Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)
По инициатива на българския свещеник в Пасау и Регенсбург, Германия, о. Виктор Иванов-Цимер се появи на бял свят нещо изключително интересно за всеки православен християнин: разпята едногласно литургия на източен напев. Изпълнението е направено с учебна цел: да могат всички музикални християни да заучат изпълнението и да го възпроизвеждат по време на богослужение – единично или групово. Защото много сме се отдалечили от древната практика: всички християни заедно да пеят в църква. Където това се прави и днес (в Русия, зад граница, особено в африканските православни енории), завладяваща е силата на общата молитва. Така вярващите не „слушат литургията”, а участват дейно в нея.

Св. Литургия – учебен диск в изпълнение на Владимир Матов

Отец Виктор има за съмишленик друг български свещеник (и негов състудент от Духовната академия) прот. Николай Андонов от Братислава. О. Николай записа в електронен вид тектовете и нотите на св. литургия по изданието на Св. Синод, известно като „Кратък възкресник на западни ноти” от 50-те години на 20 в. Двери ще публикува и тези песнопения.Почти навсякъде в православната ни Църква през десетилетията на тоталитарния режим пеенето на църковните песнопения по време на църковните служби е било едно призвание за малцина, които са имали смелоста да покажат открито любовта си към Бога. В последствие често пъти тези люде са били лишени от „привилегиите” и по-важното – от правата, които са ползвали техни съграждани, неангажирани с църковни дела. Не рядко са били преследвани и репресирани. На тях се е гледало с насмешка и дори със съжаление. Те са пеели за слава Божия срещу символично или без никакво възнаграждение поради липса на средства или  понеже така е били пожелано от управляващите.

По тази причина църковното пение е останало чуждо за голяма част от хората, израснали във времето на тоталитарния режим. Църковните певци в страната ни се броят на пръсти. Тежките рани, нанесени върху традициите, християнския морал и духовните ценности на българина от годините на тоталиризма, са все още са отворени. 

Много е трудно свещениците ни да сформират църковни хорове или да обучат църковни певци без необходимите им учебни пособия и финансови средства за това. Често липсват нотни партитури или желаещите да пеят не могат да се оправят с нотите, особено с византийските или т. нар. невми. Църковнославянските текстове с техните съкращения и старинни букви, с които са написани текстовете на песнопенията, също са проблем за голяма част от желаещите да послужат на клира.

Пред тези проблеми се изправиха българските свещеници о. Виктор Иванов-Цимер от Мюнхен и прот. Николай Андонов от Братислава. Повече от година двамата се опитват да създадат за въодушевените ентусиасти, желаещи да подкрепят с гласовете си клира на БПЦ в страната и зад граница, възможност за един ефектен, евтин и достъпен вариант за самостоятелно заучаване на песнопенията и реда на Литургията.
Поетата инициатива на двамата отци, за която бяхме побликували кратко съобщение на 2.3.2006 под заглавие „Една празнина в областа на църковното ни пение ще бъде запълнена”, за съжаление не се увенча с успех. Бюрократични пречки, свързани с хонорари и печалби от авторски и изпълнителски права, прекратиха работата по проекта.
С помощта на о. Виктор и о. Николай в началото на месец юли певецът на църковната ни община в гр. Пасау, Германия, г-н Владимир Матов направи студиен запис на песнопенията от литургията с учебна цел. Това помагало е предназначено да улесни  желаещите при техните усилия да се научат и вземат певческо и молитвено участие в св. Литургия. За първи път се прави подобно издание с учебна цел. Това не е хорово, а солово изпълнение, целящо на елементарно равнище да подготви ентусиазирани, нови сили за клировете в  родината ни и зад граница.  

С оглед учебния характер на издадената литургия, за да се запази чистотата на гласа и разбираемоста на текста на изпетите църковни химни, песнопенията не са подлагани на допълнителна електронна обработка, използван е само естественият ехо-ефект на звукозаписното студио. Изпълнението е по старинни църковни мотиви. При слушане на това изпълнение човек добива ясна престава за силата и въздействието на химните, усеща Божието присъствие, получава душевно успокоение и респект към Бога.
 
Всички начинаещи, които не могат да четат ноти и църковнославянските текстове са проблем за тях, могат да ползват направения запис. Там те ще намерят отговорите на прошенията на свещеника, отговорите на всички ектении и принадлежащите църковни химни без съкращения. Начинаещите могат по слух да научат мелодиите, а самите текстове заедно с прошенията на свещеника да вземат от приложението към литургията, написано на църковнославянски език с български букви.
За първи път се прави студийно издание на литургията с учебна цел в пълен вид – с всички подробности, без възгласите и прошенията на свещеника – както за бъдещите певци на клира, така и за любители на църковното пение.   
Изпълнителят Владимир Матов, който не е музикант, а художник-иконописец (!), има авторските права за изпълнението. Той обаче се отказа от печалби и даде съгласието си – за общото дело изпълнените от него песнопения да бъдат публикувани в Двери и по този начин да са достъпни за всички желаещи. Този запис се явява ценно помагало за всички и е едно дело, достойно за подражание.

Разбира се, ще има и отрицателни отзиви или изказвания, както и типичното за българина „аз го знам по друг начин” или „можеше да се направи не така, а иначе”. Молим тези наши специалисти, които биха дръзнали „да хвърлят първи камъка”, да приемат това предизвикателство като призив да напрегнат силите си и по тази идея да създадат нещо по-добро, което да запълни тази празнина в църковното ни пение. Това, което сега е направено, е само едно добро начало. Нека и те дадат своята дан за бъдещите поколения църковни певци.

За онези наши читатели, които могат да пеят по ноти, о. Николай Андонов е подготвил в електронен вид нотни партитури за едногласно пеене на св. Литургия, които не са предвидени за издадената литургия с учебна цел. В момента отецът работи над нотирането на изпълнението на Владимир Матов, както и над тригласен вариант на литургията, които ще бъдат публикувани когато бъдат готови.

Редакцията на Двери благодари на всички, допринесли за издаването на това пособие. От днес всички желаещи могат да вземат от нашата рубрика „Църковна музика” песнопенията на литургията, изпълнени от Владимир Матов. Нотните партитури за едногласно пеене, подготвени от о. Николай Андонов, можете да намерите в същата рубрика.
Желаем успехи !

Св. Литургия – учебен диск в изпълнение на  Владимир Матов  

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awcxy 

Разпространяване на статията: