Мобилно меню

4.8536585365854 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (82 Votes)

605Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна възложи на правителството да внесе за разглеждане в парламента в двумесечен срок законопроект „За невъзможността религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да работят в Украйна“. Украинският президент Володимир Зеленски обяви това във видеообръщение вечерта на 1 декември.

Той каза, че на заседанието на Съвета за безопасност са разгледани „многобройните факти за връзки на отделни религиозни кръгове в Украйна със страната-агресор“.

Съветът е възложил на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта да извърши религиозна проверка на устава за управление на Украинската православна църква (УПЦ) „за наличието на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия“.

Съветът за сигурност също така е възложил на държавната служба да провери дали религиозни организации използват законно имота, който се намира в Националния исторически и културен резерват „Киевски Печерск“ (на територията на Киево-Печерската лавра).

4.872 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (125 Votes)

428Тамасоски митрополит Исайя, който е един от кандидатите за Кипърски архиепископ, посети Фенер по повод празника на св. Андрей Първозвани, покровител на Константинополската патриаршия. Той беше в Истанбул заедно с група от седемдесет поклонници от Кипър. По време на празничното съслужение Вселенският патриарх Вартоломей ръкоположи за дякон монах Вартоломей от кипърския манастир „Св. Авакум“ в епархията на Тамасос и Орини.

2022 11 30 12 59 51 575На богослужението в историческия храм „Св. Георги“ кипърският митрополит служи заедно с представителя на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ) Вишгородски епископ Агапит. Това съслужение беше знаково за отношението на Кипърската църква към църковната ситуация в Украйна, тъй като митр. Исайя беше сред основните противници на предоставянето на автокефалия на ПЦУ от страна на Вселенска патриаршия. След руското нахлуване в Украйна той промени своята позиция и нееднократно посети Вселенската патриаршия, като с това демонстрира подкрепа за нейната църковна политика по този въпрос.

В официалното съобщение на Тамососка митрополия се казва, че по време на визитата кипърският архиерей е обсъдил с патр. Вартоломей актуалната църковна ситуация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

230Беларуският учен Сергей Гаранин, бивш заместник-директор на Института по езикознание към Националната академия на науките на Беларус, който беше задържан в началото на ноември и прекара десет дни в следствения изолатор „Окрестина“ в Минск, отправи призив, изпълнен с възмущение и отчаяние, в който алармира за здравето и съдбата на бившия си съкилийник, православния свещеник отец Владислав Богомолников. О. Владислав Богомолников е преподавател по философия в Минската духовна академия и бивш член на църковния съд на Минска епархия. Той беше задържан в края на август с обвинение за антидържавна дейност и вече три месеца е държан в изолатора без повдигнато обвинение, а срокът на задържането му постоянно се удължава.

През последните две години „Окрестина“ стана нарицателно в Беларус за репресии срещу мирни граждани, несъгласни с фалшифицирането на изборите през 2020-2021 г. и изразяващи по някакъв начин несъгласие с режима.

Според Сергей Гаранин условията за задържане са ужасяващи: деветнадесет души в килия за четирима, без матраци и спално бельо, спят на пода, нямат достъп до хигиенни процедури, нямат лекарства или медицински грижи, електрическата светлина никога не угасва, храната е с лошо качество.

Ученият твърди, че о. Владислав е задържан там неоснователно, незаконно, подобно на заложник, взет от терористи, като изповедник и мъченик, който е измъчван и подиграван. Той прекара там и коронавирус, след което не може да се възстанови. Гаранин се обръща към Минския митрополит Вениамин с молба да направи всичко възможно, за да спаси свещеника. 

Ето и целия текст на неговото обръщение: 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣСв. Синод на Кипърска архиепископия се събра на извънредно заседание на 28 ноември и взе решение да промени изборните правила за предстоящите избори за архиепископ на Кипърската църква.

На заседанието не е присъствал Тамосоският митр. Исайя, който е на посещение при Вселенския патриарх в Истанбул, и Лимасолският митр. Атанасий, който е с коронавирус. Той обаче е упълномощил свой представител за участие в заседанието на синода Аматунтския епископ Николай, който е гласувал "за" промените. Против е бил Киринейският митр. Хризостом.

Промяната предвижда право на глас да имат само кипърски граждани, а не всички православни християни, законно живеещи в страната минимум една година. Според промените в устава от 2010 г., които бяха приети по времето на Кипърския архиепископ Хризостом II, но досега не бяха прилагани, право на глас при избирането на архиепископ имат всички православни християни, които живеят законно в Кипър.

През последните години обаче руската диаспора на острова се превърна в среда, лесно податлива на политическо влияние и пропаганда. Опасенията, че тези хора ще бъдат използвани целенасочено за влияние върху изборния процес в Кипърската църква, доведоха до това решение на кипърския синод. В решението се казва лаконично, че „непредвидени проблеми и превишаване на определените срокове“ са наложили да не бъдат вписвани в избирателните списъци чуждестранни православни християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

IMG 4842По данни на РУО София-град през тази година в столицата са сформирани 38 групи по Религия, в които учат 554 ученици, което е наполовина по-малко отколкото в годината преди пандемията. Тези данни оповести Ваня Станчева, старши експерт в образователното ведомство, на кръгла маса с учителите по Религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът се проведе на 26 ноември и събра преподаватели от факултета, сред които доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан на факултета, доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Полина Спирова,  учители и студенти. Главната тема на срещата беше състоянието на обучението по Религия след пандемията. Организатори на проявата бяха катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на СУ, Регионалното управление на образованието София-град и Център за образователни инициативи „Двери“.

1.9734513274336 1 1 1 1 1 Rating 1.97 (113 Votes)

a9eОткриването на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас беше предложено вчера в доклад от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов до Министерския съвет. Предложението е въз основа на споразумение, подписано преди няколко години от кмета Димитър Николов и ръководството на най-старото висше учебно заведение, съобщава регионалното издание „На морето“. В мотивите пише, че то е израз на обществена потребност на Бургас и региона да се отговори на нуждата от кадри за туристическия и културния бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм.

Във филиала на СУ ще се обучават студенти по две професионални направления: „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. В направлението „Религия и Теология“ ще се изучават две специалности: „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма. Предвиден е прием от петдесет студенти за специалностите в направлението „Религия и теология“ и четиридесет за „Музикално и танцово изкуство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

44 2На 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в баварския град Нюрнберг отбеляза своя патронен празник и десет години от своето основаване. За целта от Берлин пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний заедно с епархийския съветник и юрист на епархията д-р Христо Беров. Празничната утринна и св. Литургия беше оглавена от епархийския архиерей в съслужение с енорийския свещеник прот. Йордан Пашев, епархийския съветник ставроф. ик. Недялко Калинов и прот. Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм, заедно с диригента на църковния хор г-н Добрин Панайотов и клиросния певец Борис.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

IMG 4808На 26 ноември по време на кръглата маса, посветена на обучението по Религия след пандемията, с благодарствена грамота беше отличена Руска Тошева, дългогодишен базов учител по Религия на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

410Папа Франциск разпространи на 25 ноември послание към украинския народ по повод деветте месеца от началото на войната на Русия в Украйна.

„Скъпи украински братя и сестри!

Вече девет месеца абсурдната лудост на войната бушува на ваша територия. В небето ви непрестанно звучи зловещият грохот на експлозиите и тревожният вой на сирените. Бомби се изсипаха върху градовете ви, дъжд от ракети донесе смърт, разрушения и болка, глад, жажда и студ. По вашите улици много хора трябваше да бягат, оставяйки домове и близки. Реки от кръв и сълзи текат край великите ви реки всеки ден.

Искам да присъединя сълзите си към вашите и да кажа: не минава ден, в който да не съм до вас и да не ви нося в сърцето и в молитвата си. Вашата болка е и моя болка. Днес аз виждам вас на Кръста на Иисус да страдате от ужаса, предизвикан от тази агресия. Да, кръстът, изтезавал Господа, отново личи в следите от мъчения, открити по труповете, в масовите гробове в градовете, в тези и много други кървави картини, които влязоха в душите ни и ни карат да викаме: „Защо?! Как може хора да се отнасят така към други хора?“.

Спомням си много трагични истории, за които разбрах. Преди всичко за най-малките: колко деца бяха убити, ранени, осиротели, откъснати от майките си! Плача заедно с вас за всяко малко дете, загубило живота си заради тази война, като Кира от Одеса, Лиза от Виница и стотици други деца: във всяко от тях претърпя поражение цялото човечество. Сега те са в лоното на Бога, виждат вашите нещастия и се молят за тяхното прекратяване. Но как да не изпитваш болка за тях, както и за онези малки и възрастни, които са депортирани? Болката на украинските майки е неизмерима.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

taxiarxes poliПреди дни Европейският съд по правата на човека в Страсбург е обявил, че уважава жалбата на настоятелството на храм „Св. Архангели“ в кв. „Арнауткьой“ на европейския бряг на Босфора. Настоятелството е подало жалбата срещу турската държава относно свой имот от над осем декара с възможност за строителство върху него. Това решение според прависти има голямо значение, защото е част от решаване на сложния правен пъзел, който постепенно се разплита с юриспруденцията на ЕСПЧ относно имуществените права на Вселенска патриаршия. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

thirananoixia souez 11 2На 25 ноември, когато гръцкоезичните църкви честват паметта на св. великомъченица Екатерина, Александрийският патриарх Теодор II и членове на Св. Синод на Александрийска патриаршия извършиха обновление на църквата „Св. Екатерина“ в гр. Суец, на южния край на Суецкия канал.

След обновлението е отслужена св. Литургия от патриарха и двадесетина архиереи, сред които и такива от африкански произход, доколкото преобладаващата част на висшия клир на тази патриаршия са гръцки и кипърски граждани.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)

IMG 4174На 25 ноември преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и други богомолци се събраха в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, за да отбележат неговия храмов празник, който е празникът на Богословския факултет, както и на целия Софийски университет.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

118В началото на ноември в Солун се проведе международна конференция, посветена на преподаването на предмета Религия в различните европейски страни. Домакините от Богословския факултет на Солунския университет бяха подготвили богата програма, съчетаваща обмяна на педагогически опит и запознаване с богатото християнско минало на града.

Участие в конференцията взеха богослови и преподаватели по Религия от шест европейски държави – Гърция, Финландия, Естония, Италия, България и Румъния.

4.9314285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (175 Votes)

730Лимасолският митрополит Атанасий смята, че новият Кипърски архиепископ трябва да споменава Киевския митрополит Епифаний (Думенко) като каноничен предстоятел на автокефална църква независимо от личното си мнение. Той заяви това в отговор на въпрос: дали, ако бъде избран за архиепископ, ще се придържа към това решение на Св. Синод на Кипърската църква, което той критикуваше.

В интервю за телевизия „Alphanews“ митр. Атанасий беше помолен да коментира думите на Тамасоския митрополит Исайя, който заяви, че решението на Вселенска патриаршия да признае Православната църква на Украйна не подлежи на преразглеждане. „Ако Ви изберат, какво ще правите?“, попита водещата Лимасолския митрополит.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

127На 22 ноември изтече срокът за подаване на кандидатури за участие в изборите за Кипърски архиепископ съобразно правилата, приети на последното заседание на Св. Синод на Кипърската църква.

Шестима митрополити са подали молба за участие в изборите. Това са: Пафоски Георгий, сега местоблюстител на катедрата, Лимасолски Атанасий, Константийски и Фамагустенски Василий, Морфоски Неофит, Тамасоски Исайя и Киренийски Хризостом.

Изборите ще се проведат на два етапа. По време на първата фаза на 18 декември ще гласуват всички православни християни, които са вписани в избирателните списъци. Право на глас имат кипърските гърци на възраст над осемнадесет години и чуждестранните православни християни, които са пребивавали законно в Кипър повече от една година. Чужденците трябва да представят преведено и заверено кръщелно свидетелство от своята страна, за да бъдат вписани в избирателния списък. Кипърските граждани, принадлежащи към арменската, маронитската и латинската общност, нямат право да гласуват.