Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)
PIC01668.JPGНа 21 януари 2006 г. деня на преподобни Максим Изповедник, небесния покровител на Негово Светейшество Българския патриарх Максим,  духовенството и миряните на българския православен храм “Св. вмчк Георги” в Одрин посрещнаха Вселенския патриарх Вартоломей, който бе на посещение в града. Високият гост бе приветстван специално от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, като пратеник на Св. Синод на Българската православна църква.

Преди пристигането на Вселенския патриарх, по повод празника на преподобни Максим Изповедник, бе отслужена Божествена св. Литургия от свещеник Александър Филипов Чъкърък, в съслужение с архиерейските наместници на Свиленградска и Харманлийска духовни околии, и на Старозагорска епархия. Молитвено участие в службата взе и Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Галактион, специално пристигнал от своята епархия, за да посрещне и приветства гостите от името на Св. Синод на Българската православна църква, изпълнявайки възложеното му послушание. Българският архиерей бе придружен от свещеноиконом Емилиян Димов – член на старозагорския епархийски съвет и архиерейските наместници в градовете Казанлък и  Нова Загора.

В 11,30 часа звънът на камбаните на българския храм “Св. вмчк Георги” в Одрин извести събралото се в храма множество за пристигането на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Предстоятелят на Цариградската патриаршия бе придружен от Високопреосвещените членове на своя Св. Синод. В своето приветствие пратеникът на Българската православна църква, поздравявайки гостите от името на българския Св. Синод, изрази своята радост от това, че тази среща на братството се състои именно в обновения български храм в гр. Одрин.

След посрещането патриарх Вартоломей, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и останалите присъстващи духовници, отслужи молебен за здравето и благоденствието на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, по повод имения ден на Кириарха на родната ни св. православна църква, за когото бяха провъзгласени многолетствия на църковнославянски и гръцки език. В словото си след молебена Вселенският патриарх изказа своите братски и молитвени поздрави към Първосветителя на Българската църква, комуто благопожела многолетно и благоплодно служение на Божия Виноград.

По време на тържеството в храма “Св. вмчк Георги” в Одрин присъстваха проф. Иван Желев – Директор на Дирекция “Вероизповедания” при МС, Ангел Ангелов – ген. консул на РБългария в Одрин, депутати, общественици и много православни християни пристигнали от България.

Виж още по темата:
Старозагорски митр. Галактион  служи с патриарх Вартоломей в българската църква в Одрин и
Патриарх Вартоломей посети българската църква “Св. Георги” в Одрин


Galaktion.pngСЛОВО ПРИ ПОСРЕЩАНЕТО НА НЕГОВО ВСЕСВЕТЕЙШЕСТВО ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ “СВ. ВМЧК ГЕОРГИ” В ГР. ОДРИН

“Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен.” (Пс. 121:1)

Ваше Всесветейшество,
Преизпълнени сме с духовна радост, изпълнявайки послушанието възложено ни от Св. Синод на Българската православна църква, да бъдем днес под куполите на българския храм в гр. Одрин посветен на св. вмчк. Георги Победоносец, за да посрещнем Вас – Кириарха на Вселенската патриаршия и придружаващите Ви Високопреосвещени архиереи, членове на Вашия Свети и Свещен Синод.  Радостни сме, защото можем да Ви посрещнем в този обновен и реставриран св. храм, което стана възможно благодарение усилията и грижите на Българското правителство и лично на предишния Български Премиер – Помазаника Божий – Негово Величество цар Симеон ІІ, който е  не само благочестив християнин, но и добър Ваш приятел.

Благият Божий промисъл направи така щото тази среща на любовта, мира и братството в Христа Иисуса да се осъществи в деня, в който св. Православна църква молитвено си спомня паметта на преподобни Максим Изповедник – небесния покровител на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Максим. Този факт, който сугубо преумножава радостта ни, ни кара ведно с Ваше Всесветейшество да молителстваме пред Престола на Господа Бога, щото Той да обдари със здраве и благоденствие тезоеменития Български патриарх Максим.

Изпросвайки небесното ходатайство и застъпничество на чтимия преп. Максим Изповедник – този преизряден Божий съсъд, който отдаде целия си живот за чистотата на вярата и дори с изповедническата си мъченическа кончина прослави Бога, ние молим Христа Господа да ни направи достойни негови следовници, пребиваващи в чистотата на вярата и истината, чиито “стълб и крепило” е светата Му Църква.

Ето защо, Всесветейши Владико, бидейки единни в нашата православна вяра, засвидетелствайки взаимната си любов във Господа, ние сме честити от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Високопреосвещените членове на Св. Синод на Българската православна църква, представителите на различните български институции, тук присъстващото многобройно българско православно изпълнение и от наше лично име да Ви приветстваме с добре дошли в тази българска светия, където нашите сънародници се събират, за да търсят и намират Бога. Развълнувани от тази трогателна среща на хора обединени от една вяра, изповядващи еднакви божествени ценности, в съзнанието ни изплуват думите на Псалмопевеца св. пророк и цар Давид, който казва: “Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1). Това единство във вярата, за което и Сам Господ Иисус Христос говори, казвайки : “да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан 17:21) е онази твърда основа и онзи драгоценен залог, който ни изпълва със светли надежди за нашето общо бъдеще в интеграцията на Тракия и Балканите в рамките на Европейския съюз  и тържеството на спасителната ни православна християнска вяра в този общ Европейски дом.

На многая и благая лета, Всесветейши Владико!

Източник: СТАРОЗАГОРСКА МИТРОПОЛИЯ

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ad9ca 

Разпространяване на статията: