Мобилно меню

4.2666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (60 Votes)

answer

Наблюдателите на църковните дела и на интересите към тях „отвън” бяха предвидили, че 10-ина дена преди патриаршеския избор ще се започне яростна компроматна война. Ето, това точно се и започна. Лицето, което излезе, предаването, в което се появи – всичко е по сценария на очакванията. Това не е за пръв път, а то не е и само в Църквата. Но във всички случаи ние, потребителите на тая човешка помия, оставаме с погнусата от ставащото.

Кой тръгва с компроматите? Това са или хора, които имат да си отмъщават на оцапваните с помията, или специално наети „доброволци” срещу възнаграждение (в пари или услуги). Обикновено те нямат лична пряка изгода от компромата, но или задоволяват страстта си за мъст, или вниманието им е единствено във възнаграждението. Напълно нехристиянски методи и постъпки, но това не означава, че подобни неща не се срещат в християнски среди. Дори се стига и до още по-голяма перфидност – можете да чуете изумителни оправдания за „изкарването на истината наяве”, както благовидно и с школувано лицемерие се представят подобни безобразия.

Лоши неща могат да се кажат за всекиго, включително и верни. Но през идната десетдневка такива неща няма да се кажат за публично известни с делата си църковници, ако (забележете!) те не са възможни кандидати за патриаршеския престол. При това много скоро целите ще се ограничат до три – тримата митрополити, които ще влязат в бюлетината за избора. Е, ако може да се „улесни” и „оправдае” гласуването вътре в синода на 15 февруари срещу иначе приемливи кандидати, защо да не се започне отсега? Шегуват се някои, че йезуитите имали принцип „целта оправдава средствата”, а ние сме усъвършенствали този принцип до формата „целта е да оправдаем средствата”. Естествено – средствата, които някой е предвидил за подобни неблаговидни цели. Криза е, всеки гледа да преживява. Само че далеч по-голяма от финансовата криза е моралната. И това е ясно като бял ден!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

podkrepa-za-manastir-sv-vmchk-georgi-gr-hadzhidimovoПисмото е адресирано до: президента на България, министър-председателя, областния управител на Благоевград, председателя на Народното събрание, парламентарно-представените партии, омбудсмана, медиите, българската общественост и Европейската служба за борба с измамите.

В писмото се казва: „Функционирането на развлекателен комплекс на входа на светинята ще възпрепятства провежданите социални и образователни дейности в манастира. Детските лагери, провеждани вече близо 20 години, ще бъдат прекратени. Защо ни се отнема тази единствена възможност за допълнително възпитание на нашите деца?

4.6511627906977 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (43 Votes)

EMТурски министър направи впечатляващо изказване пред партийна конференция на Женската организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието: „Християнството вече не е религия, а само култура. Искат в това да превърнат и исляма!”.

Впечатляват основно две неща:

1. Един министър, политическа личност в светска страна (такава е Турция и затова я подкрепяме да стане член на Европейския съюз, нали?), прави ангажиращо изказване по важен въпрос на религията. Какъвто и да го обявим, човекът наистина заема позиция. Министърът не личи да е прохристиянски настроен, но казва нещо, което за съжаление е вярно: днес мнозинството от така наричащите се християни (православни, католици, протестанти) по света не изповядват вярата, към която в определени случаи заявяват, че принадлежат. Макар все още да продължават да практикуват някои „елементи” на християнската религия като, най-често, присъствие (чинно) на погребения и панихиди, по-рядко на кръщенки и сватби; в български контекст у нас и по света почти задължително сядат на постно ядене на Бъдни вечер и прочие подробности. Но ако ги попита някой за вярата им, в много голям процент (като на избори в комунистическо време) не могат да кажат нищо, а всъщност и не ги интересува. Те са „над тия неща”.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

Picture5 058На 2 и 3 ноември в София се проведе една забележителна конференция: „Църква, миряни, общество”, организирана от сп. „Християнство и култура” с подкрепата на фондациите Комунитас и Конрад Аденауер. Червената къща стана домакин на срещата на богослови, историци, политолози, журналисти и др., обединени от общото желание да участват в един ползотворен дебат за мястото на Православната църква в обществото. Общ белег на всички изказвания бе добронамереното отношение към проблемите в църковния живот и желанието да се търсят решения не по пътя на конфронтацията, а чрез задълбочаване на автентичното църковно съзнание.

Кристиян Шпар, представител на фондация Конрад Аденауер, поздрави участниците и подчерта, че смята проблемите, които ще обсъжда конференцията за част от голямата тема за комуникацията в съвременното общество. „За да може Църквата в съвременния свят да има всеобхватно влияние върху човека, както е било преди, тя трябва да има авторитет. За разлика от миналото обаче, църковният авторитет днес не е безспорен. Днес той не се възприема като даден от Бога, а трябва да се заслужи. В един свят, където Църквата все повече се отдалечава от обществото, миряните стават мост и своебразен посредник между тях”. „За Църквата е необходимо да има доверието на хората, ако иска успешно да изпълнява своя дълг към обществото, каза още Кристиян Шпар. „Тъй като обикновените хора очакват висока морална позиция от Църквата, тя трябва да е стабилна, открита и прозрачна и да не премълчава своите грешки в миналото”, допълни той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

05-029Книгата, посветена на Елена Мутева, представена в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” на 1 октомври, стана повод отново да се заговори за възстановяване паметта и делото на първата жена в българската книжовност. На тържеството в Националната библиотека авторката на книгата Марина Младенова (на първата снимка) направи няколко предложения в тази насока: да бъде учредена награда за млад преводач „Елена Мутева”, да бъде кръстена улица на Елена Мутева в Пловдив и в София и на нейния брат д-р Димитър Мутев, полиглота-преводач, наричан от съвременниците „дълбокоучения”, „ученейшия”. Той първи превежда от английски на български „Чичева Томова колиба”, І част, през 1858 г. (само 7 години след първата публикация на книгата).

Г-жа Младенова повдигна още един актуален въпрос, свързан с фамилията Мутеви: за гроба на брата на Елена Мутева – д-р Димитър Мутев, основател и първи постоянен директор на Болградската гимназия. Марина Младенова разказва: „През 1973 г. пет пъти с пет различни придружители ходих на гробището в Болград, сега Украйна, но гроба не намерихме. Гробът е открит през 1998 г. от Никола Караиванов, командирован от Министерството на просветата за преподавател в Болградската гимназия. Гробът е открит след обстойно издирване с помощта на възрастни болградчани. Да, но и до днес не е направено нищо за неговото възстановяване: нито след публикациите на Никола Караиванов, нито след срещата на кмета на Карлово инж. Желязко Домусчиев с кмета на Болгарад Иван Македонски… Не е направено нищо и при честването 150 години от Болградската гимназия…