Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)

513С приемането на покаялия се бивш разколник и водач на тяхната фракция, Крупнишки епископ Инокентий, Св. Синод е преподредил и епископите без епархии. Тяхното старшинство обикновено е по хиротония, докато на митрополитите – по избор за митрополит. При епископите и митрополитите обаче се получиха и някои „пренареждания” в реда на старшинството. Така например след приемането обратно в каноничната Църква на един от водачите на разкола в 90-те години на миналия век, Врачанския митрополит Калиник, с опрощаването му бяха му зачетени и годините в разкол като стаж за старшинство и той скоро след това оглави реда на митрополитите, както го води и досега. Подобно нещо стана и с епископите. След старшия епископ Нестор Смоленски се нареди подир връщането си в каноничната Църква Левкийският епископ Павел, който беше ръкоположен в разкола. Някои от бившите разколнически епископи междувременно станаха митрополити и излязоха от тази „класация” – Старозагорски Галактион и Доростолски Амвросий. Но сред епископите освен Павел разколнически „стаж” имат Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Месимврийски Яков, а сега и Крупнишки Инокентий. В крайна сметка и „по крайно снихождение” техните години в разкола бяха признати за действителен епископски стаж и така те се подредиха в списъка на епископското старшинство в БПЦ по датите на техните ръкополагания (обикновено наричани хиротонии). По този принцип и Крупнишкият еп. Инокентий сега изведнъж „изскочи” на трето място сред епископите, защото е ръкоположен още през 1993 г. А общото число на епископите стана 19 срещу 14 митрополити (след избора на един от 14-те за патриарх ще бъде избран и митрополит в неговата епархия, така че те ще станат 15).

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

418Руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос за повишаващата се агресия в обществото отбеляза, че този проблем възниква поради загубата на традиционните ориентири. "След разпада на Съветския съюз на негово място не се появи нищо. Може би колегите с леви убеждения ще се сърдят и ще спорят с менe, но дори основните постулати на комунистическата идеология бяха взети от традиционните световни религии. "Кодексът на строителя на комунизма" - това е всичко, което има в Библията: не убивай, не кради, не пожелавай жената на ближния си, там всичко е описано", заяви Путин. "Казват, че мавзолеят не съответства на традициите. Защо? Вижте мощите в Киево-Печерската лавра, в другите манастири. Можете да ги видите. Разбира се, че трябва да се връщаме към корените си, но, безусловно, на съответното ниво".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

PC120469Днес Св. Синод на БПЦ излезе с още едно становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен в Народното събрание от Министерския съвет през април т. г., който проектозакон на 12 декември ще влезе в пленарна зала за гласуване на второ четене.

В изявлението си Св. Синод се солидаризира с последното Становище на Национална мрежа на родителите (тук) относно същия законопроект. Архиереите подчертават, че „законопроектът неправилно лишава родителите от правото им да осигуряват и да избират вида възпитание и образование за своите деца според своите философски, религиозни и педагогически убеждения (установено в Европейската харта за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека и Международния пакт за политическите и граждански права)".

Синодалните митрополити подкрепят също така и онази част от Становището на Национална мрежа на родителите, „касаеща идеята на законодателя за твърде ранното въвличане на децата в учебния процес, което представлява принудителна институционализация на децата още от 4-годишна възраст“.

В изявлението се казва, че Св. Синод „категорично поддържа исканията на Националната мрежа на родителите за родителско участие в образователния процес с необходимите за това правомощия, за образователна инициатива извън държавната образователна система и за правото им на сдружаване с цел да осигуряват отглеждане, възпитание и образование на децата си съобразно тяхното индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност“.

Още на 15 юни т. г. Св. Синод прие свое становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование, в което архиереите изразиха искането си „за зачитане религиозно-образователните права на обучаващите се деца в контекста на тяхната семейна традиция“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2 741На 15 декември във Варна стартира благотворителен футболен турнир за събиране на средства за довършване строежа на храм „Св. Прокопий Варненски“, съобщават от Варненска митрополия. Турнирът се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и под патронажа на кмета на Варна Кирил Йорданов. Проявата е част от дарителската кампания „Варненската коледа“.

Футболните срещи ще се проведат по график: на 15 декември - на игрищата на спортен комплекс „Младост“, на 16 декември - в зала „Черно море”, а финалът ще бъде в Двореца на културата и спорта на 17 декември.

Техническата конференция ще се състои на 13 декември от 18 ч. в пресцентъра на спортен комплекс „Спартак” (под мини игрищата).

За контакти с организаторите: 0878996679.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (14 Votes)

svyatoe3999Сдружението на българските библеисти „Библейски колегиум” ще проведе поредния си годишен семинар в дома на „Библейска лига - България” в кв. Бояна, София, от 14 до 16 декември 2012 г. Темата на семинара тази година е „Изходът от Египет”. С оглед на провеждането на семинара в навечерието на неделята на светите праотци на Спасителя като допълнителна тема беше добавен и въпросът за библейските патриарси. Ще бъдат разгледани в доклади и обсъждания исагогически, тълкувателни, догматически и изкуствоведски въпроси на кн. Изход и библейските патриарси.

Семинарът е отворен за преподаватели и студенти, а участието е безплатно. Програмната му рамка е следната:

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (28 Votes)

PC120469Днес Св. Синод на БПЦ под председателството на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод, е разгледал покайното писмо на бившия лидер на разколниците у нас Инокентий. Синодалните членове са взели решение да го приемат отново в лоното на каноничната църква с титлата Крупнишки епископ, която му беше дадена от Всеправославния събор през 1998 г., когато той заедно със свои събратя от разкола се покая пред Негово Светейшество патриарх Максим, Вселенския патриарх Вартоломей и предстоятелите на другите поместни православни църкви.

Също на днешното заседание Св. Синод на БПЦ назначи епископ Инокентий за викарий на Старозагорския митрополит Галактион, считано от днес. Преди началото на разкола епископ Инокентий беше клирик от същата епархия.

На днешното заседание на Св. Синод не е присъствал само Пловдивският митрополит Николай. Предполага се, че отсъствието се дължи и на очакваното приемане на еп. Инокентий в каноничната Църква. Но всички присъстващи 12 митрополита (включително Григорий В. Търновски и Игнатий Плевенски) след обявяване на решението си са поздравили новоприетия Крупнишки епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит, с думите "Христос е посред нас!", на което епископът е отговарял "Той е и ще бъде (посред нас)!" С този поздрав при съвместно извършване на света литургия винаги се поздравяват свещенослужителите и той изразява единството им в Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2012-12-11 1222На 19 декември от 10 ч. в столичния храм „Света Параскева” ще се проведе Коледно благотворително тържество, организирано от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на храма.

Коледната благотворителност се провежда за шеста поредна година и е посветена на децата, лишени от родителски грижи, в домовете за сираци в с. Дрен, с. Нови хан, дом „Св. Параскева” в София и Дом за деца, лишени от родителски грижи в с. Крушуна. Домът в с. Дрен се нуждае от средства за храна, в Нови хан - за храна и отопление, дом „Св. Параскева”  - от индивидуални торбички с лакомства и плодове, а домът в с. Крушуна от бельо, чорапи, занимателни игри и спортни пособия (блокчета за рисуване, моливи, пастели, топки и т. н.).

С тази инициатива организаторите биха искали да подпомогнат и пострадалия тези дни от пожар Дом за деца, лишени от родителски грижи, в гр. Ловеч. Децата там имат нужда от дрехи и обувки за зимата.

На Коледното благотворително тържества ще се събират не само парични средства. Всеки може да донесе, каквото счита за необходимо, за да подпомогне децата, които растат без родители. Освен най-насъщните неща като храна, дрехи и обувки те се нуждаят от играчки, от малки подаръци, които да са знаци за нашата грижа и мисъл за тях.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

IMG 9268С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон неговият викарий Константийски епископ Антоний от 8 до 10 декември посети БПЦО "Св. Амвросий Медиолански" гр. Милано, Италия. Визитата на архиерея беше по повод отбелязването на храмовия празник на църковната ни община.

На 9 декември епископ Антоний оглави светата Литургия в параклиса на католическия храм, който е предоставен на църковната ни община за богослужебна употреба. Архиереят беше в съслужение с българския свещеник Ивалин Славов. По решение на Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейска епархия на светата Литургия епископ Антоний отличи енорийския свещеник с офикията протоиерей.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

Bogoroditza-ChenstohovaТази неделя в гр. Ченстохова, Полша, е бил извършен вандалски акт над почитаната от католици и православни светиня – Ченстоховската икона на св. Богородица, предаде ИТАР-ТАСС. Извършителят е 58-годишен мъж, който е хвърлил няколко кутии с черна боя върху иконата. Благодарение на предпазното стъкло чудотворният образ е останал незасегнат и иконата не е пострадала. Вандалът е арестуван, но все още остават неизвестни подбудите за неговото деяние.

Чудотворната икона на св. Богородица е най-знаменитата реликва, съхранявана в католическия манастир Ясна Гура в Ченстохова, Южна Полша. Съгласно преданието Ченстоховската светиня се отнася към иконите на св. Богородица (тип Одигитрия), нарисувани от самия евангелист Лука, пренесена през IV век от св. Елена от Йерусалим в Константинопол. Според съвременните изкуствоведи тази чудотворна икона е създадена във Византия през IX–XI век и според най-ранните писмени сведения е била подарена в края XIII век на основателя на град Лвов, Галицко-волинския княз Лъв I Данилович. Чудотворният образ бил пренесен с големи почести в църквта на замъка Белз (Галицко княжество) и се прославил с многобройни чудеса. През XIV век полският княз Владислав Ополчик предал чудотворната икона на католическия манастир в Ченстохова. Днес иконата е известна и като „Черната мадона“ поради тъмния цвят на образа на Божията майка и се почита като покровителка на Полша. Всяка година на поклонение пред иконата в манастира Ясна Гура в Ченстохова идват стотици хиляди християни от цял свят. 

Повече за историята на Ченстоховската светиня на руски език тук.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

400x300Властите в белгийската столица Брюксел са взели решение да демонтират металната коледна елха, издигната на историческия площад на града – Гран плас, съобщава електронното издание на ежедневника „Льо Соар”, предаде бТВ.

Според информацията на изданието решението е взето след бурни протести от страна на различни християнски организации, които виждали в металната конструкция заплаха за християнските ценности в полза на мюсюлманите.

Тази година властите в Брюксел решиха да заменят традиционната коледна елха с дизайнерска инсталация от метал, плексигласови плоскости и светодиоди, в резултат на което в града се проведе протестна демонстрация.

Двадесет и петметровата елха ще бъде напълно демонтирана на 28 декември заради опасенията на властите от провокации срещу конструкцията в новогодишната нощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

953607.141882-300x187Какво сърце трябва да имаш, за да посегнеш върху радостта на децата, които се готвят да зарадват свои връстници-инвалиди за Коледа? Поставената на 1 декември благотворителна касичка на „Чисти сърца” в храм „Свети Висарион Смоленски” беше открадната в неделя, 9 декември, непосредствено след светата Литургия, за да не се забележи в множеството кой е. Ни страх Божи, ни срам, ни милост. За случая съобщихме в полицията.

Благотворителната акция обявихме от Младежката доброволческа организация „Чисти сърца” в полза на 85-те деца-членове на Съюза на инвалидите в Смолян, с които за трета поредна година заедно ще отпразнуваме Рождество Христово. Вниманието на „Чисти сърца” към тези деца е допълнение към празника, който организира  Съюзът на инвалидите в Смолян с председател Захаринка Славчева с помощта на дарители.

Поставихме касичка в храм "Свети Висарион Смоленски" с надеждата, че за Рождество Христово добри хора ще отворят сърцата си и пак ще ни подкрепят, както и досега. Децата винаги се радват, когато  отваряме касичката с комисия  в тяхно присъствие, независимо колко средства са постъпили. За тях е изключително важно, че някой подкрепя идеята им и те я осъществяват. Че заедно деца и дарители можем да доставим радост на хората, които са социално слаби, самотни, болни, сираци или вдовици. След всяка благотворителна кампания с прес-съобщение оповестяваме, колко средства са постъпили и за какво ще се изразходят. Строг принцип. Сега са изумени, как някой може да постъпи така брутално, да открадне касичката, на която има призив: "Нека заедно да направим красив и щедър Коледен празник за децата-инвалиди от Смолян!”

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

DSCN7886С големи радостни вълнения Младежки православен център „Чисти сърца” за пореден път посрещнахме в своя дом гости от чужбина – наши връстници. Те пристигнаха в Смолян по  втори спечелен проект, включен  в програмата „Коменски” на ЕС, с домакинството на партньорското училище - Седмо СОУ,,Отец Паисий'' в града ни.

Гостите  от  Великобритания, Полша, Румъния, Турция, Унгария и България са ученици от 14 до 18 години. Посрещнахме ги с изпълнение  на песента „Майко Марийо, Дево Пресвета” от детския хор „Чисти сърца”. Подарихме им икони на патрона на храма „Свети Висарион Смоленски” и нашия вестник „Чисти сърца”, издаден по повод празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и на православната младеж и рожден ден на центъра ни. Учителката по вероучение Николина Жекина разказа за дейността на различните творчески групи в „Чисти сърца” и за основната цел – децата и семействата ни да придобиваме повече вяра и упование, да развиваме добродетели.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (18 Votes)

 MG 3255В забързаното си ежедневие все по-рядко намираме повод да поспрем, да слушаме, да съзерцаваме. Дори и ние, християните, често на празниците обръщаме повече внимание на трапезата, на облеклото, на суетата. Тази година на Никулден имаше и такива столичани, които предпочетоха да се съберат и да отбележат празника духовно – с концерт.

Сред приятната творческа атмосфера, която създават експонатите в Софийска градска художествена галерия – домакин на ежегодния фестивал „Камерна сцена София“, една нова хорова формация дебютира с изключително интересна и разнообразна програма, включваща сакрални песнопения от различни стилови епохи и националности. Изпълнителите – камерен хор Sophia с диригент Мария Русева – освен красива звучност и прекрасни тембри представиха пред посетителите подбраната музика с ентусиазъм, разбиране и професионализъм.

В самото начало имахме възможност да се насладим на красивия 22-ри псалом (The Lord is my shephard/Господ е мой пастир) от американеца Пол Баслер. Тук диригентката ръководеше хористите от рояла. След това вниманието на публиката беше насочено към други църковни творби, между които мотета Herr, nun lässest Du (Ныне отпущаеши) от Феликс Менделсон Бартолди и Magnificat (Величае душата ми Господа) на естонеца Арво Перт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

gosdumaКомисията по образованието към Руския парламент отхвърли поправките, които заменяха предмета "Основи на религиозната култура и светска етика" с изучаването на основи на духовно-нравствената култура. Поправките трябваше радикално да променят сега преподавания в училищата предмет. В законопроекта "За образованието", приет от държавната Дума през октомври на първо четене, се говореше за учебни курсове, посветени на "историческите и културните традиции на световните религии". Но поправките, обсъждани тази седмица, допускат само "знание за основите на духовно-нравствената култура", като лишават религиозните организации от правото да влияят върху съдържанието на курса. По думите на депутата Олег Смолин в навечерието на гласуването представители на Църквата се срещнали с вице-премиера Игор Шувалов, а на гласуването вчера присъствал прот. Всеволод Чаплин, глава на отдела за взаиомоотношения на Църквата и обществото към Московска патриаршия. Резултатът е бил, че парламентарната комисия е запазила съществуващото до момента положение.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

evangelieНа 9 декември Българската православна църква празнува Зачатието на св. Анна, когато тя е заченала Пресвета Богородица. На този ден църковната камбана в крайдунавския град Пасау призова българите от града и околностите му да отпразнуват храмовия празник на своя небесен закрилник в Пасау - света Ана.

Тържествена света Литургия беше отслужена от нашия свещеник там иконом Виктор Иванов-Цимер. На певницата бяха иподякон Петър Иванов и Лариса Храсчезеник. Българи и православни от Полша, Русия, Украйна и други православни страни отправиха сърдечни молитви към света Ана. „Вселената празнува днес Анниното зачатие, дадено от Бога, защото тя роди родилата неизказано Словото“ (празничен kондак, глас 4). 

След службата отец Виктор и всички присъстващи се помолиха и за новопреставилия се в Господа Български патриарх Максим. В проповедта си по повод празненството на света Анна отец Виктор благослови дошлите на храмовия празник на общината, като отправи топли и сърдечни молитви към небесния закрилник на общината ни в Пасау за здраве, мир и благоденствие на всички православни в града. Той изказа сърдечна благодарност и на дошлия от Мюнхен дарител на табелите за храмовете ни в Пасау и Регенсбург, българина Иван Миленов, който монтира над храмовата вратата осветената на празника табела.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]