Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

Picture1Скъпи читатели, преди десет години в българското интернет пространство се появи православният портал – Двери на Православието. И тогава, и сега екипът ни е воден от убеждението, че православната общност в България се нуждае от пространство, в което църковните теми, новини, коментари и анализи ще се чувстват у дома; от място, в което всеки би могъл да се докосне до вдъхновяващата красота, преобразяващата сила и окриляващата истина на православната вяра.

От самото си създаване Двери на Православието е доброволчески проект, чийто основен капитал е силната мотивация на екипа и големият брой сътрудници от всички кътчета на България и от много страни по света. Това ни позволява да работим 365 дни в годината, по всяко време на денонощието, от различни места по света, за да можем да осигурим на вас, нашите читатели, постоянна информираност по важни теми и събития от църковния живот.

С течение на времето порталът се превърна в незаменима платформа за споделяне на новини за българските православни общности в Западна Европа, Америка и Австралия, както и във важна връзка за нашите братя и сестри в Христа от чужбина с нашето мило Отечество. Светските медии в България редовно се осведомяват от Двери по църковните въпроси и теми, а в Русия, Гърция, Сърбия, Македония, Украйна и пр. черпят информация за случващото се в БПЦ.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

IMG 20150219_141518Днес, 19 февруари 2015 г., се навършват 70 години от вдигането на наложената на 16 септември 1872 г. на Българската екзархия схизма. На 19 февруари 1945 г. – след като Българската православна църква вече е изгубила практически всички епархии и цялото си влияние вън от границите на Българската държава, след сериозен външен църковен и политически натиск над Фенер и съответните преговори между Българската православна църква и майката-църква, Константинополската вселенска патриаршия най-сетне взема решение да вдигне схизмата над Българската екзархия и с това да възстанови пълното ѝ общение не само със себе си, но и с целия православен свят.

По този повод на същата дата, 19.2.1945 г., между двете преговарящи страни е съставен протокол, в който до този ден съществувалата схизма е определена като „аномалия в тялото на св. Православна църква” и е предвидено „възстановяване на мира и братските канонични отношения на Българската църква с Вселенската патриаршия и останалите автокефални православни църкви”. Представители на Българската православна църква на паметното събитие са митрополитите Неврокопски Борис и Търновски Софроний, и Величкият еп. Андрей, тогава екзархийски наместник в Истанбул (септември 1942 – март 1945 г.) и един от архиереите, направили най-много в дипломатически план за вземането на това решение. Самият томос за вдигането на схизмата е издаден три дни по-късно – на 22 февруари 1945 г., а събитието е отбелязано със съвместни богослужения в София и в Истанбул, и с цялата неизбежно съпътстваща подобен акт тържественост.

И понеже всяка кръгла годишнина от паметно събитие е в една или друга степен и повод за равносметка, нека и ние днес не само си спомним за това безспорно важно в историята на родната ни църква събитие, но и се опитаме да го погледнем на фона на предшестващите го, на съпътстващите го и на последвалите го събития.

4.4883720930233 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (43 Votes)

Обърнахме се за коментар на събитията, станали вчера във френската столица, към карикатуриста на Двери Благо Мегалов, който познава положението в Париж. Верен на своя стил, той ни отговори по този начин:

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (88 Votes)

028-300x225В януарския миней (т. е. „месечник“ – книгата със службите за всеки ден от месец януари) на мястото, където се дават подробностите за днешния Велик водосвет, на 5 януари, има важна бележка, срещу която е записано указанието: Зри! (Виж!). Това указание не е свързано с извършването на водоосвещението, а с ползването на осветената вода:

Известно же буди всем о святей воде, яко нецыи суть отлучающе себе от святыя воды вкушения ради, не добре творят: ибо благодати ради Божия дана бысть на освящение миру и всей твари. Темже во всяких местех, и скаредных, и всюду кропится, яже и под ногами нашими суть. И где есть сих разум, еже не пити сея? Но да увеси, яко не вкушения ради ястия нечистота в нас есть, но от скверных дел наших, очищени же от сих, пием без сомнения сию святую воду.

„И нека да бъде известно на всички за светената вода, понеже има някои, които лишават себе си от светената вода заради това, че са яли – те не постъпват добре. Защото поради Божията благодат тя ни е дадена за освещаване на света и на цялото творение. Затова (с нея) се поръсва по всички места – и по непочистените, и навсякъде, дори и по тези, които са под краката ни. И какво е основанието да не се пие от нея?! Но да знаеш, че нечистотата в нас не е поради яденето на ястия, а поради нашите скверни дела. А като се очистим от тях, нека пием без съмнение тази светена вода“.

Това указание не е случайно. То е записано в свещените богослужебни книги, защото сред хората се разпространяват най-различни, но все строги предписания: Това не! Онова не! Всъщност се оказва, че предписанията светената вода да се пие само на гладно е благочестива традиция, но не е правило. Тя може да се пие по всяко време, но винаги с вяра и благоговение.

4.0909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (88 Votes)

znakЕдин материал под дата 22 декември 2014 г. на официалната страница на БПЦ-БП за пореден път поставя много въпроси от най-различен характер – от църковната идентичност на поместната ни църква до често задавания от нас въпрос: кой всъщност управлява официалната интернет-страница на БПЦ-БП?

Българската Православна Старостилна Църква осъмна със свой „синод” – това е заглавието на въпросния материал, подписан веднъж като „Ловчанска митрополия” и втори път – лично от името на свещ. Михаил Ковачев – Ловчанска епархия. Който и да е авторът на този текст – бил той подписаният свещеник или Ловчанската митрополия като колективно тяло, той изразява недоумението си от новината, че известната като „Българска православна старостилна църква” щяла да сформира свой „архиерейски синод”. Без да се занимаваме с делата на въпросната разколническа фракция, която от десетилетия цепи вярващите православни християни в България, се питаме няколко неща:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст