Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Първата българска църква в Австралия "Св. Кирил и Методий" в Мелбърн е открита на 27 септември 1950 г. и повече от половин век поддържа православната вяра и пази българския дух на нашите съотечественици в Австралия. Основана е от митрополит Андрей Нюйоркски и първите енориаши са били българи от Егейска Македония със силна вяра и чисто национално самосъзнание. С тяхна помощ е купена сградата за храма и църковния дом до нея, а през последните десетина години е изграден и църковен салон - място за срещи, общуване и разговори за Родината. От основаването й досега в църквата служат четирима български свещеници, като третият поред отец Александър гостува тези дни в България и разказа в предаването "За Църквата и държавата" за българската църковна община в Мелбърн. Преди три години по искане на църковната община за там замина свещеник Велин Илиев, служил дълги години (до разкола) в столичния храм "Успение Богородично" (на бул. "България"). Той беше приет от Американския и Австралийски митрополит Йосиф на мястото на отец Александър, който е на 70 години и като пенсионер не участва така дейно в църковния живот на енорията.
В Австралия има още две български общини - "Св. Иван Рилски" в Сидни и "Св. Петка" в Аделаида.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
vagon.jpgВсяка първа неделя на месец август българските железничари отбелязват своя професионален празник. Неотдавна железничарите от жп участък Симитли изградиха православен параклис и го посветиха на св. пророк Илия, като поставиха до него табела с надпис: Да благослови Господ Бог пътя ни. А преди няколко години техните руски колеги изпълниха една отдавнашна мечта на православните духовници в Русия - да имат своя църква на колела. Днес, 5 години по-късно, църквата на колела има вече зад себе си хиляди километри до най-отдалечените руски райони, а в нея са приели кръщение, венчали са се и са се причастили хиляди вярващи.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)
Поставям заглавието в кавички, защото те в българския език придават специално значение на заградения в тях текст. И специалното ми отношение е, че тази идея е преди всичко изтъркана, а по смисъл - повече от абсурдна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
През последните няколко месеца Гръцката църква бе разтърсена от неприятни събития: в публичното пространство се появиха информации за големи злоупотреби с църковни средства, отклоняване на суми в милиони евро към частни сметки, лошо администриране на епархиите, а в последно време дори за сексуални домогвания (в момента се провежда църковен съд над митрополита на Пирея Калиник, срещу когото има повдигнато подобно обвинение). Сменени или временно отстранени от длъжност бяха двама митрополити, епископи и архимандрити. Но вниманието на обществения интерес продължава да е фокусирано върху църковните проблеми и обществото настойчиво иска прозрачност в църковното администриране и радикални мерки, които да докажат решимостта на църковното ръководство да промени лошите реалности.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Преди няколко дни Светият Синод на Йерусалимската църква единодушно утвърди архиепископа на Петра Корнелий за местоблюстител на патриаршеския престол, с което се постави началото по изборната процедура за нов патриарх.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин