Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_4.jpgНервност, гняв и притеснение са обхванали йерархията на Гръцката църква, а мнозина говорят за атмосфера на „гражданска война”. Всичко това се случи след решението с болшинство на членовете на църковния Съд към постоянния Св. Синод да сложат в архива нашумелия случай на бившия митрополит на Атика Пантелеймон. И това, защото според преценката на много митрополити, изненадващото и неоправдано църковно оправдание на лежащия в затвора Коридалу архиерей е поредната брънка във веригата от скандали, която все повече отделя висшата йерархия от обществото. В същото време на повърхността излизат и подозренията за „колегиално” разрешаване на вътрешните пробеми на църковната администрация. „Решението на мнозинството архиереи от синодалния съд, според което няма достатъчно доказателства за вина по делото на бившия митрополит на Атика Пантелеймон, противоречи на нашето мнение”, пишат в своето писмо 27 митрополита от всички „течения” във висшата йерархия, между които и Пирейският митр. Серафим, Навпактският Йеротей Влахос и митрополитът на Глифада Павел.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_16.jpgНа Поместния събор на Руската православна църква, който се открива в Москва след няколко дни, няма да се обсъжда въпросът с Украинската църква, нито ще се поставя искане за отделянето на Киевската митрополия от Московската патриаршия. На 17 януари Киевският митрополит Владимир, след пауза почти един месец, отговори с отказ на обръщението на украинските епископи, които го молеха да издигне своята кандидатура на предстоящия събор. „Сред възможните кандидати се говори и за мене като за приемник на патриарх Алексий II. Искрено благодаря за тази висока чест, но желая да се представя пред Бога като 121-и Киевски митрополит. 16-и Московски и на цяла Русия патриарх нека бъде този, когото покаже Бог и вашият избор” - каза митр. Владимир на събранието на делегатите, избрани за Поместния събор от страна на Украинската църква. Интересно е да се отбележи, че те са близо 200 души от общо 700 делегати на събора. Първоначално предсъборното съвещание трябваше да се проведе в тържествена обстановка в Софийския събор в Киев, но властите (които поддържат разколника Филарет Денисенко, бивш Киевски митрополит от съветската ера - б. р.) не разрешиха това под предлог, че църквата е музей. Така срещата се проведе без помпозност в Киево-Печьорската лавра. На нея не бяха подписани никакви документи, докато по неофициална информация е трябвало да бъде прието специално обръщение на Украинската православна църква към Поместния събор на Руската православна църква. Що се отнася до съдържанието на това непоявило се обръщение, то вероятно щеше да наподобява известната молба за даруване на автокефалия от 1991 г., подписана от голяма част от украинските архиереи начело с бившия вече митрополит Филарет Денисенко.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_158.jpgИзборите за патриарх в Русия ще бъдат най-демократичните досега

Св. Синод на РПЦ направи първите крачки за подготовка на Поместния събор, висшия орган на управление в РПЦ, давайки официален старт на предизборната кампания на претендентите за патриаршеския престол. Първите решения на синода са формални: определен е редът за избор на делегати за Поместния събор, датата на изборите за първойерарх и неговата интронизация, а също и съставът на организационната комисия за изборите. Впрочем, според експертите, още на този етап основните кандидати, митрополитите Кирил и Климент, получиха първите си предизборни точки.

4.7532467532468 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (154 Votes)
Българският народ винаги е бил признателен за помощта, която руският народ и по-специално Руската православна църква (РПЦ), са му оказвали през вековете. Сега този възглед често се пренася механично върху днешната РПЦ, на която се гледа като на образец за подражаване и критерий за истинно Православие. Но дали тя може да бъде такъв критерий?

Войските Божии

Когато човек посети резиденцията на папата в Рим, една от основните атракции е Швейцарската гвардия – въоръжените сили на Ватикана. Е, на някого това може да навява спомени за кръстоносни походи, инквизиця, но обикновеният посетител възприема смяната на караула пред двореца на папата като бутафорна атракция. Когато нормалният човек чуе фрази като „воини на Христа”, първата асоциация е за някоя протестантска секта. Но ето, че подобна идея възниква и на православна почва, при това не в преносния, а в буквалния смисъл на думата.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)
Тези дни четох в интернет различни мнения (наистина на неспециалисти и често – под влиянието на емоции) относно низверженията на бивш клирик от БПЦ. Затова като човек, който се занимава и професионално с тази материя, искам да споделя с читателите на Двери.бг своето виждане.

Около разкола в БПЦ бяхме „свикнали” да слушаме за низвержения: канонични и неканонични синоди низвергваха клирици – предимно владици! – от едната и от другата страна. Как се започна ли?

Св. Синод на БПЦ упражни правото си да накаже отклонилите се от единството на Църквата духовници, които със самото си отклоняване вече бяха показали, че не зачитат никакви църковни правила, тоест свещените канони. Низвергнатите разколници обаче не само продължиха да свещенодействат, но и „отвърнаха на удара”, за да използвам „екшън”-израза, който комай най-добре подхожда. С „отвръщането” те показаха, че не зачитат каноните, макар че се опитаха и те на свой ред да използват тяхната сила. След това дойде всеправославният събор (да го кажа по-простичко за „разширения и надюрисдикционен събор”), който като върховна власт в Православната църква отмени низверженията, но това е друг въпрос.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]