Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
„Искаме да станем съпричастни към хората в нужда, да внесем поне малко доброта и спокойствие в техните души, затова  организираме акция за събиране на средства от първа необходимост и за…  удоволствие.” Това е част от посланието на децата от Младежкия православен  център „Чисти сърца” с ръководител епископ Антоний.

В поканата за дарение децата са обявили, че ще се приемат запазени и чисти дрехи, книжки, играчки, чанти, ученически пособия, домашна посуда и всичко необходимо за нормален живот. Добре е пакетите да бъдат придружени с поздравителни картички и лакомства.

„Нека да се лишим от нещо, което ни е в излишък, или да подарим от любимите си вещи на друг, а не да почистим гардеробите и шкафовете си!”, е молбата на децата от „Чисти сърца”, които са организатори на акцията,  а също и  първите дарители. Пакетите ще се приемат в храм  „Св. Висарион Смоленски”.

Акцията е обявена за светлия християнски празник Коледа, но ще продължава постоянно след това. За контакт: 0885 81 22 33 или на мейла: deca_sarca@abv.bg

Нека всички бъдем добри! - призовават децата.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
1_42_thumb.jpgТази неделя основната тема в предаването ни е посветена на чудото в Суфание. Така в християнския свят е известно мироточенето от една репродукция на “Св. Богородица Казанска”, купена в началото на 80-те години от катедралния храм “Св. Александър Невски” в София. На връщане от работа в Германия православният сириец Никола Наззур преминава през България и купува от патриаршеската катедрала в столицата няколко репродукции на Казанската Богородица – обикновени хартиени икони в пластмасова рамка. Една от тях подарява на младата си съпруга Мирна Наззур, която е католичка. На 27 ноември 1982 г. сутринта Мирна усеща мирис на тамян в дома им и с невероятно учудване установява, че той идва от малката репродукция, купена в София, която незнайно как се е покрила с миро. Младата жена чува и гласа на Божията майка, която й повелява да отвори вратите на дома си за всеки, който иска да се поклони на иконата. Обърканият съпруг Никола започва да събира мирото от иконата и първия съд, който му попада под ръка, е една битова дървена чиния, също донесена от България...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_54.jpgСлед подписано от министър Тр. Трайков споразумение в Лондон отците и монасите в Рилския манастир, ръководени от епископ Евлогий, ще произвеждат зелена енергия в собствена мини водноелектрическа централа.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа в Лондон споразумение за безвъзмездна помощ в размер на 2.9 млн. евро от ЕС, предназначени за изграждане на малък ВЕЦ 1,25 мW на територията на Рилската обител.

Според документите проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на манастира, обясниха инициаторите. Освен за мини ВЕЦ средствата са предназначени за рехабилитирането на сградите на Рилската света обител и на други обществени сгради в община Рила. За тази цел обаче ще се използват средства, получени от продажбата на излишната ел. енергия, произведена от манастирския ВЕЦ.

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)
Днес честваме паметта на св. Климент Охридски и това е годишният празник на Софийския университет, носещ неговото свято име. Тази сутрин в параклиса на Богословския факултет, посветен на Охридския чудотворец и всеславянски просветител, бе отслужена утринна и св. Литургия от Агатоникийския епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. В съслужение с него бяха столични свещеници. Молитвено участие в богослужението взе и Видинският митрополит Дометиан.

На св. Литургия в академичния параклис присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Недялка Видева, ръководството на Богословския факулет, преподаватели, бивши и настоящи студенти и докторанти на факултета.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
С тържествено богослужение днес бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Климент Охридски” в столичния квартал Люлин. Св. Литургия оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, столични свещеници и храмовото духовенство.

Слово за живота и дейността на св. Климент Охридски Чудотворец произнесе преподавателят от Богословския факултет на СУ проф. д-р Славчо Вълчанов. Той наблегна на отдадеността на светеца на делото на Христовата проповед, на мисията си сред новопкръстения български народ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Днес президентът Георги Първанов, който е на официално посещение в Гърция, се срещна с Атинския архиепископ Йероним. В приветствието си Атинският архиепископ наблегна на историческата връзка между двата народа. Архиепископът подчерта нуждата от сътрудничество между Църквите с цел Православието да бъде изразено чрез един общ глас, особено в рамките на Европейския съюз, членове на които са и Гърция и България. "Считам, че гласът и силата на православния дух могат да бъдат значителна сила за вътрешния живот на Европа", заяви архиеп. Йероним.

Българският държавен глава изрази признателността си за предоставения на българската общност в Атина храм и за възможността службите там да се провеждат с участието на български свещеник. Неврокопският митрополит Натанаил също благодари за храма и за възможността сънародниците ни да изповядват своята вяра на роден език. От миналата година храмът носи името на покровителя на всички българи Свети Иван Рилски.

От своя страна българският президент заяви: "Особено важен факт е, че с присъствието на двете страни в Европейския съюз гласът на Православието се чува ясно. Съвместната ни работа е особено важна, за да се запазят националните ни идентичности в Съюза".

Неврокопският митрополит Натанаил, който бе включен в официалната делегация, предаде на Атинския архиепископ поздравите на Негово Светейшество патриарх Максим.

Президентът Първанов получи от архиепископа на Атина и цяла Гърция икона-триптих. Държавният глава подари на Йероним икона на света Богородица и свети Йоан Богослов.2.6842105263158 1 1 1 1 1 Rating 2.68 (19 Votes)
1_53.jpgДуховниците около разколническия Софийски митрополит Инокентий, наследник на синода на патриарх Пимен, бойкотираха погребението на техния епископ Евлогий в град Лом. Инокентий, епископ Йоан Богослов (бивш игумен на Роженския манастир), отец Николай, секретарят на покойния дядо Пимен Ангел Лазаров и още около 20  духовници отказаха да изпратят дядо Евлогий по последния му земен път заради решението му лично да коронова новия разколнически Неврокопски митрополит от разколния синод Гервасий преди няколко месеца в храма “Свети Георги” до Добринище. Тогава алтернативният синод официално се разцепи на две и заедно с официалния синод на патриарх Максим църковните управления в 7-милионна България вече са три.

Служението в добринищкия храм беше последно за епископ Евлогий и той си отиде от този свят няколко дни, след като Главна прокуратура го уведоми, че заради оспорвания от Инокентий избор на нов Неврокопски митрополит започва проверка срещу Евлогий, Гервасий и софийския отец Камен Бараков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
SDC14267.JPGКонстантийският епископ Антоний посети Дома за деца без родителска грижа в Широка лъка и основното училище в селото. С директорите Станислав Шиков и Маруся Бочукова разговаряха за бъдещите общи дейности, свързани с децата.  Както вече бе съобщено, ръководеният от епископ Антоний Младежки  православен  център „Чисти сърца” включи в спечеления си проект „Общуване чрез творчество” и деца от Широка лъка. Те ще пътуват до Смолян, за да участват в различните кръжочни форми на „Чисти сърца” в храм „Св. Висарион Смоленски”. За първи път деца от дома, а и от училището, ще излизат от селото за творчески занимания на друго място. В Смолян ще пристигат през ден със специален транспорт и  с възпитател от дома или с учител от основното училище, за да творят заедно със смолянските деца. Това ще продължи до края на учебната година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_50.jpgПрез тази година се навършиха четири години от интронизацията на Йерусалимския патриарх Теофил, 141 наследник на св. апостол Яков, брат Господен. През този период са възстановени редица храмове и манастири, като усилията са били насочени към разширяване на просветителската дейност на патриаршията чрез построяване на нови училища и поддържането на вече съществуващите, съобщават от пресцентъра на Йерусалимската патриаршия. В патриаршеската сграда в Назарет е открито новото православно училище "Благовещение Богородично", предназначено за арабскоговорящите пасоми на патриаршията, на стойност 10 000 000 шекела. Проведени са дейности по обработката на архива на патриаршията, преустроена е Патриаршеската библиотека. Привлечени са множество специалисти за въстановяването на древнохристиянските храмове в Израел, Йорадния и Палестина. Изплатени са дълговете на църкви и манастири, като например църквата "Св. Прокопий", южно от Йерусалим, с което е възстановена собствеността върху земята й, загубена поради неудачни сделки. Само за този храм сумата възлиза на 3 000 000 евро.

"Патриаршията всъщност е благотворителна организация, защото е единствената духовна, религиозна и църковна организация тук, която не обслужва други цели", заяви патриарх Теофил и допълни, че Йерусалимската патриаршия е единствената, сравнена с останалите църкви в св. Земи, която се самоиздържа, а братята монаси не получават заплати нито от Гърция, нито от гръцкото външно министерство.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_9.jpgМанастирът “Света Троица” край Велико Търново е бил обстрелван с камъни в продължение на 7 часа в понеделник, оплакаха се от светата обител. Вандали се качили на ръба на скалния венец и мятали отломки, големи колкото човешки юмрук и бебешка главичка. Те хвърляли скалните късове от над 50 м височина по манастирските сгради. Монахините и посетителите се изпокрили, за да не пострадат. “Наскоро пещерняци затвориха входа на една от пещерите, която е сборище на пияни и дрогирани. Явно злосторниците са се разгневили от това и са решили да отмъстят на манастира”, обясни игуменката Харитина. С обезопасяването на манастира са се заели кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев и областният управител на Велико Търново Пенчо Пенчев.

в. "Труд"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Св. Климент ОхридскиВ навечерието на празника на св. Климент Охридски, покровител на Софийския университет и на висшето образование у нас, тържествена вечерня беше отслужена в параклиса на Богословския факултет в присъствието на българския митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В препълнения със студенти и преподаватели университетски храм свещениците Иван Стоянов и Стефан Паликаров отслужиха също петохлебие и акатист на светителя, на когото е посветен този малък Божи дом. Накрая към всички богомолци, както и към двамата високи гости - митрополита и проф. д-р Йоан Тарнанидис, почетен доктор на СУ от днес - с топли думи се обърна деканът на БФ доц. Емил Трайчев.

В отговор митр. Йосиф благослови всички и им предаде поздравите на клира и народа от българската американо-австралийска епархия. Той говори за личната си почит към св. Климент още от студентската скамейка в тази сграда, както и за любовта на всички наши сънародници зад граница към този славянски просветител заради епохалното му дело. Затова едва пристигнал в България, митрополитът е побързал да дойде тази вечер и да участва в общата молитва към св. Климент Охридски.

Утре молитвеното честване на светеца продължава с архиерейска св. литургия от 8.45 ч.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
1_49.jpgВарненският и Великопреславски митрополит Кирил заяви, че т. нар. „паметник на незнайния турски воин”, който беше изграден в село Славяново, за него е бил православен паметник от гледна точка на начина, по който е бил направен. Той допълни, че паметникът е наподобявал кръстовете, които са били поставяни на православните църкви в периода след татарското нашествие в Русия и по време на османското иго над източните православни християни. Митрополит Кирил добави, че в най-горната част на паметника се в възвисявал кръстът, което по негово мнение говори за победата на кръста над полумесеца. Той подчерта, че дори и по този начин да се тълкуват нещата, това също е провокация. 

Митр. Кирил беше категоричен, че не трябва в днешно време да се спори и да се доказва дали полумесецът е по-велик или кръстът. Според него именно затова няма смисъл от такъв паметник, който да ни връща към минали времена, за които никой не иска да си спомня – не само българите, но и арменците, а и останалите източни православни народи.

Митрополит Кирил посочи също, че св. апостол Павел е казал, че трябва да търсим само това, което служи за мир и взаимно назидание. По думите на Негово Високопреосвещенство при християните и мюсюлманите има много общи добри и полезни неща. „Нека запазим и изтъкваме именно тези позитивни неща, а не да се стараем да напомняме за неща, които не служат за мир и взаимно назидание”, допълни той. Митрополит Кирил добави, че е много важно всички в страната да живеят в мир и разбирателство като съседи, като хора, родени на една и съща земя, която се нарича България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_48.jpgЧетири поредни години Данка Илиева учи на християнските ценности малчуганите от детска градина "Звездица" в старозагорския квартал "Железник". Младата жена е завършила тази специалност във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" и наскоро е свила семейно гнездо. По всичко личи, че бъдещите малки членове на нейното семейство ще бъдат такива, каквито са питомците й в детската градина, защото младата богословка ще ги научи на любов към родителите и ближните, на желание за помощ на онези, които изпитват някаква трудност в живота си, на мирен труд и радост в живота.

"От университета получих педагогическа правоспособност и за мене е огромна радост, че мога да работя с деца", споделя младата жена. Удовлетворението, което чувства от работата си, се предава на малчуганите, освен от “Звездица” и от "Българче” - ОДЗ № 8. Работи с последните групи, тези, които вече са в предучилщна възраст, но често и по-малките идват при нея, интересно им е.

Религията като свободно избираем предмет е включена в учебния план на детските градини също от 4 години. В "Звездица" родителите отначало са се отнасяли с недоверие към тази дисциплина, смятайки, че тя има нещо общо с наводнилите напоследък страната и Стара Загора нетрадиционни вероизповедания. Едва по-късно разбрали, че става дума за изконното българско православие, приемат с интерес и радост идеята, особено след като виждат как малките им питомци прилагат наученото в живота, защото една от 10-те Божи заповеди гласи да обичаме и почитаме баща си и майка си. Дори се случва така, че децата проповядват християнството на своите родители, които, тъй като често не могат да отговорят на зададените от малчуганите въпроси, търсят техния отговор от Данка Илиева. В този смисъл малките преподават богословие на големите.

"С децата почитаме всичките християнски празници, особено големите", казва още богословката и допълва, че празнуването на Коледа, Великден, Деня на християнското семейство се превръщат в своеобразни уроци, в които, играейки си, малките палавници научават още нещо за добродетелите на православието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_46.jpgВчера в Международното висше бизнес училище за втори път бе подложен на обсъждане въпросът дали да има пазар и кръчми на Разпети петък в Ботевград, или не. В дискусията взеха участие президентът на МВБУ Лена Гайдарска, инициатор на срещата, кметът на община Георги Георгиев, Ловчанският митрополит Гавриил, архиерейският наместник отец Тошко и отец Борис, който стопанисва манастира в Зелин. "Дядо Владика изрази категорично мнение, че Ботевград не трябва да празнува на Разпети петък, а на втория ден от Великден, каквато е била традицията преди години. Кметът Георги Георгиев се ангажира да организира широко обществено обсъждане по този въпрос, а след това да внесе докладна на декемврийската сесия на ОбС, в която да направи мотивирано предложение за провеждане на събора на Ботевград”, съобщи отец Борис. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
DSC06215.JPG„Годината на протойерей Георги Флоровски в България” завърши, като остави отворени вратите пред нови по-нататъшни поводи за спомняне паметта и творчеството на бащата на нашето завръщане към корените на исконното учение на Църквата. През изминалата седмица беше отпечатана нова книга на отец Георги на български език – „Мъдрост и Премъдрост: текстове от софийския период”, а вчера, 23 ноември 2009 г., в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, се проведе събитието, с което бяха увенчани всички инициативи през годината – международната конференция под надслов „Житейски път и богословски приноси на отец Георги Флоровски”.

 

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]