Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
На 25 ноември, деня на св. Климент Охридски, покровител на Софийския университет, който носи неговото име, в параклиса на Богословския факултет, посветен на св. Климент, беше отслужена св. литургия от Русенския митрополит Неофит в съслужение с ректора на СДС "Св. Йоан Рилски" архим. Сионий, председателя на старинната столична църква "Св. София" свещ. Ангел Ангелов, ефимерия на параклиса асист. свещ. Климент Харизанов и други свещенослужители. Рано сутринта се черкува и ректорът на СУ проф. Боян Биолчев. В края на св. литургия митрополитът поздрави с празника декана, професорите и преподавателите, служителите и студентите във факултета и от името на Н. Св. Българския патриарх Максим им пожела да следват пътя и примера на Охридския светител.
От 10 ч. митрополитът и свещенослужителите заедно с преподавателите и студентите тръгнаха в тържествено шествие към паметника на св. Климент в градинката пред СУ. Там дойдоха ректорът заедно с Академичния съвет и 30 ректори на университети от Европа и Азия, дошли да почетат празника на Алма матер. Хорът на БФ под диригентството на доц. Димитър Димитров изпя кантатата на св. Климент и бяха поднесени венци пред паметника на светеца.

След това в аулата на университета митр. Неофит беше награден с почетния знак на СУ "Св. Климент Охридски" със синя лента, както и бяха обявени другите наградени.

Вечерта от 17 ч. в параклиса на БФ се отслужи вечерня, на която присъства и ректорът проф. Биолчев. След службата той връчи на проф. д-р Тотю Коев и проф. д-р Николай Маджуров, дългогодишни преподаватели в Духовната академия "Св. Климент Охридски" и в БФ доднес, почетния знак на СУ със синя лента.

По отколешна традиция след това в най-просторната аудитория на БФ се проведе св. Климентовата вечер. Събраха се деканското ръководство, професорите, доцентите, асистентите, докторантите, магистрантите и студентите-бакалаври около обща трапеза. Бяха прочетени приветствия от колеги и приятели на БФ, които не можеха да са с нас, а после студенти и асистенти изнесоха забавна програма
.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6a6h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]