Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

inСпоред джобния календар за 2015 г., издаден от Св. Синод на БПЦ-БП на лична (и неконтролирана) отговорност на Сивенския митрополит Йоаникий, на утрешния ден, 19 ноември, се отбелязва паметта на преподобни Порфирий Светогорец или Кавсокаливит (по името на атонския скит Кавсокаливия). Никъде другаде паметта на новопрославения светец не се отбелязва на тази дата.

Истината е, че той се е упокоил на 2 декември 1991 г. и при причисляването му към сонма на преподобните светци през 2013 г. беше определено паметта му да се чества на 2 декември. Тогава тържествено се отбелязва неговият празник и в основания от светеца манастир недалеч от Атина. Написаното в българското църковно календарче за 2015 г. е възможно да е опит празникът на преподобния да се приведе в съответствие със стария календарен стил, смятат църковници.

За щастие тази грешка е забелязана и е поправена в календара за 2016 г. Но все пак остава отворен въпросът за синодния контрол върху изготвянето на календара. И не само.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

Clipboard01На 19 ноември от 13.30 ч. в Духовно-просветен център при храм „Св. Архангел Михаил”  във Варна тържествено ще бъде отбелязана 10-годишнината от създаването на школа „Православни християнски ценности и традиции” при Общинския детски комплекс (ОДК). По този повод ще се проведе практически семинар на тема: „Възможности и реализация на обучението по християнство в българското училище”.

В програмата на семинара са включени доклади, презентация и дискусия, отразяващи дейността на школата и възможностите за обучение и възпитание на подрастващите в духа на християнските ценности. В работата на форума ще вземат участие представители на Община Варна, РИО - Варна, Варненска и Великопреславска митрополия, директори на училища, родители.

Школата „Православни християнски ценности и традиции” е създадена по инициатива на Варненска и Великопреславска митрополия, Община Варна и Регионален инспекторат по образованието като алтернативна форма за изучаване на предмета „Религия”  към Общинския детски комплекс - Варна, като занятията се провеждат на територията на училищата.

В първите години са обхванати над 1000  деца от 30 училища, а в момента децата са 500 от 16 училища. Директорът на ОДК - Варна Монка Николова отдава спада в броя на учениците с голямата натовареност в училищата и целодневната организация на учебния ден.

Програма на семинара:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)

220838.pСтотици войници с християнско изповедание от цяла Сирия се организират, за да вземат участие в защитата на древния библейски град Садад, разположен югоизточно от разрушения от войната Хомс и населен предимно с християни. Стотици християнски семейства вече са напуснали града и са потърсили убежище в Хомс и Багдад, съобщава Christian today. В началото на месеца джихадистите от "Ислямска държава" превзеха град Махин, на около 4 мили от Садад, и планират нападение срещу християнски град, който е разположен на ключовия път между Дамаск и Хомс. 

Садад е споменаван многократно в Библията (Числа 34:8, Йез. 47:15). През 2013 г., когато правителствените войски възвръщат контрола си над Садад, там бяха открити масови гробове на избити християни.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

22През последните години гръцката държава рязко ограничи броя на ръкополаганията на нови свещеници, които там са държавни служители. По информация на Св. Синод на Гръцката църква недостигът на свещеници достигна 22% или с други думи, от необходимите 10 500 свещеници не достигат 2 300 души. Според сега действащото законодателство нов държавен служител може да бъде приет на работа, само след като десет негови колеги излязат в пенсия. Опитите на църковното ръководство да изключи свещенослужителите от действието на този закон бяха безуспешни. Нуждите на населените места накараха митрополитите да ръкополагат клирици извън отпуснатите държавни бройки, които не са на държавна заплата, а разчитат на издръжката на митрополията и на местните енории.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

006Председателят на синодалния Отдел за религиозно образование и катехизация към Московска патриаршия Ростовски митрополит Меркурий предложи да се разшири преподаването на предмета "Основи на православната култура" и той да се изучава и от учениците от 5 до 9 клас включително. От 2012 г. всички ученици в 4 клас в руските училища един път седмично изучават един от следните предмети: "Основи на православната култура", "Основи на ислямската култура", "Основи на юдейската култура", "Основи на будистката култура", "Основи на световните религиозни култури" и "Светска етика".

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)

Antoine LeirisФренският журналист Антоан Лерис, загубил съпругата си при атентата в концертната зала Батаклан в Париж, се обърна към извършителите на масовото убийство с емоционално обръщение.  В него журналистът заявява твърдото си намерение да възпита своя 17-месечен син Мелвин без омраза и желание за мъст. Ето и самият текст, който придоби голяма популярност и беше публикуван в много медии:

"В петък вечер вие откраднахте живота на един специален човек, любовта на моя живот, майката на моя син, но няма да успеете да ме накарате да мразя. Не зная кои сте и не искам да знам, вие сте мъртви души. Ако Бог, заради Когото вие убивате сляпо, ни е сътворил по Свой образ, то всеки куршум, попаднал в тялото на моята жена, е станал рана в Неговото сърце.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

Обява за деня на хр.семПо повод празника Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и младеж, Православният информационен център на Неврокопска митрополия организира редица събития в Благоевград.

На 18 ноември (сряда) от 18. ч. в зала 5 на община Благоевград ще се проведе прожекция на документалния филм “Достойно ест”, разказващ за чудотворната икона на св. Богородица  “Достойно ест” от гр. Бухово. Филмът е дело  на  Ваня Иванова и Зорница Гюрова.

 На 19 ноември (четвъртък) от 13,30 ч. в залата на Младежкия дом ще се проведе диспут между ученици от 8 до 12 клас от благоевградски училища на тема: “Младите и семейството днес“. Диспутът се организира съвместно с Общински младежки дом и Община Благоевград.

На 20 ноември (петък) от 18.00 ч. в залата на Регионален исторически музей доц. д-р Мариян Стоядинов от Великотърновския университет “Св. Кирил и Методий” ще изнесе беседа на тема: ”Православното семейство”.

На 21 ноември в храма “Въведение Богородично” в кв. Вароша със св. Литургия ще бъде отбелязан празникът Въведение Богородично. След богослужението в двора на църквата ще се проведе благотворителен базар на деца от православните неделни училища в града. Събраните средства ще са в помощ на семейства в нужда. В базара може да се включи всеки с ръчно изработено изделие или домашно приготвен постен сладкиш. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

21.11В навечерието на 21 ноември, Въведение Богородично – празник на християнското семейство и православната младеж, Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” за втора година организира програмата „Подкрепа на семейството”, Целта на проявата е да напомни за ценността и важната роля на семейството в живота на човека. Инициативата започва три дни преди празника Въведение Богородично, на18 ноември, и ще продължи до 10 декември.

В програмата тази година е предвиден цикъл беседи на тема: „Семейството и християнството – практически и духовни аспекти”. Ще бъда разгледани четири теми, свързани със семейните отношения и елементи от тях, които често остават незабелязани в ежедневието. Лектори ще бъдат: протойерей Василий Шаган, доц. Бойчо Бойчев - преподавател по етика на семейните отношения, Емилия Бойчева - психолог.

В зависимост от интереса на аудиторията предложените теми могат да се допълват и обогатяват. Те включват:

4.4166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (24 Votes)

599825096530b2ad46c6fb2.20544420 articles main bigВ началото на Рождественския пост екипът на Двери стартира нов проект, наречен Постник. Неговата цел е да акцентира върху поста като особено време в църковната година и върху храната като дисциплиниращ фактор в аскетичната практика на Църквата.

Много съвременни хора отказват да участват в опита на поста, оправдавайки се, че са затруднени в приготвянето на храната. Целта на Постник-а е да даде идеи и конкретни рецепти, които могат да се приготвят лесно и бързо, дори от работещи хора. Така се надяваме мнозина да се престрашат да вкусят от плодовете на поста- телесен и духовен.

Ето и първите предложения в Постник-а: Постни кюфтенца със сусамов сос и Пълнозърнести домашни питки.

Автори на рецептите са кулинари от екипа на „Двери“, както и хора, които бяха специално привлечени към проекта. Екипът на Постник ще гостува в кухните на християнски семейства, които ще ни запознават със своите семейни традиции в поста, с любими рецепти. Ще надникнем и в тайните на приготовлението на просфората и обредните хлябове у нас и в други православни страни. В същото време Постник-ът е отворен към читателите на сайта. Вие също можете да предлагате ваши любими рецепти, както и кулинарни шедьоври, открити от вас.

Изпращайте рецептите на редакционната поща (redaktori@dveribg.net) заедно със снимки на ястията.

Желаем на всички читатели леки и спасителни Рождественски пости!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 6092На 16 ноември 2015 г. се надвършват две години от кончината на един голям български архирей - Неврокопския митрополит Натанаил (16.11.1952 - 16.11.2013 г.). Расъл в трудни времена, той усърдно и всеотдайно работи и отдаде на Църквата ни сили и живот в още по-сложните години на разкола в Българската православна църква - явен и скрит, но еднакво гибелен. Изключително много хора у нас и отвъд границите на Отечеството ни се облагодетелстваха духовно от неговата братска и пастирска обич и грижа, от усилията му да се възстанови дейността на Православната църква в България в пълен обем и с високо качество, както не само го искат днешните времена, но и го налагат повелите на Спасителя Господ Иисус Христос.

Затова никак не беше изненадващо, че на помена за него в събота, 14 ноември, се събраха толкова много хора, сред които десетина архиереи, десетки други клирици, монаси и монахини, стотици християни от епархията, страната и от съседните ни църкви. На 13 ноември се отслужи вечерня в катедралния храм "Свети Кирил и Методий" в град Гоце Делчев, а след това от 18 часа в културния дом на града беше изнесе концерт от клавирни творби в памет на митрополит Натанаил Неврокопски. Няколкостотин души се насладиха на високото майсторство и великолепните изпълнения на знаменитите проф. Дора и Анастас Славчеви. Самите те приживе са имали духовна връзка с незабравимия висш духовник и сега бяха дошли да изразят по най-добрия начин, на който са способни, своята признателност за получените дарове на духовна близост и сърдечна обич.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

IMG 5395Пред повече от 80 начални учители от Русе и региона беше представено Учебното помагало по БЕЛ, Околен свят и Час на класа за 2 клас. Авторите д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева въведоха педагозите в концепцията на образователния проект на „Двери“, който цели знанията за християнството да достигнат до възможно повече български ученици. Бяха представени не само помагалата, създадени досега, но и принципите на работа с тях, предлаганият педагогически подход, принципите на взаимодействие между учители и ученици, начините за обратна връзка.

По време на представянето всички учители получиха екземпляр от учебното помагало за 2 клас, за да могат да го използват в педагогическата си работа.

Събитието беше организирано от Русенска митрополия и Районния инспекторат по образование - Русе в лицето на г-жа Росица Георгиева, старши експерт по религия.

Срещата на авторите с преподавателите се проведе в аулата на русенското училище „Йордан Йовков“. Златина Каравълчева и Полина Спирова се срещнаха с директора на училището д-р Илия Костов и посетиха кабинета по религия. За работата си с учениците разказа учителката по религия Валерия Лавчева, която е единственият преподавател на пълен щат по този предмет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

ArticoloСирийският епископ Джордж Абу Казен призова международната общност да спре финансирането на терористични групи след атаката в Париж, в резултат на която загинаха повече от 120 души.

"Ние сме дълбоко наранени и скърбим за случилото се, изразяваме своята солидарност с жертвите на кланетата в Париж. Тероризмът е идеология, която никой не бива да подкрепя, и ние, хората в Сирия, разбираме това много добре... Вече години страдаме от това и живеем в страх".

Сирийският римокатолически епископ на Алепо призова световните сили "да престанат да дават оръжие, дотации на терористични групи в Близкия Изток, а сега и в Европа, да престанат да ги обучават. Тероризмът е чудовище, което вие не може да контролирате, идеология на смъртта, която не уважава никого и нищо, която убива всекиго и навсякъде".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

50Римският папа Франциск изрази скръбта си за масовите убийства в Париж: "Дълбоко съм наскърбен..., трудно е да бъдат разбрани такива неща. Моля се за загиналите и ранените, за семействата на жертвите". Според него случилото се в Париж е "част от третата световна война", която сега преживява светът, за която няма религиозно или човешко оправдание: "Поразени сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, която осъждаме най-решително. Молим се за всички жертви и за ранените, както и за целия френски народ. Това е покушение срещу мира на цялото човечество, което изисква от всички нас решителен отговор и солидарност в противопоставянето на разпространението на убийствената ненавист във всичките й форми".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

post1На 15 ноември започва 40-дневният пост, предхождащ празника Рождество Христово. Рождественският пост е по-лек от Великия и Богородичния пост и през него, както и през Петровия пост, се разрешава употребата на риба и рибни продукти. Само през първата седмица на поста ограничението от храни е по-строго - разрешава се само растителна храна с олио, а след това според българския църковен Типик се разрешава яденето на риба, освен в сряда и петък. Според руския типик риба се яде само в събота и в неделя. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.

4.2307692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (26 Votes)

p50Днес Пловдивският митрополит Николай разпространи своя Позиция относно визитата в България на Вселенския патриарх Вартоломей. В обръщението си той пише, че прави това в отговор на многобройни запитвания на клирици и миряни от Пловдивска епархия, които са поискали да разберат становището му във връзка със събитията, както и причината, поради която той не присъстваше на нито едно от мероприятията, съпътстващи визитата на патриарх Вартоломей. Той дава гласност и на вътрешния доклад на Русенския митрополит Наум, който той изготвя за Св. Синод след визитата му във Фенер по-рано тази година.

В началото Пловдивският митрополит припомня визитата на патриарх Вартоломей в Пловдивска епархия през месец юли 2010 г., което е било "църковно посещение", преминало в дух на братска, църковна атмосфера, "организирано до последния детайл между представители на Църквите, включително с предварително разменени текстове на приветствията. Като основна разлика с визитата сега митрополит Николай посочва факта, че тя е била организирана от външни на църквата организации, които са преследвали различни от църковните цели. И по-конкретно в становището се казва:

"Разликите в сегашното посещение на патриарх Вартоломей в София, спрямо тогавашното в Пловдив, позволявам си да смятам, се състоят в следното:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]