Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Image 1123537 126Без богослужение в дадената ни от Ватикана църква „Св. Викентий и Анастасий” премина тази година Рождество Христово за българите в Рим. От три седмици на сънародниците ни е забранен достъпът до храма. Новините, идващи от Рим за причините за конфликта в църковната община, са противоречиви и неофициални. След като Константийският епископ Антоний, викарий на Западноевропейския митрополит Симеон, информира за проблема папския нунций в София и кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, от Ватикана изпратиха писмо с отговор, че ще се търси диалог за решаване на въпроса. В началото на януари епископ Антоний ще замине за Рим, където ще се срещне с отговорните лица от Ватикана. Очаква се той да изясни на какво се дължи проблемът с храма, който така щедро беше преотстъпен от папа Йоан Павел Втори за богослужебна употреба на българската църковна община във вечния град.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

35Паметта на една поместна църква, на един народ е като паметта на човека - тя е връзката с неговото минало, с наследството, натрупано от личния опит, с поуките, с които върви към бъдещето. Затова и всяка нова година е белязана от годишнините, които са знаците за спомена от миналото.

2012 година от Рождество Христово мина под знака на големия юбилей – 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, станала символ не само на София, но и на цяла България.

Годишнината беше отбелязана на 28 октомври и по този повод Света Гора дари на храма чудотворно копие на светогорската икона "Достойно ест" като спомен за паметната дата. Св. Синод излезе със свое нарочно послание.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

350px12 465 sms-а са били пуснати в подкрепа на кампанията „Да съхраним българската църква „Св. Стефан” в Цариград” на фондация "Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград". До момента от тях са събрани 21 300 лв.

Кампанията за набиране на средства за реставрация на иконостаса, чрез изпращане на дарителски СМС, която стартира на 1 септември 2011 г., приключи. Дарения ще продължават да се набират само по банков път по сметка на фондация “Български православен храм „Св. Стефан в Цариград”: ЦКБ АД; Банков код: CECBBGSF
Сметка в BGN: BG 61 CECB 9790 1071 3054 00

Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на храма на брега на Златния рог в Истанбул. Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса, който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 114 г.). По предварителни данни необходимите средствата възлизат на 75 000 евро.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

44432Годината 2012 ще остане в история на БПЦ с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Максим (6 ноември), който беше най-възрастният от всички предстоятели на православни църкви и 41 години бе начело на БПЦ. Църковните историци определиха неговата кончина като „край на една епоха“.

През тази година се разделихме с още хора, които оставиха следа в живота на родната ни Църква.

На 22 юни след продължително боледуване ни напусна големият историк и византинист проф. Георги Бакалов. В последните години той посвети много усилия за адекватното въвеждане на предмета религия в българските училища, но не видя делото си завършено.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

КръстПрез 2012 г. Православната църква причисли към лика на светците нови Божии угодници, повечето от които живели в размирния XX век - столетие на кръвопролитни войни и войнстващ атеизъм, когато човечеството дава милиони жертви. От началото на XXI век поместните православни църкви канонизираха много от своите новомъченици, като най-активен е този процес в Руската и Украинската православни църкви. Канонизации през изминалата 2012 г. извършиха Вселенска патриаршия, Руската, Украинската, Грузинската и Сръбската православни църкви. Ето имената на някои от новите светии на Православието, чиято памет вярващите тържествено ще отбелязват занапред. Според установения ред всички поместни църкви информираха Българската патриаршия за извършените канонизации. Всяка поместна църква сама решава кои от тях да включи в своя богослужебен календар. Канонизации на убити монаси по време на османското робство извърши и Македонската православна църква.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

331Руският патриарх Кирил отправи критика към онези свещенослужители, които карат скъпи автомобили, съобщи Интерфакс. "Нека помислим върху идеята да ползваме такива транспортни средства, които недоброжелатели не биха могли да използват като повод за дискредитиране на духовенството", каза патриархът в петък по време на епархийското събрание в Москва. Той призова духовниците в руската столица към умереност, за да не бъде обвинявана Църквата в стремеж към разкош и лукс. Според него има достатъчно автомобили, които са комфортни и качествени, но не привличат върху себе си голямо внимание. Патр. Кирил разказа също, че през 90-те години му подарили "Мерцедес" за шестцифрена сума, но той се отказал от него. Днес той ползва държавен автомобил по съображения за сигурност като охранявано лице, допълни той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

56Заради обжалване на обществена поръчка спря работата по един от най-големите проекти за културно-исторически туризъм в България - "Сандански - зората на ранното християнство", съобщава в. "Труд". Той е на стойност 6,1 млн. лв. и е спечелен от община Сандански и Археологическия музей по оперативна програма "Регионално развитие". Преди няколко месеца беше даден старт на проекта, но строителни фирми, участвали в търга, обжалваха провеждането му.

По проекта се предвижда реставрация на основната част от епископската базилика от IV-V век и атриума. Епископският комплекс беше открит преди 15 г. от Владимир Петков, директор на музея в Сандански. Трябва да бъде изградено защитно покритие на базиликата като комбинация от метал и стъкло, което да показва действителните монументални размери на сградата и да защитава реставрираните вече мозайки.

"Обектът е най-представителен и значим паметник на раннохристианската архитектура и изкуство. Самата базилика е била украсена със стенописи и стенни мозайки. От тази сграда, чийто владетел е бил епископът, се е осъществявало цялостното обществено и икономическо управление на града", каза шефът на музея Владимир Петков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8Изключително ценни и редки ръкописи вече са достъпни до широката публика чрез интернет. Новите технологии са позволили на експертите от Народна библиотека „Иван Вазов" в Пловдив да предложат на широката аудитория едни от най-търсените от изследователи и учени книги и материали, които иначе се съхраняват под строг контрол във Фонд „Специални сбирки". Няколко ключалки, сейфове и решетки пазят оригинали от 13 век на редица редки и ценни заглавия в пловдивската библиотека. Те са достъпни само в дните на отворените врати или на специални изложби. Вече една голяма част от притежанията на библиотеката са достъпни онлайн, т.е. могат да бъдат видени, могат да бъдат прелистени и то не само от специалисти, а от по-широк кръг читатели.

Фонд „Специални сбирки" в библиотека "Иван Вазов" съществува от 1949 г. Димитър Минев, директор на библиотека "Иван Вазов", заяви за БНТ: "Само 300 са славянските ръкописи. Има още над 100, които са старогръцки, османотурски и т. н. Но влизат и старопечатни книги, една много сериозна цифра. Влизат и, разбира се, фотографии - много фотоси, които представляват голям интерес".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

12-04-02На Стефановден в изпълнената до краен предел крипта на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” беше изнесен празничен Рождественски концерт с участието на Софийския свещенически хор под диригентството на отец Кирил Попов, вокалния ансамбъл "Децата на Орфей" под диригентството на Венеция Караманова, както и камерния смесен хор "София" с диригент презвитера Мария Русева. Концертът беше открит със слово на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, а на него присъстваха и други архиереи на БПЦ. Празничното събитие беше организирано с благословението на Варненски и Великопреславски митр. Кирил, наместник-председател на Св. Синод, със съдействието на Столична община и Националната художествена галерия.

 

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)

44В последния ни брой за 2012 г. правим анализ на духовната реалност у нас през отиващите си 366 дни – с гости и репортажи по няколко теми: 

* „Висшият клир трябваше да се покае публично, защото и те са вършили неща, които са служили на безбожието!”  – размислите на един обикновен свещеник от Балкана за насъстоялото се покаяние на митрополитите след разсекретяването на досиетата им в началото на тази година. Свещеник Пенко Георгиев за пропуснатата възможност владиците-агенти да се покаят в някой от епархийските си манастири през 40 дневния траур за патриарх Максим. 

* „С Христос трябва да говорим като с баща” – посланията на седемте монаси от Върховната управа на Света Гора, които придружиха чудотворото копие на иконата „Св. Богородица Достойно ест” при донасянето му у нас през октомври т. г. Чуйте техните откровени размисли за ситуацията, в която се намира Европа, за молитвата, която върши чудеса, и за това, че православните народи на Балканите все още не са едини, защото не са осъзнали единството си в Христос. „Привидно хората смятат, че става дума за икономическа криза. Става дума за криза на ценностите и на духовността” – казват още светогорските монаси специално за зрителите на „Вяра и общество”.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

271220121340На празника на св. архидякон Стефан в Южния парк при строежа на бъдещия голям столичен храм, посветен на първомъченика на Христовата църква, беше отслужен водосвет с молебен канон. Отслужиха го протосингелът на Софийска митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председателят на църковното настоятелство за новия храм прот. Йоан Куков (и на ротондата „Св. Георги“), свещ. Георги Спасов от старинния храм „Св. Петка Самарджийска“, свещ. Валентин Михайлов от ротондата „Св. Георги“ и дякон Радко Иванов. Бяха се събрали около двеста души – настоятели, дарители, вярващи хора от квартала и столицата.

В словото си след водосвета о. Ангел изрази надеждата си, че този храм скоро ще бъде изграден и ще стане място за молитва, за да имат и жителите на околния район къде да се черкуват и да изпросват Божието благословение за себе си и за семействата си. Отново беше обсъдена и идеята при строежа да се устрои малък параклис, където да започнат да се извършват и богослужения, но преди всичко да могат вярващите да влязат в него и да се помолят всеки ден – в делник и в празник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

1IMG 1830На Рождество Христово иконата на св. Богородица "Геронтиса" напусна патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и се отправи за Варна, където ще остане в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". Мозаечната икона, изработена на Света Гора, е дарение от атонския манастир Пантократор за варненския храм.

На път за морската столица делегацията, която съпровожда иконата, водена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, спря в Троянския манастир. Там свещеното изображение на Божията Майка с литийно шествие беше внесено в храма на св. обител, където се отслужи молебен. В богослужението взеха участие митрополит Кирил, Браницкият епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, монасите от Св. Гора и братята на св. обител. В края на молебена епископ Григорий поздрави гостите с празника на Христовото Рождество и благодари за възможността монасите и богомолците в манастира да се поклонят на атонската икона. "Геронтисата" остана два часа в св. обител и беше поставена в храма за поклонение от богомолците - редом с троянската чудотворна икона на св. Богородица Троеручица. Така след патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където новата икона беше поставена в близост с чудотворната икона "Св. Богородица - Достойно ест", отново два "сестрински" образа на Божията майка се "срещнаха" в Троянската Богородична обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Специално издание за Рождество Христово на списанието „Чисти сърца“ изпраща коледните пожелания, размисли, стихотворения и рисунки на децата от младежкия център в Смолян. С този брой на списанието те поздравяват всички за светлия празник на Христовото Рождество. За децата празникът винаги е необикновен и уникален. В този брой на „Чисти сърца“ можем да го видим по много и различни начини, така както виждат децата - от очакването на дядо Коледа до чудото на Боговъплъщението, но без да забравят хората, които се нуждаят от обич и подкрепа: „Това е Коледата - време всеки да потърси в себе си искрата на добротворството! На този празник ние трябва да се опитаме да направим нещо за хората, които обичаме и в които вярваме. Но защо пък само на хората, които познаваме?! В този свят има хора, които наистина имат нужда от помощ. Нека им протегнем ръка! Нека ги дарим с усмивка! Нека ние сбъднем чудото на Коледа!".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

15Вселенският Цариградски патриарх Вартоломей в своето Рождественско послание обяви идващата 2013 г. за Година на общочовешката взаимопомощ. Обръщайки се към своето паство в целия свят, той заяви:

"Нека празнуваме с радост слизането на неописуемия Бог. Ангелите първи го известиха, пеейки: „Слава във висините Бога и на земята мир, сред хората - добра воля”. На земята виждаме и преживяваме войни и военни заплахи, но това не отменя радостната вест. Мирът наистина слезе на земята чрез помирението на Бога и хората в лицето на Иисус Христос. За съжаление обаче ние, хората, не се помирихме помежду си, въпреки че такава е Неговата свята воля. Враждебни сме един към друг. С фанатизъм изповядваме религиозните и политическите си убеждения, неумерени сме в придобиването на блага, в стремежа си към все по-голяма политическа власт. И заради това влизаме в конфликт с ближните си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1121Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II призова християните в своето Рождественско послание да въплътят в дела гостоприемството не само като оказване на помощ за нуждаещите се в наши дни, но като безрезервно приемане на другия:
 
"Преди две хилядолетия Бог разкри Своето безкрайно милосърдие към човека: "толкова обикна Бог света, че прати Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3:16). Синът и Словото Божие умали Себе Си, прие образ на раб. Роди се като човек и се смири като човек. Прие човешката природа въпреки другостта й. Стана Онзи, чрез Когото човешкият род отново се съедини с Бога. Приемането на човека от Бога в лицето на Иисус Христос стана образец за гостоприемство в отношенията ни с другите хора. Тази любов към другия (φιλοξενία, букв. "любов към чуждия", "гостоприемство") означава да умалим себе си (κένωσις, кеносис) и да приемем другите без всякакви условия. Това гостоприемство не се ограничава само до членовете на нашата общност. Въчовеченият Иисус ни призовава да обичаме дори нашите врагове и да се молим за тях.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]