Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 325

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (54 Votes)
През последните два месеца в църковните среди усилено се дискутира въпросът за предстоящия избор на Пловдивски митрополит. Това даде повод, още преди да е изготвен списъкът от Св. Синод с кандидатите, в общественото пространство да се изразят мнения и да се направят предположения относно името на бъдещия митрополит на Пловдивска епархия.

От своя стана журналисти от много медии, търсейки сензацията, публикуваха материали за предстоящи задкулисни игри в Св. Синод около избора. По тази причина в някои от публикуваните материали се предричаше, че изборът умишлено ще бъде забавен. 

За съжаление висшите клирици, имащи право да отговорят на подобни твърдения, мълчаха и само обвиняваха журналистите за тяхната арогантност.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (10 Votes)
img_1.htmС една алабастрена кутия с две от общо 14 брънки от веригата на апостола на народите Павел ще се върне от Ватикана Атинският архиепископ Христодул в събота сутринта. Предаването на кутията ще стане на специална церемония в църквата "Св. ап. Павел", която е извън стените на (древния) Рим (лат.: extra muros) и ще бъде предадена от францисканските монаси, които я съхраняват. Разбира се, реликвата се ползва с голяма почит в Римокатолическата църква, въпреки съмненията около нейната автентичност, които периодично се надигат както сред учените, така и в лоното на Църквата. Близки сътрудници на архиепископ Христодул нарекоха частите от веригата скъпоценен дар от римския папа, който отсега нататък ще бъде съхраняван в Атинската митрополия.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
assets.jpgЕдно блестящо подготвено телевизионно шоу с участник един смутен папа заплаши да хвърли сянка върху икуменическата среща в Патриаршията и да обърка официалната визита на Бенедикт XVI в Турция. Неочакваната молитва на папата в Синята джамия падна като гръм върху главите на кардиналите във Ватикана. Които се намираха в Синята джамия в онези критични минути, можаха да видят, че Бенедикт XVI беше абсолютно неподготвен за отредената му в подготвения сценарий роля.

4.7358490566038 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (53 Votes)
Училищни гардеробиТемата за деструктивните нагласи и прояви на младите хора в училище и въобще в по-широк план в нашето общество, на която беше посветена срещата на Светия Синод с интелектуалци и писатели, е свързана за съжаление с тенденциите на огрубяване и даже ожесточаване на нравите не само сред подрастващото поколение в България. Тази тема напоследък все повече тревожи обществото, защото се наблюдава ескалация на проявите на агресия и насилие сред учениците и затова подобна дискусия е изключително наложителна и навременна, ако не даже и закъсняла.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
3395.jpgРазвод по време на сватба – така може да се нарече кризата в Сурожска епархия, история за малкия разкол по време на голямото помирение между двете Руски църкви. От една страна, случващото се изглежда не е случайно и е многозначително. От друга, когато говорим за дълбочината на разкола, няма да се потопим във водите на конспирацията и няма да търсим тук дългата ръка на Вашингтон, Москва, Пхенян, световното правителство и зелените човечета от Марс. Разколът в Сурожска епархия изглежда банален, подобно на съседска кавга, но при по-внимателен поглед той се оказва признак на дълбок проблем. Да кажем така – прост и дълбок като Божия притча. Но да започнем с това, което е на повърхността.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]