през Страстната седмица. Много енорийски храмове също не спазват разпоредбите, като ръководствата им смятат, че опасността се надценява, а върховното църковно ръководство е направило компромис със светските власти. В бившия катедрален храм на Москва, Елоховския, от коронавирус в рамките на два дни починаха неговият предстоятел прот. Александър Агейкин и протодякон Евгений Трофимов. Десетки са заболелите свещеници в столицата. Ръководството на Московска епархия обяви, че от 29 април „до второ нареждане“ в църквите ще се служи „при затворени врати“, т. е. без участието на миряни. Предишната мярка беше обявена до 28 април.

4.9800995024876 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (201 Votes)

2895c7126e3c608177d1177d71130322През изминалата седмица в руските медии бяха показани мозайки от почти готовия Главен храм на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“, който трябваше да бъде открит на 9 май по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

Публикуваните мозайки предизвикаха вълна от критики заради редица спорни изображения, между които мозайката „Безкръвното присъединяване на Крим“ под покрова на св. Богородица, но най-вече заради портрета на Сталин, изобразен на мозайката „Парад на победата 1945“.

Според предстоятеля на храма Клински епископ Стефан и авторите на идейния проект не е възможно да се изобрази парадът на победата без Сталин.

4.4526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (95 Votes)

Коронавирус вирус зараза болест лаборатория тест АП 1Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бил дал предложение да се проведе тестуване на свещениците за COVID-19, тъй като те са едни от служителите на първа линия, редом с лекарите, медицинските сестри и полицаите. При положение, че църквите у нас са отворени и всеки може да ги посещава и да участва в богослуженията, е важно да се предотвратят евентуални заразявания. Владиката е отправил това предложение до своите събратя митрополити, но още се очаква тяхното мнение. Вероятно всеки митрополит ще трябва индивидуално да вземе такова решение, воден от своето разбиране за приоритетите в пастирския му дълг.

Преди Възкресение Христово от Националния оперативен щаб са дали възможност на синодните архиереи да си направят тестове за коронавирус, но те са отказали. Тогава част от владиците застъпваха мнението, че в църквата не може да се заразиш с COVID-19. Опитът на поместните православни църкви от последните два месеца обаче показа, че това не е точно така.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

IMG 20200424 WA0022На Светли петък, когато богослужебната възхвала през цялата Светла седмица е посветена на славното Христово Възкресение, Православната църква вплита в химнографското си творчество спомена за възстановяването на Богородичния храм „Живоприемни източник“ в Цариград, както и за многобройните чудеса, извършени от Пресвета Богородица при извора в манастирския комплекс „Балъкли“. С подобаваща тържественост на този ден по традиция се почита и свещеният образ на св. Богородица – Осеновица, който се съхранява в Рилската св. обител.

IMG 20200424 WA0050Св. Литургия в съборния манастирски храм отслужи игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий в съслужение с игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ йером. Йоан, както и с братя от двете обители. След отпуста с лития беше изнесена Рилската чудотворна икона „Св. Богородица – Осеновица“ в открития притвор на храма и положена на специално вградения в зида проскинитарий. Пред нейния образ беше отслужен водосвет, а свещенослужителите и монасите горещо измолиха ходатайството ѝ пред Възкръсналия неин Син да прояви милостта Си в настоящите дни на тревога, болка, болест и безнадеждност към всички чада на Православната ни църква.

Обикновено на този тържествен ден в манастира се събират християни от цялата страна, но заради извънредното положение и наложените ограничения от властите в днешния празник освен рило-манастирското братство участие взеха малцина от служителите при обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bophotos 121804 2В църковното общество в Русия се поставя въпросът за предоставянето на редовна публична информация за заразените клирици и храмовете, в които служат, както и за манастирите, където има болни от коронавирус. Целта на информирането е да се предпазят вярващите от заразяване. Според други обаче подобна информация не е от обществена значимост, тъй като разпоредбите на Църквата са за провеждане на служби без богомолци.

На 24 април група руски интелектуалци-християни отправи открито писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което обръща внимание, че разпоредбите на патриарха за ограничаване на заразата в храмовете не се спазват, а дори има духовници, които призовават към бойкот на препоръчаните мерки. Авторите на писмото смятат за правилно специалната Работна група към Московска патриаршия да продължи да предоставя достъпна информация за заболелите и инфектирани клирици и монаси, за да се предпазят членовете на енориите, поклонниците и техните семейства. Тази дейност на Работната комисия беше преустановена през Страстната седмица. Нейният председател митр. Дионисий (Парубай), управляващ делата на Московска патриаршия, съобщи преди няколко дни, че се е заразил и ще продължи да ръководи комисията дистанционно. Още един неин член, прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външноцърковни отношения, също съобщи вчера, че се е заразил, както и всички клирици от неговия храм.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

734Ректорът на Московската духовна академия, която се намира в Троицко-Сергиевата лавра, Звенигородският епископ Питирим (Творогов) се излекува от коронавирусната инфекция и след няколко дни ще бъде изписан. Той беше сред първите заболели в Троицко-Сергиевата лавра, които бяха хоспитализирани. Макар че лаврата беше поставена под карантина още в началото на април, а неин свещеноархимандрит е самият Московски патриарх Кирил, ограниченията за струпване на хора не се спазваха и множество богомолци продължаваха да се събират в манастирския храм, пренебрегвайки предупрежденията на лекарите. Нещо повече, на свое събрание в края на март монасите обявиха, че „няма да променят нито една традиция“ и няма да спазват предписанията на патр. Кирил за дезинфекция на лъжичката след употреба, „кръстът ще бъде целуван, както и ръката на свещеника за благословение“.

След Великден поради заразяването на повечето от братята и на някои от семинаристите лаврата беше окончателно затворена за миряни. В настоящия момент в хотелската част на манастира са настанени лекари-инфекционисти, които се грижат за петдесет и четирима болни. В лаврата се шият маски и се приготвят дезинфектанти. Повечето от монасите карат болестта леко, но има и такива в по-тежко състояние, които са хоспитализирани.

Намирайки се още в болницата, еп. Питирим се обърна чрез своята фейсбук-страница към всички онези, които обвиняват братството в страхливост и отказ от изпълняване на задълженията си, както и към онези, които твърдят, че „в храма не можеш да се заразиш“. Той самият стана обект на нападки, когато обявяви, че се е разболял именно в храма. Ето и думите на епископа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IMG 5761 707x640За празника Възкресение Христово Старозагорска епархия пусна за печат две списания: „Божествени искрици“ – за деца, и „Нашата вяра“ – за възрастни.

Редакционният екип на сп. „Божествени искрици“ (в състав о. Йордан Карагеоргиев, Кина Златева, Полина Попова, Илиана Димова и Зорница Иванова) е събрал в близо петдесет страници интересни четива за деца и юноши. 53-ият брой започва с рубриката „Литературна съкровищница“ и приказката за бедния рибар. Ик. Цветан Иванов разяснява на читателите осмата Божия заповед – „Не кради“. Интерес предизвикват и рубриките „Евангелски разкази“, „Небесна стълбица“, „Кръстословица“, „Познаваме ли светците?“, „Знаете ли, че…“, „Пътешествие по светите места“, „Наш гост е…“ и „Чудотворните икони на Божията майка“. По традиция броят завършва с творческа работилница и цветна страничка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Т2020 04 24 1037ази сутрин започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи и оттам да отправят молитвите. Не се допускат масови събирания в джамиите, общо четене на Корана и общи вечери „ифтар“.

От мюсюлманското изповедание съобщиха, че с въвеждането на извънредното положение в България са ограничени петъчните молитви, а по време на свещения месец Рамазан ще бъдат спрени вечерните молитви в джамиите. В Сутрешния блок на БНТ главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик обясни, че джамиите няма да бъдат затваряни, но вътре вярващите ще влизат поединично. След всеки ще се прави дезинфекция. Няма да се допуска струпване на богомолци. На youtube-канала на Главно мюфтийство има подготвена богата онлайн програма: ще се предават молитви, четене на Корана и други предавания, с които да се подкрепят духовните потребности на мюсюлманите, каза г-н Фаик. Той призова вярващите да останат вкъщи и да се молят със семействата си.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (12 Votes)

13131242 1714516812160248 5967930199526640803 oЗавърши първият етап от процедурата по оценяване на проектите за учебници по Религия. Одобрени бяха проектите на основните вероизповедания – на Св. Синод (за учебници от 1-ви до 5-и клас) и на Главно мюфтийство. На следващ етап минават и тези на издателствата „Просвета“ (1-4 клас) и „Витезда“.

Предстои учебниците да бъдат оценени от учители по Религия за практическа пригодност в училищата. Все още не е ясно как ще продължи следващият етап на процедурата в условията на извънредно положение и социална дистанция. Вероятно проектите ще бъдат изпратени в електронен вариант на преподавателите.

Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН увери, че графикът на процедурата ще бъде спазен, за да може от новата учебна година изданията да са на разположение на учителите и учениците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

GumanitarkaКомисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова се обърна към украинския омбудсман Людмила Денисова за съдействие при доставянето на лекарства за болните населници на Киевско-Печерската лавра. Лекарствата са събрани от руски вярващи, съобщава ТАСС. Пратката съдържа освен лекарства, също и дезинфектанти, маски, ръкавици и други и тежи над 2 тона. Украинската страна все още не е отговорила на искането.

До събирането на помощи за Киевско-Печерската лавра се стигна, след като нейното ръководство се обърна с призив към вярващите да дарят средства за лечението на монасите, семинаристите и другите служители на лаврата, тъй като приходите на манастира са намалели рязко след затварянето му. В призива се казва:

„Скъпи братя и сестри, във връзка с разпространението в Украйна на острото респираторно заболяване COVID-19 в Лаврата бяха прекратени обществените богослужения. Молим всички да усилите молитвите за братството и нашата главна светиня – Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра, за новопреставените архимандрит Нектарий и йеродякон Наум.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

uskrsnja liturgija ataРемесианският епископ Стефан (Шарич), на 42 години, викарий на Сръбския патриарх Ириней, е заразен с коронавирус, съобщават медиите в западната ни съседка, позовавайки се на агенция „Танюг“. Еп. Стефан е имал всички симптоми на коронавирус и сам е потърсил лекарска помощ. Настанен е в болница „Земун“ в едноименния квартал на Белград, която е специализирана за лечение на заразени с коронавирус.

„Информацията е точна. Добре съм“, е написал в sms до Радио „Свободна Европа“ владика Стефан.

Медиите съобщават, че епископът е служил преди няколко дни в криптата на столичния храм „Св. Сава“ (на снимката), където са присъствали близо двадесет души, които са се причастили. Те всички са тествани за коронавирус. Двама от тях – свещеник и иподякон – също са заразени. Резултатите на другите ще излязат по-късно.

Патр. Ириней е тестван, а резултатът е отрицателен. Според сръбски медии той е служил заедно с викарния си епископ преди десетина дни в манастира „Въведение Богородично“ в Белград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

782fd11d9676dc45348fbf0388bb7921Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален храм „Богоявление“, почина днес от COVID-19, съобщиха руските медии. Новината беше съобщена и от работната група към Московска патриаршия, която координира дейността на епархията в условията на епидемията. Свещеникът беше хоспитализиран с температура през Страстната седмица и след няколко дни изпадна в кома. Съобщава се, че е страдал от диабет.

Прот. Александър Агейкин беше зам.-ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия и беше сред близките сътрудници на патр. Кирил. Той съслужи с Московския патриарх в началото на април, когато главата на РПЦ прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Тогава стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са заболели и патриархът ограничи участието си в богослужението.

Близо петдесет са болните свещенослужители в Москва. Част от техните храмове са поставени под карантина. След пасхалното богослужение с температура бяха хоспитализирани свещеникът на един от знаковите московски храмове „Св. Козма и Дамян“ прот. Александър Борисов, негови дякон, иподякон и певецът със съпругата му. Празничната служба е била отслужена при закрити врати, според наредбата на Московския патриарх. Сред заболелите е и ректорът на Московската духовна академия Звенигородският епископ Питирим (Творогов), викарий на патриарха, който сам съобщи за заболяването си и в момента е под лекарско наблюдение.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

EpAnastasiТази година Възкресение Христово беше посрещнато в необичайна обстановка – в тишината на дома или в храма, но далече едни от други. Предизвикателството на пандемията, което преобърна изведнъж живота на съвременните хора, се отрази тази година и в пасхалните послания на Св. Синод и на отделните митрополити.

Патриаршеското и синодално пасхално послание постави в центъра на вниманието извънредната ситуация, в която е поставен целият свят. „Изпитание е за всички нас да ликуваме с дивната вест за Възкресението и за победата над смъртта в дни, когато около нас има толкова много преждевременно погубен живот“, се казва в текста на Св. Синод. В него се посочва, че макар и да сме покрусени от случващото се, ние не бива да губим надежда и да се поддаваме на страха. Вярата в Иисус Христос, в Когото „имаше живот и животът беше светлината на човеците“ (Иоан 1:4), ни дава сили и дръзновение да свидетелстваме за Неговото Възкресение. „В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги. Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл“, се казва в патриаршеското и синодално послание.

Архиереите напомнят, че сполетялото ни бедствие може да бъде възможност „да намалим забързания ход на нашето всекидневие и да се помъчим да изправим своите пътища“. Посланието ни призовава като верни Божии чеда и съработници да даваме най-доброто от себе си за осъществяването на божественото домостроителство за света и творението, да сме изпълнители на Божията свята воля сред хората.

От няколко години освен Патриаршеското и синодално пасхално послание почти всички митрополити отправят и отделни празнични послания до своите епархиоти. Тази година и в тези пастирски слова, наред с радостта от Христовото Възкресение, присъства темата за пандемията и за предизвикателствата, които тя постави пред Църквата.

4.8896103896104 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (154 Votes)

μητροπολίτης Ιερόθεος ΒλάχοςПо повод богослужебното възпоменаване на залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина, което се извършва на Велики четвъртък, Навпактският митрополит Йеротей заяви, че в настоящия момент героизъм не е нужен.

Във връзка с протеста на отделни клирици срещу ограничителните мерки на държавата заради коронавируса, в изявление пред телевизионния канал СКАЙ говорителят на Св. Синод на Гръцката църква изпрати ясно послание до всички, в което казва: „Когато отишли да арестуват Христос, апостол Петър, подбуден от своята ревност, отрязал ухото на един слуга на име Малх. А Христос му казал: „Върни ножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат“. Така че и ние днес нямаме нужда от юнаци, а се нуждаем от изповедници. Едно е обаче да изповядваш вярата си, а друго е да се правиш на герой“.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

rektorКиевската духовна академия и семинария са поставени под карантина, след като техният ректор Белогородски епископ Силвестър (Стойчев) беше диагностициран днес с коронавирус. В семинарията, която е разположена в Киевско-Печерската лавра, са останали близо 50 студенти, които не са се прибрали в родните си места. Двама преподаватели и 19 студенти са се разболели, всички са пълнолетни лица и са самоизолирани под лекарско наблюдение, съобщиха от семинарията. Двама са хоспитализирани.

За разболяването си съобщи сам ректорът на академията еп. Силвестър, който не скри тревогата си да не би неволно да е станал източник на заразяване на хора, с които е общувал. Той помоли за молитвите на всички за преподавателите и студентите в тези дни, когато Бог посети със скръб духовния символ на православието в Украйна – Киевско-Печерската лавра.