Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (48 Votes)
В деня на Отсичане честната глава на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен това е нашият отговор към всички, които се опитват да се гаврят с вярата - нашата и на всички останали хора.

Измамническият сайт
Оригиналният сайтПрез последните дни в „Двери” получихме няколко писма от наши читатели, които са попаднали на странен сайт за „православно ясновидство” в интернет yasnovidstvo.com.  Сайтът е изпъстрен с фотографии на монах, наименуван „преподобни Матей”, в светогорски дух и стил, но с оскъдна информация за биографията му. Бил монах на Атон, получил дара да ясновидства на остров Закинтос и специален троен Киприянов молебен срещу магии. Лекувал и отговарял на писма, но срещу... лепта. Ценоразписът на лептите е следният: „Тълкувание и пророкуване на бъдещето – 42 лв.; троен Киприянов молебен – 124 лв.; решаване на здравословни проблеми с билки или препоръчване на специалисти – 58 лева”. За трезвомислещия читател самият факт, че помощта на един „чудотворец” има цена е повече от показателна. Евтина измама, би трябвало да е ясно за всеки. Но, когато хората имат проблем, те не мислят трезво, а отчаяно се стремят към помощ. А и когато им липсва православна култура, е още по-лесно да станат жертва на мошеници.

Нима човек, запознат с православната духовност, може да повярва, че свят човек ще направи сайт да популяризира дарбите си?! И то за пари!? Счетохме, че трябва да отговорим на читателските въпроси със статия, в която да отговорим аргументирано, защо така представеният „преподобни Матей” не може да е православен духовник, както и да обясним, че такова чудо като „православно ясновидство” няма и т. н. и т. н. Авторите на сайта обаче ни спестиха богословските усилия – явно подценявайки българската интернет аудотория, те са представили своя „преподобен Матей” със снимки на... отец Йосиф Ватопедски, който почина преди близо два месеца (виж тук) и чиято кончина беше отразена в църковната преса в целия свят.

Ето страницата на Ватопедския манастир, от която са взети снимките: http://209.85.129.132/search?hl=bg&source=hp&q=cache:http://freechristians.pblogs.gr/482591.html&btnG=Google+???????&meta=&aq=f&oq=

Зад измамата стоят хора с достатъчен професионален опит. Тяхната стратегия  е източване на парите на доверчивите потребители и бързо прикриване на следите. Сайтът е регистриран преди една седмица и е популяризиран с бърза и професионална SEO кампания. Справка в системата whois води към услуга от тип domain privacy protection.

При опита ни да проверим работят ли още преводите към КИН 3126303564, системата e-pay изведе съобщение "Получателят не може да приема плащания в момента - превишен входящ лимит!". Последното показа, че схемата за измама е успешна и парите продължават да текат към микросметката.

Екипът на Двери БГ лично ще се опита да прекрати измамата още през уикенда, като предупреди e-pay и доставчика superhosting.bg. При липса на отговор, в понеделник ще сезираме КЗП. Очаквайте развитие по темата.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au9a3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст