Мобилно меню

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)
1_42.jpgНа 7  февруари гръцката висша йерархия ще избере нов предстоятел на Гръцката църква. Първоначално петима митрополити бяха заявили желание да се кандидатират, но впоследствие останаха четирима. Това са митрополитът на Спарта Евстатий, на Тива Йероним, на Солун Антим и на Димитриада Игнатий. Според коментарите в гръцките медии двама са основните претенденти – митрополит Евстатий и митрополит Йероним, всеки от които има гласовете на 25 до 28 митрополита. Останалите двама претенденти – Солунският митрополит Антим и митрополит Игнатий имат по около 10 гласа, но те ще бъдат от изключително значение за определянето на окончателния избор.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

1_94.jpgНа 21 декември м. г. в Киево-Печьорската лавра се проведе архиерейски събор на Украинската православна църква (Московска патриаршия), който прие нова редакция на Устава за управление на УПЦ. При това членовете на събора подчертаха, че внесените в устава поправки „не се отнасят до статута на Украинската православна църква като автономна историческа съставна част от Руската православна църква”. Мнозина възприеха това като добра новина, въпреки че при по-задълбоченото разглеждане на новия устав на УПЦ става очевидно, че възторгът е преждевременен.

Ще си позволя да приведа няколко откъса от статията на И. В. Гаслов „Украинският статут и Уставът на Московската патриаршия”.

Авторът напомня, че Юбилейният архиерейски събор през 2000 г. прие новия Устав на Руската православна църква, в който се казва, че „всички самоуправляващи се църкви, влизащи в състава на Московската патриаршия, ... са длъжни да приведат своите устави в съгласие с новия Устав на Руската православна църква. Под тези решения на Архиерейския събор през 2000 г. се подписа целият епископат на Украинската православна църква”.

По непонятни причини обаче това съгласуване на уставите така и не се случи, и новият устав за управлението на Украинската православна църква по никакъв начин не отчита даже тези пунктове на новия устав на Руската църква, които пряко засягат УПЦ.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)
Наскоро ”Двери” препечата статия от излизащия на български език в Чикаго, САЩ, вестник “Старт”, озаглавена “Формулата на Българското Чикаго”. Още първото изречение “Докато там, далеко, в Голямата Родина...” грабва читателя. Нашите сънародници в Америка не забравят Родината. Наричат малка България Голямата родина. Очевидно голямата Америка остава за тях малката родина. Статията запознава читателите с една инициатива в православната църква „Св. Иван Рилски” в Чикаго. Многократно църквата се нарича “българска”, а свещениците Ноцков и Димов -  представители на “българското духовенство в Чикаго”. А нещата са доста по-различни.

Неуместно е, меко казано, църквата „Св. Иван Рилски” в Чикаго и нейните свещеници да се наричат български. Това, че църковнослуженията се извършват на български език, не определя каноническата принадлежност на църквата към Българската православна църква и към България изобщо.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)
Image_00005.jpg
След като изпратихме 2007 година, вече можем да погледнем на нея от дистанцията на времето. Кое събитие от изминалата година можем да определим като най-значимо, като такова, което ще окаже влияние на живота на Църквата ни в бъдеще? И кой може по-добре да оцени важността на църковните събития, ако не самите участници в тях: духовниците и миряните, членовете на Българската православна църква, нашите читатели?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
0048.jpgКризата в Йерусалимската патриаршия е постоянна новина в световните медии през последните години. Смяна на патриарси, вдигане на доверие, борба за легитимност - това е ежедневието на Патриаршята в светата Земя. Особено чувствително към кризата е гръцкото общество, където бяха изнесени факти за осигуряването на големи подкупи от църковни и светски лица в полза на кандидатите за патр. престол. И до днес темата вълнува южните ни съседи. За истинските измерения и причини за кризата разказва Танаси Папатанасиу, известен богослов и главен редактор на списание "Синакси":

В помрачението на църковната криза и сред виковете на спорещите "кой какво направи", "кой кого изпрати" и "кой колко получи" се откроява един вик, който сякаш обединява в едно непримиримите: "Да не загубим Йерусалимската патриаршия!"

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]