Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
1_42.gifПозволете ми да изкажа просто мнението си (а не прецизирана позиция) за „Договора за свободно съжителство”, което правителството се готви да внесе за гласуване в Народното събрание.

Затруднявам се да разбера протестите на хора, които мислят, че изразяват Църквата, и отказват правото на подобно законодателно становище на държавата. Като че ли пребивават вън от пространството и времето, мислейки, че съвременното гръцко общество в своята цялост е „паството” на Църквата и следователно църковното Тайнство на брака може да действа и като юридически институт на държавата в уреждането на правата и задълженията при съжителството между мъж и жена.

3.695652173913 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (46 Votes)
Гордеем се, че "и ний сме дали нещо на света", при това не само на славяните - книги да четат, но и на "всех и повсюду православных" да знаят как се правят епископи! Едно време, през Възраждането (18 в.) еленчани създадоха чутовната "даскалоливница". Вечна им памет! Нашия синод сега обаче, като не може да се оправи със свещоливницата (която някои хорица кой знае защо наричат "свещеноливница"), за да им носи нужните приходи и издръжка, минаха директно по частта "приходи и издръжка" на вариант "епискополивница"! Хем лесно, хем просто, хем ефективно-о-о! Еленчанинът д. Иларион защити традициите на родния си град и даде принос в делото, стоейки твърдо зад спорните кандидатури. "Последовательность, последовательность, последовательность", бил казал големият руски учен Иван Петрович Павлов...

Новината на "Двери" се разчула и в цяла Русия [ей тъй: вижте]. Братушките почнаха да взимат терк (тоест модел или ноу-хау) от нас и току виж скоро почнали и те "домашни" хиротонийки.  При тях това ще е много полезно, щото си имали вече близо двеста владици. При 30-40 години средна продължителност на владишки живот това означава, че им трябват поне от 5 до 7 хиротонийки на година. Ами че техният патриарх си има и друга работа, освен да прави владици. Значи - "делать по домашному и все!"

3.8133333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.81 (75 Votes)
Синодалните фракции са последният "писък на модата" сред владиците, както съвсем ясно се вижда от действията и бездействията им през последните два месеца.

Синодът на БПЦ явно е в голяма криза. Архиереите си оттеглиха благословението за "Двери", а сега го четат със затаен дъх, сякаш не те, а бедният сайт твори чудесиите. На всичко отгоре с готовност и "подобаваща" дискретност снабдяват сътрудниците на "Двери" с владишки пикантерии. Не че досега са били в недостиг.

Накъде върви БПЦ? Разколът ли й е виновен или бацилът на разделението си е архиерейска болест? И колко синода ще станат сега? Три или четири? Предлагам на екипа на Двери.бг да обяви наддаване. Ще паднат големи залагания…

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

От словото на новия архиепископ при интронизацията му пролича линията, която има намерение да следва: лоялност към държавата и ненамеса в ония дела, които политиците смятат само за "свои".

Архиепископът подчерта, че Църквата не трябва да се произнася по политически въпроси и същевременно заяви, че тя няма да мълчи.

От тези до известна степен вътрешно противоречиви заяви на  архиеп. Йероним се вижда, че той иска да заяви лоялност към политическата класа в съседна Гърция, която безспорно е имала възможност да "намекне" за предпочитанията си. И не случайно още от самото начало архиепископът ясно се разграничи от линията на покойния си предшественик Христодул, който спечели сърцата на гръцкия народ със заемането на позиция по всички въпроси, които са жизнено важни за народа – както вътрешнополитически, така и външнополитически.

Архиеп. Христодул не смяташе, че има теми-табу за Църквата. Защото кое всъщност не е политика: трудът и препитанието на народа ли? Или образованието и културата? Здравето, болестите и зависимостите? Спортът и предлагането на развлечения? Брутният вътрешен продукт или външният дълг на страната? Военното дело или международните отношения? По кой въпрос Църквата не трябва да има мнение? 

Има един ясен показател: всеки въпрос, повдигнат от Църквата в защита на правата на гражданите, който дразни политиците, безспорно е въпрос на Църквата. Защото Църквата не трябва да "слушка" политиците, а да е коректив на обществения живот.

Наистина, има сериозен проблем, когато хората от висшия клир (пък и от низшия) много започнат да харесват една партия и да заклеймяват другите. Така те стават маша в ръцете на определена политическа сила. Това е непозволено и противно на християнските принципи.

Делото на Църквата е да застане тъкмо зад тези принципи и тях да защищава. Да се надяваме, че такава ще бъде "политиката" и на новия архиепископ Йероним.

 


4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (10 Votes)
1_48.jpgНовоизбраният архиепископ на Гръцката църква Йероним според осведомителните агенции е обещал да продължи линията на обнова на църковния живот, започната отпреди 40 години, поддържана включително и от неговия новопреставил се предшественик архиеп. Христодул.

Преди всичко е хубаво, че той не обещава нова политика, а приемственост. Защото новото лесно се обещава, но трудно се прави. И обикновено после никого не съдят за обещанията, пък и архиереите са с доживотен мандат, така че наказателен вот няма как да им се проведе. 

След това прави впечатление, че говори за 40-годишен период.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]