Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_14.jpgВ Неделята на Всички български светии „Вяра и общество” гостува в обителта на Рилския чудоворец.
На големия православен празник ще ви заведем в Рилската света обител при мощите на най-почитания български светец и небесен покровител на всички в България. В разговора ни с игумена на обителта, Адрианополския епископ Евлогий, ще научите как в последните години пред нетленното тяло на св. Йоан Рилски идват все повече млади хора, особено такива,  на които им предстои висше образование, както и бездетни семейства, които след гореща молитва към Бога и светеца се сдобиват с рожба. „Разбира се, идват и хора, които молят св. Йоан Рилски и за второстепенни неща, свързани с материалното им благополучие. Ние призоваваме поклониците да се молят преди всичко за здраве, за мъдрост и смирение – каквото светецът ни е показал през целия си земен път. Липсата на смирение се запълва от гордост, а тя е един лош съветник у всеки човек! Чудесата на св. Йоан няма да секнат, защото той е наш духовен баща и ни обича!”  Пред камерата на нашето предаване епископ Евлогий отправи призив за въвеждане на вероучение в българските училища като залог за духовното оцеляване на българската нация.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Четвъртата среща на високо ниво на религиозните лидери, открита вчера в Рим и предхождаща срещата на лидерите на „голямата осморка”, нагледно показа, че вярващите могат да внесат своя дял в разрешаването на актуалните въпроси на световния дневен ред, в това число и преодоляването на световната икономическа криза.

За това говори в своето приветствие Московският и на цяла Русия патриарх Кирил: „Подобни срещи ни обединяват в стремежа да направим нашия свят по-справедлив и да заложим в него основата на здравия фундамент на нравствените ценности”. Той също така подчерта непреходното значение на моралните истини, съхранявани от човешката съвест, които – според него – „човечеството е способно да пази и насочва в пътя на доброто”.

Светейшият патриарх подчерта още: „Убеден съм, че общите ни трудове ще принесат благодатни плодове и ще позволят на политическите лидери да стигнат до разбирането, че вярата трябва да остава един от крайъгълните камъни в строежа на хармоничното общество”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)
След проверката на митрополитската комисия в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" по повод обвиненията срещу ректора й Велички епископ Сионий, вчера Св. Синод е обсъждал въпроса с молбата на ректора за оставка, но не е стигнал до крайно решение. Очаква се днес този въпрос да се реши окончателно. Макар на "Оборище" № 4 да пазят строго мълчание по темата, по всичко изглежда, че проверката преди два дена в семинарията не е дала достатъчни основания да се иска отстраняване на ректора. Все пак има вероятност да се уважи молбата на д. Сионий за оставка от поста ректор на СДС. Тогава ще остане вторият въпрос: къде ще бъде назначен той? Митр. Дометиан Видински бил заявил, че го иска за свой викарий, но силните хора в онази епархия - протосингелът Антим и сътрудничката на владиката Юлия Таран - гласели на епископа "удобно" настаняване в църковната къща на храма в гр. Вършец. Митрополитът вече одобрил техния план. Така д. Сионий ще се окаже без вина на заточение в иначе хубавия планински курорт, само на 10 км от цял голям манастир - Клисурския, в който има места колкото щеш, но е контролиран от архим. Антим. Това, че Антим бил духовен син на д. Сионий някога, нямало вече значение, коментираха архиереи с думите на поета: "Борбата е безмилостно жестока; борбата, както казват, е епична!"

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
В резултатите от търсене няма връзки към неподходящо съдържание
В интернет пространството се появи "кашерна" търсачка, насочена към нуждите на ортодоксалните равини. Резултатите от търсене в Koogle не съдържат връзки към сайтове със съдържание, което равините считат за неподходящо, съобщи Ройтерс. Такива, например, могат да бъдат снимки на жени и материали със сексуален характер. Потребителите на Koogle няма да виждат в резултатите линкове към сайтове с предмети, забранени в тяхната религия, каквито са телевизорите. В допълнение, търсачката не функционира пълноценно в събота (шабат). В този ден от седмицата ортодоксалните равини не работят и ако някой се опита да закупи нещо през Koogle, системата ще откаже да приеме поръчката.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_13.jpgНевркопският митрополит Натанаил донесе в Сандански мощите на св. Георги Победоносец по повод отбелязването на 80-годишнината от обявяването на селището Свети Врач (старото име на гр. Сандански, б. р.) за град. Реликвата прие кметът на курортния град Андон Тотев. Мощите на светеца, които се съхраняват в манастира в Хаджидимово, бяха положени пред иконата на свети Георги на площад «България“ в Сандански в присъствието на духовници от целия град, които заедно с Неврокопския митрополит отслужиха молебен. От своя страна градоначалникът Андон Тотев обяви, че община Сандански дарява средства за ремонт на църквата «Св. Зона“ в град Мелник. Десетки вярващи се включиха в традиционното литийно шествие, при което беше изнесена иконата на свети Георги. Шествието продължи до църквата «Св. Георги“, където през целия ден вярващите ще могат да се докоснат до мощите на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_12.jpgМасивен сребърен обков с позлата за ръкописна книга беше намерен в двора на великотърновската църква "Св. Петър и Павел", който се проучва от археологически екип, воден от Николай Овчаров и Хитко Вачев. Тя е частично запазена, но археолозите се надяват при разкопките да открият и други елементи от ценния предмет, съобщи проф. Овчаров. Датировката на находката е от края на XIV в. - началото на XV век. Намереното парче е около 4 см, но върху него с всички златарски техники е направен образ на св. архангел Михаил, който държи жезъл в ръката си. "Находката е ценна от гледна точка като изкуство, изключително рядко е подобни неща да се намерят", обясни проф. Овчаров. Той съобщи и за още един предмет, намерен в двора на църква "Св. Петър и Павел" - бронзова закопчалка за книга. Според проф. Овчаров уникалните находки потвърждават свидетелски показания от епохата на Възраждането, че при ремонт на митрополитската църква бил открит тайник с ръкописни книги от Средновековието.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)
На 23 и 24 юни 2009 г. ще се проведе научната конференция "Културното наследство на Рилския манастир – състояние и перспективи на проучването, опазването и реставрирането му", организирана от Института за изкуствознание със съдействието на Народната библиотека "Св. Кирил и Методий".

Инициативата се посвещава на 540 години от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир (1 юли 1469 г.) и на 120-годишнината от рождението на Петър Динев (1889-1980). Конференцията е част от проект по дигитализиране и описване на славянските музикални ръкописи в Рилския манастир, финансиран от Министерство на образованието и науката. Тя ще се състои в София на 23-24 юни 2009 г., заседателна зала на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, бул. „Васил Левски” № 88.

Програмата на конференцията е следната:

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
1_10.jpg23-те манастира около София, известни като Мала света гора или Софийската света гора, да бъдат реновирани и да станат основа на културния туризъм в столицата, предлага директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според зам.-кмета на Столична община Йорданка Фандъкова това може да стане с цялостно рекламиране на комплекса от храмове. "От цялата уникална огърлица от свети места край столицата напълно ремонтирани и реставрирани са само 2 - Кремиковският и Сеславският манастири" каза Димитров. Според него една от най-големите забележителности в околностите на града освен Боянската църква е и Драгалевският манастир, който е строен през 14 век. Според Димитров спешно трябва да се мисли за неговото пълно реставриране. В манастира се намира и една от резиденциите на Българският патриарх (всъщност това е резиденцията на Софийския митрополит, построена от Софийски Стефан, после и Български екзарх - б. р.)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Успенската катедрала в ЛондонВърховният съд на Великобритания потвърди правото на Сурожката епархия на Руската православна църква над Успенския катедрален събор в Лондон.

„Решението на съда сложи край на проточилия се съдебен спор, засягащ правата на ползване на активите на Руската православна църква в Обединеното Кралство и в частност правата върху лондонския катедрален събор” – беше съобщено в понеделник в официалният сайт на Московската патриаршия.

Съдът потвърди правото на Руската православна църква на ползване на нейните активи, включително на съборния храм в Лондон. Признава се и фактът, че църковната община при този храм е преуспяваща, като нейната численост през последните години значително е нараснала.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
храм Св. АтанасийЗа първи път историята на прекрасния възрожденски храм "Св. Атанасий" в морската столица се отпечатва в книга. Изданието излиза с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и със средства, отпуснати от Общинския съвет на град Варна.

Книгата е посветена на 170–та годишнина на храма, която се чества миналата година. Съставител е протойерей Дончо Александров - председател на църковното настоятелство на храма. Освен  с подробната история и малко известните факти, читателите могат да се запознаят с изкуството в църквата и с биографичните данни на свещениците, служили в нея, а в приложението съставителят е включил подробно житие на свети Атанасий Велики, Александрийски архиепископ (+379 г.) и кратък откъс, поместен  със съкращения, от неговото съчинение "За въплъщението на Бог-Слово". В изданието има богат снимков материал, разположен на 32 страници, проследяващ визуално историята на храма.

Книгата е отпечатана от издателство "Захарий Стоянов" - София и може да се намери в храм "Св. Атанасий".

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
Митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Варненски и Великопреславски Кирил и Русенски Неофит, натоварени от Св. Синод със задачата да разследват сигнала срещу ректора на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" Велички епископ Сионий, посетиха духовното училище. В състава на комисията влизат членовете на намаления състав на Св. Синод, но Видинският митрополит Дометиан не е включен, за да няма конфликт на интереси (понеже е духовен старец на епископа).

Митрополитите са се срещнали с преподаватели, служители и ученици на Софийската семинария в търсене на истината за оплакването срещу ректора епископ Сионий. Комисията ще изготви доклад, който ще представи на заседанията на Св. Синод. Засега митрополитите се въздържат от коментари, изчаквайки резултатите от разследването. По тази причина още не се обсъждат и кандидатури за нов ректор на семинарията. Въпреки това вече се споменават имена на духовници, които може би ще заместят епископ Сионий, който си подаде оставката от поста. Вероятно въпросът с ректора на Софийската семинария ще бъда решен до края на лятната сесия на Св. Синод. Понеже тя започна тази година по-късно от обичайното, ще продължи до 10 юли с кратки прекъсвания.
(Справка: Устав на БПЦ, чл. 61: Заседанията на Светия Синод се свикват редовно всяка година през месец юни и месец ноември...”).  

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
На 19 юни от 18, 30 ч. в столичната базилика „Св. София” ще бъде представена книгата "Раннохристиянски храм „Св. София - Премъдрост Божия". В храма ще присъстват авторите на изданието – проф. д-р Стефан Бояджиев, проф. д-р Вера-Надежда Динова-Русева, проф. д-р Георги Бакалов и Марина Младенова. Представянето е уникален шанс на читателите да се срещнат с тези изтъкнати изследователи, обединени от любовта си към „Св. София”. Те работят безвъзмездно по книгата, дарявайки времето и усилията си в полза на храма. Проф. Бакалов изтъква, че това е техен дълг, тъй като „Св. София” винаги е била енорийски храм на Софийския университет и духовният им живот е тясно свързан с него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
гробът на Екзарх ЙосифНа 21 юни в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и панихида по случай 94-ата годишнина от кончината на приснопаметния Екзарх Йосиф І. По решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим св. Литургия ще отслужи Драговитийският епископ Даниил, викарий на Неврокопския митрополит, заедно с храмовото духовенство и свещеници от Софийска епархия.

След това Негово Светейшество патриарх Максим и синодалните архиереи ще отслужат панихида при гроба на Екзарх Йосиф І, който се намира в южния външен притвор на храма „Св. Неделя”.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)
Видинският митрополит Дометиан, който гостува на родното си село Хасовица по повод 100-годишнината на храма „Св. Дух”, оглави празничната св. Литургия в Неделята на Всички светии, заедно с Константийския епископ Антоний. В съслужението участваха още протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим, отец Георги Атанасов, отец  Димитър Михайлов и хорът на храм „Свети Георги Победоносец” с диригент Юлиана Атанасова. На литургията бяха дошли председателят на Общинския съвет в Смолян Иван Апостолов, кандидат-депутатите Димчо Михалевски и Николай Мелемов, общински съветници.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)
1_9.jpgВ края на месец април т. г. на остров Крит в Гърция се проведе общоправославна подготвителна среща във връзка с предстоящата 13 асамблея на Конференцията на европейските църкви (КЕЦ). В срещата са взели участие митрополити от патриаршиите Цариградска, Сръбска, Румънска, Българска, автокефалните църкви Кипърска, Гръцка, Полска, Албанска, автономните църкви Финландска и Естонска  (под Цариградската патриаршия) , както и представители на Арменската църква и на КЕЦ. Българската православна църква беше представена от Великотърновския митрополит Григорий. Московската патриаршия не участва в срещата поради присъствието на непризнатата от нея Естонска църква под юрисдикията на Цариград. В официалното комюнике на срещата, публикувано в сайта на Цариградската патриаршия, се казва, че срещата е имала за цел да обсъди програмата на предстоящата асамблея на КЕЦ, която ще се проведе от 15 до 21 юли т. г. в гр. Лион, Франция. Обсъдени са били "актуални църковни и политико-обществени процеси в Европа и ролята на Православната църква в изграждането на новата европейска общност". В комюникето се казва следното: 

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]