Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

98 ApostolosMathiasДнес, 9 август, отпразнувахме паметта на светия Христов апостол Матия. По явно невнимание в два-три лични профила в интернет (вероятно копирали грешката от популярни православни сайтове) името му беше неоправдано объркано с името на светия Христов апостол Матей - митаря, когото Спасителят повикал направо от митническия му тезгях (или бюро, или деск, ако щете!). Паметта на този апостол, митаря Матей, празнуваме на 16 ноември. На този апостол, който не спестява за себе си нелицеприятното определение "митар" (означавало и тогава нещо не особено престижно, както е сегашното "митничар", поне в широкото обществено разбиране), са кръстени доста мъже, дори и жени у нас.

Името обаче на св. апостол Матия в православната традиция е по-малко известно. За разлика от католическата (наследена и в протестантската) традиция, където името Матиас, Мат(и)яш и сродни често се срещат. Помня и един католически манастирски храм в Регенсбург, Германия, посветен тъкмо на св. апостол Матия. Съответно, за разлика от Матиас/Матиаш името на св. ап. Матей там звучи Матеус, Матеуш и пр.

Изписването на двете имена, и двете от еврейски произход, се различава във всички езици. При това Матиас/Матия съдържа и теофорната наставка "-иах", макар че крайното "х" не се чува; тази наставка произлиза от еврейското име на Бога Йахве/Яхве (затова се нарича и "теофорна", каквато е също наставката "-ил" в множество еврейски имена). По този начин са образувани имената Захария, Малахия, Софония, Езекия и пр. (те нямат нищо общо с остарелите форми в косвен падеж на някои имена в църковническия съвременен български език, напр. "дяда Григория", "дяда Йоаникия" и под.). За всички тях, както и за Матия, не е правилно да се произнасят с окончание "-ий", напр. Матий, Захарий, Малахий и пр., а правилното е окончанието с "-ия": Матия, Захария, Малахия, Софония, Езекия.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

90 lcv„Треби“ е понятие, което неправилно се свързва преди всичко със свещениците като извършители на треби. Самата дума показва, че те са наша, на християните, потребност, наша поръчка към свещениците да отговорят на нашите религиозни нужди. Така честотата и времето на извършването на требите също зависят от нашите нужди. Които много често са... сезонни. Нямам предвид обаче периодите на религиозния живот през годината според църковния календар, а тъкмо сезоните, годишните времена, които обуславят някои раздвижвания, временна миграция на населението и пр. 

Представете си планинско село днес в България. То изглежда горе-долу така: една трета от населението се е преселило в други населени места, обикновено в градове, където има някаква работа за преживяване; една трета се е преселило в чужбина, независимо далечна или близка, за да оцеляват по-добре, отколкото това е възможно у нас; и последната една трета, все хора в третата и четвъртата дори възраст, пазят, доколкото могат, старите домове на село, откъдето останалите са „излетели“.

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (273 Votes)

WarningСтатии в институционалните сайтове на БПЦ-БП клеймят православните предстоятели и архиереи на десетте църкви-сестри, участвали на Светия и велик събор в Крит.

Решението на Св. Синод на БПЦ да откаже участието на нашата Църква в Събора, свикан в Крит, беше последвано от лавина статии, интервюта и „анализи“, които се опитват да оправдаят синодалния избор. Последните две публикации по темата – "Критска пролет" за Православието 1 и 2 част с автор Велислава Дърева (главната редакторка на синодния официоз е "редактирала" заглавието, но ние цитираме по първообраза - б. р.) сякаш обобщават основните тези, които, за голямо съжаление, се основават на лъжи, манипулации и откровени обиди към най-големия православен форум на епископите на Христовата църква и към самите архиереи, участвали в него.

Ако двете писания бяха останали в първоизточника, в който бяха публикувани, то това щеше да се счита за лично мнение на журналистка със социалистически възгледи. Нещата се променят обаче коренно, когато текстовете са качени в сайта на Ловчанска митрополия, а по-късно по настояване на правоправящия архиерей на същата епархия двете статии се публикуват и на страницата на Българска патриаршия. Така на официалния сайт на БПЦ стои текст, който обвинява (sic!) в ерес и предателство на Православието всички предстоятели на Църкви и епископи, участвали в Светия и велик събор в Крит.

Ако ръководството на БПЦ настоява, че така изнесената позиция съответства на мнението на всички български архиереи, то е редно те да обявят, че вече не може да съслужат с епископите, участвали в събора, определени официално (?) за врагове и предатели на Православието.

4.7547169811321 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (106 Votes)

4567След днешния неуспешен опит да се съберат членовете на синода (не случайно е с малки букви!) на Българската православна църква за планирано заседание мнозина се питат: кой на кого се подигра?

Дионис на синода?

Дионис на възмутените от неговите безобразия?

Силните в синода на слабите в синода?

Силните в синода на хората, изоставили семейство и работа в предиобеда на 18 май?

Искам да заявя своята убеденост: на тези, последните, никой не може да им се подиграе! Кой би могъл да се подиграе на човек като г-н Иван Минев, изряден православен християнин и не по-малко изряден юрист, един от създателите на новия устав на БПЦ-БП, иподякон още на Българския екзарх Стефан в години коварни и опасни?! Или на видните интелектуалци, учители, висши държавни служители, застанали с имената и лицата си пред палатата на позора? Тези хора си имат достойнство, което не са им го създали някакви мижави митрополити или приближени на последните, нито те могат да им го унижат. Тези достойни хора изпълниха своя дълг. Те не диктуваха на синода какво да прави. Но не можеха да не отидат там, пред оная палата, където „свестните ги считат за луди, глупеца вредом всеки почита: „Богат е“, казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтаря Бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи…“. Защото това молитвено стоене го диктуваше християнската им съвест и страхът пред Бога. Хвала им!

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (60 Votes)

indАрхим. Дионисий дължи обяснение не на медиите, а на Св. Синод!

След Шопен на Разпети петък и „Тих бял Дунав” на Възкресение Христово архим. Дионисий неуморимо продължава да произвежда абсурди. Сега пък ще станем свидетели на първата в целия православен свят „пресконференция ex cathedra” (ако случайно някой не познава израза: според римокатолическото учение папата е непогрешим, когато говори ex cathedra, т. е. когато се произнася "от катедрата" си по въпроси на вярата - б. р.).

Това става ясно от изпратено от архимандрита съобщение до медиите, в което се казва, че в неделя от 11.30 ч. "избраният, наречен и утвърден за Стобийски епископ" ще даде „официално изявление в Катедралата след св. Литургия“ по повод провежданата „целенасочена и организирана кампания срещу мен, Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. благоверен и велик княз Александър Невски“ и срещу светото Православие въобще“.

Няма да се спираме върху реда, по който архимандритът подрежда „жертвите“, сред които на първо място е той. По-интересното е отново неординарният му подход към аудиторията, към която насочва обясненията си – медиите и широката общественост. Всъщност архимандритът в качеството си на председател на църковното настоятелство на ставропигия трябва да дава обяснения единствено на архиереите - членове на Св. Синод, пред които е отговорен. Като клирик на БПЦ пък дължи обяснение пред църковното ръководство за действията, които доведоха до уронване на престижа на Българската православна църква и нейния клир сред българското общество.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.