Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
В България няма плодотворна почва за появата на ислямски фундаментализъм и екстремизъм.

Обикновеният български мюсюлманин има много по-либерални възгледи за живота спрямо възгледите на фундаменталистите, коментира днес Хорст Фридрих Роли, професор по сравнителна педагогика във висшето богословско училище във Фриденсау, Германия.

Ученият изнесе лекция на тема "Ислям и ислямско образование в България". Той съобщи, че е подготвил лекцията си въз основа на исторически проучвания, посещения в мюсюлмански училища у нас, интервюта сред българи и мюсюлмани в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

postoffice.jpgВ страната с най-силно нарасналата българска емиграция след 1989 г. – Испания – от няколко години съществуват две български православни църковни общини. Най-напред през 1997 г. беше основана общината в гр. Барселона, Каталуния, от ик. Иван Бонев от Кърджали.

О. Бонев работи най-напред като учител в Софийската духовна семинария, после става свещеник в гр. Кърджали. В първите години на разкола се увлича от лозунгите за обнова на БПЦ, но след това напуска разколническите среди и емигрира в Испания. Там работи като градинар, после като строител и постепенно организира българите да създадат църковна община. Избира се настоятелство, регистрират се по местния закон, успяват да получат от местния кардинал помещение за български параклис „Рождество Богородично“ в комплекса на една голяма римокатолическа църква в престижен квартал на града.