Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
elena.jpgС решение на правителството по бюджета на Министерството на културата за ремонт на църквата "Свети Константин и Елена" в Одрин се отпускат допълнително 140 000 лева, съобщи пресслужбата на кабинета. Средствата ще бъдат използвани за аварийно укрепване на основите и ограждащите зидове на църквата и за монтиране на покрив по геометрията на първообраза с полагане на хидроизолация и покриване със специални керемиди.
Вече е изготвен и пълен работен проект за всички части на храма. Ще се оформи и дворно пространство съгласно решението за социализацията на обекта като религиозно и паметно средище на българската православна общност в Одрински регион.

Българският православен храм, носещ името на светите равноапостоли Константин и Елена, е построен през есента на 1869 г. с дарение на родолюбиви българи. Църквата се намира в кв. "Абдурахман", махала "Узункалдъръм" в югоизточната част на турския град Одрин. Представлява трикорабна псевдобазилика. Вътрешното пространство е обогатено от емпориите, развити в две нива. Интериорът на църквата е увенчан с иконостас със 70 икони.

Неотдавна българският свещеник, който я обгрижва, отец Александър Филипов Чакърък, съобщи, че храмът е в трагично състояние и ако не бъде укрепен до зимата, може да се срути. Българският консул в Одрин също обяви, че ако най-старата българска църква в града се срути, турските власти ще могат да я обявят за безстопанствена и съответно да я продадат.

Източник: БНР

Бел. ред.:
Църквата е била сравнително добре запазена до 1989 г., когато в отговор на т. нар. "възродителен процес" у нас мюсюлмани в южната ни съседка я подпалили и изгорял половината покрив. От дъждовете и снеговете стените, които имат редица конструктивни слабости, можеха да се срутят, което вече застрашава статуса на храма като "вакъф", т. е. религиозен имот.  Преди две години целият покрив беше демонтиран и със средства от Дирекция "Вероизповедания" на МС при експертната помощ на Министерството на културата стените бяха хванати в железно скеле, а стените се покриха с найлоново фолио, за да не се мокрят. През това време се направи ремонтът и обновлението на другата одринска българска църква - "Св. Георги". Междувременно се работеше у нас по проектите и съгласуването им със съответните органи в Република Турция. Сега отпуснатите средства от държавния бюджет позволяват да се започнат възстановителните работи, включително и покриването на църквата с временен покрив. Все още не се поставя въпрос за пълното възстановяване на храма като действащ, но това ще зависи само от намирането на средства за измазването и обзавеждането му. Самите градски власти на Одрин в духа на националния си приоритет за присъединяване към ЕС подпомагат възстановяването на българските църкви и определено се гордеят със "Св. Георги", която е включена в туристическите маршрути на турските граждани, идващи от вътрешността на страната, за да опознаят отечеството си.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a8kcq 

Разпространяване на статията: