Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

иверска иконаВ рамките на празненствата, посветени на 1000-годишнината от присъствието на руското монашество в Света Гора, в периода 14 септември - 10 октомври се провежда морска експедиция „Атон и Русия в един дух" с ветрохода "Света Мария", който пътува от Севастопол до Атон, с връщане през България и Румъния.

На ветрохода се намира копие на чудотворната икона на Иверската св. Богородица в реални размери, с частици от мощи на св. апостоли.

По програма ветроходът ще акостира на Морска гара, Варна в 12 часа на 28 септември. В 13 ч. ще бъде отслужен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично" на Варна, а от 15 ч. - панихида пред паметника на руските войни загинали в Руско- турската освободителна война от 1877-1878 г. В 18 ч. същия ден, ветроходът ще отплава за Севастопол през Румъния.

Организаторите на експедицията си запазват правото за промяна в програмата.

Обновление: Организаторите съобщават, че поради буря в Егейско море, ветроходният кораб "Св. Мария", пренасящ копието на иконата на Иверската св. Богородица, се движи със закъснение към пристанище Варна.

Очаквайте допълнителна информация за пристигането на ветрохода във Варна.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)

Камбанка сайт kорица 1Новият брой на варненското детско списание „Камбанка” е посветен на предстоящия празник Покров Богородичен. В него малките читатели могат да намерят житието на св. Климент Охридски, разказ за пътешествието на Моисей и еврейския народ през пустинята. В списанието, излизащо с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, са включени богато илюстрирани приказки и разкази, както и занимателни игри. Децата ще бъдат изправени пред редица предизвикателства: сами да направят птици от есенни листа, да сготвят гювече „Хитър Петър”, чрез лабиринт да намерят верния път, по който е минал св. Климент от Плиска до Охрид. От рубриката „Знаете ли че“ децата ще разберат повече за манастира „Св. Пантелеймон” в Охрид, построен от св. Климент, а в „Светли имена” ще се запознаят с живота и делото на екзарх Антим I. На страниците на списанието могат да прочетат молитвата „Светий Боже” и да се запознаят с обяснения за нея, както и защо християните постят всяка сряда и петък. Малчуганите ги очаква оцветяване на картинки, откриване на разлики, решаване на кръстословица и много интересни мисловни задачи.

Детско списание „Камбанка” се издава от енорията при храм „Св. Атанасий” във Варна и се разпространява безплатно.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

42442423На 26 септември, съответно 13 септември по стар стил, в Русия отбелязват значим празник - Воскресение Словущего. Той се отбелязва преди деня на Въздвижението на Честния кръст Господен и се свързва с възстановяването на храма на Христовото Възкресение на Гроба Господен в Йерусалим от благоверните царе св. Константин Велики и майка му св. Елена в първата половина на 4 век. Макар названието на самия празник да не е напълно ясно дори за езиковедите, а и св. Филарет Московски (Дроздов) да го е смятал за народно име на празника, всички са единодушни, че става дума за ново прославяне на Възкресение Христово около половин година след неговото отбелязване през пролетта, а основният прославян, естествено, е Сам Господ Иисус Христос.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

varna2Това мнение споделиха за Двери варненски свещеници. И то не само от катедралния храм. Макар и да изразяват съжаление, че не до всички църкви в големия крайморски град стигат общинските средства, все пак отците са доволни, че Община Варна през последните години дава значителни суми за строеж на нови храмове и за ремонт и реставрация на вече съществуващите. Двери писа и за средствата, отпуснати наскоро и за новостроящия се голям храм "Св. Прокопий Варненски" с енорийски център при него. "Това безспорно са пари от данъците на хората", коментира варненски свещеник, "но пък преобладаващото мнозинство от гражданите са православни християни.

Днес отново беше съобщено от варненска медия (varna.topnovini.bg), че идващата седмица общинската комисия по финанси и бюджет на свое заседание ще разгледа предложението Община Варна да финансира довършването на реставрацията на стенописите в катедралния храм „Успение Богородично“. Става дума за 29 000 лв., които ще бъдат отпуснати от бюджета по перото „Други дейности по културата“ за Варненската и Великопреславска митрополия.

Предложението е на кмета Иван Портних, който припомня, че общината и митрополията имат сключено споразумение за партньорство, една от целите на което е приобщаване на гражданите и гостите на града към българската културна и духовна традиция.

Реставрацията на ценните стенописи и ремонтът на централния купол на катедралата започнаха в началото на годината и до момента се извършват основно със средства от митрополията и от бюджета на храма. В процеса на работа обаче са възникнали неочаквани проблеми, които трябва спешно да бъдат отстранени, твърди Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в писмо до кмета Иван Портних, с което моли за финансова помощ.

4.2380952380952 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (21 Votes)

2016 09 26 1059С добър успех завърши в Благоевград междуправославната конференция на експертите по превенция от сектантска дейност. Днес по обяд бяха приети заключителните документи на конференцията, които бяха огласени на български, руски и гръцки език. На заключителното заседание беше обявено от председателя на междуправославната организация, Карпасийски епископ Христофор,, че тези текстове ще се преведат и на английски език поради широката разпространеност на този език днес. Все пак решенията на конференцията, окачествени като предложения към ръководствата на поместните православни църкви, няма да се публикуват в медиите, защото те представляват вътрешна информация на организацията.

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (40 Votes)

article 26701 137692В италианския град Киети завърши своята работа XIV сесия на Смесената комисия за богословски диалог между Православната църква и Римокатолическата църква. Участниците приеха поправки и одобриха съвместен документ относно разбирането за съборността и първенството през първото хилядолетие от живота на Църквата. Делегацията на Грузинската православна църква е изразила писмено несъгласие с някои от формулировките в документа, което ще бъде приложено към съвместния документ, който предстои да бъде публикуван от името на комисията.

Следващата тема за разглеждане ще бъде "Съборност и първенство през второто хилядолетие от историята на Църквата", тоест след Великата схизма от 1054 г. Според представителя на Московска патриаршия митр. Иларион (Алфеев) в рамките на тази тема трябва да бъде отделено особено внимание на феномена на униатството, което все още представлява "камък за препъване" в отношенията между Православната и Римокатолическата църква. В диалога между православните и римокатолиците униатството е осъдено в Баламанд, Ливан, през 1993 г. и после на сесия на смесената комисия в Арича, Италия, през 1998 г., но поради възникнали разногласия както между католическата и православната страна в диалога, така и между самите православни, този процес остана недовършен, заяви митр. Иларион.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

14393207 856617107772276 1870133836 oНегово Светейшество Българският патриарх Неофит приветства участниците в деветата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която беше открита тази вечер в Благоевград.

80 представители на Поместните православни църкви, освен българските участници, присъстват на международния форум. Сред тях са и четирима архиереи - Сафитският епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия, Катарският архиеп. Макарий от Йерусалмската църква, Вранският епископ Пахомий от Сръбската църква и Карпасийският епископ Христофор от Кипърска православна църква.

На откриването в зала „22 септември“ присъстваха Бисер Михайлов, областен управител на Благоевградска област, кметът на града Атанас Камбитов, доц. Борислав Юруков, ректор на Югозападния университет, депутати от района, духовници и общественици.

В приветствията към форума беше отбелязана важната роля на проучването и превенцията на новите религиозни движения и разширяване на знанията в областта на християнското вероучение. „Ако в науката се насърчава различното мислене, то във вярата това е пагубно!“, каза доц. Юруков в обръщението си към участниците в срещата.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Архиепископ Хрисостомос IIВ интервю за кипърския сайт Sigmalive.com архиепископът на Кипър Хризостом Втори разказва за финансовото състояние на Кипърската архиепископия и за инвестициите, които смята да направи в близко бъдеще.  

Независимо от икономическата криза и проблемите в банковата система през 2012-2013 г., Кипърската църква след 2007 г. е успяла да увеличи активите си с близо 500 млн. евро и сега притежава собственост на стойност над 1,5 млрд. евро, разказва архиепископ Хризостом в интервю, цитирано от Investor.bg.

Кипърската православна църква e акционер в две банки – Bank of Cyprus, която сега, след тежката криза в Кипър, е най-големият трезор в страната, както и във втората по големина финансова институция Hellenic Bank. Църквата е най-големият собственик на земя и дава под наем големи парцели недвижими имоти за развитието на бизнес проекти. Нейни са редица луксозни хотели и жилищни имоти, притежава акции в две от най-големите производствени предприятия на острова. Пряко или косвено Църквата е собственик на две трети от акциите във водещата компания за производство на вино, бира и безалкохолни напитки КЕО, акционер е и в лидера на тежката промишленост на острова Vassiliko Cement Works Public Company Ltd, има дялове и в заводи за пластмасови изделия и метални тръбопроводи.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

gallery a3da8d74539313f8c32972b56bf83890Днес в Благоевград ще бъде открита ежегодната международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове. Темата на тазгодишната конференция е „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм“. Тя се провежда под егидата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на Светия Синод на БПЦ.

Конференцията ще бъде открита в благоевградската зала „22 септември“ в 18 часа. Очаква се в откриването да вземе участие Негово Светейшество патриарх Неофит, както и Неврокопският митрополит Серафим, духовници от епархията и страната, общественици и граждани на Благоевград. Във форума ще участват представители от всички поместни православни църкви, работещи върху проблематиката на новите религиозни движения и гибелни култове, сред които трима архиереи – от Кипър и Сърбия.

Домакин на проявата за трети път е Неврокопска митрополия, а тази година форумът ще се осъществи с любезното съдействие на Община Благоевград и с участието на кмета д-р Атанас Камбитов.

Форумът ще бъде открит с молебен и поздравителни адреси от официалните представители на поместните православни църкви. Въведителният доклад ще бъде на Карпасийския епископ Христофор от Кипърска православна църква на тема: “Фундаментализмът в нашия живот. Общ преглед.” Приветствие към форума ще отправи и Неврокопският митрополит Серафим.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

OS SILOUANOS IMAA 2012На 23 и 24 септември в манастира „Св. безсребърници Козма и Дамян Асийски“ край с. Гигинци, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит,  ще бъде отбелязана 150 –годишнината от рождението на св. Силуан Атонски. В новия манастирски храм, посветен на преподобни Силуан, ще бъдат отслужени празнични богослужения, които ще оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

За празника в светата обител за поклонение ще бъде донесена и частица от св. мощи на преподобния отец, съобщават от ръководството на манастира. От там канят „благочестивите и православни християни да вземат участие във всенощното бдение и с „едни уста и едно сърце” да прославим триединния Бог“.

Всенощното бдение ще започне в 20 ч. на 23 септември, а на 24 септември от 9 ч. ще бъде отслужена св. Божествена Литургия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

DSC 0058На 18 септември Русенският митрополит Наум тържествено освети новоизградения храм "Преображение Господне" в Басарбовския манастир. В празничното богослужение участваха Величкият епископ Сионий, трима архиереи от съседна Румъния - архиепископът на Томи Теодосий, архиепископът на Ръмник Варсануфий и епископът на Гюргево Амвросий, духовници от страната и чужбина. Молитвено участие в богослужението взе и Видинският митрополит Дометиан.

При чина на пълно освещаване в св. престол на храма беше вложена частица от мощите на св. великомъченик Пантелеймон.

В края на св. литургия митрополит Наум произнесе слово, в което припомни трудностите по изграждането на храма, който е започнат още през 2004 г. Той благодари за финансовата подкрепа на българското правителство и на отделните дарители, благодарение на които храмът е завършен за няколко години и е доведен до сегашния благолепен вид.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

thumb 45От 340 родители на първокласници и деца от предучилищните групи, участвали в родителските срещи, 318 са избрали децата им да изучават веднъж седмично религия. Това обяви кметът на общината Димитър Бръчков на родителска среща снощи в село Първомай.

40 първокласници ще прекрачат прага на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в село Първомай за учебната 2016-2017 година. От тях 37 ще посещават час по религиозно образование, според съгласието на родителите им. Това потвърди директорът на учебното заведение Румен Стоянов. На обща родителска среща снощи в село Първомай присъстваха лично кметът на общината Димитър Бръчков и богословът Таня Димитрова.

Двамата мотивираха решението на общинското ръководство за въвеждането на факултативен час по религия за предучилищни групи и първи клас. Основните аргументи са възпитаването на нравствени добродетели и уважително отношение към околните. Богословът Таня Димитрова обясни подробно на присъстващите родители методиката, по която ще се обучават първокласниците в часовете по религия. Тя подчерта, че обучението няма допълнително да натоварва децата и не изисква подготовка у дома. Ще бъде изцяло подчинено на игровия подход за овладяването на нови знания.

4.1304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (46 Votes)

timtМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил подари на папа Франциск частица от мощите на св. Серафим Саровски, съобщи пресцентърът на Отдела за външно-църковни отношения на Московска патриаршия. Ценният дар бе предаден от митрополит Иларион (Алфеев) по време на срещата му с Римския папа в Апостолическия дворец във Ватикана. Митрополит Иларион е в Италия по повод провеждащата се там 14 сесия на Смесената Комисия по богословски диалог между Православната и Римокатолическата църква. 

По време на срещата папа Франциск и митр. Иларион Алфеев са обсъдили православно-католическите отношения след срещата на патриарх Кирил и папа Франциск в Хавана през февруари т.г., определена от руската страна като "историческа". Двамата са обсъдили положителния опит от сътрудничеството по оказването на помощ на близкоизточните християни, според решенията от срещата в Куба. Митр. Иларион Алфеев е запознал папата с инициативите на Руската църква за оказване на хуманитарна помощ на жителите на Сирия. Отбелязано било и плодотворното развитие на сътрудничеството между Руската православна църква и Римокатолическата църква в областта на културата, за което е създадена специална съвместна работна група. През последната година са осъществени множество учебни пътувания на студенти по богословие и свещеници от двете църкви респ. в Москва и Рим, за по-дълбоко запознаване с традициите и съвременния живот на двете църкви.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (19 Votes)

14339446 10153877604871546 395197434 oРадост за цялата енория на храм „Св. арх. Михаил“ на столичния квартал Симеоново стана кръщението в православната вяра на двама холандци – баща и син. Преди да пристъпят към тайнството и двамата посещават неделното училище към църквата. Там, под ръководството на учителката  Велина Андонова, те са  катехизирани и получават основни знания за Православието.

При кръщението бащата - Хайсбертес  Адрианъс  Хулсебос –  получи християнското име Николай, а негов възприемник стана един от енориашите – Владимир Тонев, който е съпруг на учителката от неделното училище. Новопокръстеният Николай достига до решението да се кръсти в православната вяра под въздействието на съпругата си Вилислава и благодарение на беседите с енорийския свещеник о. Иван Христов от храма „Св. арх. Михаил“.

Синът Берт Хайсбертес Адрианъс  Хулсебос прие кръщение заедно с баща си за радост на своята майка и цялата енория. На св. Литургия в неделния ден те приеха и първо причастие. 

Сега свещеникът и помощниците му от неделното училище се надяват енорията да продължи да расте не само с кръщелни свидетелства, а с истински енориаши и причастници, участници в църковния живот на храма.

Най-новият енориаш на храм "Св. арх. Михаил" в кв. Симеоново в София:

14409020 10153881805151546 650074858 n

 

2.2 1 1 1 1 1 Rating 2.20 (10 Votes)

thumbnail плакат 1.4През месец юли в Богословския факултет в София бе обявена инициативата "Училище за семейни", в която семейства или желаещи да сключат брак двойки могат да споделят проблемите, болките и радостите си от съвместния живот, както и да получат специализирана помощ от богослов психотерапевт. С християнските семейства ще работи през годината презвитера Зоя Димитрова - психотерапевт, семеен консултант и магистър по богословие. 

Инициативата е на организацията „Православна младеж” и се осъществява с подкрепата на Богословския факултет на СУ и на отец Сава Кокудев, ефимерий в академичния параклис на факултета.

До 30 септември желаещите да се включат в програмата може да попълнят и изпратят заявление за участие (форма за кандидатстване). До 10 октомври организаторите ще се свържат с всеки кандидат и ще обявят мястото и времето на първата среща. Те ще се провеждат веднъж месечно по 90 мин. 

За повече информация, кандидатите могат да се свържат със Стефани Атанасова <stefyatanasova@abv.bg>, 088 470 1249. Фейсбук страница на инициативата - тук.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]