Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
митрополит ДометианПо решение на Св. Синод на БПЦ Видинският митрополит Дометиан замина за Истанбул. Той ще представлява Българската православна църква на всеправославната среща на предстоятелите на православните църкви. Форумът се организира от Цариградската патриаршия във връзка с провъзгласяването на 2008 година за година на св. ап. Павел. Срещата ще се проведе от 9 до 12 октомври. В нея ще вземат участие предстоятелите на православните църкви по целия свят.  Личното си участие в мероприятието са потвърдили патриарсите: Александрийски Теодор, Антиохийски Игнатий, Йерусалимски Теофил, Московски Алексий, а също и архиепископите: Кипърски Хризостом, Атински и на цяла Гърция Йероним, Тирански и на цяла Албания Анастасий, Чешки и Словашки Христофор и на автономните църкви Финландски Лъв и на цяла Естония Стефан. Сръбската, Румънската, Българската, Грузинската и Полската църкви ще бъдат представени от архиерейски делегации.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
Без нито един специалист по църковно право провежда работата си Шестият църковно-народен събор, се усетиха накрая делегати на събора. Архиереите се осланяли преди всичко на юристи, понеже имало много юридическа материя в устава. Така или иначе това си е чист парадокс, но Св. Синод има думата и носи отговорност, примиряват се и миряни-делегати, запитани да коментират положението.

На запитване от Двери.бг представители на богословските факултети пък отговориха, че в България почти нямало специалисти по църковно право. Професор прот. Радко Поптодоров бил много възрастен, и по време на разкола подкрепял активно разколниците. На приемника му доцент Дилян Николчев синодните старци нямали доверие. Другият известен църковноправник, д-р Жасмина Донкова, била на държавна работа в Дирекция "Вероизповедания" и не можела да бъде съветник в Св. Синод или в събора. Затова се наложило само светски юристи да консултират владиците преди и по време на събора.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
митрополит ГалактионВече двама митрополити не участват във втората сесия на VІ Църковно-народен събор. Пловдивският митрополит Николай и викарийният му епископ Антоний били заявили, че по лични причини не можели да вземат участие във високия форум. Но самият факт, че владиката и подчиненият му заедно отсъстват, потвърждава версията на делегати, че това е демонстриран бойкот на най-важния църковен форум.

Старозагорският митрополит Галактион също вече е напуснал събора заедно с делегатите от своята епархия. Не са ясни причините, поради които представителите на Старозагорска митрополия са се оттеглили от форума. По време на първата сесия старозагорската група също напусна два дни по-рано от официалното закриване.

Проватски епископ ИгнатийЖурналисти, отразяващи събора, се оплакват от отсъствието на Проватския епископ Игнатий на втората сесия. На предишната сесия той ежедневно им осигуряваше новини от закритите заседания и не отказваше интервюта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)
Днес делегатите на Шестия църковно-народен събор са гласували главата с правомощията на свещениците. Бил е обсъден и решен един от най-важните въпроси в организационния живот на БПЦ – заплатите на свещениците. Съборът е приел възнагражденията на бялото духовенство да се осигуряват от Св. Синод, а не от митрополиите, както беше досега. Заплатата на свещениците ще "се определя на основата на размера на осигурителния праг, установен в бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната година. Определеното по този начин възнаграждение не може да бъде по-малко от минималния осигурителен праг за страната. Св. Синод осигурява тези възнаграждения чрез бюджет, формиран от приходи в равен процент от отчисленията от всички митрополии, от ставропигиалните манастири и други приходи" (чл. 150, ал. 20).

Духовниците са останали доволни от взетото решение. Сега би трябвало да се прекрати порочната практика в някои митрополии на свещениците да се плаща в свещи, които те трябва да продадат, за да имат пари в брой. С това се слага край и на изключителната бедност, в която бяха изпаднали духовниците в някои епархии, в които не им се плащаше с месеци.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1_95.jpgНа започналата ХІХ ежегодна богословска конференция на Православния св. Тихонов университет (9-12 октомври) под егидата на Синодалната богословска комисия на РПЦ бяха изнесени редица интересни доклади. Още на на първото пленарно заседание на тема: “Превод и интерпретация: догматически аспект” силно впечатление направило изказването на проф. Едуардо Фаруджа от Папския институт за Изтока в Рим. “Неправилният превод носи след себе си тежки последствия” – заяви Фаруджа. Позовавайки се на проучването на различията между Изтока и Запада, направено от католическия учен Бертран де Маржери, проф. Фаруджа заключи, че проблемът на разделението е бил “в значителна степен лингвистичен”. Като конкретен пример проф. Фаруджа посочи един от основните "препъни камъни" в църковните отношенията Изток–Запад - “filioque”. Според него разделението, което имат православни и католици по този въпрос, имало до голяма степен лингвистичен характер. Добавката "филиокве", направена от Римската църква и прибавена към Никео-цариградския символ на вярата, определя, че Св. Дух изхожда не само от Отец, както е православното разбиране, но и от Сина. Филиокве в буквален превод от латински означава “и от Сина”.

“Често не можем да се разберем помежду си, въпреки че всъщност говорим за едни и същи работи. Ако си поставим за цел и използваме добри речници, ние ще можем да се върнем няколко столетия назад и да разберем Евангелието в светлината на църковното учение", е изводът на професора от Папския институт.

ПСТГУ

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (13 Votes)
Днес на следобедното заседание делегатите на Шестия църковно-народен събор са гласували членовете, свързани с правомощията на Архиерейския събор, на Висшия църковен съвет и на епархийския архиерей. Приемането на главите от проектоустава вече не върви с такива бързи темпове както в началото, тъй като тези членове не са разглеждани от архиерейската комисия за създаване на консолидиран текст и сега този текст се съставя "в движение" от участниците в събора.

Дебати са предизвикали правомощията на Архиерейския събор. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е обърнал внимание върху това, че правомощията на Архиерейския събор се припокриват с тези на Св. Синод в пълен състав. Въпреки това глава VІІІ с правомощията на архиерейския събор е била приета, защото делегатите така или иначе са гласували вече за създаването на този нов управителен орган. Тепърва архиереите ще си имат главоболия с този орган, който се създаде с тяхно настояване, но не му се определиха ясно правомощията, коментират канонисти.  

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
defaced.jpgТурската хакерска група, отговорна за атаката преди 2 години на сайта Православие БГ, отново е успяла да унищожи и подмени заглавната страница на български православен сайт. Този път жертва е станал сайтът на Ловчанска епархия. Цялостният дизайн на сайта е бил подменен и вътре е било сложено обидно послание срещу арменския народ. В момента сайтът е временно недостъпен, но администраторите му обещаха, че ще бъде отново online след няколко дни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)
Славянска беседаЧасът е пет и петдесет, парижко време, денят седми октомври, в навечерието сме на успението на св. Сергий Радонежки - светеца, който нашият богословски институт си е избрал за небесен покровител. Това е нашият ходатай пред небесния престол, застъпник, който толкова добре върши тежката си задача, че надали скоро ще бъде сменен.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Днес делегатите на втората сесия на Шестия църковно-народен събор продължават приемането на членовете от проектоустава на БПЦ. По настояване на делегатите и със съдействието на водещия заседанията Сливенски митрополит Йоаникий разглежданите членове първо се обсъждат от делегатите и тогава се гласуват. Отхвърлено е било предложението да се гласуват направо цели глави от проектоустава, а се възприел подходът на приемането член по член. Днес до обяд участниците в събора са стигнали до 131 член. Сутринта са били гласувани правомощията на Св. Синод и правомощията на Църковния събор.  Следобяд им предстои да разгледат правомощията на новоучередения от събора Архирейски събор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_94.jpgСамо през първите три дни от пребиваването на мощите на св. Серафим Саровски на гръцка земя пред тях се поклониха над 20 000 вярващи в храма "Св. вмч. Трифон". На 3 октомври в Атина мощите бяха посрещнати от многохилядно множество и с военни почести - в литията участваха гръцкият митрополит на Месогея и Лавриотика Николай и руският митрополит на Нижни Новгород Георги, игуменията на Дивеевския манастир м. Сергия с монахини от обителта на св. Серафим, 40-членната делегация на Руската православна църква, 35 архиереи на Гръцката православна църква, 300 свещеници. От името на правителството на посрещането присъства зам.-министърът на външните работи Теодор Касимис (който отговаря за вероизповеданията - б. р.).   Празничната литургия, отслужена от Атинския архиепсикоп Йероним, беше на църковно-славянски и гръцки език. Пред св. мощи на най-обичания руски светец се служат непрекъснато молебени и всенощни бдения. Автобуси от цяла Гърция пристигат организирано, за да получат благословията на св. Серафим Саровски Чудотворец.

От вчера ковчежето с мощите на светеца е пренесено в храма "Панагия Сумела" (Св. Богородица Сумелска), който се намира в атинското предградие Паллини (което е в Месогейската епархия - б. р.). Там св. мощи ще останат до 2 ноември. Това е първият случай, в който Руската православна църква разрешава мощите на светеца да бъдат изнесени за поклонение извън страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_93.jpgДнес и утре в тбилиския хотел „Шератон Метехи Палас” ще се проведе международен мирен форум по инициативата на патриарх Илия ІІ. В него ще вземат участие учени от Армения, България, Великобритания, Германия, Италия, Литва, Полша, Русия, САЩ и др. Ще бъдат проведени дискусии в рамките на темата: „Диалогъг между цивилизациите: образованието и възпитанието като средство за сътрудничество между страните". Организатори на симпозиума са Международният център за християнски изследвания към Грузинската православна църква и Гелатската академия на науките.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_88.jpgВ Московската патриаршия са недоволни от решението на патриарх Вартоломей, въпреки условието, поставено от Алексий ІІ, да покани на Всеправославното съвещание в Истанбул предстоятеля на Естонската автономна православна църква митрополит Стефан, която е непризната от Руската православна църква - Московска патриаршия.

„За нас важен се явява не фактът на присъствието или отсъствието на този или онзи архиерей на Цариградската патриаршия, под чието ведомство се намира ЕАПЦ. За нас е важно, че РПЦ не може да се съгласи с признаването на статута на митрополит Стефан като предстоятел на автономна поместна църква”  - това заяви днес секретарят по междуправославните отношения на Отдела за междуцърковни връзки на РПЦ - МП прот. Николай Балашов.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
NNNin_1Броят на учениците, които ще изучават „Религия” в столицата, е почти същият като миналата година. Наблюдава се съвсем малък спад в бройката в сравнение с миналата година, каза Ваня Станчева от регионалния инспекторат в София. Принос за това предметът „Религия” да остане в софийските училища имат столичната община и Софийска митрополия, които тази година финансират целево предмета.

След няколко седмици ще бъдат обобщени данните от отделните училища и ще бъде обявен точният брой на учениците, които ще изучават „Религия” в София. До края на месеца ще има сведения и за другите градове на страната. Данните ще бъдат обобщени от главния експерт по философия в Министерството на образованието Коста Костов. Сега той се занимава и с този предмет, тъй като главният експерт по „Религия” Панчо Василев беше пенсиониран, а на негово място не е назначен друг. Г-н Костов е изключително добронамерен, казват старшите експерти по места, но той самият е споделил, че не се чувства в свои води и лично настоява да бъде назначен специалист в областта, който да поеме „Религията”.

В момента в регионалните инспекторати в страната тече сериозно преструктуриране. То засяга и старшите експерти по „Религия”, но те се надяват това да не се отрази на организацията на предмета по училищата.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
1_92.jpgЗеметресение погребало цял манастир на хълма Трапезица през Средновековието. Под развалините на комплекса Свети Иван Рилски са останали поне 50 души. Останките от телата бяха открити по време на разкопки от археолога ст.н.с. д-р Йордан Алексиев. Според него не може да се говори за масов гроб, защото телата не са положени в анатомичен порядък. Не са открити и никакви следи, даващи данни, че е извършен някакъв християнски ритуал. Откроява се едно по-особено погребение, при което главата е положена до тялото, а върху пръстите на дясната ръка има ясни белези от насичане.

4.1923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (26 Votes)

митрополит НатанаилДнес темпото на гласуване на Шестия църковно-народен събор значително е намаляло. В края на деня делегатите са стигнали в гласуването си до 110 член от yстава. Основните дебати са били около въпроса за продажбата и ипотекирането на църковните имоти. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е настоявал ръководството на всяка епархия самостоятелно да се разпорежда със своите имоти. Бил предложен и компромисен вариант – сделките от митрополиите да се одобряват от Св. Синод. По настояване на Неврокопския митрополит Натанаил и с подкрепата на други архиереи и делегати е надделяло мнението да не се разрешават разпоредителни сделки (про­­даж­­­ба, за­­мя­­на, ипо­­те­­ка на нед­­­ви­­жи­­ма собственост и др.) с имотите на Църквата. Както обясни адвокат Иван Минев, по този начин се уважава волята на дарителите – те са предоставили своя имот на точно определен храм. Макар и след сто години тяхната воля трябва да бъде уважена.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]