Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

PIC01668.JPGНа 21 януари 2006 г. – денят на преп. Максим Изповедник, небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, духовенството и миряните на българския православен храм „Св. вмчк Георги“ в Одрин посрещнаха Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, който беше на посещение в града. Високият гост беше приветстван специално от Старозагорски митрополит Галактион, като пратеник на Св. Синод на Българската православна църква.

Преди пристигането на Вселенския патриарх, по повод празника на преп. Максим Изповедник, беше отслужена божествена св. Литургия от свещ. Александър Филипов Чакърък, в съслужение с архиерейските наместници на Свиленградска и Харманлийска духовни околии, и на Старозагорска епархия. Молитвено участие в службата взе и митр. Галактион, специално пристигнал, за да посрещне и приветства гостите от името на Св. Синод на БПЦ, изпълнявайки възложеното му послушание. Архиереят беше придружен от ик. Емилиян Димов – член на Старозагорския епархийски съвет, и архиерейските наместници на градовете Казанлък и Нова Загора.

В 11:30 ч. звънът на камбаните на храм „Св. вмчк Георги“ в Одрин извести събралото се в храма множество за пристигането на Негово Всесветейшество патр. Вартоломей. Предстоятелят на Константинополската патриаршия беше придружен от членовете на своя синод. В своето приветствие пратеникът на БПЦ, поздравявайки гостите от името на българския синод, изрази радостта си от това, че тази среща на братството се състои тъкмо в обновения български храм в гр. Одрин.

След посрещането патр. Вартоломей, в съслужение с митр. Галактион и останалите присъстващи духовници, отслужи молебен за здравето и благоденствието на патр. Максим по повод имения ден на кириарха на родната ни св. православна църква, за когото бяха провъзгласени многолетствия на църковнославянски и гръцки. В словото си след молебена Вселенският патриарх изказа своите братски и молитвени поздрави към първосветителя на БПЦ, комуто благопожела многолетно и благоплодно служение на Божия виноград.

По време на тържеството в храма „Св. вмчк Георги“ присъстваха проф. Иван Желев – директор на Дирекция „Вероизповедания“ при МС, Ангел Ангелов – генерален консул на Република България в Одрин, депутати, общественици и много православни християни, пристигнали от България.

Още по темата:

Митр. Галактион ще служи с патр. Вартоломей в българската църква в Одрин и Патр. Вартоломей посети българския храм „Св. Георги“ в Одрин

Galaktion.pngСлово при посрещането на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей в българския храм „Св. вмчк Георги“ в гр. Одрин

„Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен“
(Пс. 121:1)

Ваше Всесветейшество,

Преизпълнени сме с духовна радост, изпълнявайки послушанието възложено ни от Св. Синод на Българската православна църква, да бъдем днес под куполите на българския храм в гр. Одрин посветен на св. вмчк. Георги Победоносец, за да посрещнем Вас – кириарха на Вселенската патриаршия, и придружаващите Ви Високопреосвещени архиереи, членове на Вашия Свети и Свещен Синод. Радостни сме, защото можем да Ви посрещнем в този обновен и реставриран св. храм, което стана възможно благодарение усилията и грижите на българското правителство и лично на предишния български премиер – помазаника Божи – Негово Величество цар Симеон Втори, който е не само благочестив християнин, но и добър Ваш приятел.

Благият Божи промисъл направи така, щото тази среща на любовта, мира и братството в Христа Иисуса да се осъществи в деня, в който св. Православна църква молитвено си спомня паметта на преп. Максим Изповедник – небесният покровител на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Максим. Този факт, който сугубо преумножава радостта ни, ни кара ведно с Ваше Всесветейшество да молитстваме пред Престола на Господа Бога, щото Той да обдари със здраве и благоденствие тезоеменития Български патриарх Максим.

Изпросвайки небесното ходатайство и застъпничество на чтимия преп. Максим Изповедник – този преизряден Божи съсъд, който отдаде целия си живот за чистотата на вярата и дори с изповедническата си мъченическа кончина прослави Бога, ние молим Христа Господа да ни направи достойни негови следовници, пребиваващи в чистотата на вярата и истината, чиито „стълб и крепило“ е св. Му Църква.

Ето защо, Всесветейши Владико, бидейки единни в нашата православна вяра, засвидетелствайки взаимната си любов в Господа, ние сме честити от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Високопреосвещените членове на Св. Синод на Българската православна църква, представителите на различните български институции, тук присъстващото многобройно българско православно изпълнение и от наше лично име да Ви приветстваме с добре дошли в тази българска светия, където нашите сънародници се събират, за да търсят и намират Бога. Развълнувани от тази трогателна среща на хора, обединени от една вяра, изповядващи еднакви божествени ценности, в съзнанието ни изплуват думите на Псалмопевеца св. пророк и цар Давид, който казва: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!“ (Пс. 132:1). Това единство във вярата, за което и Сам Господ Иисус Христос говори, казвайки „да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно“ (Иоан 17:21), е онази твърда основа и онзи драгоценен залог, който ни изпълва със светли надежди за нашето общо бъдеще в интеграцията на Тракия и Балканите в рамките на Европейския съюз и тържеството на спасителната ни православна християнска вяра в този общ Европейски дом.

На многая и благая лета, Всесветейши Владико!

* Източник: Старозагорска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ad9ca 

Разпространяване на статията: