Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_30.gif33-метров кръст ще бъде поставен в Сливен на Бармук баир, съобщи секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев. Той посочи, че идеята за изработването на кръста и за това да бъде поставен точно там, е на местните сливенски бизнесмени братята Зафир и Димитър Гочеви. Те са представили проекта за него в Сливенската митрополия, след което е бил одобрен.

“Кръстът ще бъде висок 33 метра и широк горе в раменете около 20 метра, ще е метален и ажурен и чрез специални инсталирани акумулатори ще свети през нощта”, каза Вълкан Янев. Фирма ще изработи кръста. По думите на Янев надеждите на организаторите и сподвижниците на тази идея са работата по неговата направа да приключи до Димитровден, когато кръстът най–вероятно ще бъде и официално открит. “Кметът Йордан Лечков също подкрепя идеята за издигането на кръста и ще съдейства с каквото може за нейното реализиране”, допълни секретарят Янев. Бармук баир е висок 790 метра и е единственият хълм, който се вижда от всеки подстъп към Сливен.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
График за провеждане на предварителните кандидатстудентски изпити - 2008 г.
I. Предварителни изпити за прием в бакалавърските специалности на университета
Теология (писмен изпит - тема)     23 март, 13 април, 11 май
Теология (писмен изпит - тест)      23 март, 13 април, 11 май
Теология (устен изпит)                  23 март, 13 април, 11 май

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_32.jpg34-годишната Амал Сюлейман ал-Афифи, майка на три деца, е била утвърдена за шериатски съдия. Решението на съда по семейните въпроси, който за първи път разреши жена да заеме религиозна длъжност, бе подкрепено от правния министър на Египет. Афифи е завършила ислямския университет Ал-Азхар и успя да преодолее скептицизма на богословите в Египет и Саудитска Арабия. Но мнението на религиозните авторитети няма основно значение, тъй като назначаването на тези длъжности се извършва от държавата. Според Афифи нейните съграждани са подкрепили избора й и вече много брачни двойки са заявили желание да сключат брак именно в нейното бюро.

Мюсюлманката кандидатствала за мястото на шериатски съдия през миналата година, но то й било отказано. Тя обаче обжалвала решението пред министерството по делата на исляма и през февруари т.г. спечелила делото, съобщава телеканал Ал-Арабия.

Islam News / Богослов.ру

2.1764705882353 1 1 1 1 1 Rating 2.18 (17 Votes)
1_31.jpgУчителите по история от Велико Търново не са съгласни с предложената концепция за въвеждането на учебен предмет Религия в българското училище и изпращат писмено своето становище до Министъра на образованието Даниел Вълчев и до председателя на Комисията по образованието и наука в Народното събрание.

Днес преподавателите, които са и членове на клуба по “История”, дискутираха в Основно училище “Димитър Благоев” във Велико Търново позицията си. Работна група ще търси подкрепата на цялата общественост на Велико Търново, за да може предметът по Религия да не стане задължителен за българското училище. Клубът на преподавателите по история обединява 35 души, като между тях има действащи учители, трима университетски преподаватели, както и граждани, които са съпричастни към проблема. След като са се запознали със становището на Св. Синод на БПЦ за посочената концепция, историците се обединяват около идеята, че за нравственото възпитание на учениците допринася най-много семейната среда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Прочувствено слово за великопостния подвиг на душата произнесе Знеполският епископ Йоан снощи в старинния столичен храм „Св. София” след прочитането на втората част на покайния канон на св. Аднрей Критски.

Изключителна пастирска загриженост и любов към богомолния народ струяха от емоционалните думи на викарния епископ. „По време на Великия пост нашите храмове са в траурна одежда, нашите духовници са в траурни одежди… Кого оплаква в този период нашата майка Църквата? Оплаква нас и нашите грехове”, каза архиереят. Той припомни, че чрез храмовата обстановка, чрез специалното богослужение и ограничение в храната, Църквата иска да внесе в нас „искрен плач и покаяние пред нозете на Господа”, призовава ни към духовен подвиг. А краят на този подвиг ще е радост и само радост. Този подвиг е насочен към нощта, когато ще посрещнем славното Христово Възкресение.

2.625 1 1 1 1 1 Rating 2.63 (8 Votes)
1_28.gifБившият премиер-министър на Великобритания Тони Блеър подписа едногодишен договор като преподавател с университета в Йелс, САЩ.  Официалната му длъжност е „почетен изследовател по програмата Чарлз Хауланд” по името на известния американски юрист и дипломат.

„Назначаването на г-н Блеър е огромна възможност за нашите студенти и нашата общност”, заяви вице-президентът на университета Ричард Левин. Според него големият опит на бившия британски премиер ще помогне на слушателите на университета „да изучат възможностите да използват религиозните ценности за утвърждаване на мир, а не за разделение в условията на растяща взаимозависимост на света”.

Новата работа на британския премиер е свързана с дейността на „Фонд за вярата на името на Тони Блеър”, чиято презентация ще бъде през тази година.

Богослов.ru

3.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 3.64 (11 Votes)
1_27.gifУправата на Св. Гора, т.нар. Св. Кинотис, изпрати протестно писмо до ляворадикалната партия СИРИЗА, чиято депутатка Евангелия Аманатиду-Пасхалиду е била сред жените, които през месец януари т.г. демонстративно влязоха в територията на Света Гора. Тогава групата беше изведена с полиция, а участничките обясниха, че са предприели този акт, за да привлекат вниманието върху имотния спор между монашеската република и местното население. Св. Гора е установена като монашеска област с декрет на император Василий Ι през 9 в., а забраната за посещение на жени, наречена „аватон”, датира от 11 век. Трябва да се отбележи, че забраната за посещение на лица от друг пол е важала за повечето мъжки и женски манастири във Византия, но Атон е единствената обособена административна територия, където е в сила забраната. Въпреки това тя е била нарушавана през вековете – още през 14 век съпругата на Стефан Душан Елена посещава заедно с него монашеската област. През 1821 г. тук са се криели много жени след неуспешното гръцко въстание, а през 1945-49 г. и много участнички в Гражданската война в Гърция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_29.jpgАрхиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски назначи сестра в бившия мъжки манастир "Свети Димитър" край Бобошево. Основната задача на монахинята Агапия ще бъде да отговаря за стопанисването на близо 1 600 декара църковни имоти, от които 1200 са гори, останалите са земеделски земи по поречието на Струма. Този манастир затвори врати преди 65 години, когато оттам бе изгонен последният монах. Оттогава той пустее. В момента там има църква, а около нея само порутени постройки. "Нашата идея е на това място целият манастир да бъде издигнат отново от основи", обясни отец Паликарски.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
1_26.gifНе Коранът, а Евангелието съдържа изискване за носене на забрадки от жените, твърди турски учен, цитиран от в. "Хюриет". Това твърдение беше направено от бившия декан на факултета по теология в университета Мармара в Истанбул проф. Зекеря Беяз. Според турския професор забраждането на жените изобщо не присъства в Корана, но се споменава в Евангелието и обсъждането на тази тема в Турция само измества фокуса от други важни проблеми на страната.

Турският парламент окончателно премахна забраната за носене на ислямски забрадки в турските университети на 9 февруари. Конституционната поправка беше одобрена от турския президент Абдуллах Гюл на 22 февруари.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

По молба на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Русенския митрополит Неофит Русенската митрополия дарява частица от мощите на св. Теодор Тирон, които се пазят там, на едноименния манастир край гр. Правец в Ловчанска епархия.

Тържеството по предаване на светите мощи ще се състои на 15 март, Тодоровден, в Правешкия манастир, където ще бъде отслужена св. Литургия. След службата в центъра на Правец ще има церемония по посрещане на мощите.

Русенските християни ще имат възможност да се поклонят на основната част от мощите на св. Теодор Тирон в събота, 15 март, в катедралния храм “Св. Троица”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_28.jpgИмето на смятания за анонимен Боянски майстор, автор на стенописите в Боянската църква, стана известно днес. Той е българин, казвал се е или Вълкан, или Вълчан. Тази сутрин реставраторите на Боянската църква проф. Григорий Григоров и Владимир Цветков са открили автопортрет на зографа и името му, от което до момента са разкрити буквите "В... ан", съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ). Името и автопортретът се намират в една от нишите със стенописи от външната страна на църквата, чието реставриране продължава. Били са покрити от слой мазилка, върху който са изрисувани стенописи. "Това е голямо научно откритие, което ще разтърси научния свят, който се занимава със средновековие и медиевистика. Боянската църква е световен паметник на културата и винаги е било интересно да се знае кой е художникът", каза още Божидар Димитров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
В присъствието на многоброен богомолен народ снощи започна четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Великото повечерие бе отслужено от Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод заедно с храмовото духовенство. Епископ Наум прочете и първата част на покайния канон. Молитвено участие в службата взеха Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
С пълния чин на обновление бе ознаменуван успешният завършек на дългогодишния ремонт на храма “Успение Богородично” в гр. Попово и реставрацията на стенописите.

Обновлението бе извършено на 9 март, Неделя Сиропустна, от Русенския митрополит Неофит. След това архиереят оглави св. Литургия, в която взеха участие Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, архиерейският наместник в гр. Попово прот. Валентин Лазаров, архиерейският наместник в гр. Разград ик. Георги Георгиев и свещеници от Поповска духовна околия. С благословениета на митрополит Неофит слово за празника произнесе богословът Ангел Младенов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_24.gifЛатинският патриарх на Йерусалим Мишел Саббах ще напусне своята катедра на 19 март, когато навършва 75 години. Неговото място ще заеме архиепископ Фуад Туал. Официално Мишел Саббах съобщи за отставката си на 1 март. "С чувство на дълбока благодарност за оказаното ми доверие връщам на светия отец мисията, която ми възложи преди 20 години", пише до Римския папа патриарх Мишел, който стана първият арабо-палестинец, заел престола на латинската патриаршия в Йерусалим. Латинската патриаршия е основана през 1099 от кръстоносците. Тя прекратява съществуването си през 1291 г. и е възстановена отново през 1847 г. Преди Мишел Саббах катедрата е заемана само от прелати-италианци. "Оттегляйки се в оставка, аз се освобождавам от административните си задължения, но ще продължа да се моля за тази свята земя, ще споделям надеждите и страданията на нейните мъже и жени, на всички вярващи, които живеят тук", се казва още в писмото на латинския патриарх.

Благовест Инфо

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)
йеросхимонах ПахомийС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим Неврокопският митрополит Натанил заминава за Света гора. Той ще извърши опелото на починалия тази сутрин йеросхимонах Пахомий, библиотекар на Зографския манастир и най-възрастен брат на св. обител. Погребението на дядо Пахомий е утре в 11 ч.

На опелото ще присъства и председателят на ефория „Зограф” и директор на дирекция „Вероизповедания” проф. Иван Желев и изпълнителният директор на ефорията Стоян Динков.

Йеросхимонах Пахомий е роден през 1922 г. От 1950 г. е монах. На Света гора се подвизава от 1966 г. През август 2007 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим Неврокопският митрополит Натанаил го пострига във велика схима.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата