Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)
Тръгна радио "Сион" по интернет:

- в деня на свети Иван Рилски

- от манастира, посветен на свети Иван Рилски

- над родното село на свети Иван Рилски,

- за да изпълнява за целия български народ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ завета на свети Иван Рилски!

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (30 Votes)
Порталът “Православие България” подкрепи нашия портал в конкурса “Сайт на годината”. Тази постъпка ни кара да се радваме, защото показа, че на Божията нива всички ние сме съработници, които имат една цел – проповядване на Словото Божие.

4.2702702702703 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (37 Votes)
protestant.jpgВече за съжаление свикнахме с факта, че в нашата православна от векове страна, страна в която още апостолските мъже са проповядвали, идват петдесетници-харизматици за да ни „евангелизират”. В столицата ни, тук където през 4 в. сл. Хр. се е състоял Сердикийския събор от 25. 09. до 01. 10 ще се проведе протестантска петдесятна конференция и то в салона на столично кино...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Посещението на руския президент Путин в Атон е първото посещение на руски държавен глава в монашеската република. То беше подготвяно от дълго време, като беше предшествано от два неуспешни опита през 2001 и 2004 г., когато респ. лошото време и атентатът в Беслан осуетиха плануваното поклонничество.

Признанието на руския президент, което той направи в Карея, за голямата роля на Атон за руската култура и държава не поласка гърците. Напротив, гръцките медии ревниво следяха всяка дума и жест на Путин, за да потвърдят теорията за методично прокарвана политика за пославянчване на Света Гора, чийто главен инициатор е Русия. Всъщност, голямата фобия, наречена "славяните превземат Атон", има вече няколко века история, като нейният апогей беше в средата на 20 век, в разгара на студената война.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Първата българска църква в Австралия "Св. Кирил и Методий" в Мелбърн е открита на 27 септември 1950 г. и повече от половин век поддържа православната вяра и пази българския дух на нашите съотечественици в Австралия. Основана е от митрополит Андрей Нюйоркски и първите енориаши са били българи от Егейска Македония със силна вяра и чисто национално самосъзнание. С тяхна помощ е купена сградата за храма и църковния дом до нея, а през последните десетина години е изграден и църковен салон - място за срещи, общуване и разговори за Родината. От основаването й досега в църквата служат четирима български свещеници, като третият поред отец Александър гостува тези дни в България и разказа в предаването "За Църквата и държавата" за българската църковна община в Мелбърн. Преди три години по искане на църковната община за там замина свещеник Велин Илиев, служил дълги години (до разкола) в столичния храм "Успение Богородично" (на бул. "България"). Той беше приет от Американския и Австралийски митрополит Йосиф на мястото на отец Александър, който е на 70 години и като пенсионер не участва така дейно в църковния живот на енорията.
В Австралия има още две български общини - "Св. Иван Рилски" в Сидни и "Св. Петка" в Аделаида.

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)