Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)
"Бог стана човек, за да може човекът да стане бог."
                                             Св. Атанасий Александрийски

Какво си представяте, когато стане въпрос за "бързо растяща църква"? Може би някоя мегацърква в многомилионен град с пастор и програма, която съответства на т. нар. "църква на пълното обслужване", чийто неистов стре­меж е да предложи на "потребителите" си всичко, което пожелаят? А какво ще кажете за една църква, древна колкото самото християнство, с древна ли­тургия, извършвана на древен език?

Източно-православна църква е една от най-бързо растящите в Северна Америка. Възможно е името на църквата да е Гръцка православна, Руска православна, Сръбска православна, Православна църква в Америка или нещо друго. В света има 160 милиона православни вярващи. А когато прибавите и техните "братовчеди" от петте не-халкидонски църкви, общият им брой става 187 милиона християни.
[1]

Броят на православните в Америка сега е близо 5 милиона, от които половината са от Гръцката православна църква.[2] Службите в православните църкви се извършват на съответните етнически езици, но въпреки това аме­риканците биват привлечени към различните православни деноминации. Па-трик Риърдън казва: "Невероятен, но въпреки това реален факт е, че близо два милиона американци сега редовно посещават богослужения на гръцки, араб­ски и църковно-славянски език, от който не разбират и една от сто думи."[3]

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
1_56.gifТази година празнуваха Великден много по-рано от нас. С благочестие и умиление, както винаги. Новото е "възкресението" на Римокатолическата църква. След няколко десетилетия оспорване, католиците по света, около 1 милиард вярващи, заявяват с гордост своята религиозна принадлежност. И не само в Африка и в Латинска Америка, където католицизмът преживява невероятен разцвет, но дори и във Франция, където традицията на отделянето на Църквата от държавата отвежда към 1789 г.

"Нито един облак. Между Франция и Ватикана лятото ще бъде вечно. Елисейският дворец се подготвя за посещението на папа Бенедикт XVI през септември с един голям подарък: дипломите на католическите училища ще бъдат изравнени с тези на общественото образование. Това беше голямо желание на Църквата и Никола Саркози го удовлетвори", пише списание «L΄Εxpress».

"Франция има нужда от вярващите католици, които не се страхуват да кажат кои са и в какво вярват", каза френският президент в Латеран. Даже Едуард Баладюр, който ръководи най-"католическото" правителство в историята на петата френска демокрация през 1993 г. не е ласкаел толкова много клира.

Никола Саркози често говори за християнските корени на Европа. Това е една от причините да вярва, че Турция няма място в Европейския съюз. И когато го попитат, от кои личности се възхищава най-много, той отговаря на първо място от папа Йоан Павел Втори и след това Шарл де Гол.

3.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (22 Votes)
1_9.gifПоследната новина за преминаване на храмове и манастири в Гърция към Цариградската патриаршия наистина е изненада. Този институт на ставропигията е исторически възникнал и прилаган само в рамките на една юрисдикция. Например: Бачковският манастир преди векове е станал ставропигиален, като преминал от властта на местния епископ (тогава вероятно Пловдивски) към Цариградския патриарх. Целта може би е била да се избави от своеволията на местния владика, като премине на пряко подчинение на патриарха. Иначе: веднъж дава данък на владиката, втори път - на патриарха. Дори ставропигията да е плащала по-голям данък на патриарха, поне не е било двойно! Ясно и просто: чисто икономически подбуди. Лошо няма. Регламентирани отношения, още повече че регламентиращият е най-големият началник - патриархът.

3.5671641791045 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (67 Votes)
1_76.jpgИмаше такъв злокобен виц за стюард в падащ самолет. Там можеш и да се засмееш. А тук въобще не е до смях. Защото, както личи от заглавието, не става дума за падане, а за падение. Синодалните дядовци надминаха себе си. След странните (меко казано) номинации за епископи от предния месец сега дойдоха още по-странни отличавания в "достойнство". Не се спирам въобще на поредния епископ за домашно ползване (и с хиротония "по домашному"). Защото там, както и за Смолян, явно страхът на сливенския владика да не му се отцепи Бургас (много стар епископски център) го кара да се запасява с резервен епископ - но за там, по-далече от Сливен! Вече претръпнахме на тези владишки политики. Пък и като жена по-добре да спра - не ми било разрешено да говоря в църква, твърдял д. Иларион.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (24 Votes)
Хубава новина съобщава Дарик нюз: открива се нова специалност "Теология" в Пловдивския университет (ПУ) "(Преподобни) Паисий Хилендарски". Всеки християнин би се зарадвал на такава новина, макар и да не е "Богословие", а с чуждицата "теология". Все същото, ще каже поевропейченият българин... Значи, не е вярно, че намалявал интересът към свещената наука. Значи, ще има още едно място, където да се учи богословие. Значи, няма да са кът богословите за учители по вероучение. Все хубави заключения. И за съжаление, все неверни.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]