Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
Въпросът за промяната на църковния календар не стои на дневен ред пред Руската църква, заяви прот. Николай Балашов, секретар на отдела по междуправославни връзки, по повод настъпващия празник Рождество на 25 декември, когато празнува Западният свят и голяма част от православните църкви. "Юлианският календар е скъп за нашия църковен народ и представлява една от културните особености на нашия религиозен живот".
Отец Николай Балашов съобщи също, че към настоящия момент по стария Юлиански календар празнуват само Руската, Йерусалимската, Грузинската, Сръбската православна църква, както и монашеската република на Света Гора. Всички останали 11 православни църкви отбелязват Рождество на 24 срещу 25 декември. "Но те ползват не т.нар. католически Григориански календар, а Ново-Юлиянския, въпреки че те почти напълно съвпадат. Разликата между тях от един ден ще се натрупа за период от 2800 години".

Календарната реформа е осъществена през 16 век от Римския папа Григорий XIII, с цел да се коригира нарастващата разлика между астрономическата и календарната година. Нейното приемане на Запад също било съпроводено с големи вълнения на различни религиозни групи.

По инициатива на Цариградския патриарх през 1923 г. се провежда съвещание на православнати Църкви, на което е взето решение за поправка на Юлиянския календар. Руската православна църква заради историческите обстоятелства не е могла да вземе участие в заседанията. Като разбрал за решенията на Константинополския събор, патриарх Тихон се опитал да въведе новия Юлиянски календар, но това предизвикало протести сред вярващите и постановлението било отменено за по-малко от месец.

Представителят на Московска патриаршия обясни също, че разликата от един ден между Юлианския календар и астрономическата година се натрупва за 128 г., Григориянският календар изостава от астрономическата година с един ден за 3 333 години, а Ново-Юлиянският - за 40 хиляди години.

РИА Новости/Седмица.Ru

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aufdc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]