Мобилно меню

4.4893617021277 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (47 Votes)

izborna urnaПреди всичко да уточним: не става за политически избори. И при все това заглавието е провокиращо. А от богословска гледна точка, разбира се, и не е точно. Защото според мъдрия Еклисиаст (чието име, забележете, днес най-лесно се превежда „църковник”!) няма неподходящо време за което и да е дело в Божие име. И колкото месец август, Богородичният пост, да не е обичайно време за църковни административни дейности, ето че се случи и това.

Така че става дума, естествено, за варненските епархийски избори. С резултатите от тях общо взето се запазва досега постигнатото във Варненска и Великопреславска епархия, където покойният митрополит Кирил беше съхранил и развил наследеното от митрополит Йосиф Варненски († 1988 г.), но и успя за почти четвъртвековното си служение да създаде нови кадри – клирици и миряни, като им даде възможност да развиват своите способности и да разгръщат енорийската пастирска дейност в трите й основни насоки: богослужение, просвета, социална дейност. Които се интересуват, знаят за какво става дума. Които не знаят, могат да се поинтересуват.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

1825„Църковната свещ е чиста и свята жертва пред Божия олтар. Всеки съзнателен и предан християнин да пали с искрена молитва при всяка богослужба в храма, дома и другаде само църковната свещ! Свещта, купена не от Божия храм, не е църковна, не е жертва пред Бога и не носи никаква полза на приносителя й”.

Този текст ни е много добре познат, особено на християните, които всеки ден ползват църковното календарче. Много са и възраженията срещу този текст тъкмо сред християните. Защото е явна манипулативността му. Но нали някой църковен служител го е измислил, а друг го е допълнил и накрая Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия го е одобрил да стои винаги пред очите на християнина чрез личното му църковно календарче. Тази йезуитска формулировка всъщност е отчаян опит да се приканят вярващите да купуват свещи само от храмовете, да избягват изкушението да си купуват свещите на няколко пъти по-ниска цена от пазара или бакалията, или будките. Доста по-почтено щеше да е да се каже: „Църквата се издържа от средствата, които вярващите дават в храмовете, като купуват свещи и други църковни стоки или свещенически услуги (какви грозни думи, ще каже някой; но пък са точни!). Затова не купувайте свещи за своите религиозни нужди от други места, а само от храмовете”.

И така, къде е проблемът? В това, че вярващите хора не слушат съвета на църковното ръководство и си купуват свещи на пазара, пък отиват да ги палят в църквата? Има и такива случаи, но те са 1 на милион, не по-често! И все пак в църквите се палят много нецърковни свещи – факт! Само че тези свещи обикновено се продават в самите храмове…

4.4897959183673 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (49 Votes)

882419 428045977280134 2144938338 oМакар да премина с изключителна пищност и тържественост, канонизацията на Баташките мъченици през 2011 г. донесе повече конфликти и разделение, отколкото духовна радост. Една от причините за това е заобикалянето на основен принцип при провъзгласяване на светци, установен в Православната църква: народната почит и търсенето на молитвено застъпничество от обикновените хора да предшества църковната канонизация. Един светец първо просиява, т. е. носи утеха, помощ и укрепва вярата на хората, които го познават чрез чудесата му, и едва след това идва неговото канонизиране от Църквата и нормативното оформяне на почитта към него. При Баташките мъченици стана точно обратното, още повече че се получи дълбоко разминаване в разбирането за техния подвиг – от страна на Църквата и на техните наследници. И за двете страни участниците в Априлското въстание са герои, но мотивите за техния героизъм се възприемат различно.

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

4a3

Пак е първи април. Пак екипът на Двери.бг поднася на своите читатели поредица от материали, които са до един измислени, макар и не съвсем. Защото тези хумористични публикации отразяват реалността, каквато я срещаме в живота на православните християни и клирици и каквато – искаме да вярваме – никой не желае тя да е такава. Включително и тези, които щедро и напълно съзнателно създават подобни несъответствия между слово и дело.

Ако нещо ви се стори интересно и неизвестно вам, не пишете на редакцията да питате за подробности. Просто бъдете сигурни, че не сте успели да следите църковната преса през изминалата първоаприлска година и затова не можете да направите връзка с хиперреалността на живота в БПЦ.

Повече за нещата, които предизвикват и смях, и скръб, можете да прочетете в новия брой на хумористичното годишно издание на ДвериЦърковен егоист”.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

След успешното провеждане на първия първоаприлски конкурс на Двери за най-нелепата църковна новина, прерязваме официално лентата на второто издание на „Златна дряновица”. Този път покриваме периода от 1 април 2012 година до 1 април 2013 година. В конкурса могат да участват единствено публикации, които изглеждат отвсякъде като първоаприлски шеги, но най-вероятното е, че... са се появили на сериозни места.

За Второто издание на конкурса са номинирани следните статии (всяко от заглавията е с хипервръзка към оригиналата новина)

По-долу можете да гласувате и след това да видите междинните резултати.

{acepolls 9}

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики