Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ohrida ioannikiosНа 23 януари през 1940 г. се преставя в Господа архим. Йоаникий, игумен на основания от него манастир "Св. Илия" в село Ракотинци, близо до Скопие. Архим. Йоаникий (1847-1940) е почитан от местното население като светец, по неговите молитви се извършват и до днес чудеса. През последните години той е почитан и в съседна Гърция именно като чудотворец и лечител. Мощите му са открити нетленни.

През тази година Македонската православна църква съобщи, че ще канонизира архим. Йоаникий Раковитски "по случай юбилейната 2017 г." от самопровъзгласяването на нейната автокефалия. В същата връзка е и канонизацията на Величкия епископ Гавриил (1926-1990). 

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

16142577 1366961446708649 1883152511022133091 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Будапеща, Унгария, на 22 и 23 януари. Той беше придружаван от старшия епархийски съветник ст. ик. Юлиян Ангелов. Посещението беше по покана на църковното настоятелство на българския храм „Св. Кирил и Методий“.

На 22 януари митрополит Антоний оглави св. Литургия в българската църква в Будапеща. В съслужение с него бяха архимандрит Атанасий, предстоятел на храма и протосингел на епархията, и прот. Танчо Янчев, втори енорийски свещеник. Клиросните песнопения бяха изпълнени от специално дошлия за случая от Мадрид псалт Николай Каймакчиев, подпомогнат от псалта при будапещенския храма Иван Мицов.

На богослужението присъстваха: посланикът на Р. България в Унгария Уляна Богданска, Олга Попова, директор на Българския културен институт в Будапеща, д-р Данчо Мусев, председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, и Димитър Танев, председател на дружеството на българите в Унгария. Храмът беше изпълнен с наши сънародници, дошли от всички краища на унгарската столица, за да получат благословението на своя архипастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

801Преди четири години на 28 януари след продължително тежко боледуване ни напусна един от големите български богослови на последните десетилетия, дълбоко вярващ християнин, предан църковник, съдействал всячески в делото на редица български архиереи от последния половин век, оставил хиляди страници научни трудове - книги, студии, статии, възпитал две поколения български богослови, а сред тях и повечето архиереи и свещеници на БПЦ, както и на други поместни църкви.

Неговите роднини изпратиха до редакцията на Двери следното скръбно съобщение:

Изминаха четири години, откак се пресели в Божията вечност скъпият ни съпруг, татко, дядо и сродник проф. д-р Славчо Вълчанов Славов (*16.7.1940 – †28.1.2013 г.).

В своето страдание през последните години от живота си професорът-богослов черпеше сили от вярата и упованието си в Бога Творец, Промислител и Спасител, според словата на св. пророк и цар Давид: „Ти си изворът на живота: в Твоята светлина ще видим светлината“ (Пс. 35:10; Велико славословие).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

Evangelie-1На Националния исторически музей днес са били дарени две ценни старопечатни книги – Евангелие, издадено във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г. Дарението е направено от Пенка Драгнева-Илиева от София по поръчение на починалия свещеник отец Пеню Цвятков Пенев от с. Войнежа, Великотърновско, съобщават от музея.

Евангелието е излязло от печатницата на Братството “Св. Троица” в Литовското княжество. За периода на своето съществуване от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 заглавия. Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно в богослужението, тъй като на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовта завера от 1835 г.   

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

lagada13В проповедта си, посветена на делото на св. Атанасий Велики, митрополитът на Лангада Йоан говори за истинските изповедници на нашата вяра, какъвто е бил св. Атанасий Велики и как да бъдат различавани те от онези днешни ожесточени християни, които създават около себе си ореол на единствените изповядващи Православната вяра. Той изобличи онези малки, но активни групи в Гърция "поборници срещу Критския събор", които излизат в схизма и призовават и другите да излязат от общение с каноничната Църква. Те обикалят във всички епархии, изнасят беседи и смущават съвестта на хората с разпространение на лъжливи твърдения за решенията на Събора.

В словото си митрополитът на Лангада, който бе чест гост на БПЦ през изминалите години, казва:

"Истински изповедник е Атанасий Велики и никой не може да се сравни с тази велика духовна личност, който вярно формулира Словото на Истината и служи на Църквата с жертвен дух, въпреки гоненията, на които бе подложен, проповядваше богословието на единствената Истина - за разлика от онези, които богословстват от мътния си ум и от своята заблуда, ругаят и осъждат постоянно църковните синоди, йерарси, клирици, но и миряни.

Кой обаче ги издигна всички тези критици? Господ ни е казал: Не съдете, за да не бъдете съдени, а тези осъждат всичко и всички, с оправданието, че Светият и Велик Събор бил признал за Църкви еретиците. Това е най-голямата измама и извращение на истината, за което всички те са отговорни. Никаква църковност не бе призната за еретиците, било те паписти или протестанти - даже напротив, бе осъдена унията!

И дори чисто исторически да погледнем - как по друг начин да ги наричаме, след като това е тяхното име. В притчата за Блудния син, когато синът напуска родния дом, губи ли идентичността си на син? Василий Велики в своята Божествена литургия не се ли моли за връщането на заблудените? Църквата като обичаща Майка чака връщането на всички - и на заблудените, и на падналите, и на грешниците. Църквата е лечебница и прегръдка на Божията любов към всички хора - и вярващи, и невярващи, и иноверци, и чуждородци, и еретици. Църквата призовава всички към покаяние, дарявайки днес Познанието за Истината и вечен живот в бъдещето.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (28 Votes)

8На 20 януари скандално известният български архимандрит Харалампи (Ничев) е отслужил света литургия по стар стил за Богоявление в турския град Бурса (на гр. Пруса) с благословението на местния митрополит Елпидофор от Цариградска вселенска патриаршия. Литургията, отбелязва гръцкото издание Νυχθημερόν, е била отслужена на църковно-славянски език "за славяноезичните християни в Пруса", тоест за пребиваващите там руснаци.

Като клирик на Видинска епархия архим. Харалампи (Ничев) след поредица скандали беше низвергнат по решение на местния епархийски съвет, но след няколко години без обяснения отново възстановен не само като свещенослужител, но и направо отличен с офикията "архимандрит". В периода на своето низвержение Харалампи (Ничев) беше хиротонисан за епископ от гръцки старостилци (Анхиалски, т. е. Поморийски митрополит), междувременно стана духовник на тамплиерски руски орден, но в крайна сметка и там не успя да намери така търсената църковна кариера.

Въпреки всичко това през 2014 г. Св. Синод го възстанови като каноничен архимандрит на Българската православна църква (виж тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

7Днес, 22 януари, в около 14 часа на 67-годишна възраст се упокои протойерей Янко Нанев Янков, служил през последните години в храм „Свети Димитър“ в столичния квартал Панчарево. Покойният страдаше напоследък от рак на белите дробове.

Роден в гр. Кърджали на 10 юни 1949 г., Янко през 1974 г. завършва Софийската духовна семинария Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Ръкоположен е за дякон на 29 февруари 1976 г. от втория софийски викарий Драговитийски епископ Йоан, а за свещеник - на 14 март с. г. от Левкийски епископ Партений, първи софийски викарий. Беше зет на отец Цанко от с. Горни Лозен, квартал на София, а служи като свещеник първо в с. Герман, също софийски квартал. След години служение там о. Янко беше преместен в панчаревската църква, където служи до кончината си. През 2012 г. с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим е отличен с офикията "протойерей" от Знеполския епископ Йоан (тогава софийски викарий, а сега Варненски и Великопреславски митрополит). 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

2017 01 22 1634Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави днес молебен, в който се обърна с молитва към Бога да подкрепи и благослови отговорното служение на новия президент Румен Радев и заместничката му Илияна Йотова заради добруването на българския народ. В молитвеното последование в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” взеха участие митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай и Неврокопски Серафим, епископи на БПЦ и свещеници от столицата.

След това Негово Светейшество се обърна със слово към президентската двойка, в което наблегна на отговорността на високото служение, с което са натоварени и ги призова да се трудят за благото на хората и да се стремят да вършат Божията воля. “Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лука 12:48)”, каза първойерархът на БПЦ.

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (10 Votes)

IMG 7107На 21 януари именният ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит беше отбелязан с празнична св. Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". В богослужението взеха участие синодални митрополити, епископи на БПЦ, столични свещеници. 

След празника Св. Синод се събра на заседание и одобри листата с епископите, които ще вземат участие в избора за нов Врачански митрополит. Включени са осем епископи, подредени по приетото старшинство:

3.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 3.69 (13 Votes)

16114845 1365912780146849 98060000215958663 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний на 21 януари посети Българската православна църковна община "Св. Теодосий Търновски" в малкия град Брюл, Германия (южно от Кьолн). Митрополитът оглави празничната св. Литургия и пострига за иподякони двама членове на църковната община - архитект Живомир Панайотов и Михаил Деянов. Така те ще могат да помагат при църковните служби като четци, певци и свещоносци. В съслужение с архиерея бяха иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм в гр. Берлин, и отец Антон Търнев от БПЦО в Дюселдорф. На службата присъстваха също миряни от българската диаспора от Кьолн, Бон и околностите. За радост на духовниците и енориашите много деца и възрастни пристъпиха към св. Причастие.

След службата митрополит Антоний и отец Юлиян посетиха и българското училище "Аз, буки, веди" в гр. Кьолн и благословиха децата, родителите и учителите. Те разговаряха за предизвикателствата пред образованието на българските деца в чужбина и усилията, които се полагат те да научат добре родния си език – писмено и говоримо, и да бъдат възпитавани в духа на националните ценности. Митрополит Антоний за пореден път заяви подкрепата на Западно- и Средноевропейска епархия за делото на българските учители в чужбина. От няколко години епархията в лицето на своя първойерарх се грижи за българските училища на територията на митрополията чрез пастирско внимание към директорите, учителите, учениците и родителите, чрез осигуряването на образователни материали и дейности, участие в техни форуми и инициативи. По този начин се укрепват връзките между БПЦ и училищата и се обединяват действията им в полза на българите, живеещи извън границите на Родината.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2017 01 22 1506В социалните мрежи излезе информация, че е починал свещеник Руси Иванов Иванов, служил години наред в село Ново село, община Стамболийски, Пловдивска епархия. 

Отец Руси беше деен свещеник и го познаваха не само неговите енориаши, но и много хора в страната, а и зад граница. Произлизащ от ромското малцинство (според ФБ профила му роден на 10 май 1970 г.), той завърши средно и висше духовно образование и с голямо желание стана свещеник. Стремеше се да върши мисия сред ромите и имаше добър успех. Вероятно затова направи в селото параклис, посветен на първата жена в Европа, покръстена от свети апостол Павел - света Лидия.

Отец Руси умееше да работи с всички хора и те го обичаха, защото той наистина се раздаваше в пастирското си дело. Но през последните години заболя и постепенно тежката болест го съкруши физически, макар да не униваше духом.

Получихме следната допълнителна информация за кончината и опелото на о. Руси: "След търпеливо понасяне на изпитанието от тежката болест, вчера о. Руси тихо и мирно, в пълно съзнание докрай, си отиде от нас при Бога, във вечността. Господ по Своето милосърдие го подготви опростен и примирен да напусне земния свят и да се пресели в духовния, причастен три дни преди кончината! Почина точно на празника на св. Максим изповедник (21.1.2017 г.), когото много почиташе, в обкръжението на своето семейство и приятели отци.

Опелото ще бъде в с. Ново село в понеделник, 23 януари, от 13 ч. От днес тялото му е положено за поклонение в селския храм. Бог да го прости!".

Бог да прости Своя усърден раб Руси йерей и да го приеме при Себе Си!

Фотография: Стоил Владиков

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 21 януари празнуваме паметта на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит Витинийски.

Sv.Maksim Ispovednik 2 zasticenoСв. Максим (7 век) е бил голям ревнител за православната вяра и борец против монотелитската ерес; претърпял множество гонения и изтезания, дори осакатяване заради неустрашимото устояване на истината. В негова чест беше осветен миналата година просторен параклис в камбанарията на новостроящата се голяма църква "Св. Стефан" в Южния парк на София. В този параклис на 20 януари, петък, от 17 ч. ще бъде отслужена вечерна, а на 21 януари, събота, ще се отслужат полунощница, утринна, часове и света литургия. Началото ще е от 8 ч. и службата ще завърши по обяд. В близост до този параклис в горния край на Южния парк минават автобуси № 65, 76, 83 и тролейбус № 8.

404961 3bd820a5a9e64873b0a04f208e7f16de.png srz 266 351 85 22 0.50 1.20 0.00 png srzСв. мъченик Неофит е пострадал за вярата в Господ Иисус Христос през 290 г. в малоазийската област Витиния в съвсем младежка възраст. Подлаган на различни мъчения, той не склонил да се откаже от спасителната си Христова вяра и накрая бил зверски убит. Неговото име носи сегашният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. В софийската митрополитска катедрала патриархът заедно с митрополити ще отслужи в събота света литургия и след това ще оглави молебен за неговото здраве и духовен напредък.

4.2962962962963 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (27 Votes)

imageВ края на миналата година Св. Синод на БПЦ направи промени в ръководството на Синодално издателство.

Малко преди Рождество Христово синодалните архиереи освободиха досегашния директор на Синодално издателство, Сливенски митрополит Йоаникий, и на негово място са назначили свещ. Владимир Дойчев, енорийски свещеник в столичния храм “Св. Наум” в кв. Дружба. О. Владимир ще бъде и главен редактор на официоза “Църковен вестник”, който е най-старото печатно издание у нас, излизащо от 1900 година. Новият главен редактор има желанието да въведе миротворческа работна атмосфера и да активизира издателската дейност. Повече от 11 години “Църковен вестник” нямаше главен редактор и това е една от причините изданието постепенно да изгуби позиции и тиражът му да спадне драстично. За съжаление вестникът не среща особена подкрепа и от синодалните митрополити, които не го разпознават като своя официална медия и много често търсят други информационни източници, за да изпращат посланията си до паството, най-вече в лицето на светските медии. Така през юни миналата година Св. Синод дори сключи споразумение с в-к "Стандарт", който срещу съответното заплащане от страна на Църквата всеки петък публикува една страница, посветена на православното благовестие (виж повече тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

0001На 20 януари Православната църква в България отбелязва паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски. Празничната св. литургия в софийския храм "Св. Седмочисленици" ще отслужи Браницкият епископ Григорий, а след това ще се проведе традиционното литийно шествие по ул. Граф Игнатиев до паметника на светителя. Началото на тази традиция положи в началото на 90-е години Православното младежко движение "Св. Евтимий, патриарх Търновски", чиято инициатива впоследствие получи и архиерейска подкрепа в лицето на тогавашните Български патриарх и Софийски митрополит Максим и на неговия викарий Крупнишки еп. Натанаил (после Неврокопски митрополит, +2013 г.) и стана добра традиция за столицата. 

Празникът ще бъде отбелязан и в града на светеца - Велико Търново. Акатист към светителя ще бъде отслужен във все още недовършения университетски храм, носещ неговото име, след което преподаватели и студенти ще поднесат цветя на неговия паметник в града. Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов ще обяви началото на благотворителна кампания за събиране на средства за довършването на храма "Св. Евтимий Търновски". Строежът започна през 2003 г., но вече 13 години църквата не е довършена.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ac42730bc61b69df503d545ee1180e23Случаят с обвинения в опит за църковен преврат руски олигарх и основен спонсор на Украинската православна църква - Московска патриаршия Вадим Новински (виж тук) повлече след себе си множество компроматни атаки от всички замесени в случая страни. В голяма степен те са свързани с църковния живот и това допълнително допринесе за разклащане на доверието в за съжаление раздробената Православна църква в Украйна.

В края на месец декември в youtube беше публикуван таен запис на изповедта на архиеп. Александър (Драбинко), който пръв подаде жалба в прокуратурата срещу руския олигарх. Тайнството изповед на висшия духовник е било направено в хотела, където той, според неговите показания, е бил държан насилствено изолиран от бившия Киевски митрополит Владимир в продължение на няколко месеца. Публикуването на записа имаше за цел да хвърли светлина върху друг църковен скандал, свързан с две отвлечени киевски монахини, на които се приписва боравенето с крупни суми от дарения за централен киевски манастир. Украинското общество обаче, което в голямата си част е атеистично, а и много от православните са такива само по кръщелно свидетелство, се скандализира не от изнесената информация, а от факта, че изповедите могат да се записват и да се разпространяват публично. Това породи съмнение върху "тайната на изповедта" и сега православните духовници трябва да убеждават неукрепналите във вярата хора, че изповедта е неприкосновена и никой не бива да се лишава от това тайнство.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]