Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)
1_51.jpgГорко на ония, които създават несправедливи закони и пишат жестоки решения (Исая 10:1).

Отложеният до следващо синодално нареждане митрополитски избор (тук) явно не е факт от значение за т.нар. временно управляващ Западно- и Средноевропейската епархия (ЗСеЕ). Нещо повече – забелязва се червената нишка за работа по принципа: „След временно управляващия – потоп“. До последно – интриги, потайност, сплетни – точно в симфония с учението на „кръстниците“ на носещия четирибуквен служебен псевдоним  временно управляващ.

Овакантената енория в Барселона, поради кончината на о. Иван Бонев, Бог да го прости, е призвана да докаже как може твърдо да устои на изкушенията за противоуставен произвол.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Калин ГеоргиевДържавата официално вече помоли Църквата за помощ. Направи го не кой да е, а главният комисар на МВР Калин Георгиев. И го направи по категоричен начин, който показа цялостната оценка, не само личната му позиция.

Калин Георгиев, заемащ в момента всъщност поста, от който стартира и шеметната държавна кариера на настоящия български премиер Бойко Борисов, в прав текст призова Църквата да разпространява “Словото Божие”, защото обществото има нужда от това. Защото страната не може да продължава да се лута в “свят без катедрали”, както се изрази самият Георгиев (в предаването "Сеизмограф" на Светла Петрова по бТВ от 17 април тази година). Метафората за катедралата като символ на духовната и морална извисеност на хората в едно общество беше акцентът в изказването на главния комисар. Той призна, че е атеист. Това прави оценката му още по-важна, защото е лишена от субективизма на личната обвързаност с дадена религия.  Най-голямата й стойност обаче е във факта, че идва от човек, който всеки ден се сблъсква с израждането на отделни индивиди, именно поради липсващите морални ценности. Държавата призна, че няма как сама да се справи без Църквата.

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (32 Votes)
1_106.jpgНа 18.04.2010 г. – Неделята на св. Мироносици – общините от Западно- и Средноевропейската епархия актуализираха листата на епархийските избиратели чрез провеждане на избори за излъчване на нови или потвърждаване на досегашните епархийски делегати, най-вече във връзка с обстоятелството, че голяма част от деянията на Осмия епархийски събор в Рим останаха непотвърдени от Св. Синод (в. т. число и новият римски проекто-устав) и по тази причина отчасти неясни.

Т. нар. „римски” проект за устав на епархията не беше утвърден от страна на Св. Синод, затова уставът на задграничната епархия със съдържание от 1995 г.,  последно новелиран на 21 юли 1996 г., откогато всъщност последният е в сила, продължава действието си. Фактически той е бил трикратно потвърждаван от върховната изпълнителна и съдебна власт в лицето на Св. Синод: 1) с решение № 930 на Св. Синод – пълен състав от 20.12.1995 г.; 2) с решение № 206 на Св. Синод – пълен състав от 18.07.1998 г., а също и косвено от върховния законодателен орган на БПЦ – от  Шестия ЦНС през 2008 г. - чрез приемане на разпоредбата на чл. 4, ал. 2, от УБПЦ, която предоставя възможност на Европейската задгранична епархия да се ръководи именно от него в своето устройство и управление.

4.8536585365854 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (82 Votes)
ustav_bf.jpgПреди няколко дни беше оповестено официално становище на вр. упр. Западно- и Средноевропейска епархия, Старозагорски митрополит Галактион. От съдържанието на текста изникват различни въпроси, свързани предимно с устройството и управлението на Западно- и Средноевропейската епархия (ЗСеЕ). Те имат съществено значение за легитимността на действието и бездействието в епархията от която и да е от страните, конфронтирали се след 1 декември 2009 г. В тази връзка си позволяваме да зададем няколко въпроса, чиито отговори да осветлят изхода от ситуацията.
 
Често се забравя, че легитимността, извън нейното строго юридическо понятие за законовост, представлява една хипотеза на широка общоприетост относно факти и събития, действия и лица, които не биха били оспорвани от обществеността (вкл. и църковна – по църковните въпроси). В конкретното положение легитимацията на действията или бездействията в ЗСеЕ имат двойнствен, двустепенен характер. От една страна се касае за санкция (в смисъл на потвърждение) на действия от върховния ръководен орган на Църквата, а от друга - за една широка обществена възприемаемост, т. е. безспорност при спазване на правилата в една общоприета правна система по седалището на епархията, действаща erga omnes (по отношение на всички лица, находящи се там).

4.7068965517241 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (58 Votes)
l_20081016220035.jpg(Или камо грядеши Западно- и средноевропейска епархия?)

Зараства ли поредната рана в снагата на Българската православна църква? Лекува ли се или тихо си гнои и набира нови сили и инфекции от времето и безвремието, от двойното управление или от двойното безхаберие?

Ако се оставят настрана клюките, разнасяни из лоното на Църквата, ситуацията в Западно- и Средноевропейската епархия засега все още остава в патово състояние. Тъй като не са напълно ясни мотивациите на актьорите, може да се съди само по външните им изяви и само да се гадае за задкулисните борби и съзаклятия, за които се чува. Разбира се, ще бъде тенденциозно да се търси мнението на пряко засегнат, защото подобно на адвокатите, където са два попа, правдите са три, като много рядко Той е между тях. Единствената останала надежда е, да не се стига до фанатизиране на миряни и духовници, които симпатизират на някоя от страните, а най-вече на пряко засегнатите. Тъй като казионната групичка около дядо Галактион по-здраво е стъпила на управленските лостове, засега симпатиите са предимно на страната на „непослушните”. Бетонирала се е сериозно и контактува с останалите единствено по електронната поща. Опасно е и това, кой от двамата епископи да бъде титулован като митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия, тъй като самите те взаимно не се признават за такива, а с всяка своя стъпка доказват, че другият не е прав. А знайно е, че митрополит не може да не е прав, особено пък когато говори "ex cathedra", пък била тя Берлинска, Римска или Стaрoзaгoрскa.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]