Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (54 Votes)
През последните два месеца в църковните среди усилено се дискутира въпросът за предстоящия избор на Пловдивски митрополит. Това даде повод, още преди да е изготвен списъкът от Св. Синод с кандидатите, в общественото пространство да се изразят мнения и да се направят предположения относно името на бъдещия митрополит на Пловдивска епархия.

От своя стана журналисти от много медии, търсейки сензацията, публикуваха материали за предстоящи задкулисни игри в Св. Синод около избора. По тази причина в някои от публикуваните материали се предричаше, че изборът умишлено ще бъде забавен. 

За съжаление висшите клирици, имащи право да отговорят на подобни твърдения, мълчаха и само обвиняваха журналистите за тяхната арогантност.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (10 Votes)
img_1.htmС една алабастрена кутия с две от общо 14 брънки от веригата на апостола на народите Павел ще се върне от Ватикана Атинският архиепископ Христодул в събота сутринта. Предаването на кутията ще стане на специална церемония в църквата "Св. ап. Павел", която е извън стените на (древния) Рим (лат.: extra muros) и ще бъде предадена от францисканските монаси, които я съхраняват. Разбира се, реликвата се ползва с голяма почит в Римокатолическата църква, въпреки съмненията около нейната автентичност, които периодично се надигат както сред учените, така и в лоното на Църквата. Близки сътрудници на архиепископ Христодул нарекоха частите от веригата скъпоценен дар от римския папа, който отсега нататък ще бъде съхраняван в Атинската митрополия.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
assets.jpgЕдно блестящо подготвено телевизионно шоу с участник един смутен папа заплаши да хвърли сянка върху икуменическата среща в Патриаршията и да обърка официалната визита на Бенедикт XVI в Турция. Неочакваната молитва на папата в Синята джамия падна като гръм върху главите на кардиналите във Ватикана. Които се намираха в Синята джамия в онези критични минути, можаха да видят, че Бенедикт XVI беше абсолютно неподготвен за отредената му в подготвения сценарий роля.